Prosim, baby, neviem mi niektora pomoct? Sestra je leniva a necitala babicku (boze nemcova) a zajtra majuodovzdat. Ak by mala nejaka s vas rozpor (osnovu) (dcerka/syn yeraz robi) prosim, napiste mi. Ja som to citala, len som zabudla. A film je uplne iny.. prosim babule, ak mate, napiste. Dakuje,
@simcanka__ Sestra je leniva? Nech sa nauci googlit.
ja keby som aj vedela nenapisem..preco by sme mali podporovat lenivost ?
@simcanka__ - nech si sestra sadne, do rana to ma precitane. Smola no ked je niekto lenivy, dala by som mu to vyzrat. Co s tym mas ty? Takto jej nepomozes, len si robotu narobis... ak dostane patku, mozno sa spamata...
@simcanka__ Joj tak krásna kniha. Prečítam na jeden hlt.
nečítala - nemá - neodovzdá!!! Ona sama si musí niesť dôsledok svojej lenivosti. Ak jej osnovu zoženieš, v podstate ju v tej jej lenivosti podporuješ a ona to vie super využiť!
toto je vtip???
@simcanka__ nech sestra aspoň ten poondiaty google použije... alebo teda ty za ňu, keď už je až taká lenivá... či aj odpísať a zajtra odniesť do školy to za ňu treba????
Len aby sa z toho moc nerozporili - ak sa ta sprosta slovencina nezmenila za tu dobu co ju pouzivam minimalne tak by to mal byt rozbor diela - a suhlasim s predchadzajucimi prispevkami - naucte sa obidve aspon googlit ked uz nic ine - que o je strasne pred 15 rokmi sa ludia stazovali ze studenti uz nerobia ani riadny vyskum - vopchat sa do kniznice a precitat zo par knih ale len vsetko hladaju na internete kopiruju ako divi ale teraz je vidno ze sa to uz prehuplo do takych rozmerov ze ani hladat an tom sprostom internete nehladaju alen sa opytaju a cakaju ze im hotova robota padne do lona😳dobre
@prasiatko30 suhlas s tvojim názorom. Ale s tou "sprostou" slovencinou si to nemyslela vazne, vsak? 🙂
@evelynm uz mi totiz tiez pekne odrha ten slovencino :D a musim cim dalej tym dlhsie rozmyslat kde supnem ake y/i aleob s/z 😅
to poznas nie - duri, minca - ake i?
- napis gros :D
@prasiatko30 , ja mam taku vzacnu vlastnost, ze slovencinu velmi dobre ovladam a vsimnem si rychlo chybu 🙂
(ale tak zasa z matiky som bola vzdy blba 😀 )
Google ti vyhodi x referatov na tu temu, nie je problem sklohnut kompilat 😉
Inak su tu tusim same svatice, ci vsetko tak poctivo v zivote beru? 😠, bola som usilovna ziacka, ale niektore povinne citania boli ako za trest. Kto to vyberal? Hlavne na ten vek, ktoremu boli urcene. Babicku som citala az ako dospela, skor som to nebola schopna dat. Tak ako hadam polovicu dalsieho povinneho citania, ktore som regulerne odpisala a nehanbim sa za to. Prave naopak, stracat cas vecami, ktore ma neposunu a nemaju mi co dat, je prejavom mensej inteligencie. Disciplina sa da prejavit aj inak a hlavne ju vyuzit efektivne, nie ako osol. Vysledkom su poslusni pracovnici, ale bez invencie. Nevravim ze niektori studenti nie su lenivi, ale z tohto sa neda apriori usudzovat na lenivost.
Btw v tom veku som citala odborne pojednania o starom Rime, Iliadu, ucebnice fyziky pre vyssie rocniky, ale Babickou som sa mucit odmietla. 🙄 Takze viem pochopit..
@evelynm mna kedys zvadzal svet mi hovoriac, rec ktoru s domu vies, o jak je licha... Mozno je Slovencina tazka, ale nie sprosta. MM sa uci uz druhy rok a celkom sa mu paci- zvukovo. Skus taku holandicnu- chrlaplavy to jazyk @prasiatko30.
@simcanka__ mam ale nedam, ked je niekto lenivec- Zlocin a trest... Tvoja sestra, keby chcela- cez noc ma precitane, napisane a rano odovzdane. 😝 A dufam,ze jej ucitelka SJ vie aj s internetom pracovat a na stiahnute rozbory dala zakaz pouzivania. Pekne citat treba!
