Oslobodenie od telesnej výchovy

24. sep 2024

Žienky mám dieťa onkologického pacienta po ukončení liečby, všetko je ok už päť rokov, samozrejme chodíme 2x ročne na onkológiu. Za tých päť rokov sa pár krát stalo, že sa niečo zomlelo, pošmykla sa na schodoch, postrčil spolužiak a ona sa udrela presne v mieste operačnej rany a veľmi sa vystrašila, ona sa vlastne bojí že sa niečo stane. V starej škole bola telocvikárka triedna, vedela o zdravotnom stave dieťaťa, nikdy nebol problém. Teraz je v novej škole a za každú prkotinu dostáva 4 a 4-, nezabehne 200m dostatočne rýchlo, neskončí do diaľky dostatočne ďaleko a pod. Tak nemá chuť chodiť do školy, bojím sa že to bude horšie. Kamoška mi navrhla čo tak oslobodenie od tv. Bojujem sama so sebou či je to najlepšie riešenie, susedia tvoria že pohovor s pedagógom nepomôže. Vybrať sa touto cestou? Aký je postup?
Kedy a prečo ste riešili oslobodenie od tv vášho dieťata?

michaela329
24. sep 2024

Nemusí byť rovno úplne oslobodená, môže mať upravený rozsah a môže byť vyňatá zo známkovania. Toto by bola asi lepšia cesta. Máme také deti - po transplantácii obličky a aj onko. Papier dali Dr. Ku ktorým chodia. Telocvikárka si upravila osnovy.

katariiinkaa
24. sep 2024

Mala som na strednej oslobodenie od telesnej - nie však úplné že by som tam nemusela ani chodiť. Mala som to takto stanovené kvôli skolióze, nerobili mi dobre aktivity kde trebalo zakláňať hlavu, napr. volejbal a iné loptové hry alebo gymnastika. Vtedy mi potvrdenie dávala všeobecná lekárka. Namiesto cvičenia s ostatnými mi telocvikárka pripravila cviky na skoliózu a tie som si počas hodiny telesnej cvičila.

autor
24. sep 2024

@michaela329 ako na to aby bola vyňatá zo známkovania?

michaela329
24. sep 2024

To bolo všetko v odporúčaniach, u nás s tým nebol problém.

marcella1979
24. sep 2024

na stranke skoly ma byt tlacivo na oslobodenie od tv, pripadne vypytat od riaditela. podla toho, co lekar potvrdí, sa bud oslobodí od tv alebo bude zaradena do urcitej skupiny a nebude robit niektore cviky/ behat/a pod. ak to budete mat a tv je prva či posledna vyuc. hodina, mozete podat ziadost, aby sa na tychto hodinach nemusela zucastnovat.

hipuska
24. sep 2024

My sme dávali papier, ktory oprávňoval syna vybrať si, kedy bude a kedy nebude cvičiť. On máva ale bolesti. Je u vás reálne opodstatnene oslobodenie? Ja viem, že sa bojí ale vylúčiť z cvičenia, ak nie je dôvod, nie je dobre. Možno skôr vyhľadať pomoc psychológa - terapeuta na spracovanie traumy

simca06022011
24. sep 2024

Ja si prave myslim, ze rozhovor s triednou a pedagogom, alebo riaditelom by pomohol, nech vedia o co ide, ak sa neda individualne pristupovat, sami navrhnu oslobodenie, alebo iny plan atd... aj s ohladom na psychiku a zaujmy dietata. Zase aktivity sportove jej dobre urobia a aj v kolektive by bola... (predpokladam, ze zakazane ich nema uz 5r co je ok). Potom je to uz len o papiery a peciatke od dr. A mate vybavene. Popravde ja sa napr. vobec nestotoznujem so znamkovanim telesnej...

V kazdom pripade, dcere by som sa snazila pomoct aj v tom, aby nemala taku paniku z tej operacnej rany atd, pohovorit si coho sa tolko obava atd, aby bola viac v klude pri fyzickych aktivitach.Neviem co na sport a ine veci povie lekar, ci je tam nejake riziko poskodenia rany.. atd.

simsalabim
24. sep 2024

Urcite to ries oslobodenim ci ulavou. Mam dceru, ktora je po vaznej operacii uz niekolko rokov oslobodena od TV a aj pocas celeho studia bude. Je to prave preto, aby jej niekto nedopatrenim neublizil, nie preto, ze nemoze ci nie je schopna cvicit. Odporucenie dal odborny lekar pre pediatra a ten vystavil potrebne tlacivo - teda kazdeho polroka ho musi pisat nanovo.

summer23456
24. sep 2024

@marcella1979 a to, aby na tých hodinách nemusela byť, platí aj na druhom stupni?

saraxyz
24. sep 2024

Na stránke školy si stiahnes tlacivo oslobodenie od telesnej výchovy...a to pôjdeš dať potvrdiť ku obvodnej. Potom napíšeš riaditeľovi školy list a priložiť potvrdené oslobodenie...

