Obťažovanie - šikana v škole

nelllynka
14. máj 2018

Dobrý večer,
chcela by som sa opýtať rodičov, ktorí riešili fyzickú/psychickú šikanu v škole, aký ste zvolili postup, či rodičia dieťaťa, čo je vyslovene zlé, môžu mať za to postih, ak správanie neriešia, ďalej by ma zaujímalo, aký postoj má triedna a škola? A čo v prípade, ak to nerieši ani škola ani rodičia "šikanátora"
Ďakujem

anjelicek26
14. máj 2018

Toto musis specifikovat. Ina situacia - ine riesenie. My sme mali tento problem jediny raz, minuly rok, riesila som to v danej situacii priamou konfrontaciou s danym dietatom, dotiahla ho k ucitelke, za tym k riaditelovi a dalsi den siel k riaditelovi aj muz. Dieta nakoniec rodicia zo skoly vzali a presunuli do specialnej, bolo neskutocne agresivne a posledny "preslap" bol, ze zavesil prvaka zo srandy v satni na sal a nasli ho uz modreho lapajuc po dychu, nastastie to maly rozdychal. Zisti, ake su pravidla u vas na skole, co sa tyka vylucenia dietata. Ani diagnoza nie je ospravedlnenie vsetkeho. Sama musis vediet, aka je u vas cesta, ci presunut tvoje dieta a mat pokoj, alebo riesit to druhe dieta, na ktore vacsinou taky vplyv nemas, lebo musis prekonat x-institucii, kym nieco docielis. A bez spoluprace rodicov nepohnes s nicim.

nelllynka
autor
14. máj 2018

@anjelicek26 nie to až taký extrém nieje, ide ale o také deptanie, urážanie, provokovanie, ale nonstop, druhé deti viem, že už aj fyzicky to dievča napadlo, ale naša je väčšia kostra a nedovolí si to, ja ju vychovávať a vediem ju, aby sa snažila ignorovať, ale nevie to niekedy, ale vďaka, my síce máme kontakty, ale to bude posledné, zatiaľ som dala vedieť triedne, neskôr pôjdem riaditeľke ak nepomôže, len sa mi zdá, že už ani poznámky ani pokarhanie nedávajú deťom na škole, kvôli rodičom

anjelicek26
14. máj 2018

@nelllynka toto bude tiez asi od skoly ku skole ine, vzdy je to o ludoch. Su ucitelky, ktore to riesia a vidia a zatlcu v zarodku a ine, ktore nechaju kolektiv "zit vlastnym zivotom" a potom to konci tam, kde nema. Deti nie su dospelaci, aby vedeli rozmyslat racionalne a byt si vedomy toho, co tomu druhemu sposobuju, aj ked len verbalne. Prave co sa tyka sikany je to o skusani hranic. Ono lepsie je fakt zakrocit skor, takze zajdi za triednou, zajdi za riaditelom, zisti, ake vobec maju v kolektive paky na toto, u nas maju obe deti hodinu v tyzdni vyclenenu ako triednu hodinu, riesia sa tam aj problemy deti medzi sebou, jedno po druhom moze a vie komunikovat, vyzdvihuju co sa im pacilo/nepacilo, ide tam aj o toto, v dnesnej dobe whatsapp triednych skupin bohuzial neovplyvnis vsetko a ide to vlastnou dynamikou, ale preberaju tam aj toto... Ona sikana u dievcat a sikana u chlapcov je mam pocit uplne odlisna. Chalani sa potlcu a je dobre, baby su zakernejsie :(

kenzom
15. máj 2018

Učiteľ môže dať napomienku,dvojku z chovania...ale tam končí... vylúčiť zo školy sa nedá lebo povinná školská dochádzka... takže vlastne okrem nekonečného dohovarania a občas aj s pomocou psychológov učitelia viac nezmôžu... hlavne ak nespolupracuje rodič agresívneho dieťaťa.... takže radím nečakať a ísť za riaditeľom čím skôr než to narastie... hodne závisí od kolektívu a to je lotéria

kenzom
15. máj 2018

A najhoršie je že nemôžu nariadiť ani psychologické vyšetrenie bez súhlasu rodičov agresora... hoci by mu to pomohlo... veľmi veľa je na stránke šikana.sk

