Odchod deti zo školy a z družiny - systém

winka99
3. dec 2013

ahojte maminy, chcem sa opytat ako u vas v skole funguje odchod deti zo skoly, z druziny....aky ma vasa skola system.
u nas to funguje tak....alebo skor nefunguje... ze deti ktore idu domov o tretej sa sami potuluju po chodbe a tie ktore ostavaju dlhsie, su v triede
pani vychovavatelka je len jedna, ja chapem ze sa nemoze rozpolit akontrolovat s kym deti odchadzaju a aj byt v triede s ostatnymi....len potom si syna najdem vonku pred skolou, alebo odide so susedou, ktoru neviem co napadlo, ze ho vezme domov, ked sme sa nedohodli 😠
jedno stastie, ze sme sa stretli na pol ceste, lebo keby sme sa minuli a ja by som po pol hodine cakania v skole zistila ze sa mi syn vyparil....tak neviem asi ma nesie sanitka

titkovamiriam
3. dec 2013

@winka99 ja mam syna prvačika,tak pre neho chodím,vždy je v klube a učiteľka ho von nepošle kým nevidí rodičov.len deti čo chodia domov sami su pušťané,inak su v triede.Dokonca ked by som brala ine dieťa alebo toho mojho kamoška tak to musi učitelka vedieť -cudziemu dieťa nevida.Okrem rodicov môžu chodiť aj surodenci no musia byť zapisaný v zozname kto ho môže vybrat!!!!

prasiatko30
3. dec 2013

@winka99 dieta a hlavne 6r ako pozeram je pripad tvojho syna, musi byt vyzdvihnute zo skoly zodpovednou osobou - to jest rodicom alebo vopred zahlasenym clovekom - aj keby sa jednalo o pribuzneho. pokial chodila starsia do prvej triedy tak sme chodievali deti vyzdvihovat priamo do triedy a ucitelka cakala pri dietati pokial neprisiel rodic pon az potom ho pustala z triedy von, teraz ich doprevadi az ku dveram skoly a caka kym vsetky deti nie su vyzdvihnute rodicmi - dokonca ak nahodou ma zbada dcera skorej ako ucka tak ju zhaltuju pri vychode a az ked ja jej zakyvam a pozdravim tak ju pusti

deti ist same domov v 6r som este ani nevidela po vsetky deti chodia rodicia alebo rodicmi poverene osoby alebo deti ostavaju v jedalni a potom v skole a tiez ich vyzdvihuje niekto kto za ne zodpoveda

winka99
autor
3. dec 2013

@prasiatko30
@titkovamiriam
aj moj je prvak, tiez poneho chodime ale rodicia nemaju dovolene chodit po skole, takze stoja vsetci na tej chodbe, ci vestibule ci ako sa to vola ....niekedy je tam tolko ludi a deti sa premavaju hore doe, ze vychovavatelka aj ked by tam stala,tak nemoze vidiet ktore dieta s kym odide...a nie vzdy tam aj stoji, skor nie.....nepaci sa mi tento system vobec

titkovamiriam
3. dec 2013

@prasiatko30
Marek ma niekolko spolužiakov čo chodia domov sami,ja osobne by som si to nevedela predstaviť,mala by som obavy...

titkovamiriam
3. dec 2013

@winka99
@winka99 fuha tak ja môžem isť k triede ,zaklopať a vojsť aby ma učiteľka videla a syna pošle z triedy.ked idem pre neho na obed tak mu vzdy poviem aby si vzal vsetky veci už do jedalne a tam ho vyzdvihnem.teda nemate to dobre vymyslené ☹ ☹ .

nivi
3. dec 2013

u nas sa zvoni podla toho kde su do triedy alebo po 16tej do klubu a poslu dieta. na zaciatku roka sa pisal zoznam osob, ktore su opravnene vyberat dieta zo skoly. ak chcem aby mi ho vybrala napr. spoluziackina mamicka, musim pisat do slovnicka den vopred.
plati pre deti 1. stupna

zuzkaanicka
3. dec 2013

@winka99 u nas bola tiez jedna druzinarka na jednu triedu (je to velka skola, takze deti boli rozdelene do viacerych tried) ... ked dcera z druziny odchadzala na nejaky kruzok (teda isla sama), tak musela mat papier od nas podpisany, ze ide sama-nepisali sme kazdy tyzden, bolo jasne, ze napr. v utorok ma hudobnu, tak bol jeden papier s nasim podpisom, ze v utorok odchadza (presny cas) sama domov ... inak ju nepustili-musela ma ucitelka vidiet (alebo manzela) a vtedy ju pustila z triedy ... resp. myslim od 15:30 uz boli v inej triede (pospajani) a tam som zazvonila, povedala meno a musela som cakat, kedy dcera pride (je teda pravda, ze uz nekontrolovali, kto zvonil 😖 a dieta poslali).

