Pohybovo nezdatné dieťa

salamistka
14. máj 2013

Moja dcéra bude mať za chvíľu 10 rokov a nemá takmer žiadny vzťah k športu a pohybu. Patrí medzi najlepších žiakov školy, ale od malička má strach a nikdy sa nerada hojdala, neliezla po preliezkach, byciklovať sa naučila až ako 7 ročná, korčuľovanie na kolieskových ju bavilo jedine doma, vonku sa bála, že by spadla, plávanie jej ide pomaly a to trvalo roky, kým som ju presvedčila, aby to skúsila bez kolesa, s rukávikmi a tiež ma to stálo dosť námahy vyskúšať, aby skúsila plávať bez nich. Neviem, čím to je a ako to riešiť, neviem, či to nemá súvis s tým, že ako batoľa neštvornožkovala, ale rovno začala chodiť, možno práve tam si nevypracovala tú motoriku tak ako mala. A možno je to kôli tomu, že mi párkrát ako malá spadla, hlavu si nikdy nebuchla silno, nič vážne sa jej nikdy nestalo, no ale všetko mi chodí teraz po rozume, zamýšľam sa nad každou vecou. My dvaja s mužom nepestujeme žiadny šport, ale dcéru sa snažím podporovať ako sa dá v pohybe, aby jej nebolo ľúto, že zaostáva v niečom za rovesníkmi. Ďakujem za odpoveďe.

eeffka
14. máj 2013

@salamistka Ako má mať vzťah k športu ked ho nemáte vy? Príklad rodiča je najlepšia motivácia. Ja chodím občas behať,nejaký spinning,aerobic,dcéru ťaháme vsade so sebou,muz cvičí,futbal...proste šport je normálna vec nie nieco nanutene.2.rok chodí mala na karate tam je kopec dievčat. Nemyslí si E mam doma 4 bojarku,tiez kým sme ju naučili lyžovať a plávať sme skoro osediveli.

zuzka1.
14. máj 2013

podobne, pokial to nevidi u vas, nema vztah k sportu ani ona. my sa snazime skusat vsetky sporty, malemu to ide, nieco pomalsie, nieco rychlejsie, ale myslim, ze je to tym, ze vy ste boli pasívni tak ako ma byt ona sama aktivna? alebo mozno len jednoducho nema vzhat k sportu, mozno aj keby ste boli vrcholovi sportovci vasej malej by to nic nehovorilo. Maju to tie deti podelene, nic neboj,cesticku si aspon k rekreacnemu najde. nema kamosku, ktora robi nejaky sport?

molka
14. máj 2013

@salamistka prečo to tak riešiš? Moja najstaršia dcéra je presne taká istá, ako píšeš. Veľmi dobre sa učí, ale pohybu sa strašne bojí, telesnú nenávidí. Každé dieťa je nadané na niečo iné, nechci mať dokonalé dieťa, určite vynikne v niečom inom. 😉

salamistka
autor
14. máj 2013

effka, to podľa mňa nie je tým, že nepestujeme šport, ja som nikdy nemala problém niekam zabehnúť, vyliezť, nerobí mi problém korčuľovanie ani plávanie, ani iný rodičia v mojom okolí, keďže žijeme na vidieku a poznám ich, nešportujú, ale deti kľudne vylezú na strom, alebo sa byciklujú tak, že nedržia volant, čo by moja dcéra nikdy nespravila....ona má neopodstatnený strach, že spadne...hoci aspoň sa jej nič nestane, ale ona je prehnane opatrná

salamistka
autor
14. máj 2013

molka, riešim to, lebo sa bojím, že som niečo zle spravila čo sa týka výchovy...a ďalšia vec, majú v škole súťaž v byciklovaní, kde musia robiť kadejaké kaskadérske kúsky a ona sa tam proste bojí zapojiť, aj keď vie, že ostatným deťom to problém nerobí...a tak sa trápime celá rodina a rozmýšľame, kde sa stala chyba...

eeffka
14. máj 2013

@salamistka a čo robi dcera ked sa tie ine deti blaznia? Stojí bokom a pozerá? Lebo pokiaľ nie je s nimi je proti nim... Deti sú take. Iba je jedinacik pozeram,neriesite ju prehnane?

