Pomáhajú Vám doma vaši 7 ročný chlapci ? Ak áno s čím ?
Snažím sa syna trochu zapriahať do práce ako napr. Vybrať pradlo zo sušičky, keď sa naje riady dať aspoň do drezu atď, muž mi vraví, že je ešte malý... chcem vedieť ako to je u Vás a ukázať mu. Vďaka
@maranco článok je jedna vec ,realita druha
Vybrať veci to sušičky a odložiť riady do drezu zvládne aj 2 ročné dieťa. Neviem ako to muž myslí, že je ešte malý. Nechce náhodou aby synáčik nič nemusel doma robiť ako on?
Ja mám síce dievčatá, ale podľa mňa je to jedno. Starsia má 5 a mladšia 3 roky. To že si po sebe odložia tanier, hrnček, pohár, keď dojedia, je pre mňa samozrejmosť odkedy vládali v rukách udržať ten riad. Občas pomáhajú vybrať prádlo z práčky, niekedy mi ho podávajú, keď ho vesiam na sušiak. Zľahka si po sebe občas postelu periny, pomáhajú mi triediť ponožky čisté. Teraz ich celkom chytilo aj to, že mi pomáhajú variť a piecť. Zatiaľ nemajú niečo striktne dane, že by som to od nich vždy vyžadovala spraviť, ale nenápadne ich zapajam do toho čo doma treba robiť.
@januska12323 muž práveže pomáha, či už s detmi, domacnostou aj okolo domu. Nikdy som od syna nevyzadovala nejakú pomoc a asi to bola chyba. Ako postel si ráno sprace, veci uloží keď sa vyzlečie ale domáce práce doteraz nerobil.
Tak začni nejak pozvoľna. Nech ti pomôže bude skôr hotové a môžete sa spolu zabávať.
Nie je maly. Moja 4- 5 rocna vyberala pradlo z pracky (sama od seba-hrala sa). 6-7 upratala izbu, vyvesala pradlo ( sice hala-bala), v 8-9 vysava, utiera prach, drobny nakup (2-3polozky), utrie stolik, umyje umyvadlo, vanu. V 11 -vcera umyvala okno.🙄 Dufam, ze ma tu zeny nezabiju.😬
Moja 13r dcéra vôbec, aj týždeň bude v hnoji sedieť, s prepáčením, kým nezačne vrieskať, vtedy stojí v pozore a pratá. Moje malé deti, 2,5r dcérka a 3,5r "pomáhajú" pratame spolu, keď utieram prach, aj oni, keď dojeme, odložia taniere na linku, hračky si odkladajú, aj keď tak ako detí, že musím po nich upratovať. Keď ich prezliekam, odnesú špinavé do kúpeľne, papieriky od keksikov atď, vyhodia samé od seba do koša.
A to som im nikdy nič nekazala, len vidia odo mňa a chválim. Samozrejme, aj tá staršia bola taká, rada pomáhala, prala so mnou, vynadala smeti atď. No puberta s ňou zamávala. Ako 7 -8r bola v období, kedy ešte rada a ochotne pomáhala.
Maly? Ved toto uz 2-3 rocne deti zvladaju,co si opisala. Odlozit si po sebe riad v tomto veku je uz samozrejmost. Vynasat kos,povysavat,umyt riad,pomahat s varenim,pecenim to vsetko by uz mal zvladat.
Nas sa velmi rad zapaja do varenia, pecenia. Pod dohladom uz uvari aj puding a krupicu. Varenie ho naozaj bavi, spravi si sam ranajky, urobi caj, aj chlieb si vie nachystat. S ostatnym je to biednejsie, ale tak vyberie riady z umyvacky, aj pradlo z pracky, uz aj suche sam do seba "poskladal". Aj povysava, pouklada si svoje veci aj hracky. Vie roztriedit pradlo pred pranim na svetle a tmave.
Mám síce 8 ročné dievča, ale keby mám chlapca nerobim rozdiely. Moja zatiaľ pomáha dobrovoľne, ale verím tomu že príde doba keď to bude musieť robiť aj nasilu
Nie je maly.Riad by si mal sám odkladať, prádlo tiež dokáže vybrať a dať do koša, to je teraz vek kedy to nepodchytis a príde puberta a nebude chcieť robiť nič🤪moja tiež v 5,6 r prontovala nábytok o dušu teraz by nedbala utrieť prach raz mesačne.Umyvadlo určite dokáže umyť bude sa cítiť dôležitý, veľa ho pochval ako to super spravil.
