Opatrenia základnej školy voči nákaze všami

tarja1
16. okt 2013

Ahojte dievčatá! Dcera mi doniesla vši zo školy. Urobili sme opatrenia, ktoré ktomu prislúchajú. T.j. odvšivenie celej rodiny, dezinfekcia domu, bielizne, návlečok adt. strašne peripetie s tým. ručné vyberanie z dlhých vláskov. Inak som podcenila oznam v žiackej knižke o výskyte.. Do školy som to oznámla. Po niekolkých dnoch som dieťa poslala s potvrdením od lekára do školy čisté. Znova mi ešte v ten den doniesla vši. Upozorňovala som triednu, že to musia mat v triede a čo ma ake opatrenia robit. Vraj nemožu deťom pozerat hlavy. Mam zavolat na hygienu, aby to nejak riešili? Ved to sa musi celá škola dezinfikovat vrátane šatní, školskeho autobusu, žinenky adt. Ved ako as potom predíde tomu ak tie deti neskontroluju!? Ved sa to dá aj normalne teda v triede nech to pozru. Nech im vysvetlia, teda že to nie je žiadna hamba, že je to pre ich dobro. riešil niekto takýto problém?

sissy27
16. okt 2013

@tarja1 škola to nemá veľmi ako robiť opatrenia, maximálne môže cez žiakov oznámiť rodičom a to je všetko... a stačí jeden nezodpovedný alebo nedôsledný rodič a ste v začarovanom kruhu 😖 čo z toho, že učiteľka nájde dieťaťu vši, pošle ho domov a doma rodičia neurobia nič?
a s tou dezinfekciou, netreba ju podceňovať, ale voš prežije bez hostiteľa max 2 hodiny... čiže ak sa aj nejaké uchytia v šatniach, do rána, kým príde prvé dieťa, neprežijú...

janka2501
16. okt 2013

Ja som takto bojovala 5 mesiacov. Potom som bola v skole za zastupkynou,dobre som jej povedala svoje,dala podnet na hygienu. Ta dosla do skoly 3 mesiace po mojom podani podnetu. Odvtedy mame pokoj. Celu skolu dezinfikovali.u nas v zs kontrolovali hlavy ucitelky,sice mali ceruzky v rukach,ale kontrola bola. No vzdy sa najde dieta,ktore ma plnu hlavu a jeho rodicia si nic nevsimnu.

marduliena
16. okt 2013

@tarja1 Aj my sme mali mynulý rok tento problém dcérka dostala vši v škole,lenže som našla aj druhej ktorá chodí do škôlky.Hned som im zmyla vlasy teda celej rodine,všetky obliečky , veci som vyprala celú domácnosť vydenzifikovala, išla som do škôlky oznámila som to aj v škôlke aj v škole.´,zobrala som periny zo škôlky a vyprala.Dcéry majú dlhé vlasy takže bolo roboty s vytahovaním hníd.O tri dni som ich dala do škôlky aj školy z čistými hlavami, po dvoch týždnoch znova to isté , ja sa môžem darmo namáhať ked niektoré matky to majú v paži, vôbec dietatu nepozrú hlavu a dajú ho do školy.To je nezodpovednosť matky.

kazunomiya
16. okt 2013

@tarja1 skola ma povinnosti ktore jej v takomto pripade vyplyvaju, a je to presne podla pokynov z RUVZ, cize hygieny. My mame na taky pripad vypracovane oznamenie pre rodicov a opatrenia, ku ktorym patri aj to kazdodenne pozeranie hlavy vsetkym detom v triede. Nedezinfikuje sa cela skola - opatrenia sa robia v tej triede, kde sa vsi vyskytli. Skola by o tychto pokynoch z RUVZ mala vediet. Takze z mojho pohladu mas moznost komunikovat bud s vedenim skoly alebo rovno s RUVZ, pricom myslim, ze skola bude lepsie vnimat ak sa obratis najprv na nu.

silvia07
16. okt 2013

Aj u nas v skole sa pravidelne objavuju vsi....aj skolu dezinfikovali, ale asi to moc nepomohlo, lebo su zasa....ja pre istotu pravidelne kontrolujem hlavu aj 3x do tyzdna....ze je na trhu aj nejaky preventivny prostriedok - nemate skusenost?

