Písomka po absencii učiteľa.

zuzik
21. jan 2020

Ahojte,potrebujem poradiť. Je v poriadku, ak učiteľ,ktorý 3 tyzdne chyba, odkaze len po triednej učiteľke,že bude zajtra písomka?Učivo neprebrané,deti si robili poznámky samé. Deti nevedia z čoho konkrétne je písomka. Pani učiteľka im poslala 2 A4 s údajmi,ktoré sa treba nie naučiť ale nabiflit,vyhľadať...Aj dospelý,ktorému sú tieto pojmy známe by to určite nezvládol. Je takéto niečo v poriadku? Deti chodia do školy len na preskúšanie? Učiť ich mám ja doma?

stela01
21. jan 2020

@zuzik trosku ti nerozumiem tak nevedia z čoho ? Alebo poslala A4 ?

nelca84
21. jan 2020

@zuzik poslala instrukcie, takze je to podla mna v poriadku, predpokladám, ze nejde o prvý stupen

suzitok
21. jan 2020

Este mozu byt radi,ze odkazala....
Mozno ide len o to,aby ucitelka zistila, na akej urovni su deti za tie tri tyzdne s ucivom, na zaklade písomky bude vediet kazdeho ziaka individualne zhodnotiť

deti95060810
21. jan 2020

o ktorý ročník sa jedná?
Dcéra chodí do 6 tr. a každú hodinu má z daného učiva ktoré majú v škole prebrať niektorá dvojica žiakov prezentáciu. Učiteľka už nerobí žiaden výklad. čo si žiaci zapíšu - to je ich vec. Ale na písomke je potrebné vedieť dané učivo...Tiež sa mi to nepáči...Načo je tam učiteľka keď nemá žieden výklad a už len rozdáva písomky? Myslím že tam nemusí ani byť , však to môže hoc kto z ulice tak učiť...

deti95060810
21. jan 2020

a kto ich tie 3 týždne zastupoval? učiteľ kto daný predmet bežne učieva a či niekto kto nemá o tam predmete ani len páru...😉

suzitok
21. jan 2020

@deti95060810 sila! Cize sa ucia deti vzajomne...

nafka0483
21. jan 2020

@deti95060810
@suzitok
Je to normalny pristup. Aj ked vacsinou u starsich deti, ale kedze vsade sa teraz tlaci na moderne metody a pod., tak nevidim problem aj v 6tom rocniku. Aj ked by som to robila kombinovanim - ze deti odprezentuju, ale niektore hodiyn vysvetlim ja, pripadne prezentaciu doplnim.
Deti sa najlepsie ucia tak, ze sami si ucivo nastuduju a maju ho vysvetlit niekomu inemu.

A co sa tyka poznamok - nediktujem poznamky, kazdy si zapise co povazuje za dolezite s tym, ze ja zdorzanim, co je najdolezitejsie.

zuzik
autor
21. jan 2020

Fíha,no nás učili učitelia. Ak je teraz normálne,že deti sa maju učiť same alebo navzajom,tak môžem dieťa nechať doma a bude chodiť len na preskusanie. Učiteľ je platený zato aby naučil,či akú funkciu potom vlastne má?

suzitok
21. jan 2020

@nafka0483 ja som "stará škola" , jeden syn uz dospelý, druhy na SŠ, preto su mi tieto praktiky nezname 🙂 O dva roky budem mať prváčika, tak uvidíme, ako to bude 🙂

nelca84
21. jan 2020

@zuzik dnes deti musia vedieť samostatne vyhľadávať informácie a pracovať s nimi, lebo si inak v živote neškrtnú... už sa nedáva nič na podnose... mne sa tento prístup páči, deti sú nútené pracovať samostatne a rozmýšľať pri tom

snehulienka8
21. jan 2020

@zuzik ..o aky predmet sa jedna?

zuzik
autor
21. jan 2020

V rámci nejakého projektu,referátu je vyhľadanie informácií v poriadku.

nafka0483
21. jan 2020

@zuzik
@suzitok
Ale ved to zas nie je tak, ze ucitel nerobi nic a deti si same tvoria ucebne plany a vsetko. Dolezite je aj o aky predmet sa jedna. Taky zemepis, prirodopis napriklad je na to idealny. Ved urobim na zaciatku uvod, rozdelim deti do dvojic/skupin, kazdy dostane temu a ma dost casu na to, aby si vyhladal zdroje, informacie, aby ich vytriedil, spracoval a pochopil a potom vysledky odprezentoval triede.
A ked je v triede 30 deti, tak sa na kazdeho dostane rad raz za polrok, je to ako taky samosttany projekt.
A ucitel je k dispozicii, poradi, pomoze, navedie ak treba.
Pripadne latku dovyvesvetluje, na zaver zhrnie, vypichne najdolezitejsie informacie. Urcite nesedi na hodine len tak a pozera ako niekto prezentuje svoju cast a pritom su tam chyby, alebo je to chaoticke.