laska1982
3. dec 2013

u nas je to tak, ze ktore deticky mozu ist same domov, im povie pani ucitelka, ze mozu odist...oblecu sa a idu domov...tie, ktore nemoze chodit same domov, cakaju v triede na maminu, kym pre ne nepride 🙂 .. takze ziadne potulovanie po chodbach nehrozi...kedze byvame na dedine, je to oproti mestu vyhoda..ze uz aj prvacikovia, druhacikovia chodia sami domov...

winka99
autor
3. dec 2013

@zuzkaanicka to zvonenie poznam z inej skoly, ale aj to je take no onicom...ved nevedia kto zazvonil....ale vzy lepsie ako tento chaos co my mame
a to kvoli tomu, ze sa im po skole potulovali cudzi ludia....tak zatrhli rodicom vstup
hm, tak lepsie je asi ked nejake dieta zmizne 😒

zuzkaanicka
3. dec 2013

@winka99 chapem, tiez som z toho zvonenia nebola nadsena, preto sme sa aj snazili prist skor, ako boli v tej spojenej triede-tam som mala istotu, ze to ide "z rucky do rucky" 😉 ... lenze nie vzdy sa da cloveku stihat, takze som aj zvonila 😖

barcelona94901
3. dec 2013

u nás zveria dieťa iba do ruk toho,koho si dala na zoznam,nikto iný..čiže vačšinou rodičia alebo babka,dedko.kto koho zapísal....mohla by si prísť ako matka Tereza,nedaju ti dieťa..a až do 4 tej triedy rodič vodí dieťa do školy-pred školu...a zo školy domov..až starší žiaci maju povolené napríklad mobil a odchod zo školy bez sprievodu ,,no vačšina rodičov aj tak chodí po deti pred školu..je kapánek iná doma,bezdáci,autá,feťoši..uchylaci..škola si to nevezme na zodpovednosť!
a 1 vychovávateľka na toľko detí?to je zlyhanie školy..nie rodiča a to by ste mali riešiť..
u nás sa škola zamyká,počas vyučovania a to že sa potuluju cudzí ľudia? to je problém školy ,nie vás..
v našej škole vždy je na chodbe niekto ,ráno,či neskor,ked sa chodí po deti..bud tam sedí vychovávateľka,upratovačka,učiteľka..kľudne aj zástupca školy..a to isté sa deje aj na dedinskej škole ,nielen mestskej

prasiatko30
3. dec 2013

@winka99 ako my tiez nemame dovolene chodit po skole - cez vyucko su dvere zamknute je otvoreny len hlavny vchod a pri nom sidli vratnicka. deti az po prvu triedu ZS maju vchod spolocny - 8tried a ten sa otvara nejakych 5-10minut pred zaciatkom vyucka a 5minut pred skoncenim vyucka - vznika dobra tlacenka kedze sa vsetci rodicia snazia dostat ku triedam svojich ratolesti ale co uz preferujem to tymto sposobom ako aby ich nechali volne pustene - cize ked sa konecne prebojujes ku dveram triedy tak si pockas v rade a ucitelka ti dieta da do vlastnych ruk 😀 a ako som pisala potom uz od tej 2triedy na ZS uz maju triedy v inej casti skoly a to uz nechcu aby ludia chodili po skole tak ich proste ucky dovedu ku dveram skoly a tam s nimi cakaju ak sa mi stane ze sa oneskorim tak je dieta na vratnici pri vratnicke a caka tam

maja2039
3. dec 2013

@titkovamiriam presne tak to fubguje aj u nas 🙂

titkovamiriam
3. dec 2013

@maja2039 u nas dokonca zriadili aj taku mensiu vratnicu na chodbe a ucitelky tam nechavaju odkazy kde s detmi su,vonku,v triede,na malom dvore ,na velkom dvore...

tamarka
3. dec 2013

U nás to funguje tak, že sa na začiatku šk.r. napíšu do zoznamu mená ľudí, ktorí možu dieťa vyzdvihnúť + ja som do slovníčka napísala odkaz pre družinárku, že pre dcéru budem chodiť ja alebo manžel. Tento rok už je druháčka, tak má v slovníčku napísané, že ju vždy vyzdvihne staršia sestra. Myslím, že je dobré si to poistiť aj takýmto sposobom.