salamistka
autor
14. máj 2013

@eeffka blázni sa s nimi, ale v rámci svojich možností, snaží sa do všetkého zapojiť, ale čoho sa bojí, to jednoducho nechá tak...kotrmelec som ju doma učila, aby bola pripravená na telesnú a aj tak sa jej v škole nedaril...deti ju berú taká aká je....hádam máš pravdu a riešim ju prehnane a nie je to nič vážne :(

molka
14. máj 2013

@salamistka aj ja si myslím, že to nebude len tým, že rodičia nešportujú, pretože my tiež nejako extra nepestujeme šport a druhá dcéra je presný opak - miluje pohyb, ničoho sa nebojí, bicykluje sa bez pomocných (čo sa staršia naučila možno v 8.rokoch), je to úplne iné dieťa. Ja to vôbec neriešim, skôr sa na tom bavím, aké sú odlišné, aj keď sú sestry. 🙂
Je pravda, že tá staršia má občas na telesnej stresy, doteraz neskočila cez kozu a odmieta to urobiť, všetkého sa extrémne bojí. Bude sa s tým musieť nejako vysporiadať sama, ja to nemôžem riešiť za ňu. Niekedy je lepšie nechať dieťa, nech sa naučí vysporiadať so svojím strachom samo, pretože nemôžem celý život riešiť problémy za ňu. Do ničoho ju nenútim, ani jej nedávam najavo, že je horšia, rešpektujem ju. Možno sa postupne prekoná.

ukana
14. máj 2013

@salamistka podla mna to zbytočne riešiš...možno keby si sa uvolnila, nezaujímala sa o to, kolko a kde dcerka športuje, sama si niečo vyberie...a doležitým prvkom výchovy je aj to, prijat dieta také , aké je..niektoré danosti proste neovplyvníme, každý vie niečo iné, v niečom inom vyniká...MM vrcholovo športoval, syn je skor umelecky založený, rád hrá na gitaru, maluje, športuje len rekreačne. MM chcel, aby sa venoval nejaké mu športu aktívne, ale syn tým len trpel, MM chcel viac, ako syn. Tak sme to nechali tak, chodíme SPOLU lyžovat a na bicykel, nenáročná na pohyb je napr. turistika, tam by sa nemala čoho bát, skús sa pozriet na pohyb jej očami, čo by ju mohlo zaujat...niketoré deti su proste bojazlivé a športové drevá, s tým nič neurobíš.. 😅

snopkulka
14. máj 2013

Ja by som to zbytočne neriešila - ľudia sú rôznorodí, niekto na šport je, niekto nie je. Podporujte ju, ale keď nemá k športu sklony, nech sa venuje činnostiam, záľubám, ktoré ju bavia a cíti sa pri nich príjemne 😵

yanni
14. máj 2013

@salamistka presne ako @eeffka pise, ked vy vobec nesportujete, tak to je tazke. Nikto nie je uplne sportove drevo. len dieta sa ma viest k sportu, pohybu od utleho veku. Moj muz je triatlet, ja beham dlhe trate (maraton) a plavam, ako dieta som chodila na balet.v zime lyzujeme cela rodina. Hrame golf. vsetci traja chalani sa hybu. Najstarsi bude mat v lete 7 a zacal s tenisom. Uvidime ci mu to vydrzi. Atlet je uz dlhsie, beha aj sutazne. Pri strednom zatial nevieme, ma 5, ale zda sa, ze ho nadchlo zjazdove lyzovanie.Najmladsi ma tri, takze tam este nie je o com hovorit. Velki plavaju a bicykluju uz roky, s krpcom zacneme toto leto. Maleho sme postavili v zime prvy krat na lyze, to nemal este tri roky. A islo mu to fakt super, tesil sa, ale take male dieta este velmi nechape, ze na co to je dobre. Na lyze je najlepsie postavit najskor tak v 3-3,5 rokoch. Ale aspon zistil, ze sa nemusi bat. Velkym to ide uz super.

