Síce sú už prázdniny, ale veľmi mi to vŕta v hlave. Koncom roka sa rodičia z našej triedy dohadovali, že spíšu petíciu na chlapca, aby ho vylúčili z triedy(školy).
Bola som svedkom, ako jeden otec vynadal dotyčnej mamičke. Veľmi škaredo. Samé vyhrážky. Ide o to, že keď od septembra s tým znovu začnú, chcem sa postaviť na stranu chlapca. Pomôže to nejak? Alebo si len zbytočne poštvem všetkých proti sebe?
Chlapec sa stal nedávno polosirotou. Rodičia síce spolu nežili a matka možno nie je práve najvzornejšia...ale chlapec je jeden inteligentný a šikovný žiak. Dcéra s ním nikdy problém nemala. Tvrdí, že často na neho žalujú neprávom, že ho vyslovene provokujú. Nie je anjelik, je to malý ,,čertik", bitkár, vulgárne nadáva, ale po tom všetkom čím si prešiel
Vylúčiť zo školy ho nemôžu, mame povinnú školskú dochádzku
Ten otec asi pozerá priveľa amerických filmov
Ak má dieťa niečo nespracovane, na škole by mal byt psychológ a ten by mal s chlapcom pracovať. A odporučiť další postup
To že je inteligentný však nevylučuje že môže byt voči niektorým detim veľmi agresívny
Zaujala má poznámka že Matka so psychológom nesúhlasí, prečo? Asi sa boji, že by chlapec porozoraval ako zo doma vyzerá, či akým štýlom matka s ním komunikuje, ….
Tu vidím problém s matkou a na ňu by mal smerovať tlak
To že to dieťa je take aké je, je primárne výsledok rodičov v nižšom školskom veku
Ešte vek chlapca? Bavíme sa o 7-8 ročnom, či 10-11 ročnom? Lebo to je dosť rozdiel a ja zas aj chápem zúfalého rodiča dieťaťa ktore je obeťou tohto chlapca
On môže mat zážitku traumu a svoju bolesť či frustráciu si môže vybíjať na anjelom dieťati
@pribinak vek dieťaťa je v nadpise
No mamička je veľmi mladá a čo sme pár krát prehodili reč, ona to vôbec nerieši. Vraj doma s ním nemá problém a nech si to s nim v škole vybavia učiteľky. Nepáči sa mi jej prístup, pôsobí trochu jednoduchšie. Ako by jej nedochádzalo.
Chlapec je naozaj inak taky slušný, že ani mne sa nechce veriť, čo stvára v škole. (Vraj ukazoval dievčatám zadok a pod... zaútočil aj na učiteľku)
Poznám jeho susedu a tiež ho pozná ako zlatého chlapca. On vyslovene zlosti len v škole.
Mám sa s mamičkou porozprávať, že by som jej rada pomohla a dohovoriť jej toho psychológa? Alebo sa nemám starať?
@uprimnazienka Veď práve. V takom veku byť preložený niekam lebo ,,som zlý " .... obávam sa, že by to bol začiatok jeho konca
Porozoravaj sa, hlavne ak je vôbec ochotná s niekym komunikovat
Asi bude taka jednoduchšia lebo kompetentná matka toto nepovie
A ako šikanoval? Ze ukazoval zadok? Zaútocil na ucitelku?? Tak asi fyzicky útočí aj na iné deti.
@dagmarovita útočí, nikde netvrdím že nie. Bohužiaľ. Strká, podkýňa , bije sa. Ale je to už v takom štádiu, kedy ho vraj schválne provokujú, robia mu zle a prišijú mu aj to, čo on neurobí. Dcéra vravela, že keď ide žalovať on, učiteľka na neho kričí, že on sa nemá právo sťažovať, že čo on sa sťažuje, keď to iste robí on stále.
Zaujímavé, ako sú tu všetci na strane problémového decka, ktoré evidentne robí v škole zle, inak by predsa neboli rodičia ostatných detí proti nemu. Vraj má chudák len 9 rokov, je polosirota, matka je taká jednoduchšia... To má byť akože ospravedlnenie?
Na druhej strane, keď tu niekto napíše o šikane, tak všetci sú znechutení, že každý zatvára oči, škola nič nerieši, ostatní rodičia a deti obeť nepodržia a jediné východisko je preložiť preč šikanované dieťa.
Ak je chlapec bitkár a vulgárne nadáva, treba to riešiť ihneď a neobhajovať ho - nič mu nedáva právo zneprijemňovať život iným deťom, ich rodičom a učiteľom. Treba zapojiť vedenie školy, psychológa a matku nech si podá sociálka aj polícia (žiadny rodič - ešte sa to obráti proti nemu). A keď to nepomôže - presne pre takýchto sú reedukačné centrá.