@horana nepozastavujem sa nad tym ze to hlada a chce opisovat - ja sa pozastavujem nad tym, ze za prve to hlada zakladatelka pre svoju lenivu sestru a za druhe ani zakladatelka ani sestra nie su schopne co i len do googla natukat - rozbor diela babicka bozena nemcova - ona si na to vytvori temu na fore a caka kedy jej co niekto posle 🙄 🙄 🙄 🙄 - to je uz fakt vrchol neschopnosti
@ervenka ja slovencinu k beznemu hovorovemu styku pouzivam asi tolko ako madarcinu fungujem v inom jazyku
@ervenka btw poznam cloveka ktory urcite pise lepsie holandsky ako slovensky a je to rodeny lovak - 😀 😀 😀 😀
@horana citala si pozorne, sama zakladatelka napisala,ze sestra je leniva, tak je to asi jej povahova crta, ja by som sestre pomohla tiez, ale v pripade, ze by to sama nevedela, ale tu ide o to, ze madam sa uplne zriekla svojich povinnosti a ano, aj povinnosti existuju, nemam rada volnu vychovu, som zvedava co sa stane, ked take deti budu vychovavat svoje deti. Nejaka disciplina musi byt, ci ako ked ja nenastupim do prace rano kedykolvek neskoro, tak sa ospravedlnim, ze ved mala som volnu vychovu.
@zuzana76 stacilo by si pozriet aj ten nadherny stary film (1971) kde hrala safrankova este ako dievcatko 🙂
@prasiatko30 niektore veci su vo filme inak, ako v knihe. Len pekne citat...
Obcas poviem v jednej vete svk+ Nl pocas skype a potom moja mama nevie, ci sa s nou alebo s mm rozpravam... 😀
@prasiatko30 a tiez nechapem, preco tu niekto usilovných ludi , ktori si nieco precitaju a spracuju , nominuje na ludi bez stipky invencie, ved urobit taku interpretaciu um. diela s pouzitim výrazovych prostriedkov ako figury a tropy nie je len tak. Jaj nemam rada toto pobadanie - podme rebelovat, vykaslime sa na to, co je povinne, hlavne , ze sme jedinecní. Tak nech sme teda jedinecní aj v blbosti.
@horana ale citam s porozumenim, vsimla som si to, aj mne kopec literatury dalo nieco viac az neskor, ale aspon som mala aky taky prehlad a povedala som si, ked som bola starsia, ze aha toto sme kedysi citali, vtedy ma ta tema neoslovila, precitam si to teraz, ako napr. Madam Bovary, Effie Briest a pod. A vratila som sa k tomu o par rokov neskor, ale kto necita vôbec, tak sa ani nema k comu vracat.
@zuzana76 Nie je lenivost ako lenovist. Jej sestra moze byt leniva bud objektivne, alebo - ako vacsina tym ktorych tak oznacujeme - subjektivne, kedze sa musia ucit veci v nespravny (pre nich) cas, a nevhodne veci, nas skolsky system je v tomto jeden z najskostnatenejsich, preto sme aj na poslednych prieckach v citani s porozumenim vo svete. Casto sa potom takato nechut berie ako lenivost, ale moze to byt reakcia na suhru inych faktorov...bolo by na dlho...
@horana len tu nejde o to, ze ta ma dielo oslovit, ale aby sa naucili decka pracovat s textom, vediet rozobrat dielo a pochopit ho. jedna z mala pozitiv a ani to sa deckam nechce.
keby to ucitelia nazvali PROJEKT, tak to by sa im uz mozno chcelo, lebo to znie tak moderne. a hlavne tu vazne ide o lenivost pytat za niekoho nieco vypracovane.
Prave taketo sparanie sa v texte a rozmyslanie nad textom je efektivnejsie nez nejake biflenie sa bez porozumenia. a holt, je to len babicka. myslim, ze su ine diela, ktore budu rozoberat a pri ktorych sa im bude parit z hlavy.
sak by nezaskodilo dnesnej mladezi.
a skutocne, je tu internet. maju to ovela lahsie. my sme si museli odlapat do kniznice, museli sme si prestudovat a tak dalej. oni to maju na par klikov. este aj vytlacia. my sme pracne a uhladne museli pisat do citatelskych dennikov. je fakt, ze dnesne decka to maju lahsie a este aj to je problem.
@simcanka__ toto z duse neznasam. niekto je lenivy a ini, ktori na tom poctivo makaju maju pomoct. uuuuffff. nie. bolo by ine keby bola chora, ze nevladala, nestihala alebo ine zavazne okolonosti, ale toto? a este ty pises za nu? moje nervy, toto je uz moc. fackala by som za toto, fackala.