Ahojte maminy. Odkedy ste nechavali vase dietko same doma par minut? Mame asi tak 3 minuty peso obchod a neda mi nechat dietko doma aj ked viem, ze sa s rohlikmi do 10 minut vratim. Mlada mi fnuka, ze tych 10 minut vydrzi pozerat rozpravku aj sama 😒 nezda sa mi ale zodpovedne nechat ju doma bez dozoru 😖 ale asi ani o 5 rokov sa mi nebude zdat v pohode nechat ju samu 😒
Myslim ze 7 rocne uz 10 minut vydrzi...ved my sme amo deti mali v 6 uz kluciky na krku a chodili zo skoly sami
to nemyslíš vážne, 7,5r dieťa nemôžeš nechať doma samé? Veď to je už veľký školák, musí byť samostatný.
@lilimoni 7,5 rocne deti bezne cestuju same autobusom, chodia domov zo skoly a su doma par hodin sami, podla otazky som si myslela, ze ma tak 4 roky 😀 Isteze moze ostat chvilu sam.
bud v klude, jasne, ze vydrzi. v tom veku uz moj maly chodil na nakupy mne, ak nieco chybalo a ak som sla ja, postrazil aj malu, ked bola babatko. deti treba ucit samostatnosti a zodpovednosti. ako pise @sense od 6 rokov velka udalost, kluce na krk a cele dni vonku hlavne cez prazdniny. sak rodicia v robote, kde sme mali byt, aj babka robila. dokonca sme si aj obed ohrievali sami na sporaku lebo mikrovlnky neboli 🙂 prezili sme, zijeme bez ujmy 😉
Takze bude v pohode, ak ju obcas necham samu s mobilom po ruke 🙂 prve odchody z domu budu asi tazke pre mna 🙂
No vsak to, ze neviem pochopit ako to nasi rodicia zvladali bez ujmy nechat nas samych v takom veku. Ja ssa stale bojim, ze sa jej nieco stane 😅
@mawka teraz by takú matku asi zavreli a sociálka by jej zobrala dieťa. Kto to kedy videl, dieťa nechať samé 😲 A potom sa maminky čudujú, že 30r človek je ešte nesamostatné dieťa, ktoré rado využíva mama-hotel...
odkedy potrebuješ 😀 Okrem toho, 7,5-ročné decko my mohlo vybaviť naákup samé.
Ked som mal 8 rokov, nasi makali do osmej vecer. Dosiel som zo skoly, ohrial si na plynovom sporaku obed, zrobil ulohy a siel vonku s kamosmi. Nechcel som kluce na krk, tak som nafasoval karabinku s retiazkou na opasok a kluce do vrecka. A to boli casy bez mobilov a pevnu linku malo tak 10% ludi. A to prosim na sidlisku...
A moja 3 rocna uz chodila do dedinskeho obchodu s listkom a niekedy aj peniazmi. Na konci tyzdna pripadne dlzoby som uhradil.
Ja som nechala prvykrat 5 rocnu dceru doma polhodiny samu a este mi povedala ze mohla som byt dlhsie a nedavno som nechala asi polhodiny teraz uz 6 rocnu s 3 rocnou samu.Poznam svoje deti.Starsia je zodpovedna a hluposti ju nenapadaju.Pekne sa hrali.
@worker_falcon presne. sak mam skusenost a stacilo mi. ten clovek nesamostatny, neschpny sa od mamy odlepit a neschopny rozmyslat samostatne.
@lilimoni ja som nechavala starsieho od 5r. ked som sla odviezt mladsieho do spielgruppe, alebo zbehla na nakup. zapla som mu pevnu linku tak, aby mi mohol zavolat, keby nieco potreboval alebo sa bal. zo zaciatku to bolo 15min, neskor aj 30min, ked som este zbehla nieco kupit. teraz ma 8 a v pohode zvladne aj hodinku, dokonca ked sme mali rodicko (ca. 1h, 300m od domu), tak strazil mladsieho brata. ale je to tak ako pise @sense - kedze zijem v rovnakom state - moje deti chodia same do skolky aj skoly. starsi zacal ako 5r (vtedy nastupil), mladsi ako 4.5r.
