Písomky 3. ročník

16. nov 2023

Ahojte maminky školákov, najmä prvý stupeň, prosím Vás, ako často píšu Vaši školáci písomky,rozcvičky?
Totiž, kamoška (posledný ročník na pedagogickej,externe,pracuje v škole na 1.stupni) má syna, ten je spolužiak s mojou dcérou (tretiaci) tvrdí,že máme veľmi prísnu triednu, že stále dačo píšu, podľa nej to nieje normálne a nepozná to na inej škole iba u nás. Aby som priblížila konkrétny prípad - tento týždeň písali deti v pondelok písomku vybrané slová po B. Utorok rozcvičku z matiky, nácvičný diktát zo SJ. Stredu písomku z angličtiny (tú učí druhá učiteľka), kontrolný diktát, plus na matematike im dala vypracovať papier s násobením dvomi, žiaci, ktorí mali všetko správne dostali jednotky. Štvrtok (dnes) písali štvrťročnú písomku z matiky a rozcvičku zo SJ, doplňovanie i/ý.
Takýto písomkový týždeň nemajú stále, ale triedna nás upozornila,že 3 ročník je náročný a budú toho písať oveľa viac.
Inak september aj do polky októbra pohoda,písomka/rozcvička 1-2x týždenne.
Deťom povedala minulý týždeň,že 2x do týždňa budú písať vybrané slová rozcvičky, z matiky tiež budú častejšie rozcvičky, už začali násobiť a deliť 3.
Je to podľa Vás prehnané? Lebo ja jej tvrdím, že veď väčsinou majú len rozcvičky (z 3 známok urobí priemer a tú známku zapíše na Edupage), veľké písomky hlási v predstihu, skúša deti ktoré sa hlásia napr.na prírodovede, ak niekto pokazil písomku a chce si opraviť,nemá problém vyskúšať. Ja tvrdím, že je to v pohode podľa mňa a ona má zasa iný názor.
Ako je to na Vašich školách? Ďakujem 🍀

kacena4
16. nov 2023

je to normalne je stvrtrocne hodnotenie, naval pisomiek bude zasa pred/po Vianociach nakolko bude polrocne hodnotenie...

autor
16. nov 2023

@kacena4 ďakujem za odpoveď 😊 podľa mňa to je tiež úplne normálne, žiadny extrém. Napr. teraz pozerám koľko má známok a zo SJ 7, z matiky a angličtiny 3, prírodoveda a vlastiveda po 2 známky.
Druhá kamoška má druháka a ten má zo SJ už teraz 16 známok,ale teda ich triedna je známa tým,že píšu stále písomky

matus7030
16. nov 2023

Mne to príde OK. Učím na prvom stupni a takú "rozcvičku" na 5 minút, ani nepovažujem za písomku. V 3. a 4.ročníku s deťmi píšem päťminútovky na malé známky každú druhú hodinu. Čo sa týka PL - ak nie sú na celú hodinu, takéto veci deti ani neberú ako písomky. Ani im to vopred neoznamujem. Ak ide písomka z väčšieho tematického celku, zopakujeme, zapíšem do Edupage termín a píšeme. Takéto veľké písomky max 2 za týždeň.

ajsha123
16. nov 2023

Podľa mňa takáto učiteľka naučí deti viac ako keby mali písomky len raz za čas. Mám už 4 deti, ktoré prešli 1.stupnom, plus terajšiu tretiacku. Všetci mali rozdielnych učiteľov a dokonca na troch ZŠ. A len tie moje deti nemajú problém s gramatikou, kde takto drilovali... Tie rozcvičky a časté diktáty majú zmysel. Zafixuje sa im gramatika/nasobilka (teraz sa učia vybrané slová) do hlavy... Neskôr to len ocenia.

viestta
16. nov 2023

U nás je to podobné. Ako ináč učiteľka zisti, kde majú deti medzery?

pinkgirl
16. nov 2023

Vôbec sa mi to nezdá nejak veľa. Deti toho v tomto veku zvládajú viac a ľahšie. A také rozcvičky z matematiky a sjl diktáty sú potrebné, lepšie si upevnia učivo. Aj tie tematické celky sa musia uzavrieť a ústnym skúšaním to učiteľka v kapacite tých vyučovacích hodín nemá šancu preskúmať - každého žiaka samostatne. Takže testy a písomky zabezpečia dosť známok na klasifikáciu. Navyše o chvíľu budú zimné prázdniny a deti z toho učenia vypadnú na 3 týždne. A keď po novom roku prídu do školy, nebude veľa času do polročného hodnotenia.

martinka13
17. nov 2023

U nás je to podobné. Ja som rada. Tretí ročník je náročný a počítanie aj vybrané slová chcú riadny tréning

katkaseiner
17. nov 2023

mam tretiaka a je to u nas rovnako. Vcera som mu akurat pocitala znamky - ma 55 známok. Pisomky pisu denne aj 2 s tym ze sa to nerobi sposobom bububu, bude pisomka.Tento styl sa mi paci lebo zbytocne nie su vystresovany, ale beru patminutovku ako normalku. Navyse za mna je oveľa jasnejsie ak ma dieta 10-15 znamok za predmet/polrok ako keby bolo hodnotene z dvoch uplne rozdielnych znamok. Na pisomky sa specialne neucime, ucime sa na kazdy den

slavomira236
17. nov 2023

Aj nasi tak pisaliinuly rok. Tie vybrane slova isli rychlo a ta kazde test diktat to iste masobilka delilka nasobky..z snglictiny ich skusala citat po kazdej lekcii pisomka..teraz je 4tak ucitelka im marodovala triedna mesiac tak zastupovali druzinari po navrate do skoly necely mesiac a uza 11xnamok zo slivenciny..pisu 2testy do tyzdna na vybrane slova napisavi vztupny test stvrtrocny test citanie obsah 2kontrolne diktaty 2pisomky z vlasivedy tematicke 3pisi.ky z prirodovedy

mandinka
17. nov 2023

Naši tretiaci píšu 5 minútovky úplne každý deň. z mat (násobenie už do 5) aj sjl - doplňanie i/y ,kedže sa už učia vybrané slová. pomedzi to cvičné diktáty čo týždeň, raz za mesiac kontrolný. Podľa mňa je to dobre, nevnímajú to ako písomky, ale vdaka tomu si to neustále precvičujú. Nie sú stresovaní, majú dosť známok, šanca lepšieho priemeru a pod. Nemám absolútne nič proti
anj tiež na takmer každej hodine niečo ohodnotí - slovíčka, komunikáciu, čítanie (niektoré známky majú štvrtinovú hodnotu, niektoré polovičnú )