Až podrastie, útoky sa vystupňujú a niekomu vážne zničí život, už bude neskoro riešiť ho.
Ja by som asi tomu oteckovi povedala, ze taketo veci sa riesia kultivovane v riaditelni a nie na hulvata v satni..
Ak ma mamicka 5 pohromade tak minimalne zmenu triedy pre tpho chlapca... Wtf spisovanie peticie 🤷♀️
Tieto deti sú buď psychicky choré alebo vyrastali v nezdravých rodinách. Sama som šikanovana v škole bola takže viem co prežíva "obet" sikany a väčšinou si o to vôbec nijakým spôsobom nepýta. Riešiť to treba s psychiatrom nejaké rozhovory s psychológom toto nespravia. Vylúčiť zo školy to asi nie robil by to aj v inej škole. Treba to liečiť
V podmienkach SR je nemožné dieťa vylúčiť to štátnej školy. Dieťa si musí plniť povinnú školskú dochádzku
Chlapca nemozu vylucit zo ZS, plni povinnu dochadzku. Btw. presunom na inu skolu sa presuva aj problem. Tomu chlapcovi treba pomoct. Ja by som to na tvojom mieste skusila. To nie je staranie sa DO niekoho, to je staranie sa o svoje vlastne dieta, pre ktore tiez nie je prijemne zazivat tie situacie v triede. Je super, ze tvoje dieta je natolko citlive a rozumne, ze dokaze vyhodnotit situaciu a vidi, ze sa chlapec castokrat nepravom obvinuje. Urcite by som trvala na rodicovskom, kde by sa to vydiskutovalo a hladali sa riesenia. Bble je, ak sama ucitelka nie je schopna vidiet to z nadhladu a nedokaze sa na to pozriet bez zaujatosti voci chlapcovi. Ten chlapec zazil a zaziva hlboku traumu a o pomoc priam vola, aj tym nevhodnym spravanim.
tam bude uz niekde zacarovany kruh, riešila by som to všetko s tou maminou chlapca.Ona nemusi byt jednoducha, len ked doma je dobrý tak si mysli ze to nemoze byt take zle predsa.Šu šu šu vsetci za chrbtami a ona nemusi o nicom vediet ..tam by viedla prva moja cesta aj s dcerou, nech jej porozprava co sa deje.Je od teba velmi pekne že sa na to všetko pozeráš s nadhľadom, nie s hnevom voči chlapcovi a máš záujem pomoct.Drzím palce.Bola som svedkom šikany zo strany deti, stacilo ze to dieta bolo trochu ine a uz to islo..v prvom pripade to dievča bolo ticho a plakalo samé a 2 pripad dievca bolo nestastne a deti odhanalo a bilo sa ale to len preto lebo sa jej posmievali a provokovali..
@heleninamama Áno, myslím si, že to je ospravedlnenie. Stále tu obhajujete deti z rozvedených rodín, ktoré rebelujú. Toto je podobné. Trestať by mali rodičov a všetkých zúčastnených (babky, tety, ... a pod, kto sa podieľa na tom, ako to dieťa vyrastá)
Možno zbytočne nad tým premýšľam a možno od septembra bude všetko inak.
@macko_usko222 Ďakujem ❤
Ďakujem za príspevky. Ak nemôžu vylúčiť, neviem o čo im potom ide? Postrašiť ho?
Nikdy neobhajujem nevychované deti. Dnes žije v neúplných rodinách kopec detí a z väčšiny vyrastú slušní ľudia. A šikana nie je žiadne rebelovanie. Ak raz potkne Tvoju dcéru a tá si zlomí ruku, pochopíš. Alebo jej len tak zo srandy ublíži, to sa asi nezasmeješ. Aj keď mám pocit, že Ty si zrejme z rodiny toho chlapca a príbeh je mierne upravený.
Keď dieťa nemá otca a matka sa oň riadne nestará, spadá to pod sociálku. Tá ju môže na podnet začať sledovať a aj jej ho odobrať. A možno by mu bolo lepšie. Zlé sociálne pomery a obmedzená mentálna kapacita matky nie sú naozaj dôvod, aby decko terorizovalo a šikanovalo iné deti.
Môžu ho preložiť do vedľajšej triedy a tlak rodičov často prinúti takýchto ľahostajných rodičov k tomu že decko sami presunú na inú školu a majú zas chvíľu pokoj. Naozaj si netreba myslieť, že na mladistvého delikventa nie sú žiadne páky. Stačí všetko riadne zdokumentovať a dnes sú rodičiana svoje deti citliví. Nenechajú ich trpieť v triede, kde im niekto vulgárne nadáva a ohrozuje ich. A učitelia sú potom jednou nohou v base. Nechápem, prečo sa takéhoto výrastka zástavaš. Bagatelizovanie problém nerieši.
