Pani učiteľky, ako by ste ohodnotili práce žiakov na 1. stupni?

7. feb 2020

Potrebovala by som poradiť, ako je to s ohodnotením práce žiakov. Pripájam konkrétne dve práce žiakov, známky som vymazala, aby ste neboli ovplyvňované, nechcem to zatiaľ nijako riešiť /keď tak, tak len zvýšeným trenovaním matematiky/, len ma zaujíma názor nezainteresovanej osoby. Prvá foto bude zadanie z učebnice, druhé dve fotky sú riešenia žiakov, ako by ste ich ohodnotili? Môžete aj súkromne do správy, potrebujem len triezvy pohľad.

veronikaszabova
7. feb 2020

Spodny dostal horsiu znamku, nakolko to ma cele zle

snehulienka8
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
piacere
7. feb 2020

No do správy ti nenapíše nikto, keď pridávaš príspevok anonymne... takže to nejde 🙂 Ja by som ti názor napísala, verejne nebudem 🙂

patka06
7. feb 2020

ten prvý má správne zápis, výsledok a aj odpoveď - ale nemá správny postup: 246+200-7 -predpokladám, že tam učiteľka očakávala známka 2
ten druhý má zápis, nesprávny postup a výsledok, odpoveď napísal, aj keď s nesprávnym výsledkom známka 4
Nie som učiteľka, takto to hodnotili dcére na písomkách

amelia000
7. feb 2020

Ja by som zas prvemu dala za 1 priklad pochopil aj ked to nenapisal tak ako si to mozno niekto predstavuje, ale mozno pre neho jednoduchsie.

behulka
7. feb 2020

Toto súvisí nielen s matikou ale hlavne s čítaním s porozumením. Obe deti pochopili, že ide o odčítanie aj to obe odčítali správne. Prvá foto je podľa mňa ok, aj postup. Nič sa nepíše o tom, kto sa odsťahoval, v pohode to mohlo byť aj tých 7 chalanov. Problém je trochu v zápise rovností, no to by som riešila až na druhom stupni, keď sa učia výrazy a rovnice, aby bol aj ten zápis formálne v poriadku.
K druhej foto mi chýba info, či malo dieťa dostatok času, či pochopilo text, či výsledok nie je len dôsledkom nesústredenosti, lebo tak sa mi to na prvý pohľad zdalo, no môžem sa mýliť. A nakoniec, viem si predstaviť aj dieťa, ktoré rieši ešte aj prisťahovaných žiakov, o ktorých sa tam vôbec nepíše a tým stratí kopec času ...
Hodnotiť ich nedokážem, to sa z týchto fotiek ani nedá. Naviac nie som učiteľka

benit
7. feb 2020

Ten prvy ma vsetko dobre. Mozno postup vypoctu mohol byt iny. Ale pochopil o co ide a prisiel k spravnemu vysledku. Inak dcerina matikarka toto robila dcere, ze nemala presny postup podla nej a bum 3. Ze to vypocitala, ale pre nu jednoduchsie, lebo vynechala niektore kroky, to ju nezaujimalo. A to druhe dieta zabudlo na dievcence. Takze vypocet zly. Mohla by si potom dat aj znamku, alebo posli do sukromnej spravy.

namornicka
7. feb 2020

@amelia000 suhlasim s tebou, v matike neexistuje jediny spravny postup. Keby bol postup uplne zly, nedopracoval by sa k vysledku. Ja by som dala 1, v opacnom pripade ucitel znici v dietati chut hrat sa s matematikou.

amelia000
7. feb 2020

@namornicka ja si pamatam, ako strasne ma stvalo, ze ked som si zvolila iny postup a dopracovala som sa k spravnej odpovedi dostala som horsiu znamku, lebo si niekto myslel ze sa to ma pocitat presne podla neho...skola je o tom aby sa deti ucili, nie aby boli skatulkovany, ze takto sa to robilo a takto to budes robit aj ty.

lula313
7. feb 2020

@amelia000 ale ten zápis nie je správny, lebo tam chyba cislo navyse, tým pádom mu to matematicky nesedi, aj keď sa k správnemu výsledku dopracoval

amelia000
7. feb 2020

@lula313 no bud ja som v tehu prisla o nejake to IQ ale teraz nerozumiem o jakom cisle navyse ty pises.😂😂
Ved tam ma 246 chlapcov- 7 ziakov (nikde zas nieje napisane ze odist nemohli len chlapci, proste si domyslel :D ) =239 + 200dievcat = 439 ziakov

lula313
7. feb 2020

Nie som učiteľka, ale prvému by som dala 1- a druhého by som neklasifikovala. Má to zle, ale príde mi to demotivacne za jeden príklad udeliť 4 alebo 5. Nám v druhom ročníku dal na druhej hodine matematiky ucitel 5minutovku, samozrejme, že cela trieda sme dostali 5tky a všetci sme boli demotivovani(predsalen to bola najhoršia známka na stupnici a dostat ju pre nás bolo nepredstaviteľne a znenavideli sme jeho, aj predmet). Ja by som dala trest vypočítať dalších 5 príkladov na du a napísanie opravnej písomky.

lula313
7. feb 2020

@amelia000 lebo to je rovnica a nemohla mu tam 200 vka absentovať a potom sa objaviť. Keď máš niekde “rovná sa”, tak láva strana sa musí rovnať pravej(tu sú dve zátvorky, čiže čísla musia všade sedieť. On vlastne napisal 239=439=439, čo sama uznáš, že pravda nie je, čiže zápis je zly

amelia000
7. feb 2020

@lula313 myslim ze oni o zatvorkach a nejakej rovnici este ani nepoculi 😂 ved ten chlapec si to proste len pocita v jednom riadku :D inak, teba by som za ucitelju vazne nechcela 😂

lula313
7. feb 2020

@amelia000 no neviem, ale my sme sa o supkach z bananov(rozumej zátvorka) učili už určite v 2hom rocniku😂😂😂 mna by inak zaujimalo, ako ich autorka klasifikovala(kľudne nech nám napise aj do spravy).