Sú deti čo v tom veku vysávajú celý byt.Ja som tiež celú rodinu rozmaznala a potom tu bol stále krik, že zase treba niečo robiť.
Dakujem všetkým skúsim pomaly viac ho zapájať nech robí veci so mnou, mužovi ukážem túto diskusiu ,tiež si myslím ze nieje malý na pomazanie. Ja som si v 8 rokoch sama varila praženicu, popratala po sebe. Minule to mama spomínala.
Pomahanie nie pomazanie 😀
Moj ma 6, dam mu vlhku handicku a utiera prach. Vesia oprate ponozky na susiak. Vyklada umyvacku, potriedi pribor spat. Prestrie stol, ked ideme jest, pomaha varit-miesa, kraja. Upratuje si hracky. Rucnym vysavacom mu dame povysavat popod stol a pod
Odpratat zo stola po dojedeni je taky zakald, co robi aj 3 rocne dieta. Vybrat pradlo, nalozit pracku pod tvojim dohladom, nadavkovat prasok, stustit ju, pod tvojim dohladom. Vylozit umyvacku riadu, zvesit pradlo zo susiaku, umyt zrdkadla v byte, povysavat (napriklad s tycom vysavacom, nejaku hrubu spinu), utriet prach, syn 8r. sam zvladne urobit prazenicu a naberie aj mladsiemu bratovi.
Vybrať riady z nycky, vysávať, utrieť prach, zametanie okolo domu, hrabanie lístia, hrabanie trávy, trhanie buriny. S tým všetkým pomáha.
6r syn 3r dcera.obaja zvladnu povysavat ak nieco vysypu.taniere odniest priniest.mycku nalozit vylozit.do zo susicky a tiez ponozky poparit uteraky utierky zlozit.kose z izieb vysypat roztriedit.starsi chodi aj do smetaku von ci plasty vysypat do garaze do vreca.na zemiaky s kyblom nabrat do garaze.vysypat kompost.mladsia sa k nemu vzdy rada prida.upracu si izby co navyvliekaju.postel ulozia.mladsia ulozi jej veku 🙂
Ked pecem nieco chcu pomoct.ked varim obcas tiez vypomozu..nemysli si ze moje deti nonstop robia vsetko kazdy den.vsetko toto ovladaju ale niekedy je ich tazko nieco donutit a robia to lebo kazem.inokedy spravia sami od seba.mam 3 deti a skakat okolo kazdeho a robit vsetko sama tiez nevydrzim.ruky im neodpadnu a do buducna sa im zide. Riadim sa ohybaj ma mamko pokial som ja janko.dalej poznas..
Moje dievčatá 5 a 6 ročne samé od seba začali po dojedeni dávať taniere do drezu, a keď som sa na to pýtala, tak že v škôlke odnášajú po sebe riad,tak aj doma to začali robiť. Asi tak.... určite na to nie je malý. Len ho pekne zaúčaj, raz sa ti poďakuje hlavne jeho žena. ☺️
Moji maju 10 a coskoro 7. Starsi vysava, chodi so smetami aj na drobny nakup - to su jeho pravidelne ulohy. Ked ho poziadam, umyje wc a kupelnu. Mladsi utiera prach, cisti sklenene plochy a zameta - tiez pravidelne ulohy (kazdy vikend).
Tak pomaly by sa mohol zacat zapajat do domacich prac. Aby chapal, ze to nie su zenske prace a ze same sa nepsravia. Ja som u chlapcov na toto citliva, tiez mam syna a rada by som bola, aby z neho vyrastol muz, na ktoreho sa manzelk nebude stazovat😅
"Este maly" na co...? Ved mu snad neodpadnu ruky ak si da spinavy riad po sebe do drezu. Na to je uz dost velky.