@heleninamama ja som bola šikanovana jednou babou na základnej a až ako štarsia som sa dozvedela, že to dievča má oboch rodičov alkoholikov. Oba si tu frustráciu z rodiny vybijala na mne. Nevravím, ze nemôže byť sikanator aj fakt zlý človek, ale častokrát je to zničené a smutne dieta, ktoré je samo obeťou okolností. Nemusíš dieta obhajovať a zastávať, ale polutovať by si mohla.
@777januska777 Ľútosť nepomôže, treba to riešiť a zapojiť do toho väčší okruh ľudí, nie ututlávať a čakať, kým sa veci vystupňujú. Mne je jasné, že tam bude patologické prostredie už z toho, že matka odmieta čokoľvek riešiť. Ale ak by takéto dieťa ublížilo môjmu, bolo by mi úplne jedno ako zle žije - pre mňa je dôležitejšie to moje, to chránim.
@heleninamama Nie sme s nimi v žiadnom príbuzenskom, ani kamaratskom vzťahu. Moja kolegyňa poznala jeho otca a rodinu z otcovej strany.
Máš pravdu, že je keby niekto ubližoval mojej dcére, riešila by som. Možno ho aj rieši nejaký psychológ, podrobnosti neviem. Je to hrozná situácia pre to dieťa. Zlo by sa nemalo riešiť zlom. Presne taký názor majú rodicia v triede, ako ty. Preto sa to tak hroti, do extrémov.
@777januska777 Presne tak ho vidím ja. Úplne zničený životom, v tak mladom veku. Mal by si užívať detstvo.
@777januska777 Ja som vždy mala sociálne cítenie k slabším, chorým. Vždy mi bolo ľúto, keď sa niečo také dialo v okolí. A neznášam nespravodlivosť. Príde mi nefér takto súdiť dieťa, má 9r. Nie je to 16r pubertiak.
Asi od toho dám radšej ruky preč, aby nakoniec si to neodniesla ešte aj moja dcéra.
@heleninamama mladistvy delikvent? preco to dieťa nalepkujes a ani nepoznas okolnosti.Však sama autorka nepíše že je to prepnuté dieťa..Ani tu matku nepoznas a vyjadrujes sa o nej ako o obmedzenej mentalnej kapacite.Prisilné slová..trochu by som sa krotila lebo práve ty tym vyjadrovanim sa na adresu niekoho mi prídeš ako agresivny človek.
@macko_usko222 A Ty ho poznáš, ze ho obhajuješ? A čítať vieš? Pozri si, čo o ňom píše zakladateľka témy hneď v úvode - je to bitkár, vulgárne nadáva... A ďalej: strká, podkýňa deti, bije sa. Rovnako uvádza aj fakty o matke - nie je priam najvzornejšia, pôsobí jednoduchšie, so psychológom nesúhlasí, ale odporúča ho všetkým rodičom! Ona problém nemá... Takže určite nejde o bežné, milé dieťa zo slušnej rodiny.
Prestávam sa čudovať, že u nás sa v školách rozmáha šikana, keď každý ľutuje a chráni najmä agresora a práva ostatných detí sú nič, až kým sa fakt nestane nestane niečo, pred čím sa nedajú zatvoriť oči. Potom tu vznikne 50 anonymných tém a všetci budú riešiť, prečo sa to neriešilo hneď v zárodku, veď museli byť náznaky...
Keby mi moje dieta sikanoval iny študent, tak by som urcite robila cirkus. To je jedno, ze je sikovny a múdry , pokial nie je socializovaný. Boh vie ake ma problemy ale v prvom rade je nutny psycholog.
Trošku smutný príbeh má ospravedlniť chlapca? Koľko takých, čo vystrieľali deti v školách bolo na tom podobne? Aj ich ľutujete?
@heleninamama zas tolka agresia, myslim ze potrebujes psyhologa aj ty
... neviem prečo neriešia pre neho psychológa? Matka vraj s tým nesúhlasí a psychológa odporúča všetkým rodičom. Naozaj môžu na také malé dieťa písať petíciu? Ako by ste pomohli tomu chlapcovi? Mne aj dcére je ho neskutočne ľúto. Podľa mňa je ako zranené zviera, ktoré nemá kto zachrániť.
Práve včera sme išli okolo a on sa hral na ihrisku. Normálny chalan, slušne sa pozdravil, hral futbal s kamarátmi a odbehol sa prihovoriť k dcére, pokecali si... Inak patrí medzi najlepších žiakov.