Ospravedlnenie z rodinných dôvodov

9gabi9
22. apr 2024

Ahojte. Koľko dní (po sebe) môžem synovi napísať ospravedlnenku z rodinných dôvodov? Riešim takúto situáciu prvýkrát, tak nemám tušenia. A v školskom poriadku som to nenašla. Vopred ďakujem

betulinka1
22. apr 2024

@9gabi9 5 u nas v pohode a neriesia

zuzudrnda
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
pietra
22. apr 2024

tých 5 dní od rodiča je len z dôvodu choroby, z iných dôvodov má byť zachytené v školskom poriadku. U nás na jeden deň stačí napísať triednemu, na viac dní uvoľňuje riaditeľka školy.

oliverceky
22. apr 2024

@zuzudrnda škôlka má 7 vyuc.dni

slavomira236
22. apr 2024

@9gabi9 z rodinnych dovodov den 2triedna ked je viac ziada sa riaditel pisimne vopred

zuzudrnda
22. apr 2024

@oliverceky áno, posledné už 7.den žiadala ospravedlnenie. Rodinné dôvody môžu byť (ak sa nemýlim) aj dlhšie. Ale vyzerá, že nakoniec autorka chce školáka ospravedlniť.

simca06022011
22. apr 2024

5 dni iba z dovodov choroby ako sa pise, inak tak jeden den cez triednu... ak ide napr na dlhsie prec = vylet, dovlenka a podobne veci, riesi sa to individualne triedny ucitel/riaditel

anjelicek26
22. apr 2024

Na rodinné dôvody od 1. dňa písomná žiadosť u učiteľky a riaditeľa školy. Rodič môže ospravedlniť len z dôvodu choroby,mame povinnú školskú dochádzku.

hederamonstera
22. apr 2024

Tak napis ze dovod je choroba a vyriesene

andrea_82
22. apr 2024

Nas ucitelka na strednej upozornovala, ze z rodinnych dovodov mozeme len na 2 dni. Tych 5 dni je iba zo zdravotnych dovodov.

lubinkap
23. apr 2024

no ved 5 po sebe nasledujucich pracovnych dni moze a zaroven ma narok ospravedlnit rodic, a pokial viem, nikde nie je napisane, ze to musia byt zdravotne dovody

veroniq85
23. apr 2024

V skole mozes ospravedlnit 5 dni po sebe a napis tam (na edupage) choroba. Nikto nebude skumat ci tvoje dieta malo soplik alebo ho bolelo brucho.

avanka
23. apr 2024

@9gabi9 čo sú rodinné dôvody na 5 dní?
Moji chalani idú v máji na 5 dni do slovinských Álp na enviro eko expedíciu ( z toho 3 dni skola ) a napísala som žiadosť o uvoľnenie z vyučovania aj mladšiemu na základnú,aj staršiemu na strednú.
Nebudem predsa písať do edu,že rodinné dôvody, keď sa pochvália v škole atď. A školy úplne v pohode🙂
Teda príklad od nas

anjelicek26
23. apr 2024

Inak skvelý dojem fakt spraví,ked dieta dôjde opalene,zo zážitkami s dovolenky a mama napíše,že grcalo prvú ligu týždeň črevná chrípka.. toto by som rozhodne nerobila..

pietra
23. apr 2024

Osobne som sa ešte nestretla s tým, že by nejaká škola žiadosť o uvoľnenie žiaka zamietla. Preto jednoducho nechápem tie rady, že má klamať s chorobou a viesť ku klamstvu aj deti. Aj tak to klamstvo vyjde najavo, lebo dieťa sa pochváli, že bolo na dovolenke.

tilly
23. apr 2024

Podľa školského poriadku. U nás je to tak, že keď dopredu vieme, že dieťa nepríde do školy, treba napísať žiadosť a je jedno, či jeden deň alebo mesiac...
Takže pozri radšej školský poriadok.

veroniq85
23. apr 2024

A preco si vsetci myslite ze idu na dovolenku? co ine dovody nie su? pohreb, stahovanie...

lulu2014
23. apr 2024

@9gabi9 u nas v skole 3dni akceptuju od rodica. Viac musime pisomne riaditelovi.