marduliena
16. okt 2013

Ja som dcéram kupovala v lekárny taký sprej je takej citronovej vôni ktorým som im každé ráno nasprejovala hlavu,aby nedostali vši, len neviem ako sa vola treba sa spýtať v lekárny

tarja1
autor
16. okt 2013

dakujem za rady. Dneska mi zasa už po tretí krát doniesla vši. Ešte neboli tak uchytené tak sa dali rýchlo vyčesat. Volala som dr, že aký postup zvolit dalej. Mam ju vraj nechat do konca týždna doma a v pondelok dat prekontrolovat vlasy učiteľke s tým nech mi to aj ona podpíše, že mi prebrala čisté dieťa. Do riti, tak mi sme na všetko doplatili detsko nemože do školy. Vymešká zasa kopu hodín, len preto, že tam ani len neskontroluju deti! Volala som na hygienu a vraj by to mali kontrolovat v piatky a potom zasa po víkende. Ja som strašne zufala. Ráno ju pošlen vporiadku a hned poobede sa mi vráti so všami! Ja už neviem ako dalej baby. A uplne najhoršie na tom je, že prstom ukazuju na moje dieťa a posmievaju sa mu! Ja neviem ako očistiť jej meno pred detmi. Je mi do plaču...slízli sme si to na plnej čiare i ked za to nemožeme...☹

kazunomiya
16. okt 2013

@tarja1 tak toto vnimam ako nedostatocne riesenie zo strany skoly a asi by stalo za to obratit sa na riaditelku/riaditela. Nejde len o tie vsi ale aj o to ze tvojmu dietatu sa za to nemaju co smiat (asi nebude jedine v skole, co ma vsi) - to treba riesit s ucitelkou ale kedze ona to velmi asi neriesi, tak ist za riaditelkou/riaditelom. V krajnom pripade ak to nepomoze mozes poziadat RUVZ aby isli do skoly na kontrolu, ako tu uz niektore mamy pisali. Vykonavaju statny dozor takze su povinni sa takymito podnetmi zaoberat.
Vsi su bohuzial takejto povahy ze ked sa nevykynozia dosledne, tak sa vzdy znova objavia, ja som to tiez v detstve zazila, moc sa to v skole neriesilo, ale chytila som ich niekolkokrat a bolo to na zblaznenie hlavne pri mojich hustych vlasoch. A tiez som sa za to hanbila, hoci chytila som ich zrejme od dievcata, co ich malo doslova plnu hlavu takze jej z nej padali...

tenerifka
16. okt 2013

Bohuzial, vzdy sa najde niekto, kto vsi do skoly zavlecie. Najlepsia je prevencia-ak ma dlhe vlasky, zapletat vrkoc, poucit, ze si nema davat hlavu blizko inych deti, kazde 3 dni zmyt hlavu a dokladne pramen po prameni vlasy precesat hustym hrebenom na vsi a ak sa nejaka vsa objavi, zbystrit pozornost a skontrolovat, ci nie su aj hnidy.My to robievame vzdy v stredu a v piatok a zatial tento system funguje

janka2501
16. okt 2013

@tarja1 no nam zabrala obycajna alpa .... Ziadne pripravky nepomohli,alpu som dala na vlasy,zabalila do mikroten.sacku a nechala tak 10 minut. Potom poriadne vycesala a umyla obycajnym samponom. Potom som vmasirovala olivovy olej nech ju pokozka na hlave nepali.

silvia07
16. okt 2013

@janka2501 no ak mala rozskrabanu hlavu, tak ju to muselo riadne stipat....ja som pocula aj o octe

tarja1
autor
17. okt 2013

my sme tých vší pomerne lahko zbavili, lebo som to zachytila včas a každe ráno jej striekala hlavu Difusilom. Takže ich bolo chvalabohu iba zopár a tie som ručne vyberala. Aj dneska ked prišla tak boli lem 4 uchytené na konci vlasu akoby ešte len liezli. Ale dva dni bola čistá a zasa takže nejaka prevencia vôbec neexistuje. Len zmiernenie príznakov. 😢

rikarika
24. okt 2013

proti všiam prevencia neexistuje, moje deti nosia pravidelne v slovníčkoch oznamy o výskyte vší, učitelky im aj prezerajú hlavy ceruzkami a komu nájdu toho okamžite pošlú domov. Jedina naozaj účinná cesta prosti všiam funguje asi len u chlapcov a to je zostrih do 1 cm.

