Peniaze za známky

joe33
1. jan 2023

Viem že niektorý rodičia nemajú tu možnosť dávať deťom peniaze/vreckové. Ale aký máte na to názor. Ja osobne dávam svojej školáčke za 1-1€,2-0.50€... Zatiaľ sme iba na dvoch známkach tak nemusím nič meniť. Môj hlavný dôvod prečo ju takto odmeňujem je hlavne preto aby si vážila peniaze a aj keď si niečo kúpi.

ornela_tn
1. jan 2023

podľa mňa na tom nie je nič zlé, aj ja dávam

sante81
1. jan 2023

@joe33 nikdy som peniaze za známky nedávala. Dieťa sa ma učiť pre seba, a nie kvôli odmene.

trgypadl
1. jan 2023

🤦‍♀️ Dieta sa ma ucit v prvom rade pre seba,nie ho motivovať vo forme odmeny a este penaznej , na strednej za ucenie na maturitu bude uz aka vhodna suma??

viestta
1. jan 2023

Nie, nedávame peniaze za známky. Nedávame peniaze ani za pomoc v domácnosti.

joe33
autor
1. jan 2023

Keďže som čakal aj takéto reakcie. Do práce chodíte tiež kvôli sebe tak prečo za ňu dostávate zaplatené? 😁
Toto je iba môj názor,ako píšem nehovorím že to musí robiť každý ale motivácia musí byť. Nielen tresty ale aj odmeny.
@trgypadl a čo sa týka strednej keď sa bude dobré učiť bude dostávať vreckové stále.

Za mňa by sa malo učiť vychádzať s peniazmi od útleho detstva. Lebo sám vidím že si málo začínajúcich pracujúcich váži robotu aj plácu za ňu.

joe33
autor
1. jan 2023

@viestta za pomoc v domácnosti to už nie. To je už aj na mňa moc. Ale takto to je ako náhrada za vreckové a každý mesiac môže byť iné.

jeanne14
1. jan 2023

Ako deti sme s bratom dostávali. Za 4 a 5 sme museli vrátiť 😀 sumy si už nepamätám.

trgypadl
1. jan 2023

@joe33 mala som rozpísany text, ale dala som zmazat, ved je to Tvoje dietatko, Tvoja vychova😉

viestta
1. jan 2023

@joe33 pozri sa, pýtal si sa aký mame nazor. Nedávame. Ak si očakával, že ti tvoj systém schválime, tak za mňa to nie je správne, ale je to vaše rozhodnutie.

bessie12
1. jan 2023

@joe33 ja som dostavala za pomoc v domacnosti par korun. Obcas to bolo 5,- sk alebo 10,- sk, ale aj tak ma nemotivovalo, lebo upratovanie do dnes nenavidim.
Praca a skola nie je to iste. A aj keby mi rodicia platitili za znamky, tak isto by ma to nemotivovalo, lebo skolu som nemala rada a nemam ju rada ani do teraz. Pre mna to bolo ako nutne zlo 🤷‍♀️

caroline_
1. jan 2023

@joe33 ja si myslim ze by deti taketo "odmeny" nemali dostavat,tu cinnost,v tomto pripade ucenie sa by mala robit z dovodu ze chce mat nove vedomosti sama pre seba,nie za peniaze.

caroline_
1. jan 2023

@bessie12 presne👍

joe33
autor
1. jan 2023

Žienky neberte ma zle. Vidím že minimálne každý dá si jeden príspevok aby vedel ako reagujú ostatný. Niektoré to schvaľujete, iné zase nie. Niektoré ste to zažili iné nie. Som jeden z mála ktorý dokáže prijať kritiku ale každé svoje rozhodnutie ktoré urobím viem aj dostatočne obhájiť.

kabinka11
1. jan 2023

@joe33 nedávam za známky peniaze. Mam dve deti. Staršia sa učí na samé jednotky. Mladšia sa učí horšie. Jednoducho na tie jednotky nemá a nechcem aby medzi deťmi vznikol nejaký "súboj" kvôli známkam.

erickatt
1. jan 2023

@joe33 nedavala som ani nedostávala. Sesternice ano a zavidela som im, ale za zle znamky museli vratit a to by som asi este teraz splacala 🤣. Syn je na vyske a ani k bakalarke odo mna peniaze nedostal

dadis
1. jan 2023

@joe33 Nedavam ani tresty ani odmeny. Pochvalim za dobru znamku, pytam sa na zlu, ale neprilievam olej do ohna, lebo ich ta zla znamka samych mrzi. Musim sa priznat, ze dcera ked bola mladsia, tak som sa tvarila, ze som tu 3 prehliadla 🙄, lebo ona byvala smutna a frustrovana aj z dvojky a nechcela som jej to este stazovat. No potom prisla za mnou sama, sa mi vyzalovat. Inak obe deti sa dostali z vlastnej vole na osemrocne gymnazium, dcera je v tercii a doteraz ma same jednotky a syn je kvarte a minuly rok mal na konci roka jednu dvojku. Nemyslim si, ze s financnou odmenou by sa ucili lepsie. Ved uz tie znamky su vlastne odmena. Ale inak vreckove dostavaju, takze bez penazi nie su.. a doma pomahaju, lebo tam byvaju (tiez ich do toho nenutim), ja tiez za domace prace nic nedostavam. Tresty nedavam vobec, u nas nie je za co.

