Po Covide do školy

5. feb 2022

Prosím vás ako to je s návratom dieťaťa po Covide do školy? Priebeh mala mierny, dva dni zvýšená teplota bolesť hlavy, hrdla. Potom už len zachrípnutie. Teraz je to 10 dní od prvých príznakov, hrdlo ju už neboli, nekašle, nemá nádchu, nič, len má huhňavý hlas. Je to takto už 4-5 dní, že z môjho pohľadu jej už nič nie je. Ak by som sa riadila tým, že 5 dní v karanténe bez príznakov, tak ju už von a do školy v pondelok pustím. Robila som jej včera pre istotu domáci antigénový test, že či ju môžem s kamoškou von pustiť a ešte stále tam má slabý tienik, takže pozitivitu. Takže von som ju zatiaľ nepustila.
Pediater ju nevidel, so slabším priebehom sme tam nešli, nebolo to treba, len sme oznámili, že je pozitívna. A teraz už má pediater vypísané zastupovanie. Ale také ohromné, že iba jednu hodinu denne berie cudzích pacientov zastupujúca lekárka. Príde mi to zbytočné ísť so zdravým dieťaťom na kontrolu do čakárne plnej chorých detí. Oni mali ako trieda karanténu a online vyučovanie, čiže ešte stále ju môžem ospravedlniť ako rodič, nevychýbala zo školy toľko, aby to musel potvrdzovať lekár.
Ak vaše deti prekonali covid, kedy ste ich dali do školy? A šli ste po potvrdenie k pediatrovi?
Ja som rozmýšľala, že spravím jej doma znova test v nedeľu, prípadne aj na ten platený antigén by sme šli a ak bude negatívna, že ju do školy pustím.

mamina0078
5. feb 2022

Pokiaľ je test pozitívny nedala by som ju do školy. Ešte v pondelok ráno urob test a podľa toho ju nechaj doma, keď to bol len tienik tak do pondelka-utorka už bude mať negatívny test.

tosomja
5. feb 2022

Moja je nachladena, uz týždeň a doktorka povedala, že kým nebude zdravá, nemôže do školy aj keď nude mat test negatívny. Antigen ma negatívny od začiatku, aj pred pcr aj po pcr teste. Neviem, či sú chybne, či čo, ale nikomu z nás neukázal pozitivitu. V pondelok mam zase volať doktorke, že ako sa ma.

andrejka1974
5. feb 2022

Určite kontaktuj pediatra a ten vám povie čo a ako či už môže ísť do skoly

marryen
5. feb 2022

@mamina0078 To je blbosť..test môže vykazovať pozitivitu aj mesiac po prekonaní. Koli tomu sa nemá po prekonaní hneď testovať, koli falošnej pozitivite. Info od pani z RUvz, ktorá nám volala po pozit. teste.

mamina0078
5. feb 2022

@marryen PCR áno ale nie samotest (AG), ktorý určuje len infekčnosť. Ja teraz mám covid a doktorka mi povedala, že skôr mi neukončí karanténu kým nebudem mať aspoň 2 dni po sebe negatívny test. Konzultovala som to aj s 4 dr. z rodiny + 2 medičkamj a jej slová potvrdili, že keď nebudem infekčná hneď budem mať antigén negatívny.

mamina0078
5. feb 2022

@marryen niekedy keď ani nestihneš s antigenom infekčnú fázu tak ani ti neukáže pozitivitu až PCR. Pri omikrone je infekčná fáza dlhšia ako pri predošlých mutáciách.

marryen
5. feb 2022

@mamina0078 ja neviem....je to zvláštne...môj mm mal takmer všetky príznaky a antigén mal negatívny...pozit vyšiel až na tretí deň. Ja a deti sme vyšli negat.....zo zvedavosti som testovala každý deň až do testu PCR. Tam sme vyšli všetci pozit. Keby som sa tými testami mala riadiť a na základe nich dať dieťa do školy, tak neviem neviem.... Podľa mňa sú aj tak nespoľahlivé.... .(

mamina0078
5. feb 2022

@marryen tak neviem ja viem tak aké mi dala inštrukcie moja všeobecná doktorka, že skôr mi ju neukončí. Teraz som 6.deň pozitívna, zo zvedavosti som si urobila test, cítim sa už úplne zdravá, žiadne príznaky až na miernu únavu a čiarku mám slabučkú. V pondelok som mala tam koľajnice, že mi skoro vybili oči. 🤣 A aj v zahraničí je bežné, že skôr ako človek nebude mať negatívny AG tak sa nemôže vrátiť do zamestnania, školy..