Pobyt vonku

dorotka202
16. jan 2016

Mam osemrocneho syna.je druhak.byvame v dome s velkou zahradou, .ma o dva roky mladsieho brata.takze doteraz sa hrali doma, na zahrade.obcas prisli k nam jeho kamarati.sam este nikdy nebol na dedine.len ked ide zo skoly.teraz je vsak uz druhak a stale viac ma otravuje s tym ze chce ist sam na ihrisko, do spoluziaka,proste sam mimo dom.od akeho veku ste vy pustali takto deti same.musi ist po ceste.bojim sa ze ho zrazi auto.alebo ze sa mu nieco stane.ved deti a hlavne chlapci vselijake huncutstva vystrajaju.je dost ovplyvnitelny.da sa nahovorit na hocico.niektori jeho spoluziaci sa tulaju po dedine bezne cele dni.ja by som ho nepustila.ale zas nechcem aby kvoli mojmu strachu bol nejaky domasedko.tak by ma zaujimalo od kedy vy vase deti pustate takto same.dakujem.

mimla
16. jan 2016

Ahoj ako rodič túto skúsenosť ešte nemám. Ako decko som vodila svojho o dva roky mladsšieho brata na ihrisko, ktoré bolo blízko baráku. Mala som vtedy tak 4-5 rokov. Mama za nami prišla neskôr a niekedy nás iba vyzdvihla. Z druhej strany baráku bol park. Tam sme trávili tiež celé dni osamote, kým mama na nás dozerala z balkóna. Občas nám zhodila niečo na jedenie, či vodu v plastovej fľaši. Ja som ale bola také to decko, čo keď mu povieš, že "od tejto cesty po túto môžeš behať a ďalej nepáchneš, tak som to dodržala a ešte som spacifikovala aj brata. Kým nenastúpil do školy, celkom na aj poslúchal. Aj kamarátky ma občas volali ďalej, aj sa mi vysmiali, ale ja som hranice jednoducho dodržiavala. Ty musíš vedieť, aký je tvoj syn. Ak ho nebudeš nikam púšťať samého, ten domasedko by sa z neho možno stať aj mohol. Skúsila by som to tak že na ihrisko ho pustíš (a pre kľud svojej duše mu dáš tú najkrikľavejšiu vetrovku s dvadsiatimi odrazkami, aby ho bolo z diaľky vidno). A keď zvládne výlet na ihrisko, počase hádam zvládne aj klasické potulky po dedine. Skôr takto môže prísť o kamarátov a kamaráti sú v tomto veku vzácna devíza.

limetka69
16. jan 2016

Urcite by som ho pustila. Zo svojho detstva si pamatam,, e este mladsia ako on som byciklovala zo sidliska na sidlisko k babke, sice po chodnikoch ale aj cez krizovatky trebalo prejst. Deti si na seba vedia dat pozor. Ved uz je druhak 🙂 mamixky budeme mat strach vzdy, ale treba sa naucit s tym strachom zit. 🙂 pekne vysvetlit na co si treba dat pozor, poucit, urcit hranice kedy je doma a ako daleko moze ist a hotovo 🙂

mawka
16. jan 2016

druhaka urcite ano, moj ked bol druhak, tak uz chodil von sam a byvame v mensom meste. ved aj na nakup mi uz vtedy chodil. a mohli sme aj skor. kym ine deti v pohode behali po vonku, nas len doma alebo s nami. hlupost. chvalabohu som sa rozviedla a maleho si vychovavam ja. inak by bol asi stale zabedneny v baraku. dnes nemam problem ho pustit von. a mala ma 6 a chodi k nasim busom 3 km. uplne v pohode. tam ma aj skolu a chodi tak aj zo skoly. a nielen ona.

mawka
16. jan 2016

inak ked sme maleho pustali prvy krat sameho ze cez celu dedinu k nasim, tak som nenapadne za nim a za stromceky som sa skryvala 😀 a videla som vies co? ze nic. ze ide presne tade, kade ma ist, nezdrzuje sa, pozera, ked prechadza cez cestu... a dosiel do ciela. to len my rodicia si robime stresy sami 😉

janinah
16. jan 2016

Druhák už chodil vonku sám a to sme v meste,trochu mu ver,nech povie kam ide,ty povedz,kedy sa má vrátiť....

0silvia0
16. jan 2016

@dorotka202 moje deti behali same vonku už v škôlkarskom veku, ale mohli len na našej ulici. Ale to bývame na dedine a naša ulica je tichá, len s jedným radom domov a posledná ulica, takže sem ide autom len ten, kto tu býva, takže sme si to my, rodičia bývajúci na tejto ulici mohli dovoliť. Ak by sme bývali pri nejakej frekventovanej ceste, tak to nie určite...
Ale vo veku tvojho syna deti už chodili samé úplne v pohode, aj ku kamarátom, do obchodu... chlapca treba poučiť, hodinky na ruku a dať mu slobodu. Dieťa v tomto veku si potrebuje budovať kamarátstva, potrebuje zážitky a s mamou za zadkom to asi nie je to pravé, nie? 😉

bubelko
16. jan 2016

@mawka moja skusenost je, ze ked idu deti same - trebars starsi s mladsim spolu - tak si davaju väcsi pozor, drzia spolu a davaju na seba lepsi pozor, ako ked idem s nimi ja alebo muz 😉
@dorotka202 u nas chodia deti do skolky same. zacinaju so skolkou v 4r... takze odvtedy 😉

mawka
16. jan 2016

@bubelko no uz hej, ale vtedy bol maly este sam a nemali sme nikoho takeho. dnes mi pride strasne smiesne ako som ho sledovala 😀 pri malej uz som zasa ina no. clovek sa uci. ale fakt ze 8 rocne deti normalne uz von. a hento v dobrom zavidim tam u vas. to by sa malo zaviest aj tu.

stepanka274
16. jan 2016

My sme sa prestahovalu na dedinu ked mali chalani6,7 a 8 rokov, v meste som ich nikam nepustala samych, ale na dedine zacali chodit na futbal, tiez museli cez cestu, a zacala som ich pomaly pustat samych, naucili sa samostatnosti, ja som za nimi vzdy s dcerkou prisla, neskor chodili uz sami, a vsetci ich tam uz poznali tak som nemala strach,

zitaje
16. jan 2016

My byvame na dedine od leta. Skolu mame tak na 20 min pesi, chodia na bicykloch, mozno 7 minut to trva. Baby chodia spolu, domov idu niekedy kazda zvlast. Spolu ich pustam s uplnym kludom, mladsiu pustam samu do nasej ulice (vedlajsia, premavka minimalna), dalej len preto nie, lebo s tak bicykluje, ze sa ju bojim pustat na bicykli samu 😅 a dedinu mame velku roztahanu, velke vzdialenosti. Pesi by som ju pustila, len to by zas dlho trvalo.
Podla mna druhaka mozes pustit, nie motat sa po dedine, ale ked chce ist ku kamosovi, preco nie?

vydrnik
16. jan 2016

Ja som sa z dcerou pristahovala z Cr z mesta tu na SVK pred tromi rokmi,byvame na dedine,nadtupila do skoly a od prvej triedy chodievala sama ale z nektoryma detma z nasej ulice,do skoky to bolo 20min,po ceste kde niesu prechody a kde nektori jazdi ako sialeni,od noveho skoldkeho roku presla do Popradu a nauvila sa sama dochadzat do skoly vlakom,teraz chodi do 3 triedy,len prvy tyzden zme s nou chodievali,