sakura77
24. okt 2013

babyyyyy,preventivny sprej Paranit kazde rano na hlavu nastriekat a mate pokoj🙂 a aj sampon je,zmyt s nim hlavu a vybavene,vsi to nelubia,nevonia im to,nejdu na to 🙂

ja mam chlapca,takze aj isiel na kratucko preventivne,ale aj tak ho striekam,no radsej ako by mi to mal doniest domov 😉

astonka
24. okt 2013
bets
25. okt 2013

ja uz davno neriesim vsi inych deti, to by som nic cele tie roky predskolskeho a skolskeho zariadenia neriesila, kazdy mesiac dokola. dolezite, ze my doma sme sa zariadili tak, ze vsi zachytime vcas, resp. staci dohliadnut na zakladnu hygienu co sa tyka vlasov. odkedy robim minimum ako prevenciu, vsi sa nam vyhybaju, aj ked dostaneme info, ze su v triede, ci u kamaratov. a ked nejaka skoci do hlavy, vyceseme hustym hrebenom. ked vcas odchytim zive vsi, tak deti nezvyknu mat hnidy (cize sa v ich hlavach nemnozia). niekedy uplne staci pravidelne umyvat vlasy (aspon 2x do tyzdna), hlavne pri tych kratkych, zive vyplavaju same. a celkom dobra prevencia je tea tree olej. bud priamo sampon, alebo 1-2 kvapky cisteho oleja zamiesat do bezneho sampona. rovnako si deti neskusaju a nenosia cudzie ciapky (ano v rodine) a dcera s dlhsimi vlasmi nosi vlasy zopnute.
ak je vyskyt vsi v dany moment velky, je dobre ked dievca s dlhsimi vlasmi nosi nejaku satku (nie klasicku, ale taku tu dievcensku, co male slecny radi nosia pre imidz).
na nejake preventivne opatrenia skoly neverim. aj ked sa odvsivavi v dany moment cela skola, staci ze 2/3 deti chodi na kruzky, do inych detskych kolektivov, maju surodencov v inych zariadeniach a vsi sa z ineho zdroja zanesu znova. a to v nasej skole nie su ziadne socialne pripady, len deti starajucich sa rodicov.

tarja1
autor
25. okt 2013

@bets tiež sme tie vši zachytili našťastie včas a už viem čo mam mat doma ake prípravky na aku taku preveenciu. Už som mamou 9 rokov, ale s týmto som sa stretla po prvykrát. Čo už... na buduce budem mudrejšia i ked dufam, že žiadne nabuduce už nebude.

freeway
24. okt 2014

V tejto dobe su vsi odolne voci chemickym pripravkom, preto je najspolahlivejsia mechanicka metoda odstranenia vsi a hnid hreben Nitty Gritty, novinka z UK. Spolahlivo vycese vsetky hnidy a vsi. Zarucene, overene 🙂

katka0210
24. okt 2014

@tarja1 @bets @astonka @sakura77 @rikarika @silvia07 @janka2501 @tenerifka @marduliena @kazunomiya ahojte, my sme tiež bojovali so všami poprvý krát, však dcérka nastúpila do prváku a ako prvé som jej dala tú sadu od paranitu, zbavili sme sa vší hneď na prvý krát, no 18€ na jedenkrát je celkom dosť, takže som si to prešla netom a natrafila som na nadomnou spomínaný hrebeň nittygritty, na druhý deň som ho mala na dobierku doma a zbytok vajíčok som s ním parádne vyčesala, ja masívny, celokovový a určite ho odporúčam, lebo tie mini pidi čo balia k prípravkom sú slabé, pokiaľ má dieťa dlhé vlasy, potrebujete poriadny hrebeň, ktorý má aj dlhé pevné zuby, je tak hustý, že hnidy idú preč tiež, takže ja som rada, že pri najbližšej invázii už budem mať naozaj dobrý hrebeň.
Ako ďalšie som objednala tento elektronický hrebeň tu ho majú najlacnejšie
http://www.mall.sk/zdravotne-doplnky/medisana-l...
hrebeň je redší a zabíja el. šokom všetko živé, teda aj hnidy. Vyskúšaný ho mám, funguje, každý deň s ním malej prečešem hlavu, sem tam aj niečo nájdem a mám istotu, on funguje tak, že vydáva taký zvuk pišťanie a keď niečo zabije ten zvuk je prerušený, potom následne chytím ten nitty gritty hrebeň a vyčešem to všetko preč s vlasov. Hrebeň zabije aj tie najmenšie hnidy, ktoré okom ešte nevidno, takže to podchytíte hneď v začiatku.
Táto kombinácia je fakt účinná, už mesiac máme pokoj, i keď viem, že spolužiačka mala zas, je to jednorázová investícia BEZ CHÉMIE čo je asi najpodstatnejšie, lebo každá chceme dieťatku len dobre, takže toľko moja skúsenosť, dúfam, že som pomohla aspoň niekomu. Mám tie hrebene odskúšané, zvuk sa prerušil aj pri prejdení cez hnidu, takže likviduje všetko.
Inak tiež sa snažím kontaktovať hygienu, no dovolať sa tam je umenie!

