Ospravedlnenka

maminuska
20. jún 2013

Poprosila by som o radu , mamičky ale aj mamičky učiteľky.
Syn pýta od mňa ospravedlnenku , vraj to p. učiteľka vyžaduje lebo sa nechce zúčastniť diskotéky o 20 hod. večer. Vraj je to povinné 😅. Pochopila by som keby to bolo o druhej , alebo aj o štvrtej ale povinný program o 20 hodine ?
V školskom zákone som nič také nenašla.

zuzanockamt
20. jún 2013

ak je to skolska akcia ...

cicimotinka
20. jún 2013

Ja by som to asi s učiteľkou vyriešila len telefonicky... nech povie, čo a ako majú a ja poviem, že malý nepôjde, lebo o takej hodine nechce na diskotéku... 😒

erika26
20. jún 2013

Ahoj, ja som učiteľka, ale teda o takomto niečom a zvlásť takto večer som nepočula. Jediná možnosť čo mi napadla je, že im niečo z vyučka odpadlo a teraz to majú večer namiesto nejakej hodiny a tým pádom by to mal neospravedlnenú absenciu ale zase mi príde veľmi divný ten čas že o ôsmej večer. Tak mu napíš na papier alebo do žiackej knižky či slovníčka ospravedlnenku a vybavené.

erika26
20. jún 2013

a do ktorej triedy chodí syn?

maminuska
autor
20. jún 2013

@zuzanockamt školská akcia nie je vyučovanie a ani náhradný program v čase vyučovania . Teda by to nemalo byť povinné .
A už vôbec robiť pre 13 ročné deti diskotéku o ôsmej večer mi príde scestné .

fra
20. jún 2013

no čo, ja by som mu tu ospravedlnenku napísala a nedumala o tom, ved to je na pol minuty písania .... hoci u nás také veci nie že nie sú povinné, ale vobec nie sú...

zuzanockamt
20. jún 2013

@maminuska tak o 20-tej je to uz dost neskoro ... vsak si to vyries s ucitelkou 🙂

maminuska
autor
20. jún 2013

@erika26 syn je siedmak , ide mi o princíp. Zajtra má ráno normálny športový deň a večer potom toto.

yukki
20. jún 2013

Možno len učiteľka nechce, aby deti rodičom tvrdili, že idú na diskotéku (povinnú, resp.skôr plánovanú pre všetkých)-kde budú za ne zodpovední učitelia-a namiesto diskotéky sa túlali mestom-teda aby rodičia potvrdili, že vedia, že ich deti sa akcie nezúčastnia...

zuzanockamt
20. jún 2013

@yukki presne toto ma tiez teraz napadlo

maminuska
autor
20. jún 2013

@yukki
@zuzanockamt dobre ale riešit to ospravedlnenkou ? ked synovi ospravedlnenku nedám - čo nedám - to ako učitelia ustrážia ? To je nad ich sily.
Rodič je zodpovedný a on musí vediet koho a kde púšta.

erika26
20. jún 2013

@yukki no asi si trafil kliniec po hlavičke 😉
@maminuska napíš ospravedlnenku a vyriešené

zuzanockamt
20. jún 2013

@maminuska ale deti su presibane - povedia, ze idu na skolsku akciu a budu sa flakat, nieco spravia a rodic sa osopi na ucitela, ved mal byt na akcii, ste zodpovedni, takto budu vediet, kolki sa vlastne nezucastnia s vedomim rodica ... ale ved preco nestazit pracu ucitelovi, ked sa to da, vsak? 🙂

kvetinka211
20. jún 2013

ak naozaj taku akciu maju, tak si ucitelka mala pytat suhlas od rodicov tych deti, ktore sa zucastnia a nie otravovat tych, ktori sa nezucastnia

maminuska
autor
20. jún 2013

@erika26 nebudem písať ospravedlnenku , pokial akcia nie je povinná a nevyplýva to z školského zákona. Ak je akcia dobrovolná , tak je dobrovolná .

maminuska
autor
20. jún 2013

@kvetinka211 presne tak , mala som dat suhlas k tomu aby sa zučastnil.

ani3012
20. jún 2013

a čo ti urobí,ak tú ospravedlnenku napíšeš ? 😉
za takéto veci by som sa ja s nimi nedoťahovala

kvetinka211
20. jún 2013

@maminuska nech mu daju neospravedlnenu hodinu za neucast na diskoteke o 20.00 😀

maminuska
autor
20. jún 2013

@zuzanockamt pozri ak ty píšeš ospravedlnenky ako na bežiacom páse a nehladáš logiku , tak prosím , píš.
Ja nebudem , pokial to nemá pre mna logiku alebo mi to vyslovene neurčuje nejaký zákon .
Ak je niečo dobrovolné , tak logicky nemožno požadovat ospravedlnenku alebo ???