sense
7. feb 2020

@benit takeho som mala spoluziaka na strednej.... hoci v matike bol dobry palilo mu to... vysledky vzdy spravne, znamky zial nie lebo vynechaval nejake kroky pri postupnosti vypoctu.... napriek prienernym znamkam to dopracoval velmi daleko a casom aj ucitel pichopil ze chalanisko sa pozrie na zadanie a vie spravny vysledok len to akosi nepotrebuje zapisat na celu tabulu

zzkmetova
7. feb 2020

Hodnotí sa zápis, výpočet, odpoveď.

fokuska
7. feb 2020

@amelia000 Vies tebe dospelej sa to uz moze zdat smiesne ale @lula313 ma pravdu.
Nemoze sa dieta naucit na taky postup. Matematicky je ten vypocet nespravny. Ale ano, jeho pochopenie postupu a vysledok je spravny. Len je dolezite spravne to zapisovat, lebo neskor pro zlozitejsich prikladoch a operaciach s tym bude mat problem a tazko oducit taketo nespravne zapisovanie.

amelia000
7. feb 2020

@fokuska ono pokial je dieta mudre vie si to vyratat aj z hlavy a zapis nepotrebuje. Ja neznasam na skolach take skatulkovanie :D joj mna ucitelky budu neznasat ked budem chodit na rodicka :D

deti95060810
7. feb 2020

prvé dieťa - 2
druhé dieťa - 4

airaw
7. feb 2020

@lula313 a akú známku by si dala tomu prvému? Nedala by si mu 1?

fokuska
7. feb 2020

@amelia000 V principe suhlasim. Ale na to by bolo potrebne vidiet aj ine vypocty toho dietata - ci je na tom naozaj tak, ze pocita v hlave, chape postupy atd a "len" si to zapisuje po svojom, alebo sa nenaucil spravny zapis a do buducna mu to bude robit problem.
Z jedneho prikladu tazko sudit.

A v matematike plati, ze ak napises 1+2= 3+4= 7 tak to spravne nie je. Bez ohladu na to, ze ty tomu rozumies. Matematicky zapis je univerzalny jazyk, ktoremu rozumie kazdy. Ma svoje pravidla a tie musia byt dodrzane.

Rovnako tak v slovencine moze ziak napisat: Pysem ulohi ja? A vie ze tym mysli Ja pisem ulohu., len si to zapisal po svojom - napriek tomu mu to nikto nemoze uznat.

lula313
7. feb 2020

@airaw to som písala, že 1-. Ako 1, že vysledok je správny, nech to dieťa motivujem zbierať jednotky dalej, ale dala by som minusku, nech je to pre neho memento, že musí byt obozretnejsi a dávať pozor na to, čo píše. Ak by to bola čistá 1, podľa mna by sa tesil a bolo by mu jedno, že tam mal niečo zle a do buducna by sa nepoučil, že si má po sebe všetko dobre skontrolovat..

fokuska
7. feb 2020

@amelia000 A dalsia vec - ak je cielom hodiny ovladat spravny postup pri pocitani a zapis, tak nemozu dietatu uznat ten jeho.

Ak ide cisto o vysledok, vtedy ok, pocitaj a pis si ako chces, pokojne si aj tipni...

Pisem ako ucitelka ;)

amelia000
7. feb 2020

@fokuska to ano mas pravdu, ale ja pochybujem ze oni sa ucili co a ako ma byt zapisane ala rovnica pripadne zatvorky ked riesia tak jednoduchy priklad...ak sa to ucili tak ano dala by som mu mozno 1- ale ak nie tak naco riesit jeho vypocet v riadku 🙂
Skoda ze sa autorka nevyjadrila.

fokuska
7. feb 2020

@amelia000 V tom priklade ide prave o to, aby pochopili, ze najprv musim scitat chlapcov aj dievcata a potom od vsetkych deti odratam tie odstahovane.

Prave to uslo tomu druhemu ziakovi.

Ten prvy pochopil, ze moze odstahovane deti odcitat od chlapcov a potom pripocitat dievcata (alebo opacne) - cize rozmyslanie super, len ten zapis. Za predpokladu ze naozaj to pochopil, nie ze urobil chybu a potom pripocital dievcata.

namornicka
7. feb 2020

@lula313 podla mna je to vypocitane takym detskym zdravym sedliackym rozumom, trochu neotesane, ale logiku to ma, skoda by bola dat zlu znamku, toto nie je ani postup ani vysledok ziaka co nerozmysla. Ucitel by mu mohol na tomto vysvetlit princip rovnice, co mal ako napisat a odsledovat si ci to chape. Kdezto ten druhy adept sa sekol na totalku a uz sa to viezlo.

patka06
7. feb 2020

AUTORKA, napíšeš nám, prosím, ako hodnotila učiteľka, som celkom zvedavá a ostatné ženy možno tiež
Názory mamičiek už máš

lula313
7. feb 2020

@namornicka no veď preto by som dala 1-, to nie je zla znamka.. 😉

adkoalauri
7. feb 2020

ja by som prvemu dala 1- ku,a paci sa mi jeho logicke myslenie,ten druhy ma zly vysledok.Tomu 4- ku.