Ak tu sú učiteľky matematiky, poprosila by som o vyjadrenie, či existuje pravidlo pre označovanie úsečky. Syn je druhák na ZŠ, písali text, precvičovali sme si doma všetky cvičenia z knihy a tak ma prekvapilo, keď dostal z testu 3. Keď som sa informovala u pani učiteľky, tak mi bolo povedané, že on to urobil dobre, len úsečky zle označil. Písomku som následne aj videla a body mal strhnuté len za to, že písmená, ktorými označil úsečky napísal hore, nie dole pod úsečku. Ale v zošite, keď si to precvičovali v škole to tiež tak písal a nikdy mu to učiteľka neopravila a dokonca aj v učebnici som našla poučku, kde boli písmenká hore. Je to naozaj chyba, ak to mal pôvodne hore? Lebo mňa dosť prekvapilo, že kvôli tomu mal z testu 3. Pritom narysované ich mal presne, vedel ich aj porovnať atď.
@janci05 no práve, že ani ja som nič také nikde nenašla, ale chcem mať istotu. Mne to totiž nepríde správne. Synovi ide hravo len matika, alebo má ADD, dysgrafiu, sluchovú diferenciáciu ..., takže na iných predmetoch sa dosť trápime, aby sme to ako tak zvládli na jednotky a dvojky. Doteraz mal radosť aspoň z tej matiky. Najhoršie je, že som bola na neho nahnevaná, lebo som si myslela, že niečo napísal nesprávne, že si nepričítal pozorne zadanie. A napokon zistím, že to bola taká banalita, čo zrejme ani nie je chyba.
dúfam, že sem napíšu aj nejaké učiteľky, či to teda je ozaj chyba, alebo nie.
Z nejakého dôvodu táto stránka nejde načítať, ale keď si dáš sk.wikipedia.org, tak tam to nájdeš. No dúfam, že sa ozve nejaká učiteľka a nech to ozrejmí, lebo aj my budeme druháci, tak aby sme vedeli do budúcna.
aj moja dcéra označovala usečku hore a učiteľka jej to ešte v zošite označila ako chybu...Ale to bolo ešte na hodine....Učiteľka nie som. aj keď si myslím, že mu nemusela dať 3 za takúto chybu....stačila aj 2 - ak mal všetko ostatné dobre...či aj vaša pani učiteľka používa známkovanie 1.3.5, alebo 1a5? U nás bežne...
asi nie je možné pridať link, ale aj vo wiki je označenie hore
@deti95060810 no ja som jej to aj povedala, že ak to od detí vyžaduje, tak im to mala opraviť aj v zošitoch, keď si to precvičovali, ale tam ak bola nejaká chyba tak ju opravila, ale nikdy nie toto, preto mi to príde nefér,
Tu som našla ukážku z učebnice Matematika pre 2. ročník a tam je to zas dole značené, tak sa asi drží podľa toho.
https://www.aitec.sk/produkt/matematika-pre-2-r....
@deti95060810 ona mu k v tom teste pri každom cvičení postrhávala body len za toto, takže tým pádom mu vyšla 3, na ďalšej hodine dovolila deťom písať opravný test a skonštatovala, veď z opravy má jednotku, to je síce pekné, ale tá 3 mu tam zostáva a dieťa nešťastné, lebo poctivo sa učil a načo, keď aj tak to bolo za 3
Neviem ako to maju druhaci v osnovach, ale na 2.stupni to za chybu nepovazujem, len poviem, ze sa zvykne usecka popisovat pod.
@roxi ja ťa úplne chápem, si znechutená a dieťa ešte viac že? Nenarobíš nič,... ja som si už zvykla, najmä na známkovanie len 1 a 5 ....žiadne známky medzi tým. ak máš príklad dobre - dostaneš 1, ak máš chybu dostaneš 5....toto je známkovanie našej pani učiteĺky keď je nahnevaná...😉
Ahoj, učím na prvom stupni, minulý rok som mala tretiakov a veru priznám sa, nestretla som sa s tým, že by to čo píšeš, bola chyba.. samozrejme, učí sa to písať dolu pod úsečku, ale keď to mal tak aj v zošite aj v knihe, je to podľa mňa chyba tej učiteľky..mohla mu dať radšej lepšiu známku a iba tvojmu synovi povedať, že bude lepšie, presnejšie, aj lepšie do vyšších ročníkov, aby body úsečky označoval dole.