nelllynka
autor
15. máj 2018

Áno, máte pravdu ďakujem, aspoň mám jasnejšie v tom, že čo robiť a ako reagovať

eliska13
16. máj 2018

@nelllynka tiež to teraz máme v triede.Som bezradná triedny je slabý nič neriesi, dieťaťu som po škole dohovoria docielila som akurát to, že povedal môjmu synovi, že doma žaluje a mama zaňho rieši.V piatok idem k riaditeľke a už budem nekompromisná, ale viem, že sa nič nezmení.A to s mojím synom sa poznajú od škôlky zrazu mu preplo a začal deti osočovať, búchať po krku zozadu, nadáva vulgárne, nemá autoritu pred nikým sú rozvedení a čo viem jeho otec, dedo sú takí ísť bulvári:(synovi povedal, že má vlasy ako k...t, že lososove tričko nosia gayovia, a ostatní sa na tom smejú hra sa takú rolu frajera, vodcu triedy vysoký, obezny....čo má metie je, že aspoň raz za mesiac chodil k nám odkedy som mu povedala, že či má nejaký problém a nech si ho nevšíma boji sa a už neprišiel.Synovi to vadí neteší sa do školy, sťažuje sa...vôbec neviem čo robiť.Matka bola v škole u riaditeľky s triednym, ja za triednym pohovoril s celou triedou a to je všetko.Mama na rodičovské nechodí, dieťa asi prepadne má dysgrafiu bolo by to naše vykúpenie, keby išiel o ročník nižšie, ale tak či tak budú spolu chodiť autobusom.Tvojej dcére čo hovoria?vieš......nič sa nevyrieši ja som za to, že muž by si mal dieťa počkať a dobre mu vyčistiť žalúdok.Triedny riaditeľka nič nespravia Max zavolajú psychologickú nech s nimi porozpráva.

bobricek1979
16. máj 2018

Mojej známej dieťa muselo prestúpiť na inú školu a to kvôli trom dievčatám to ich slušne oslovujem bohužiaľ tri boli nevinne a jedna musela prestúpiť inak maka panický szrach z nich a baka sa vyjsť z triedy čo i len na wc. Bohužiaľ mama tej dcery ani u učiteľky nepochodila tak ju známa vybrala a keďže škola chceka byť krytá že prestúpila na inú dali jej pokarhanie. Prostee total neprofesionálne jednanie.

nelllynka
autor
16. máj 2018

To je inak riadna sila, že sú na toto neni páky, myslím tak, že by sa do toho robila sociálne a pod, neviem no

eliska13
17. máj 2018

@nelllynka vieš...čo narobia so spratkom?Buď sa dožaduje pozornosti a preto robí zle, alebo má pocit nadradenosti, veď komu robí dobre, keď druhého ponizi len chorému človeku.Ak sa tak správajú doma k deťom ďalej to odovzdáva.Mozu povedať rodičovi nech navštevuje psychológa s dieťaťom, ten nepôjde a život ide ďalej
Pre naše deti to je ukážka, že nie všetci ľudia sú dobrí a treba sa brániť, ale čo, ak to dieťa nevie?radšej sa utiahne a nejde do boja a ani sa necudujem

vulka
17. máj 2018

@nelllynka Ak ako rodič postihnutého dieťaťa nenapíšeš sťažnosť (riaditeľstvu školy), tak nevybavíš nič, lebo riaditeľ nemá dôvod to riešiť. Musí to mať na papieri. To je naša skúsenosť.

montemotherone
17. máj 2018

@nelllynka takéto psychické šikanovanie je často ťažko dokázateľné. Tiež sme mali tento problém. Dievčinka, druháčka, manipulovala celou triedou, kto sa má s kým kamarátiť, všetci ako trúby skákali ako píska, okrem mojej dcéry. A hneď z nej bol osamelý vlk. Ešte aj triedna osprostená, sa ma snažila presvedčiť, že problém je v mojej dcére, že sa z kolektívu vyčleňuje sama, je šikovná, ma zo všetkého super výsledky, hrá na nástroj, tancuje... Rozum sa mi zastavoval. Vzala som dcéru a dala na inú školu. Veci sa veľmi rýchlo vyhrotili a začali sa ozývať aj ostatní rodičia, až triedna konečne uznala že by bolo dobré sa porozprávať s rodičmi dievčaťa (jej známi) :-/ Keby sa neozvali aj iní rodičia, asi by sa jej doteraz zdalo normálne, že ráno sa kamarátky striedajú, ktorá dievčaťu nachystá veci na lavicu (!) 😵 Ja osobne som zažila ako predo mnou (!) drzo oslovila moju dcéru, že prečo má oblečené také tričko ako ona. Myslela som že ju chytím za vlasy a vyšmarím v tom momente z okna.
Pri šikane má kľúčovú úlohu učiteľ ktorý je s deťmi celý deň. Ak ale mávne rukou "veď sú to len deti", neexistuje iné riešenie ako vyhnúť sa kontaktu s takým dieťaťom. Pre deti je veľmi ťažké brániť sa primerane. Môže to dopadnúť zle. Často sa bránia fyzicky, agresívne a všetko sa obráti proti nim. Ten čo šikanuje zo seba urobí v tom momente neviniatko 😤