demo
14. máj 2013

@salamistka Takato som bola ja. Ako dieta som si vyslovene odtrpela vsetky sportove aktivity v skole, nenavidela som telocvik, bola som opatrna a drevo k tomu. Dost stresov mi teda priniesli tieto povinne skolske aktivity. Poviem ti vsak, co by pre mna bola najvacsia zrada a sklamanie: keby ma do tychto aktivit nutili este aj rodicia. Nastastie nenutili 🙂. A bola som im za to vdacna. A aj dnes som. Dokonca ma podporovali vo vyhybani sa vselijakym skolskym nadstandardnym sportovym podujatiam. Aka som bola stastna,ked mi napisali papier, ze som chora! Dcera je taka aka je, nebudte proti nej, budte jej spojencom. Ani vy si nepotrpite na sport, orientujte sa teda na prirodzeny pohyb - turistika, priroda, vylety. Nie je celkom pravda, ze kto nie je s detmi,je proti nim @eeffka . Napriek tomu, ze som sa jedina z triedy nevedela napr.splhat po lane, hompalala som sa na nom ako invalid, tak aj tak som bola oblubena a dokonca aj vodcovsky typ! 🙂

salamistka
autor
14. máj 2013

@yanni podľa mňa to každý musí prispôsobiť svojim podmienkam...v našej oblasti, kde žijeme, letí skôr futbal a bycikel, lyžovanie sme väčšina z nás zažili na lyžovačke zo školy, raz, možno 2 krát za život, nemôžem ju naučiť niečo, čomu sama neholdujem, tak jej ukazujem tie veci, ktoré vieme aj my...že vôbec nešportujeme, to je relatívny pojem, veď keď hráme futbal alebo bedminton doma na dvore neznamená, že nič nerobíme, máme záhradu, zvieratá, každý máme iný život, nemôžeš porovnávať

demo
14. máj 2013

@yanni Ocividne ste sportovo zalozena rodina. Potom je vsetko ok, ale preco by sa malo dieta viest k sportu od utleho veku? KAZDE dieta? Na lyze v 3 rokoch? Dievca,ktore nema k sportu vztah, je opatrne a ustrachane? Preboha to nie 🙂

salamistka
autor
14. máj 2013

@demo to som práve nevedela, či ju podporovať v tom, čo ju baví, má talent na maľovanie, recituje veľmi rada, spieva aj tancuje...je pravda, že nemôžem od nej chcieť, aby vedela všetko

salamistka
autor
14. máj 2013

@demo teda zle som sa vyjadrila, podporujem ju v jej umeleckých sklonoch, ale nevedela som, či ju "nútiť" aj do vecí, ktoré ju nebavia...teda do športových aktivít

jankita
14. máj 2013

@salamistka nerieš to. Zbytočne sa tým trápiš a vidí to aj dcéra. Ona iná nebude a ja ju úplne chápem. Bola som taká istá. Môj otec sa z toho išiel zblázniť a ja ho dodnes neznášam. Každé leto sme chodili aspoň na túry do hôr. Myslel si, že u mňa vypestuje vzťah k horám. A vieš čo? Neznášam ich rovnako, ako jeho 😀 . Nemám s ním žiadny vzťah. Takže pre dobro dcéry - prestaň to riešiť. Podporuj ju v tom, v čom je dobrá, a buď jej útočiskom, keď jej niečo nejde. To je jediná moja rada.

demo
14. máj 2013

@salamistka Vidim, ze pohybu mate dost! Akurat, ze tomu nehovorite "sport".

demo
14. máj 2013

@salamistka samozrejme! podporujte ju v tom co ju bavi. Ak nie je obezna, leniva a bez zaujmov - co ako vidim nie je, tak nie je co riesit

salamistka
autor
14. máj 2013

@demo no je to taký "domácky" pohyb a vždy ho vymyslím ja...ale snažím sa v tomto...som si myslela, že je to tým, že je jedináčik a nemá súrodenca, ktorý by ju "nútil" do pohybu...ale aj keď má u seba kamošky, tak sa skôr hrajú ako behajú...

mokon
14. máj 2013

@salamistka problém je aj v tom, že neštvornožkovala - ani moja a prednedávnom som sa dozvedela, že to bolo potrebné, skús ju motivovať tým, že budeš doma s ňou cvičiť - úplne jednoduché cviky - akože cvičíš pre seba a zapoj aj ju. Deti, ktoré neštvornožkovali majú viac menej problém s motorikou - jasné, že nie jemnou, ale napríklad problém pri behu a pod., takže podľa mňa naďalej skúšajte, je to pre ňu veľmi prospešné. Mne predtým tiež nik nepovedal, že musí štvornožkovať a pri tom stačilo asi 1-2 krát zájsť na rehabilitácie. Veľmi na ňu netlačiť, ale určite jej skús pomôcť.