janagem
1. jan 2023

Za mňa dobrý nápad. Mala motivácia plus sa nauči zaobchádzať s peniazmi. Maloktore dieťa sa bude učiť "lebo chce mať vedomosti" to bude vo voľnom čase a iba o Tom čo ho reálne zaujíma, zatiaľ čo škola bude mať všeobecný prehľad. Ale myslím si, že dieťaťu naučiť sa ekonomický uvažovať po troške pomôže

lienka.7
1. jan 2023

@bessie12 tak asi ti dávali prace, ktoré sa ti nepáčili. Veku primerane, s podmienkami možnosťou ist von a pod. Asi ta zle viedli, nie formou motivácie. My sme tiež dostavali, nie za upratovanie ako také, alé za pomoc. Brat to mal na háku, jeho by nemotivovala vtedy ani 500korunacka 🙈🤣 ten by pokojne zaplatil aj mne, nech to za neho urobím. A je taky stále. asi si ten isty typ človeka.
Každého skratka motivuje niečo iné. Niekto chce penaznu odmenu, niekto dni voľna....Staci si naštudovať niečo o tom.
@joe33 nevidim nic zle takto motivovať dieta, aj my sme tak mali. Len to treba ustriehnut, aby bolo na 1.mieste učenie a nie peniaze za vysledky.
A perfektný priklad s tou pracou. 👌👌👌👍👍👍

poopsie
1. jan 2023

My rodičia nedávame dcére peniaze za jednotky, no robia to s veľkým nadšením staré mamy.. Nebudeme im to kaziť, ani dcére odopierať. Do budúcna určite plánujem nejaké to vreckové, nie v rámci motivácie, ale v rámci učenia finančnej gramotnosti. Fixnú mesačnú čiastku, z ktorej si bude môcť niečo kúpiť v obchode a časom bude z toho hradiť napr aj cestu do školy, kredit atď...

joe33
autor
1. jan 2023

Ešte by som rád dodal. Väčšina rodičov vie aké to je keď dieťaťu niečo kúpite a ono si to neváži a zničí to. Takto keď si niečo kúpi samo či už na jarmoku alebo v obchode bude si to vážiť viacej.
Nedávno mali v škole trhy tá radosť keď si mohla kúpiť za svoje korunky niečo potešila aj mňa.😊

bessie12
1. jan 2023

@lienka.7 tak klasika povysavanie, upratanie detskej izby, umytie riadov 😀 Keby som nemusela, tak neupratujem a necham to na ineho cloveka, ale momentalnie nie je penazi na zvys, tak to musim robit ja 😀

araavdva
1. jan 2023

Nie za známky peniaze nedostáva. Nevidím v tom význam. Dostáva každý mesiac vreckové od 4 rokov aby sa naučila hospodáriť trochu.
Ani starým rodičom nevesia na krk aké má známky a podobne. Keď chce povie keď nie nepovie.
Ale každý si robí ako mu to vyhovuje. Moja sa učiť chce a nepotrebuje k tomu peniaze.

risolino
1. jan 2023

Nie, nedávame ani vreckové a ani za známky, a ani nebudeme. Ani my rodičia sme nedostávali. Majú všetko čo potrebujú a keď potrebujú peniaze do školy, na aktivity, tak dáme. Učia sa radi... robia to preto, aby sa veľa nového naučili. A pri tom množstve jednotiek, teraz ich má len jeden z nich asi 80, tak by to bolo dost 😀 a to ani polrok neskončil.

lenjaona
1. jan 2023

@joe33 je to dobrý nápad a motivácia 😊 avsak ak bud horsia znamka alebo poznamka nahodou cast nech vrati
Inak schvalujem

natalala
1. jan 2023

@joe33 podla mna je dobre dietatu davat uz od utleho veku nejake peniaze, aby poznalo ich hodnotu resp pomaly ich ucit hospodarit a aby mali predstavu o tom, co si za kolko penazi mozu kupit a kolko namahy ich stoji ziskat ich. To za co peniaze rodicia detom davaju je uz na kazdeho uvazeni, ci su to znamky, domace prace, pravidelne vreckove alebo hocico ine.

lilyianka
1. jan 2023

@joe33 ja som za známky peniaze nedostávala a keď moje dieťa bude chodiť do školy nevidím dôvod dávať mu ich. Za mňa osobne známky v živote moc neznamenajú- vysvetlim: je veľa jednotkarov, čo sa pretlkaju životom, majú aj vš a priklad zarábajú menej ako niekto s ucnovkou a remeslom. Tým nejdem nikoho urážať.
Čiže moje dieťa ak bude mať dobré známky budem rada a ak učenie až tak nepôjde, budem to rešpektovať.
A ako odmena môže predsa byť aj niečo iné, napr výlet,v lete more,v zime lyžovačka, knižka atď

slavomira236
1. jan 2023

@joe33 môj dostáva je 3,tiak ale len 0,50 centov za jednotku za väčší test 1 euro...vreckové iné nedostáva ani peniaze na narodky meniny od nikoho

joe33
autor
1. jan 2023

@lenjaona to áno, to aj vie. Ale tak hlavné čo som jej povedal bolo aby to nevravela nikomu v triede. Sám viem aké to je keď jedno dieťa dostane a druhé nie. Ja som vreckové nedostával a bolo mi ľúto keď iný áno. Ale na druhú stranu som chápal že som nemohol dostať.

joe33
autor
1. jan 2023

@lilyianka keď budú chcieť ísť na výšku pôjdu, keď budú chcieť robiť manuálne budú robiť manuálne. Zarobiť sa dá aj hlavou aj rukami. Človek len musí chcieť a každá práca je v živote dôležitá. Preto ich ani netlačim do krúžkov keď mi povie že chce chodiť na dáky krúžok v škole. Tak v poriadku nemám s tým problém. Takto má už tri krúžky za týždeň

accountant2022
1. jan 2023

@joe33 Dávame vreckové a tak sa učia finančnej gramotnosti a my ich učíme financnej gramotnosti. To,ze davate peniaze za známky neznamená,ze s nimi vedia deti narabat.