U nas je to 18€ a 20€ a to neratam ze minimálne 25€ na pracovné zošity..plus v škôlke krúžok 25€,plavecky 50€.. september je zaberak na peniaze
Áno hanbila by som sa nezaplatit .viem že to nieje povinné
Áno, vždy. Triedny fond pri prváčke a teraz prvákovi bol 50 (platili sa boxy na výtvarnú, tonery pre triednu ...), zrpš len za jedno dieťa 30. A to je ešte lepšie ako v škôlke, kde sme platili 100 na rok. Pracovné zošity - len angličtina stála 22 pre jedného a pracáky sú pomaly z každého predmetu. Krúžky ani nehovorím - staršia má 3 a mladší 2. Ale bavia ich a ja som rada, že si našli niečo, čo ich zaujíma. K tomu obom električenka.... september je náročný, ale vieme, čo čakať a tak s tým rátame už v lete.
@parvinka0001 ak na to máš a nezaplatíš - áno je to hanba. Ak na to prostriedky nemáš - a ver mi, že 15€ je dosť ak máš 3 deti a si na ne sama - to hanba nie je. Niektoré školy to riešia tak, že môžeš dodatočne kedykoľvek do fondu peniažky doniesť - alebo donesieš po častiach. Inde ťa urgujú cez edupage ako "zlodeja".
september je zaberák, ale vieš o tom tak isto, ako že Vianoce ti urobia prievan v peňaženke
ked som mala zaplatila som, ale ked som nemala a bola online vyucba, nebolo potrebne ziadne "prefocovanie" nechodilo sa na ziadne vylety, ani sa nekupovali toaletne, ci ako pytali na pribor do skoly, nezaplatila som, potrebovali sme na jedlo a nedoplatky, nie na ZRPS, ktore v case covidu ani neexistovalo
...ja mam prvacku, no veru, zistujem na vlastnej kozi, ze je to naval sekov a platenia za to a ono...uz si myslim, ze to je všetko a zrazu zasa cosik...fuuu...snad oktober bude kludnejsi a troska sa otrasieme. No uz teraz viem, ze pod stromcek sa budu kupovat len a len potrebne veci
ano platim vzdy
@bilberryday ja nepíšem, že je to hanba. Však čítaj čo píšem. Ale zasa triedny fond nie je vytvorený len pre kupovanie "hlúpostí". Tie peniaze sú pre deti - učiteľky za ne na kávu nechodia. Čo je re teba hlúposť pre deti hlúposť byť nemusí. U nás sa z tých peňazí platil napr. aj toaleťák pre deti - mi povedz ako minimalistická vieš byť pri takýchto záležitostiach.
@bilberryday ale to je reakcia na komentár vyššie. A áno - peniaze určené pre deti - ak na to mám, zaplatím. Zaplatím aj za dcérkinu kamarátku, ktorej mamina na to tento rok nemá - u nás v škole o triednom fonde rozhodujeme my - na čo bude použitý. Na zbytočnosti peniaze nešli nikdy.
Vieš čo, normálne dumam, že tento rok nezaplatim,nieže na to nemám,ale z princípu..syn je druhak na strednej... fungujú štýlom takýmto.. včera mali branne ... triedna napísala žiakom do skupiny oznam,nie na edupage☝️..do skupiny na FB..aby odkázali rodičom,nech jej pošlú ospravedlnenku ,branne sa ruší z dôvodu dažďa..a takýmto štýlom fungujú.. v prvom ročníku sa platilo za pracovné zošity a knihy , ktoré doteraz nedostali... keď im nie je trápne toto,tak mňa hanba za nezaplatenie ozaj fackovať nemusí..
Tak ja napíšem ospravedlnenku na žiadosť triednej,lebo syn chýbal na žiadosť triednej😆😆jak u jeb*u*ych na dvore..
P.s.doteraz som platila vždy všetko,ani mi nenapadlo neplatiť.. či povinné/nepovinné..no ale toto?..nech sa na mňa nikto nehnevá..mi nehovorte, že je normálne
@miskakyska no peniaze za nedodane xosity by som veeelmi rychlo pytala naspat.
Autorka-to nemate vysoke poplatky. Neviem odkiaľ si, ale z Bratislavy asi nie . Tu to je niekoľkonásobne vyššie. Okrem toho sme museli kupovať aj toaleťák, mydlo a papierové utierky.
Každý, kto má deti musí s týmto počítať, proste deti sú položka a vzdelanie duplom. To už za mojich čias a vyrastala som za socializmu, boli vysoké položky na Zrps a po revucii+ rôzne pomôcky a pracovne zosity. Tak to bolo ešte k pomeru k platom ešte drahšie ako teraz.
pravdaže platím 🤦♀️
Dcera mala v triede dievcatko zomrel jej ocko tak sme platili za nu poplatky + 1€ naviac dobrovolne. Dali vsetci niekto € niekto viac. Slecna tak mohla na plavecky i skolu v prirode nebola vyclenena z kolektivu. Niekde sa da aj na " splatky" treba konzultovat s triednou. Nasa ma alergiu tak to boli menej - balicky na milulasa vianoce a den deti som jej robila doma a davala do skoly.