pietra
23. apr 2024

@veroniq85 o to menší dôvod klamať predsa. Aj keď úprimne si neviem predstaviť, prečo by kvôli sťahovaniu dieťa nechodilo 5 dní do školy. Nech je ten dôvod akýkoľvek, zdá sa mi správnejšie uviesť ten dôvod ako si vymýšľať chorobu

veroniq85
23. apr 2024

@pietra autorka zatial riesila 1 den, nikde nepisala ze ich potrebuje 5. My sme tiez potrebovali dva dni (mimo choroby) a p. ucitelka mi sama povedala ze nech tam napisem chorobu. Nikto neskuma. Vacsinou v skole nevedia kam skorej skocit kvoli milion veciam a nemaju potrebu este specialne ospravedlnovat par dni. Ale ak by som isla na dovolenku na tyzden tak urcite to dopredu normalne ospravedlnim.

pietra
23. apr 2024

@veroniq85 autorka práve počet dní nepísala, len sa pýtala, koľko dní po sebe môže takto ospravedlniť, z toho mi vyplýva, že nejde o jeden deň. A skôr tá vaša učiteľka bola lenivá riešiť. Lebo je to o jednom tlačive, ktoré dieťa alebo rodič donesie a riaditeľ potvrdí, záležitosť ani nie piatich minút. Niektoré školy akceptujú takúto žiadosť aj cez Edupage, u nás posielame mailom

skeblicka777
23. apr 2024

Ja keď potrebujem, respektíve chcem aby syn zostal doma, normálne poviem učiteľovi dôvod, máme korektné vzťahy a určite nebudem písať že je chorý. Klamstvo sa v tomto nevypláca, presne sa decká rady pochvália a rodič vyzerá ako idiot.

betulinka1
23. apr 2024

@veroniq85 inak ja keby som napisala choroba, tak moj maly by ucitelke urcite prezradil, ze niekam ideme 🤣🤣🤣 to by som zase nerobila, lebo naco budem vymýšľať.

veroniq85
23. apr 2024

@skeblicka777 ja som sa tiez p. ucitelky pytala a povedala ze cez edupage to mam ospravedlnit ako choroba. Ze nemaju cas schvalovat este ine ospravedlnenia oficialne cez skolu. Proste 2 - 3 dni sa da vacsinou napisat ako rod. dovody a 5 dni ako choroba. Netreba hladat problem tam kde nie je.

skeblicka777
23. apr 2024

@veroniq85 však ty si píš čo uznáš za vhodné. Ja klamstvo neuznávam a je jedno ako sa nato pozeráš, stále je to klamstvo 😉.

veroniq85
23. apr 2024

@skeblicka777 v poriadku. Ja som pisala len autorke ze ak potrebuje ospravedlnit par dni nemusi z toho robit vedu. A mne nemusis rozpravat co je klamstvo a co nie je (a ani na mna zmurkat) lebo ked napises rodinne dovody nevies ci clovek odisiel na pohreb alebo na predlzeny vikend lebo toho ucitela ani skolu to vobec nezaujima pokial to je ospravedlnene takze nemusi tu robit zo seba ziadnu poctivku. Hlavne ze tolko poctivych ludi tu mame ale na cele statu same klamarske .....

9gabi9
autor
24. apr 2024

Ďakujem všetkým za odpovede.
Mysela som, že je nejako plošne (celoslovensky) dané, koľko dní po sebe môžu byť rodinné dôvody (ako je to v prípade choroby max 5 dní). Preto som napísala túto otázku. Vďaka Vám som zistila, že to takto pevné stanovené nie je.
U nás sú to 4 dni, ktoré riešime. Ospravedlňovať chorobou som to nechcela. Aby som synovi nemusela vysvetľovať, že v škole nesmie hovoriť, kde sme boli a pod. (ideme s dcérou na terapeuticky pobyt, je určený pre celú rodinu).
Vďaka vašim komentárom som to začala zisťovať. Dnes berie syn vypísanu ziadosť do školy riaditeľovi na podpis. Takže vyriešené 🙂
Ďakujem všetkým a prajem všetko dobré

avanka
24. apr 2024

@9gabi9 tak to bude najlepšie... prajem príjemný pobyt