demo
14. máj 2013

@salamistka to bude vrodene 🙂. Ja som inak z rodiny, kde sa sportovalo

julietta246
14. máj 2013

@salamistka Ja som nikdy nemala vztah k sportu a mam celu kopu priatelov, ktorych viac zaujima kultura ako sport. Takze by som sa absolutne neobavala, ze bude zaostavat za rovestnikmi. Ani frajerov som si nikdy nehladala medzi sportovcami, kedze by sme si nemali co povedat 🙂 A pokial nas syn neprajavi o ziadny sport zaujem, tak ho do toho urcite nebudeme nutit.

salamistka
autor
14. máj 2013

@mokon chodili sme mesiac na rehabilitáciu, ale nezačala liezť, ale rovno chodiť, tak to lekárka nechala tak

yanni
14. máj 2013

@demo 3-4 roky je priemer. Povie ti kazdy dobry instruktor, ktory ma s detmi skusenosti. Ono to v tom veku nejde ani tak o tu techniku lyzovania, skor aby sa dieta osmelilo a nebalo. Ja som tiez "lyzovala" od troch rokov. Ale nejde len o lyzovanie. Cim skor dieta k pohybu vedies, je to jedno aky pohyb- loptove hry, plavanie atd.- tym lepsie. Tu ide o strach a zabrany. Cim je clovek starsi, tym ma väcsi strach, ze si ublizi a tiez zabrany, ze zlyha. Ja som to presne pozorovala v lyziarskej skole. Cim mladsie deti, tym menej strachu. Tie 8-10 rocne, co boli prvy krat na lyziach, vyrevuvali ako keby ich z koze drali.

A fakt tu nejde o to aky sport, ci vobec nejaky sport alebo si len tak niekde zapinkat, ale ide o to aby sa clovek chybal a nie len obcas, ale pravidelne. Telesna vychova nestaci. Na SK to este asi tak nepoznat, ale svet je cim dalej tym tucnejsi. Zla strava, malo pohybu. Jasne dieta sa ma podporovat v tom, co mu ide najlepsie. Ale od utleho veku musi vediet, ze zivot je aj o niecom inom ako len o tom, co to dieta bavi. Jasne, ked rada maluje, cita, ci ma sklon k hudbe, treba to podchytit. Ale to je jedna stranka. Druha je, ze su aj ine aktivity. Pohyb je uz len koli zdraviu dolezity. pravidelny pohyb. Nie tak raz za mesiac ist na plavaren sa poclapkat. Nevravim nutit, to uz vobec nie. A 10rocne dieta aj tak uz neprinutis. Ale ked to dieta vidi od malicka, robi to automaticky. Nas najmladsi je tiez trosku bojko. Ale vyskusa. Stredny velky sportovec nebude. To vidim uz teraz. Tiez rad kresli, je vysoko nadany, ma 5 rokov,cita, pise, zaujima sa o veci, ktore deti v jeho veku nezaujimaju. Ale to je na inu temu. Tu ide o pohyb. Vzdy ked to pocasie dovoli, v lete aj v zime, sa ide von. Vody sa neboji ani ten najmladsi aj ked nevie este plavat. Ale vie kde su jeho hranice a od malicka sa chodilo na plavaren, k moru atd.

Ako vravim, cim je clovek starsi, tym ma viac zabran nieco nove vyskusat, lebo uz vie co je strach, bolest, zranenie.

katia7
14. máj 2013

@salamistka sorry ale mne to pride trochu cez 😕 po prve ako tu uz bolo povedane nema ziadny vzor vo vas a po druhe sama som take dieta ako popisujete a necitim sa byt nejaka divna ani som matke nikdy nespadla na zem 🤐 podla mna akurat vybudujes v dietati pocit menejcennosti, ja som vzdy bola v knizkach, skvely prospech ale telesna bola pre mna utrpenie a plavat neviem dodnes akurat tak aby som sa neutopila 😝 a deti mam kazde ine, syn je ako ja a dcerka cisty simpanz 😎 😀

yanni
14. máj 2013

@salamistka presne ako @julietta246 napisala, ona si bude hladat kamaratky medzi seberovnymi. ked ju nebavi behat, tak urcite si nebude hladat kamosky medzi sportovkynami. A ked rada tancuje, tak ju podpor v tom. Tanec je tiez pohyb. Mozno by ste mali vyskusat nejaku tanecnu. Je vela druhov, mozno sa jej nieco zapaci. A bude mat aj ten pravidelny pohyb. Jednoducho niekde zajst, nech si to obzrie, skusi.
Alebo si vymyslite nieco vy dve. Len baby. A robte to pravidelne. Je jedno co. 10rocna uz moze vselico vyskusa. Urcite vam nieco sadne.