Samozrejme ,že platím vždy.
Ako dlho vieš,že bude september? ako dlho vieš,že máš doma školáka? Tak radšej jeden výlet cez prázdniny menej,aby bolo na to,čo zaplatiť sa sluší a patrí aj z ohladuplnosti k spolužiakom.Tvoje dieťa dostane zo všetkého ako jeho spolužiaci,je hanbou nezaplatiť,pokiaľ teda nebývate pod mostom a máte aspon na chlieb.Ale to by si nemala internet a nebola na MK.
@alenah31 pozri keď viem že mám tri deti a som nane sama tak pytam od otca hádam otca majú .a začnem si nato odkladať skôr . Za ďalšie koľko tu báb je samo ale deťom pokupia bludy ale to nebudem rozvíjať radšej .
Tiez platime, triedny fond sme si na rodicku odhlasovali 10 € a ak bude treba navysit, triedna ucitelka nam da vediet, na co sa peniazky minuli a dozbierame sa. ZRPS je na nasej skole 30 Eur na jedno dieta, ak ma dieta surodencov, tak na dalsie deti to je po 15 €. Pracovne zosity a knihy z anglictiny ani neratam, kolko sme platili 😅
Moji sú starší, ale platíme nemalé peniaze za pomôcky a tr fond plus zrps. 14 ročnému som dala 80e hneď prvý týždeň školy. Stredoskolacka už cez 100e... vysokoškolák stojí okolo 450e mesačne (medicína v Brne) Co narobím...plus neter prvacka, viac menej vychovávam aj ju - 58e ešte bez zrps a plaveckého, na ktorý ju ani nemienim prihlásiť (učiteľka z toho salie, ale nemáme na to)
Nemam problem to zaplatit, ale nepaci sa mi to preco ja ako rodič mam nakupit hygienické potreby do školy,do druziny, plavecky sme platili aj koncoročný vylet,na Mikuláša dostali po jednej čokoládke tak sa pytam kam idu moje peniaze? 2 roky nikde nechodili ale platila som
@janinah nikde nepíšem ze to neplatim!
@alenah31 na ten triedny fond sa budem musieť pýtat učiteľky lebo nikde 2r neboli
Tie sumy sú pomerne nízke. Veď na konci roka si môžeš pýtať vyúčtovanie čo sa za tie peniaze nakúpilo
Triedny fond je u nás 22 eur. Školský sa vypočítava podľa počtu súrodencov na škole. Čím viac súrodencov tým nižšia suma
Moja mama je/bola ucitelka, často kupovala aj za svoje a vieš co je paradox? Že ti najchudobnejší zaplatili a často na splátky a ti ktorí mali, nezaplatili
U nás sa za to kupuje toaletak, mydlo, pohotovostné potreby pre dievcata (7.roc.) prefocuju sa papiere a testy, ucitelka kuouje ceny pre deti do súťaži, odmeny za športové a umelecké súťaže či odmeny za nejaké mimoriadne aktivity
Pracovne listy a knihy sa kupujú extra. Nie z triedneho fondu. U nás.
Takztiez sa za to kupuje Mikuláš či deň deti.
A vraj bezplatné školstvo 🤣.A o pracovných zositoch ani nehovoríme.Za mojich čias sme mali učebnícu a jeden zošit na poznámky.Terajsie deti okrem.toho plus pracovné zošity a dcéra piatacka prišla s tým ,že pracaku v angline majú písať ceruzkou lebo sa bude vracať na konci roka.Som zvedava kto bude gumovat
Na triedny fond sa opytaj pokladnika nie ucitelky, to su rodicovake peniaze,nie skolske
Áno platím vždy.
@7miriam77 prvy rocnik je asi najhorší ak ta to ukludni... To si pamatam ze este ani rok nezacal (prve rodicko sme my mali uz v juni) a uz ostalo v skole 70eur... Tie zošity a somariny, fakt všetko rodicia kyouju, vsetky pomocky nam sice kúpila učiteľka, ale inde aj napr výtvarná take palky a polku veci ani nepouziju
(naoriklad zapisala som dceru na vytvarnu a prvý nakup podla zoznamu 120eur, do dnes, 5r mam vacsinu z tych "potrebnych" somarin doma)
Postupne sa to bude redukovať a uz aj clovek bude vediet zo skúseností co naozaj treba a co nie (zosity tento rok ani nekupujem, 5tacky zoznam pomocok nam viditeľne vydrzi este aspon do pol roka 🤦🏻♀️)
ano platim, a ano september je... a este pridu ine kruzky, vylety, jazykovka 400eur atd... viem o tom cely rok ze v septembri, rpipadne ak to mam rozdelene, tak aj v januari, mam toho na uhradu az az. Triedny fond sa u nas znizuje kazdy rok, minuly rok neviem ci vobec 5-10eur sa zbieralo, tento rok mi este z vyletov a inych minulorocnych veci ostalo,t ak vobec sa nezbiera.