@roxi ucim matematiku, ale toto nepovazujem za nejaku velku chybu, ak vobec. Zvykne sa oznacovat pod useckou, tak to aj ziakov ucim, ale nie je to ziadna alfa a omega matematiky. Existuju knihy, kde sa to oznacuje hore. Na vasom mieste by som isla za ucitelkou este raz. Obzvlast ak je este len druhacik a treba mu skolu sprijemnit a nie sprotivit. Drzim palce
@roxi ucim matematiku vyse 20 rokov, sice nie na ZS, ale to je jedno. Presne taketo bazirovanie na nezmysloch akurat deti od matematiky odradi. Som velmi zvedava, ze ked budu rysovat stvorec, kde pani ucitelka vyznaci body C,D ci do vnutra stvorca, vedla stvorca, alebo nad tu usecku CD, ako je zvykom. Lebo aj potom by mala trvat na tom, co povedala pri useckach, ked je taka presna😝 Tam uz bude platit zrejme ine pravidlo.
@roxi a len tak cvicne som pogooglila a prof. Sedivy (didaktike matematiky sa venuje snad cely zivot) ma aj nad, aj pod, lebo normalny clovek taketo prkotiny neriesi, to riesia len taki, co vlastne tu matiku ani nevedia, ale raz im niekto povedal, ze pod, tak musi byt pod.
http://www.km.fpv.ukf.sk/upload_publikacie/2011...
Ahoj, úsečka sa zvykne označovať dole, ale ak učiteľka videla že to označuje hore a nič mu nepovedala, potom to nechápem. Osobne by som to za chybu nebrala určite.
:D moc vtipné, na čom bazírujú učitelky na základke a strednej... Mám matiku na výške (kde je matika na vysokej úrovni - technická škola) a za tieto maniere by som vraždila... Je myslím, že jedno kde to označí - ja som to aj na gympli označovala či hore či dole a chyba to rozhodne nebola...
No...ja som sa tiez stretla aj s takym aj s takym oznacenim, ci na gymli alebo vs...hlavne, ze ucitelia si idu hubu zodrat o tom, ake je to byt ucitelom, ze je to poslanie a nie povolanie...nech sa na mna dotycna ucka nehneva, ale za toto by si zasluzila riadneho zdrba od nariadeneho
U nás sa opakovaná chyba ráta len ako 1 chyba, takže najhoršia známka by bola 2. A možno by to stačilo aj na 1. Mne to príde ako výmysel učiteľky
ďakujem krásne za názory, inak táto pani učiteľka je fajn, len toto jej nejako ušlo, tak snáď, keď to s ňou ešte prediskutujem, tak sa dočkáme nápravy, nechcem, aby takéto nedorozumenia odradili deti od učenia.
@deti95060810 u nás našťastie bolo doteraz známkovanie férové, vy to máte horšie, ale to by sa museli rodičia dohodnúť a ísť za pani učiteľkou, lebo dávať len 1 alebo 5, v tom nevidím zmysel. Veď chúďatká deti, to ich ako demotivuje.
Moja dcéra je druhačka a úsečky označuje ako príde a aj v písomkách. Už to skombinovala jedno hore a jedno dole. Na to jej len učiteľka dala slniečko usmiate a odkaz že sa musí rozhodnúť či dole alebo hore. Nikdy to nebolo považované za chybu.
Asi je pani učiteľka moc prísna, ja nie som učiteľka, ale našla som toto https://sk.wikipedia.org/wiki/Úsečka_(geometria). Nikde nie je presne definované, že nad alebo pod.