autor
24. sep 2024

@hipuska psychológa navštevuje aj skrz iné veci, veď píšem že bojujem sama so sebou či je to najlepšie riešenie
@simca06022011 triedna učiteľka vie o zdravotnom stave dieťaťa. V starej škole výchovy neboli známkované tak sme nič neriešili, ani samotná telesná aktivita nie je problém, ale keď skočí o 1-2cm menej a dať 4ku a kvôli tomu má zdr. problémy (hnačky, bolesť brucha)

hipuska
24. sep 2024

@autor tak to rieš, dcére to vysvetli na rovinu, že to musíš riešiť buď neznamkovanim alebo oslobodením. Proste, je u nás debilný systém školstva, kedy sa neprihliada na individualitu žiaka. Mne sa celkovo ten systém nepáči, preto mám aj s triednou konfliktný vzťah, pretože sa rozchádzame v názoroch na výučbu.

summer23456
24. sep 2024

Niektorí telocvikári nevedia čo so sebou ...

marcella1979
24. sep 2024

@summer23456 ano. musi byt vsak oslobodena od tv uplne a riaditel skoly to moze/nemusi schvalit

januska12323
24. sep 2024

Daj ju oslobodiť o nič nepríde.

summer23456
24. sep 2024

@marcella1979 aha, dcéra je, teda podala som žiadosť do školy aj s tlačivom od lekára...este mi neprišlo vyjadrenie zo školy...

simca06022011
24. sep 2024

ja som to riesila aj so zdravim dietatom, lietali 4,5ky za beh, za to a hento, mala som pocit, ze aj za samotny vyraz pri hre :D ... ja by som to rieisla so skolou... je to proste sprosty system, znamky su nedolezite, s dcerou si pohovor ako by to checla riesit. Ak cvicit nechce, tak ju daj oslobodit a ani sa netrap.

saraxyz
24. sep 2024

Keďže kvôli tv má hnačky a bolesti brucha, ani nerieš skolu. Hneď to vybav.

autor
24. sep 2024

@saraxyz do novej školy chodí iba teraz od septembra, a tie známky boli minulý a tento týždeň, ak ti raz , 2x dieta povie že ju bolí brucho na prvý šup spojíš s tv?

saraxyz
24. sep 2024

A povedala Ti, že stresy na z TV? Ako som Ti písala, vybav to čo najskôr.

autor
24. sep 2024

@simca06022011 ona so samotným cvičením zatial problém nemala, cvičila vždy svojim tempom, ale podávať nejaké výkony. Tiež si myslím že nikdy to nebude v živote potrebovať

martul
24. sep 2024

S triednou si sa rozprávala, čo ti povedala? Oboznámi telocvikára? Vie on vôbec o tom? Rozprávala si sa priamo s ním/ňou?
Ja by som to riešila osobne, aj tie známky, či je to potrebné tak hodnotiť, aj dcérinu diagnózu, že proste nemôže podávať ,,primerané" výkony.

autor
24. sep 2024

@martul ked som sa rozprávala s triednou ešte som netušila že bude problém s tv. Susedine deti aj chodila na túto školu má v triede spolužiaka s podobnou dg a pohovor nepomohol iba oslobodenie. Dieťa je na 8r gymku v inom meste, cez týždeň na internáte, lebo od nás sú blbé spoje, nemôžem tam behať každý deň

martul
24. sep 2024

Nemusíš každý deň behať do mesta, ale vzhľadom na dcérine predchádzajúce problémy by som to už riešila hneď po prvej známke.
Alebo choď rovno za vašou doktorkou a vypýtať papier na oslobodenie a nemusíš s nikým debatovať, ani nikomu nič vysvetľovať a vybavené.

lahela
24. sep 2024

Mali sme to isté, prvý stupeň učiteľka pochopila a dcéra si cvičila svojim tempom a iba to čoho sa nebála, na druhom stupni problém, nevedeli pochopiť, že keď si dieťa dáva desať rokov pozor, bojí sa loptovych hier, tak ju majú nechať, lebo to má proste za tie roky v sebe. nám papier potvrdila onkologicka.
Teraz na strednej rovnaký problém, žiadna empatia, takže na najbližšej kontrole pýtam papier, je to škoda, mohla v pohode cvičiť 80% hodín, takto nebude vôbec

autor
24. sep 2024

@martul tie známky boli prvé tri 4ky v piatok, štvrté včera 4-

danieli
24. sep 2024

Takto prisne znamkovana telesna na 8r gymku? Dobre chapem?

autor
24. sep 2024

ona mala 11,5 x 9,5 cm veľký nádor doslova utiekla hrobárovi z lopaty v poslednej chvíli

autor
24. sep 2024

@danieli ano

olimuc
24. sep 2024

Normalne ju daj oslobodit. Naco ju stresujes nejakou telesnou … to, ze sa niekto nezucastnuje telesnej mu nebrani v tom aby sportoval mimo skoly a v prijemnom prostredi. Bola som oslobodena od telesnej … ale mala som ine dovody a “zapal svindlov” a mimo skoly som zavodne sportovala .., nikdy som nemala vycitky svedomia, ak by to moje dieta potrebovalo, tiez mu to zariadim … a pri zdravotnych dovodoch by som nerozmyslala ani minutu. Bohuzial niektori nepochopia, ze niektore choroby alebo urazy proste uz nedovolia podavat tabulkove vykony … niekto ma v hlave a niekto v nohach, a niekto vobec nikde a le to neznamena, ze ho treba zdeptat a znicit uz ako male dieta… proste je priemer alebo podpriemer a aj tak ma narok byt spokojny sam so sebou.