zuzanockamt
20. jún 2013

@maminuska ja nepisem, nemam komu 😀 ... boze , tak nenapis 😀 😀 😀

zuanach
20. jún 2013

presne ako píšu mnohí. dnes už je doba, kedy aj učiteľ potrebuje byť krytý, preto vyžaduje ten papier, aby vedel, za koho nemusí byť zodpovedný. Apropo, školské akcie v neskorých hodinách deti väčšinou obľúbujú, hlavne diskotéky, robí sa to len a len pre ne.....

maminuska
autor
20. jún 2013

Ja sa ani nečudujem že slovenský národ si dá od štátnych inštitucii - danový urad, sociálka a zdravotka.... skákať po hlave 😀, fakt daju tlačivo , podpíšem , nerozmýšlam , pošlu nás tam a tam , idem nerozmýšlam , že to zákon nevyžaduje....
Ďakujem všetkým , aspon ste ma uistili že to povinné nie je a tým je to pre mňa vybavené . 🙂.
Prajem pekný večer.

zuanach
20. jún 2013

@maminuska ak každú drobnosť typu ospravedlnenka konzultuješ s celým SVK, čo potom robíš, keď ide o naozaj podstatné veci týkajúce sa syna....nechcem si predstaviť......

dejnas
20. jún 2013

@maminuska nejdem riešiť, či je to povinná, či dobrovoľná akcia, o koľkej je a pod. ...
ak syn tvrdí, že učiteľka pýta ospravedlnenku, tak by som jej zavolala, oznámila, že syn sa akcie nezúčastní a spýtala sa, či je nutné písať aj ospravedlnenku.... ak ti povie, že áno, istotne ti poskytne aj nejaké vysvetlenie, prečo to požadujú...
možno fakt potrebujú mať niekde založený podpis rodiča (alebo skutočne postačí v takom prípade aspoň telefonicky potvrdiť neúčasť), pre prípad, že by deti povedali, že idú na školskú akciu a nešli by ... následne k niečomu dôjde... a kto bude zodpovedný? 😕

lauricka
20. jún 2013

a preco jej nepovies, ze si neprajes, aby tahali Tvoje dieta po diskotekach o osmej vecer? nech to je kde chce, proste si to nezelas a hotovo, to snad nemysli vazne, ze je to povinne.
Ak potrebuje poistit, aby sa deti namiesto diskoteky neflakali, treba dat rodicom podpisat informovany suhlas, teda, ze mili rodicia, toto a toto bude vtedy a vtedy, podpiste, ze o tom viete. A nech ich strazia, ked si vymyslaju take akcie, nie? Nie, ze doniest ospravedlnenku. To nech zabudne.
Ucim tiez, na gympli, ale to je jedno, pride mi to fakt divne.

maminuska
autor
20. jún 2013

@zuanach vieš ja mám také povolanie že neustále bojujem s hlúpostou, byrokraciou je to moja práca.
Nie som ovca , nerobím kroky na požiadanie niekoho iného.
Ak niečo nechem spraviť , pozriem zákon a opýtam sa aj druhých ak maju s tým skusenosť. Volá sa to právne povedomie. 🙂.
O môjho syna nemusíš mať strach 🙂

zuzanockamt
20. jún 2013

nie som ovca - to je dnes take moderne 🙂

jana121212
20. jún 2013

@maminuska mne pride celkom mile od uciteliek, ze po sportovom dni sa ucitelkam este chce zostavat v skole, davat na deti pozor, asi to robia vo svojom volnom case, ked by sa mohli venovat svojej rodine a je dost mozne, ze to robia zadarmo. podla mna nie je problem napisat synovi papier a nepojde a dalej to neriesit. nic neziskas tym, ked budes riesit ako to mala ucitelka spravit a preco je to o osmej vecer. syn tam ist nechce, takze je uplne jedno ci je to o piatej alebo o osmej. my sme tiez mavali v skole vianocne vecierky, pripadne rozluckove vecierky s deviatakmi a vzdy sme sa tesili

tea333
20. jún 2013

@maminuska na slovensku na strednych skolach chcu od dospelych ludi (rozumej nad 18rokov) aby nosili ospravedlnenky od rodicov, a vsetko sa riesi na rodicovskych zdruzeniach bez studentov.
Ked som sa opytala na co potrebuju ospravedlnenku od mojej rodiny ked maju komunikovat so mnou ako dospelym a svojpravnym clovekom, bola som odkazana na OBYCAJE skoly. U nas bolo v skolskom poriadku ze vo volnom case studenti nesmu fajcit a chodit von po 22:00. Ked som poukazovala na jasny rozpor s pravnym poriadkom pozerali na mna ako na burica 😀

dejnas
20. jún 2013

@tea333 tak na našom gympli sme si dovŕšením 18 teho roku mohli napísať ospravedlnenku v podstate sami... (ale neviem, či to vôbec niekto z triedy využil) ... triedna nám to spomenula - určite nie s nadšením 😀 ale v zmysle, že to musí akceptovať.... fajčenie bolo zakázané priamo v škole a do 50 m od areálu školy 😉
a to je už pekná doba, čo som chodila na gympel, takže žiaden súčasný výdobytok 😉