yanni
14. máj 2013

@katia7 ty si ale srandistka, ze simpanz 😀
Inak neter jednej mojej kamosky bola tiez taka, dokazala cely den prelazat s knihou v ruke. A potom, nikto nevie co sa stalo, kde na to prisla, kde to videla, od koho to pochytila, ca. ako 10-11 rocna zrazu, ona by si rada obzrela koniky. Tak isli. Mohla si skusit ake to je jazdit, viac krat isli len tak a tak ju to chytilo, ze sa dokonca z nej stala jedna z najlepsich v jej kategorii a veku. A tiez od malicka len viac-menej domased. Sama nikde, sport len s rodicmi inák jej nejaky pravidelny pohyb neprisiel vobec na um.
Ono je to zaujimave sledovat ako sa clovek rokmi meni a aj aki rozdielni mozu byt surodenci.

cairka
14. máj 2013

@yanni , nemáš tak úplne pravdu. Moja 3ročná sa nemôže bicyklovať, pretože ako náhle sa bicykel pohne malinko rýchlejšie, ako očakáva, začne panikáriť - a to myslím ozaj panický záchvat. Pritom behá rýchlo v pohode...to isté je samozrejme aj na odrážadle, len tam si to predsa vie usmerniť nohami. Podotýkam, že myslím bicykel s pomocnými kolieskami, takže v podstate stabilný... Kopnúť do lopty má stále problém...chytiť a hodiť ani nehovorím 😅 predstava že je na lyžiach mi vytvorila obrovský úsmev na tvári 😅 Pri tom má úžasnú výdrž, ale strach je silnejší. Tak hold zatiaľ behá popri nás a dokáže behať neuveriteľne dlho. K športu vedená je, Staršia je typ, že ktoré športové náčinie jej dáš, to za pár hodín samostatného skúšania ovláda. A menšiu v 10 rokoch vidím cca tak, ako dcérku autorky. A nie preto, že by sa bála, lebo sa už zranila a má veľa boľavých skúsenosti....alebo že to doma nevidí...Komu není zhúry dáno, v apatice nekoupí... je fakt, že to nejako neriešim, ale zatiaľ ani nebol dôvod 😅

lenadka
14. máj 2013

@salamistka mám 8 ročnú dcéru a je podobné "drievko" 😀 pritom od škôlky chodí na gymnastiku. Na kolobežke, odrážadle bola ako malá šikovná, štvornožkovala - tak že tam problém nevidím. Len ja ako úzkostlivá mam som jej nikdy nedovolila liezť na preliezky a niekam sa len tak štverať. No pomerne rýchlo išla do škôlky ako 2 ročná a tam si mohla robiť čo chcela a aj robila, ale len dovtedy kým som neprišla ja, proste som sa na to nemohla pozerať - nemôžem so pomôcť 😅 . Na gymnastike je pod dozorom a majú tam žinenky a hlavne ja to nevidím. Tréningy má 3x do týždňa a v porovnaní s dievčatami čo tam chodia zároveň s ňou a kratšie je na chvoste, tzv. do počtu. Ona je divoká bára, behá s deťmi po dedine, bicykluje ale tiež bez pomocných koliesok a na väčšom bicykli jej to trochu trvalo mala 5 rokov keď som ju donútila vyskúšať to bez nich, do 10 minút jej to išlo. Teraz sme prechádzali na väčší bicykel a trvalo týždeň kým jej to začalo ísť. Kolieskové korčule chcela, dostala na 8 narodeniny a úspešne ich len odskúšala a korčuľovať sa ísť nechce, na ľade to s ňou skúšame od 4. rokov a nič 😀 . Behá a hýbe sa dosť, ale nie je pohybovo zdatná v koordinácii pohybu. Kým dievčatá v jej družstve robia saltá, mlynské kolá, stojky, ona zvládne ledva kotúľ. Ale tak chodíme ďalej a skúšame. 😉 Nie každý má proste vlohy na všetko 😉
Ja napr, tiež športujem ale osobne si myslím že tiež nie som zrovna najšikovnejšia. 🙂