winka99
autor
3. dec 2013

@barcelona94901 ved pisali sme aj my, ze kto si mozes dieta vyzdvihnut, takze vlastne nechapem naco to bolo dobre, ked to nikto nekontroluje
nemysli ze je jedna vychovavatelka na vsetky deti....pre nasu triedu je jedna ...ak tam aj stoji nejaka ina ucitelka, upratovacka, tak oni rodicov nepoznaju...ze ktore dieta je koho
aj u nas sa takto zamyka a stale tam je niekto na chodbe, ako pisem upratovacka minimalne....takze nerozumiem vlastne preco by sme k tej triede nemohli prebehnut, ved vidia ze kto kam ide....no rozmyslam ze dam skole podnet o zmenu, aj ked....nemyslim ze to bude at efekt
preto sa pytam ze ako to funguje inde, ci je to bezne, ale zatial ako citam tak nie

winka99
autor
3. dec 2013

@titkovamiriam
@prasiatko30
@nivi
@zuzkaanicka
@laska1982
@barcelona94901
@maja2039
@tamarka
dakujem za vase reakcie, no dnes som o tom hovorila s vychovavatelkou a ta mi povedala, ze to hlavne syn musi vediet, ze nesmie odist s inym.....tak ano, vysvetlila som mu, ale ako ja sa mozem spolahnut na 6 rocne dieta ze si to zapamata..ci mu to za 5 minut nevyšumi...no uznajte, nepochopitelne pre mna toto je

zuzana76
3. dec 2013

@winka99 u nas je to tak isto, ze rodicia nesmu ist hore do triedy, len k vratnici, kde je aj miesto na sedenie a tam si dieta vyzdvihnu, dozera na to vratnicka

majka508
3. dec 2013

U nás sa tiež nesmieme ísť pre deti k triede,ale len dovtedy,kým prebieha vyučovanie.Keď sú už krúžky a poobedňajšia družina,ideme si sami do družiny pre deti-po škole pobehujú len tie deti čo chodia domov sami o druhej,alebo tretej a nejako sa nevedia vymotkať zo šatní,alebo sa im nechce do tej zimy.Tiež pani vychovávateľka dá dieťa,len tomu kto je napísaný na papieriku.Ja som minule poprosila kamošku a napísala som to zrkadielka a nebol žiadny problém.

titkovamiriam
3. dec 2013

@winka99 ja by som sa spojila s inými rodičmi ako sa im paci tento system a popripade spravila niaku peticiu alebo navrh na rodicovskom

tamarka
3. dec 2013

@winka99 tak to skús riešiť s tým slovníčkom. Ak chodíš v rovnaký čas pre syna, napíš vychovávateľke čas kedy ho može pustiť. Ak nie, píš každý deň odkaz s aktuálnym časom. Viem, že je to pracnejšie, ale tak budeš mať istotu, že ti syn neodíde sam, alebo s niekým iným.

matozazzo
3. dec 2013

u nas je zvoncek, zazvonim, poviem pre koho ide a pani vychovavatelka posle..

laska1982
3. dec 2013

@winka99 no pekne sa zbavila zodpovednosit...ach...nemam slov teda... 😠

winka99
autor
3. dec 2013

@tamarka ja chodim rovnaky cas, a vychovavatelka vie kedy, pretoze sme to pisali spolu aj tym ze kto po dieta bude chodit....len par minut som meskala! a uz ho suseda vzala so sebou...cize slovnicek mi tu nepomoze

tamarka
3. dec 2013

@winka99 ahaaaa.... nooo tak potom v podstate nič riešiť nemusíš, teda okrem tvojej aktívnej susedy... tú by som poriešila hneď....

winka99
autor
3. dec 2013

@laska1982 no keby sa stratil naozaj, myslim ze zodpovednost by ju neobisla, len uz to je potom neskoro riesit

laska1982
3. dec 2013

@winka99 no ved toto..a zvalila by to na teba, ze mimo skoly uz ona zodpovednost nema... 🙄

winka99
autor
3. dec 2013

@tamarka ved ju poriesim, ked ju stretnem to je jasne, vcera som v soku bola...az doma mi to doslo vlastne, ze co ho mala co brat, lebo este aj pod auto skoro vbehol ako ma zbadal, takze som bola rada v tom momente ze je zivy a zdravy
no ale tak to mam teraz obehat vsetkych susedov ktori tam maju deti? ze aby im to nahodou nenapadlo urobit? ja uz neviem co mozem od koho cakat a to v podstate s hocikym moze odist....

tamarka
3. dec 2013

@winka99 tak potom ešte hodiť siááááhodlhú debatu so synom. Treba mu jasne vysvetliť, že nesmie s nikým odísť ani keby žeriavy padali z neba. Treba to asi celé postaviť na jeho zodpovednosti voči sebe samému. Ja som mojim babám odjakživa vtĺkala do hlav, že aj keby sa čokoľvek stalo, že by sme sa vytratili z dohľadu, hlavne pri všelijakých akciách pre deti, kde je milion ľudí, majú zostať stáť na mieste a ja si ich tam nájdem. Tak to skús aj jemu tak povedať, že pokiaľ neprídeš ty, nesmie odísť, pretože ho nenájdeš, nebudeš vedieť kde ho hľadať.

sirell
3. dec 2013

u nas sa zvoni do triedy a vychovavatelka posle. ale v podstate dceru moze vyzdvihnut hocikto cudzi, lebo vychovavatelka nevidi a nekontroluje kto po nu prisiel, takze je to o nicom. nepaci sa mi to ale nezmenim to. tiez sme pisali zoznam ludi ktori mozu dceru vyzdvihnut.