Môj syn má 5 rokov a mobil ešte nemá. S našimi mobilmi má dovolené hrať sa alebo pozerať videá napríklad keď dlho čakáme u lekára alebo cestujeme. Máme pod kontrolou, aké hry sa hrá a aké videá pozerá.
Mám kamošky s deťmi, ktoré im dajú mobil do ruky a dieťa sa hodiny hrá, pozerá videá a nevie sa od mobilu odtrhnúť. Boli sme na návšteve, kde sa 6 ročný chlapec zavrel do izby a niekoľko hodín tam bol zavretý a hral sa. Ďalší kamoš môjho syna má 7 rokov a pozná asi všetkých youtuberov. Alebo prišli k nám na návštevu skupina kamošov s deťmi vo veku nášho syna, hrali sa až kým jeden nezobral mobil jeho matky a potom celá skupina detí zrazu ticho sedela a pozerala nejaké videá.
Nechcem byť úzkostliva mama, ale v takomto veku chcem mať ešte pod kontrolou, čo dieťa robí s mobilom a na internete. Trochu ma to desí.
Na druhej strane, dnes je taká doba a ani nie je možné deti od toho uchrániť.
Kedy ste deťom dali prístup k mobilu/internetu?
Syn od 10 r.
Na 12 ste narodeniny dostal
Od prvej triedy. Niekedy sme boli s muzom dlhšie v práci a on sám doma, tak sme veľa volali
Niekedy išiel sám na krúžok tak volal že už konci a ide domov
Ale to mal len na telefonovanie
5 ročné dieťa s mobilom je šialenosť a spôsob ako zaručiť jeho zaostávanie vo vývoji. Tak od 15 r. by sa dalo uvažovať o smartfóne, od 13 r. čisto tlačítkový telefón.
Aj tlačítkový inak nie je vhodný veľmi skoro, pretože dieťa sa potrebuje naučiť spoliehať v prvom rade na seba a svoje schopnosti a vedieť riešiť krízy sám (napr. ako sa dostať domov keď zmeškal autobus), nie na dostupného rodiča na telefóne. To platí aj pre smart hodinky.
@lonely66 Práveže čím novšia doba, tým rastie odpor k mobilom, zaspala si dobu ty. Boom smartfónov bol tak pred 10 rokmi, dnes dávajú deckám mobily skôr nevzdelaní a aj medzi dospelákmi dnes rastie počet tých čo namiesto smartfónu používajú hlúpy tlačítkový.
Kuk napr. výskumy Jonathana Haidta, Andrewa Hubermana, Manfreda Spitzera... z miestnych napr. neurológa Martina Jana Stránskeho.
Najstarší syn 7r. Mobil nemá a ani tak skoro mat nebude, rovnako žiadnu elektroniku ako playstation a pod.
@athelas86 vyskumy su jedna vec a realita druhá. Naozaj dieta nad 10 rokov s tlacitkovym telefonom na beznej ZŠ nenajdeš.
Autorka, uvažuješ správne. Moje deti mali mobil v 8 a 9 r., ale bývaju doma same aj ráno aj poobede, niekedy aj večer. A maju obmedzenie na 2h denne. Deti, ktoré vyrastaju s mobilom v ruke teraz začínaju chodit do ZŠ a je to katastrofa. Nevedia rozpravat, nepoznaju svet okolo seba, nemaju na nic trpezlivost, nevedia cakat, neudržia pozornost...
A bude to horšie. Stačí sa pozerat okolo seba - 2-3r deti v elektricke, v cakarni u dr, v restauraci - vacsina z nich čumí do mobilu.
Naša od 1.triedy obyčajný tlačitkový, ale len z toho dôvodu, že chodila sama na autobus.
Druha dcéra je teraz v 1.zriede, ale nemá mobil, len smart hodinky a to z toho istého dôvodu, ako prvorodená
Od 11r ale od 6rmala hodinky s gps plus mohla zavolať.
Ma 8 a mobil este nema. Obcas pouzije na nejake hry moj stary mobil bez simky, pripadne mu obcas poziciam moj na nejake videa a tak, ale vlastny mobil mu urcite zatial neplanujem davat. V pripade, ze potrebuje nutne zavolat, ma hodinky. Maju aj GPS, takze sme ich kupili najma pre nas pokoj v dusi. Hodinky dostal pri nastupe do prvej triedy, aj pre pripad, ze by potreboval nieco surne vyriesit telefonicky.
Moj dostal na 10 te narodeniny. Ale tablet mal ovela skor moj potom vlastny .mobil nepouziva vetsinou je vybity.
@athelas86 dnesne dieta potrebuje mobil alebo tablet. Dcerka druhacka maju ulohy na smartbooks. Syn tiez ucitelia v piatom poznamky posielaju na edu..musi prepisat do zosita prezentacie posielaju aj pisomky na edu na precvicenie musi odovzdat. Priklady na precvicovanie pytagoriady..bez toho sa dnes uz dieta nepohne
Od tretieho ročníka. Chodila samostatne na krúžky a hneď mi zavolala že ide a potom, ze je už tam. Samozrejme stále rodičovská kontrola s obmedzeným prístupom aj obmedzeným časom.
syn od 10 rokov dostal prvykrat mobil
Dcera ma od 9 rokov vlastný mobil. Samozrejme ma nainšralivaný familyLink