Keby si vravela ze od neho chces pokosit zahradu alebo namalovat plot tak pochopim, ale ved cim skor si dieta osvoji trivialne veci co sa tykaju poriadku, tym lepsie. Akoby dnes uz bolo tyranie, chciet od dietata poriadok a poslusnost... 🙂
Syn 6 rocny vie spustit pracku navolit program, prehodit mi z pracky do susicky, vycistit filter susicky a vyliat z nej vodu, rad vysava, uprace topanky na chodbe, vyberie umyvacku riadu.. zato dcere 5 rokov sa nechce nic ani hracky spratat, radsej spusti hystericky rev nez nieco upratat 🙂
Mám 7-ročného. Keď bol menší, chcel robiť všetko. Teraz je už lenivý. Ale také že odložiť po sebe na drezu, to je samozrejmosť a nie povinnosť. Oprate trenky a ponožky sám vesia a suché zvesi a odprace si, aj tielka. Rád vari a pecie, sám si chystá desiatu do školy od začiatku, vie pripraviť suchú večeru. Rád umýva (podlahy, riad, čokoľvek). Bali sa na dovolenku.
Mám tri decká, posledný má akurát 7dem.. jeho povinnosti sú a ktoré zvláda konkrétne on - upratať si izbu (upratať posteľ, stôl, hračky, utrieť prach) v kuchyni vie napr.napiecť hrnčekový koláč (ja obsluhujem rúru a čítam mu recept keďže je len prvák) osupe, nakraja zemiaky a mrkvu.. vie vysávať ale musím dovysavat.. uprace jedálenský stôl, rozloží lyžičky.. vonku hrabe lístie a strihá stromy.. minule aj kosil pod mojím dozorom.. no to je tak všetko na čo som si spomenula..
No a teda len doplním, nie že by sa do všetkého sám s radosťou pchal.. do upratovania len keď donútim.. ale vari rád, tam asi cíti že by som radšej sama 😅 s ním to ide pomaly a všade je bordel.. ale teda nechávam ho, deti sa tak dobre celkom naučili varit jednoduché veci..
Malý určite nie je, je v poriadku, aby sa zapájal do domácich prác. Je na dohode, ako to bude prebiehať, pretože cieľom nie je znechutiť mu domáce práce, ale ukázať, že čo všetko treba robiť, aby domácnosť fungovala. Ja to mám asi trochu inak, ako väčšina, pretože ja si nemyslím, že dieťa má mať domáce práce ako povinnosť. Takže ja som vždy o pomoc požiadala, ale dieťa sa mohlo rozhodnúť, či pomôže alebo nie. Kým bol syn menší, pomahal rád, potom sa to zmenilo, chvíľu bolo obdobie, že nemal chuť nič robiť. V puberte sa to začalo opäť preklapat a dnes už neodmietne vlastne skoro nikdy a spraví aj sám od seba, keď vidí, že treba. Ja som ako dieťa bola vkuse buzerovana kôli poriadku, nenávidela som sobotu, lebo to sa u nás upratovalo všetko a povedala som si, že to skúsim inak so svojim dieťaťom a som vcelku spokojná, ako to dopadlo. Vyhla som sa hádkam a konfliktom kôli v podstate totálnej blbosti, akou domáce práce sú. U nás neexistuje nejaká pravidelnosť v tom, alebo rozdelenie, že kto čo robí. Komu niečo vadí, tak to spraví, resp chlapi skôr inklinujú k tomu, že narubu drevo a zakuria alebo vynesú smeti. Ja zase radšej periem a vešiam prádlo, keď to robia oni, mne sa nepáči výsledok, tak to proste radšej spravím ja.
Fu tak moji ukladanie veci po uschnuti zacali len teraz 9 rokov. V 7 rokoch nerobili nic. Upratat tanier do dresu neberiem ako pracu. Chodila k nam upratovacka, takze jedine den pred tym si museli upratat izby aby vedela povysavat atd…. Teraz maju 9 upratovacku som zrusila ako sme sa presťahovali do menšieho domu asi pred pol rokom a pekne si upracú svoje izby vrátane vysavania. Ale stalo ma to vela nervov 🤣🤣🤣🤣 kym som ich naucila ako na to, vsetko dole z poličiek, odtiahnuť nabytok, ktory ide najma postele. Za tym poriadne povysavat. Poliať kvety. Mycka je automatika tu uz nevykladam ja vobec. Inak nepotrebujem aby robili nic. Pracku naplniť a vyvesat, pripadne so susicky, to sa naucia neskor. Varit sa im bojim dat, nevediem ich k tomu, bojim sa aby sa neobliali niecim horúcim a budem si to vycitat. Maximalne mi osupu zeleninu ale to robili uz ako 5 rocny.
https://najmama.aktuality.sk/clanok/269873/co-b...