ono ak si dcerka na to trufa, treba ju v tom podporit 😉 dohodnut sa, ze dobre, ale toto su pravidla a ked ich nedodrzis, tak budes musiet chodit so mnou. deti si vazia, ked dostanu ulohu, ked im clovek veri a chovaju sa inak, ked su postavene same na seba ako ked vedia, ze su s nami. ja to vidim len ked ideme cez cestu. ked pozorujem synov, ako rano idu do skolky a skoly - tak pekne zastanu, pozru sa a idu az ked auto stoji (pravidlo, ktore ich naucil policajt, ktoreho mali v skolke - cakaj, pocuvaj, pozeraj a chod. a ist mozes az ked kolesa auta stoja... takze deti cakaju kym auto nezastane). ked idu so mnou, tak sa ani nepozru, spoliehaju sa na to, ze pozeram ja...
@lilimoni ja som na tom rovnako.Moja bude mat 7 a strasne by chcela chodit sama do obchodu .Ja asi hystercim a jedine co ostala sama tak 2 x na 3 minuty ked som nemohla zaparkovat a striedali sme sa za volantom z manzelom.On z vytahu ,ja do vytahu a hore za nou.Neviem kedy a ci vobec pride ten cas nechat ju na chvilku doma samu obzvlast pri jej povahe.
Moj tiez nechcel ostat sám ani 10 minút keď som.isla po malú do skolky. ..tak som nenútila ..Teraz prvýkrát pred týždňom ostal na 10 minút, že už to zvládne -samozrejme mobil pri sebe keby náhodou. Má 8,5 roka.ak sa bojí, nenút, o pár mesiacov naberie odvahu ☺
Samu do obchodu by som ju nepustila. Nas dom je asi 10 metrov od tabule koniec dediny, takze po nasej ulici sa jazdi stovkou a chodnik nemame 😒
Tak to teda skusime cez leto ju nechavat samu. Ona inak sama je, ked ja som v zahrade a ona g dome ale to staci ist na terasu keby nieco a zahuci 😀
Dnešná doba by asi neuznala sídlisko z môjho detstva. Pod pod balkónmi sama od nejakých 4 rokov, od piatich aj s mladším bratom (3 roky). Polka prázdnin na trávniku pred maminou robotou. Ostatné deti boli na tom rovnako. Na ihrisku pomaly žiaden dospelý, Iba s tými fakt malými deťmi. Občerstvenie sa riešilo hádzaním plastových fliaš s malinovkou z balkóna a obložených chlebov v sáčku. (smeti sme si odpratali). My sme mali štastie na v podstate peššiu zónu s množstom zelene priamo za domom. Keď sme išli do školy, s povestnými kľúčikmi na krku už od prvej treidy, tak sme nemuseli prejsť jedinú cestu, tak aj preto možno na našom sídlisku lietali decká bez dozoru ako o dušu. A samozrejme v rovnakom veku aj ostávali samé doma. Ale zase ja som bola taký debil, že keď mi rodičia povedali, že od tamtej ulice po túto sa môžeš pohybovať, tak som to dodržiavala a bolo jedno ako sa mi kamaráti smiali.
@lilimoni podla toho aka je...musis si poznat dieta 🙂 poznam deti co same chodia do obchodu ani citat este nevedia a potom su deti co maju desat rokov a aj postrah Denis by bledol zavistou, takze bez dozoru ani chvilu...ale myslim si ze aj dcera oceni trosku volnosti a dovery...pamatam si ze ako 6 rocna som nosila brata do skolky, vybavovala nakupy a pychou som sla puknut, ze aka som dolezita 😀
@lilimoni je vidno, ze mas jedinacika a situacia ta nikdy neprinutila porovnavat, co ma vediet a zvladat male a co taketo velke dieta 😅 Nic v zlom 😀 Toto neni dobre ani pre nu takyto full servise... samostatnost je velmi dolezite ziskat.
Coo? Ved ju trocha.k.samostatnosti..mojho 6rocneho nechavam doma aj hodinu sameho...ked je chory a potrebujem surne na postu ci po druheho syna... a po rozky chodieva sam on
@lilimoni to najdôležitejšie nepíšeš - koľko má rokov?