sakura77
24. okt 2014

@katka0210 no bohužiaľ uz mame túto skusenost za sebou..mala dovliekla, pravdepodobne z detského kutika v nakupnom centre...ake my sne si to teda vyžrali riadne, ja som to v zivote nevidela takze kym som to zistila, uz to tam zilo😀 no sme si užili a tym ze ma velmi huste vlasy mi trvalo dve hodiny kym som prešla všetko. .a to som kontrolovala cely tyzden každý deň, fakt som z toho mala totálnu paranoju.a to nehovorim o týždňovom Nonstop praní žehlení a dezinfikovani.no este raz toto zazit tak prisamfakt ide na koleno!😀

tarja1
autor
28. okt 2014

Dievčence prešiel rok a my sme tu opäť na škole mali vši. Našťastie nas to tento rok obišlo. Akonáhle som sa o tom dozvedela, tak som malej preventívne umyla vlasy octom, Paranitom a ráno pred odchodom do školy som jej ešte vlasy prestrekla Difusilom a aj oblečenie. Ked prišla tak som ju najprv skontrolovala v predsieni a až potom pustila dnu 🙂 . Vlasy som jej umyla Paranitom ešte o týždeň a takto nejako sme to zvládli pokial to v škole neskončilo. Toť naša prevencia 😀

mata128
28. okt 2014

@tarja1 u nas v skole to je uz od septembra,najnovsie priniesla v ziackej oznam,ze v skole je INVAZIA VSI ☹

zzuzzik
28. okt 2014

Aj my mame v skolke, tiez bol oznam, ja mam jedine opatrenie, stale sledovat doma detom hlavy, ja pozeram malej kazdy den hlavu ako jej umyvam zuby a sprchujem ju, prejdem jej vlasy, pri dobrom svetle, je to otazka cca 5 minut kazdy den ale vyplatilo sa uz sme si jednu navstevnicku odchytili a bolo to hned na zaciatku takze bola som na seba pysna 😀, no a samozrejme dala som pre istotu sampon hned v ten vecer.

katkasav
31. mar 2015

@katka0210 prosím, kde - cez akú stránku ste kúpili hrebeň nitty gritty? Možete aj do IP, ďakujem

katka0210
31. mar 2015

@katkasav tu je mail na tu pani katkapro@gmail.com poslala mi ho na dobierku a na druhy den bol doma, je naozaj perfektny odporucam!

sardinka333
31. mar 2015

Ja som tento problém riešila minulý týžden s jednou mamičkou...dcera krásne dlhé vlasy a donesie vši. No na zbláznenie. Zatial to u nás v škole funguje tak, že davame oznam do žiackej. ALe to by chcelo predovšetkým spoluprácu a doslednost rodičov. Darmo jeden sa snaží, umyva, perie a druhý na to viac menej dlabe a podcenuje situáciu.

katkasav
31. mar 2015

@katka0210 Ďakujem, idem hneď napísať. Dcéra doniesla zo škôlky, Veľká noc bude plná zábavy. 😖

sisiv
21. okt 2015

kamoska mala najvačši uspech s hrebenom nitty gritty
su tam aj recenzie ze fakt funguje
https://www.modrykonik.sk/catalog/vendor/freeway/

yvik
25. nov 2015

@janka2501 prosim vas ako ste postupovali pri podnete na hygienu??V skole kde chodi dcera sa vyskytol u 3ho dietata svrab. Mam doma 2mesacne babatko a 9rocnu dceru ktora mi tento oznam dnes doniesla do skoly. Myslim si ze skola velmi pochybila pretoze sa to malo riesit uz pri vyskyte prveho dietata ked to do skoly priniesol. Jasne ze je to aj v nas rodicoch ale je to predsa infekcna choroba a takto vystavili problemom velku vrstvu dalsich deti rodicov a rodin. Preto ten podnet a takisto aj ratam s dezinfekciou.

janka2501
25. nov 2015

@yvik
Svrab bol aj u nasej starsej dcery v skole. Tiez doniesla oznam domov. Tu som cakala a sledovala ci dcera nema po tele nieco. Nastasie nic. No za vsi som na hygienu volala asi 3x, stazovala som sa u riaditelky v skole. A po 3 mesiacoch dali skolu deratizovat. 2 dni bola skola zavreta. A odvtedy bol pokoj. Treba sa len stazovat hned riaditelovi,a volat na hygienu.