Ahojte chcem sa spýtať či je tu niekto kto oľutoval nástup do školy že dali ste dieťa do školy a teraz vidíte že nestíha školské tempo alebo má problém s učením vďaka tomu že má nedokonalosti vo výslovnosti? Keďže niektoré písmena zlé vyslovuje má problém s písaním a čítaním. Máte takúto skúsenosť?
ja som pri svojom velmi zvazovala ci mu dat odklad alebo nie...Kedze mu aj zle roky vychadzaju nejako vnutorne som nebola stotoznena s odkladom to by siel do prvej triedy takmer ako 9 rocny..Nakoniec sa to vyriesilo samo, tym ze mal zlu vyslovnost obehala som poradne a s logopedickou sme sa dohodli ze pojde do skoly pre deti s NKS a tam zvlada skvelo. Maju pripravny rocnik, 2 hodiny logopedie priamo v rozvrhu denne a mensi kolektiv 10deti v triede . Ucitelky su uzasne, chodi do skoly velmi rad
ano mam a pri druhom dietati som to uz nezanedbala ale isla o rok neskor a je to neporovnatelny rozdiel. vobec sme sa netrapili ako s prvym, dieta bolo dozretejsie a islo to lepsie
Ja mám teraz predškolaka je narodený v januári, teda v januári 2025 bude mať 6 rokov. Má problém s výslovnosťou niektorých písmen. Chodíme k logopedicke aj u psychologicke sme boli a podľa jej odhadov je pripravený na školu. Je šikovný a učenie ho baví len mám pochybnosti či ho dať v septembri do školy kvôli výslovnosti aby nemal preto problém s učením.
ja som mala podobny problem, mam syna narodeneho vo februari a teda mal nastupit do školy na čas., len mne sa zdalo ze je stale hravy na svoj vek a tiež nerozpraval cisto,.. každy mi vravel to sa do septembra upravi daj ho do skoly.. tak sme sli do poradne, kde testy vyšli 50:50 a rozhodnutie bolo na mne.. Nakoniec som mu dala odklad, syn nesiel do školy ale do 0 ročnika, a tam postupne za ten 1 rok dozrel.. teraz ma synator 19 rokov a veru nelutujem nič..
moja dcera je narodena v aprili a mala oneskoreny vyvin reci. Aj napriek tomu, ze navstevovala logopediu, doma poctivo cvicila, v case zapisu do 1. triedy stale nemala este cistu rec. Nikto z odbornikov sa nevedel uplne jasne vyjadrit, ci ju teda do skoly mame alebo nemame dat, vsetci vraveli, ze konecne rozhodnutie je na nas, na rodicoch. Nakoniec vsak do skoly isla v riadnom termine, v reci spoluziakov nielen ze dobehla, ale aj predbehla, pretoze od 1. rocnika chodi na rozne recitacne sutaze. Patrila od zaciatku medzi najlepsich ziakov v triede. Drzim palce v spravnom rozhodnuti.
ty ho nemôžeš nedať, len v prípade ak neurobí test školskej zrelosti.....
Ja pri dcére áno, je letné dieťa, do školy šla keď mala čerstvých 6 rokov. Prvý polrok to bolo trápenie, do toho covid a online vyučovanie. Ona bola veľmi hravá, nestíhala tempo. Ale u nás odklad nebol v téme, mali v škôlke nejakú odborníčku na to a zhodnotila, že môže ísť kľudne do školy. Len teda ja ako rodič hodnotím, že nebola pripravená. Potom už nabehla.
@mmonika Môj už není taký hravý rád sa učí robíme také pracovné zošity, všetko ráta každý deň čítame knižky a vymýšľa podľa obrázkov príbeh. Len tá jeho reč není čistá. My mu rozumieme aj učiteľky v škôlke ale neviem či nebude mať preto horší štart v škole. Keď budú čítať alebo písať diktát a tak.
@mogaa Čo ho testovala psychológicka že je zrelý do školy už teraz mi to povedala. Len neviem ako ho naučiť správne vyslovovať.
Máš čas minimálne do apríla. Dovtedy sa veľa zmení.
Môj je aktuálne prvák, januárový. Takto pred rokom sme tiež chodili k logo a učili sa mnoho hlások. Tiež som z toho mala hlavu, lebo už čítal, počítal. Nevedela som si predstaviť, aby mal kvôli reči 'odklad'. Poctivo sme cvičili každý deň a krásne to dobehol. Na zápis musíte ísť tak, či tak. Či bude zrelý, budete riešiť neskôr. Naviac existujú tzv. úvodné ročníky pre deti s NKS. Pozisťuj, ako je to u vás v okolí, to by bolo preňho lepšie, ako zostať ďalší rok v MŠ.