Tam, kde ucitel len "prednasa" ucivo sa zas stazuju, ze predsa moderne formy, projektove vyucovanie, ze deti len 45 minut pocuaju vyklad a pisu si poznamky.

carmenuska
21. jan 2020

Ženy, čo keby ste sa spýtali na rodičovských učiteľov,prípadne riaditeľov škôl?Ja som učka a toto neznasam,pýtať sa nekompetentných tu na koniku,či je to v poriadku 🙊.Na rodičku sú všetci takí ticho a vybíjajú sa na soc.sietach.

nafka0483
21. jan 2020

@carmenuska Pravda

zuzik
autor
21. jan 2020

Jaj to to keby si bola u nás na rodičku,ticho tam veľmi nie je... A aj napriek tomu,že sa rodičia ozyvaju ešte sa to zhoršuje,pretože každý učiteľ vidí len svoj predmet. Denne 2-3 písomky. Už mi ako rodičia máme toho dosť.

ivett1
21. jan 2020

Ved uciteľka nechybala pol roka, nevidim dovod sa rozculovat... na pisomku im poslala dokonca podklady. Neviem, ale nam terminy pisomiek neoznamovali, horko tazko polrocne z matiky a sjl.
Tie podklady, co poslala, predsa nemozu byt uplne mimo ucebnicu, ci?

nafka0483
21. jan 2020

@zuzik Ktory rocnik a aky predmet? Zastupovanie bolo odborne alebo neodborne?

ivett1
21. jan 2020

Nasi (piatak a osmacka) si napr. poznamky na geografii robia sami a vlastne starsia okrem matiky si robi poznamky asi na vsetkych predmetoch. Bonusom pri pisani poznamok sa aj uci a maju to vacsinou ako d.u.

iva812
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ivett1
21. jan 2020

Tomu mladsiemu ucitelka z dejepisu, kt. chybala na hodine, odkazala, cez edupage,ze budu o tyzden pisat pisomku, aj ked ona v skole nebude. A neskor im suplujuci ucitel dal podklady-cvicne testy, kt. mu poslala emailom..
Inak nasi dokonca odovzdavaju zosity z niektorych predmetov a ucitel ich skontroluje, ci maju poznamky zo vsetkych tem a niekedy ich aj znamkuje. Ale takuto "kontrolu" im oznami vopred, aby si mohli doplnit chybajuce poznamky.

sara07
21. jan 2020

@nafka0483 ano tento pristup by som brala to by bolo super ale nefunguje to tak
v metodickych poznámkach je napr vyslovene napísané a zdôraznené prečo si nemaju robit prepis učiva v žltom rámčeku a čo sa deje pokus sa urobi ustne a deti pekne odpisuju žltu čast v ramčeku

nafka0483
21. jan 2020

@sara07 Ale tak to je individualne "zlyhanie" ucitelky, ze len odpisuju zlte ramceky :-/ neznamena to, ze kazdy tak uci.
Kedysi sa robili pokusy aj na chemii aj na fyzike, teraz sa nic nesmie robit, lebo bezpecnost - ziaden elektricky prud, ziadne chemikalie...

ivett1
21. jan 2020

@zuzik 2-3 pisomky denne? treba sa ozvat, ovsem, ak ide len o 5minutovky, to sa u nasich vobec neriesi , suhlasim s tebou, ze kazdy ucitel vidi len svoj predmet, ale my sme sa na rodicku dohodli, ze pisomky celohodinovky mozu byt max 2 denne a 4 tyzdenne. Da sa to.

ajka0207
21. jan 2020

@zuzik ktorý rocnik? Nas sa teda vzdy sam učiteľ pytal, ked nam siel dat velku pisomku, ze ci nemame aj z niecoho ineho. A vtedy nedal. Chodila som na 8-rocny gympel, poznamky sme si bezne robili sami.

nelca0510
21. jan 2020

@zuzik vy ste ucitelka, ked viete, ake su vhodne metody na ucenie?

zuzik
autor
21. jan 2020

@nafka0483 presne to dnes vravel manžel,prečo s deťmi nerobia pokusy, zazitkove ucenie.Veď takto sa to deti len teoreticky naučia,nabiflia. Na jednej strane chceme, aby samostatne pracovali a samé sa učili a na druhej strane ich ideme biflit.

nafka0483
21. jan 2020

@zuzik Lebo sa nesmie. Je to zakazane. Teda aspon tie co som hovorila s chemikaliami, s elektrinou...
Nikto nechce aby sa biflili, ale tak ked dostanu robit projekt, tak je zle, ked maju robit prezentaciu, tak je zle, ked ucitel vysvetluje a diktuje poznamky, tak je zle, ked si maju pisat poznamky sami, tak je zle...

A 2-3 pisomky denne su ok, ak sa nejedna o velke celohodinove pisomky.

zuzik
autor
21. jan 2020

@nelca0510 áno som ale v specke ,máme v rodine viac učiteľov,riaditelov,dokonca aj inšpektora školstva ale všetci sú už na dôchodku.

carmenuska
21. jan 2020

@zuzik tak keď si ucka ,dokonca špeciálny pedagóg ,nemala by si mať potrebu rozoberat učiteľov tvojich detí na nete ,ale profesionálne s podlozenymi faktami,zákonmi, odporúčaniami si to vyjasniť s učiteľom,ktorý chýbal.Mala by si vedieť,že tak sa veci riešia.Ja som tiež špeciálny pedagóg a mám aj 1-4 a to je diametrálne rozdielne vyučovanie tam a na bežnej ZŠ....