Autorka, do septembra je este celych 10 mesiacov. Je vysoko pravdepodobne, ze dovtedy sa rec upravi. Ani jedno z mojich deti nevedelo povedat R pri nastupe do skoly (obe letne, sli do skoly v 6 r) a nebol problem s diktatmi. Podstatne je, ci tam tie hlasky (ktore nevie vyslovit) pocuje a vie, ze tam su prave tie. Dieta je uz teraz zrele a ty zvazujes, ze este 2 roky bude chodit do skolky??? Naozaj? ;)
Jaj a jedno z mojich deti malo este aj otrasnu jemnu motoriku, lebo neznasalo akekolvek kreslenie. Prvy mesiac robili obluciky a ciary a ruka sa rozhybala, ani s pisanim nebol ziadny problem…
@nikaeli U nás neni úvodni ročník.
@guudy Jeho baví kreslenie kreslí z hlavy barsco a potom to vymaluje. Aj ceruzku drží krásne v ruke. S tým problém není. Len tá reč.
Moj starsi mal hroznu vyslovnost pred nastupom do skoly. Chodili sme aj k logopedicke, ale strasne stratil motivaciu, ked nevidel zlepsenie. Jemu skola praveze pomohla. Ako zacali riesit pismenka, pri pisani a citani, tak mu to pomohlo, ze konecne ich zacal viac riesit, ze je dolezite spravne vyslovit a tak... on mal problem s takymi ako šžč dz dž... potom mu vypadli predne zuby a ako mu narastli nove zuby, tak sme este potrenovali a uz je to ok
@margaretka_ Môj má tiež s tými sykavkami problém a ešte písmeno R
Ja ti poviem z mojej skúsenosti dcéra je február, a dala som odklad, teraz je síce v triede najstaršia lebo ma 7,5 roka ale neľutujem, úplne ľahko všetko zvláda a to som sa bála že sa budeme trápiť. Odklad som dávala kvôli tomu že bola taká bojazliva a aj reč. Má problém s L,R, rozpráva veľmi detsky, L už vie ale stále ho zabúda používať a s R sa trápime stále, ale tak písmenko R sa mi zdá že je až v druhom polroku 🙈
@mogaa ale môže, moja test urobila najlepšie, ale aj tak sme sa dohodli na odklade, vôbec s tým nemali problém, vypísali papier o odklade, dala som žiadosť do škôlky a hotovo. Riešili sme to tento rok, takže je to aktuálne...
Nie, najmensi ako prvak nevedel vyslovovat š,č, ľ,... R...a stale ho ako tretiak este nevie a logo uz nevie co s nim...nemal ako prvak problem s pisanim tychto pismen ani citanim...len cital bez makcena.
@euka210 A učiteľky čo na to hovoria že čítal bez mäkčenov nedávali mu horšiu známku?
viem s problémom pomôcť. Nakoľko už nie je možnosť tzv. dodatočného odkladu ako bola v minulosti, dieťa aj rodič sa trápia. Ostáva teda možnosť stimulácie oslabených oblastí, čo skráti dobu "bojovania s úlohami." Ľútosť a pochybnosti musia ísť stranou a treba sa zamerať na riešenie situácie, aby sa dieťaťu "nesprotivila škola." Môžeš bližšie pozrieť na www.kraniorevital.sk.
nie, ucitelka s tym nema ziadny problem. Aj stredny syn sa naucil R az v priebehu 1.roc a nemala s tym ziadny problem.
Su dve rozne veci, ci vie dieta cisto rozpravat a ci pocuje rozdiel napr. S Š, C Č. Pretoze rec ako taka by nemala byt sama o sebe dovodom odkladu, mne sa tiez jedno dieta naucilo vyslovit R az po nastupe do skoly a vela deti poznam, ktore sa to nenaucili nikdy, suslu a pod. Ale u nas logopedicka na toto rovno upozornila a pri nacviku vyslovnosti kladla velky doraz na to, aby dieta najprv vedelo rozoznat podobne hlasky v slovach. Ze sa ich nauci vyslovovat spravne az neskor, to je v poriadku, ale pred nastupom do skoly ich musi pocut. Cize tu by sa mal vyjadrit hlavne logoped.
@kivivi Logopedicka hovorí že počuje správne lebo ako trénujeme raz za čas sa mu to aj podarí dobre vysloviť len on ja neviem či z trucu už nehovorí pekne alebo prečo. Lebo keď vysloví zle stane sa že pozrie na mňa ja ho opravím správne vysloví to zas zle a smeje sa na tom. Tak ja už neviem.
A tie nedokonalosti boli aj pred nastupom predpokladam....? Napriek tomu odporucali dieta dat do prveho rocnika a necakat? Co Ti odporucaju v skole teraz?