danielahamar
17. máj 2018

osobná skúsenosť, naša škola nerieši vôbec nič, všetko sa tutle a tiež sú v móde prestupy, len aby sa to nemuselo tvrdo riešiť, intelig. a nadané deti to majú ťažké, lebo sú "iné" a to tie stupidné detská nevedia prehltnúť, lebo majú takých istých rodičov, kt. závidia aj nos medzi očami, mne bolo poradené, že poslať na školu inšpekciu a policajtou /podľa druhu šikany/ - stretli sme sa s kyberšikanou a tiež psycho šikanou a ako hovoríš, väčšinou sú to deti, kt. sa poznajú od škôloch, tí čo robia zle.... učiteľka je veľmi slabý článok, čo sa týka šikany a u nás to bola práve učiteľka, kt. zahladila kyberšika, lebo rodičia boli tí a hentí, mna zo školy nik neinformoval a to im nikdy v živote nezabudnem, pri mladšom to už riešim tvrdo, aj keď vyzerám ako hysterka, ale je to moje dieťa a nik iný ho neochráni viac ako rodič... a osobne som aj zato, aby sa tu začali menovať aj školy, aj učitelia aj riaditelia, kt. nekonajú, len zato, aby škola neprišla o skóre

kenzom
17. máj 2018

@nelllynka áno páky nie sú..... preto si často rodičia myslia, že škola nerieši... rieši...ale dnes ťa vezmú na vysokú aj zo štvorkou z chovania... takže škola nemôže nič!!! A je úplne smiešne že ich chcete vymenovať tu na FB.... šikana je všade....a tam kde dnes nie je môže byť zajtra..... to aký je kolektív je lotéria....a s kvalitou školy nesúvisí .... môže byť aj na najlepšej škole na Slovensku..,

danielahamar
17. máj 2018

@kenzom iba ja, nik iný nepovedal, že ich chce menovať a nie je to smiešne, lebo teoria je jedna vec a prax druhá

kenzom
18. máj 2018

@danielahamar a čomu to pomôže? Keď raz nie sú páky na rodičov detí agresora tak nie sú....ti ani neprídu do školy, alebo ešte nakricia na učiteľov...a dvojka z chovania je každému jedno.... vylúčiť nemôžeš lebo povinná školská dochádzka...tak čo môžeš robiť..? Cez prestávku si na chodbe,kde nič nepočuť.... keby si menovala dotyčného agresora na nete tak si na takej istej úrovni ako on... a navyše ťa môže zažalovať.....

eliska13
18. máj 2018

@montemotherone necítila to dcéra ako krivdu, že musí zmeniť školu?

montemotherone
18. máj 2018

@eliska13 nebolo to v polohe, že by musela, nebolo to o nej bez nej. veľa sme to spolu preberali, rozprávali sa o tom. Myslím že rovnako ako ja to vnímala ako možné riešenie. Presunula sa len vrámci mesta. Vzhľadom k tomu, že aj dievčatá, ktoré sa javili ako najlepšie kamarátky sa nechali oblbnúť, nemala už o čo prísť. Tento krok posilnil aj fakt, že samotná učiteľka, bola k dcére veľmi nepríjemná, prísna, uvrieskaná. Taká primitívna, ktorá ofukovala deti rodičov, z ktorých niečo mala, ktorých poznala. Dcérka bola vždy citlivejšia na takéto tipy. Napriek tomu, že je veľmi šikovná, mala vždy jednotky od hora dole, chodila zo školy smutná, nešťastná, osamelá... Veľmi ma to trápilo ju takto vidieť 😞 Presunula som ju na cirkevnú školu, kde bola úplne iná atmosféra, komunita, mimoškolské aktivity, stretká... Neoľutovala som. Skôr som oľutovala to, že som ju predtým dala do školy, kde bude aj s deťmi zo svojej škôlky, a očakávala od toho neviemčo. Je mi ľúto, že musela zažiť takú skúsenosť.Práve jedno z tých dievčat zo škôlky začalo s tou šikanou v triede 😒

eliska13
18. máj 2018

@montemotherone chápem, mám to podobné.Tiez som rozmýšľala nad zmenou školy, ale vieš....iný kolektív a možno tam bude takých spratkov ešte viac.U nás je veľká šanca, že chalan prepadne nikdy by som nepovedala, že toto budeme riešiť v rámci triedy skôr som očakávala nejaké problémy s chalanmi vyšších ročníkov.Oni sú prevažne dievčenská trieda chalanov len 8 a ešte aj to zlý kolektív.Uz minulý rok, keď mali ešte družinu učiteľka povedala, že vôbec ako kolektív spolu nedržia, že ich tam je viac takých silných osobností a tí súperia, podpichuju sa.ked mu poviem, tak sa s nim nerozprávaj, ale ja ho mám rád, rozumieme si len máva také výbuchy zlosti.Chalan je 2 dni normálny a 3 dni arogantný, potkyna ich, tak vulgárne nadáva a uraza, že to ani napísať nemôžem.no a moje dieťa je nasrane s prepáčením, že písali diktát neviem ako sa mu zadarilo mal to uplne bez chyby jediný z triedy a hneď fuj biflos ešte povedal, že učiteľka povedala, že diktát nie je poučka, aby sa dal nabiflit.Aby sa cítil zle, že dostal jednotku.Co príde domov to sa sťažuje, pritom on je v kolektíve obľúbený nie je žiadny outsider, ale min.tyzden prišiel a už sa rozplakal, že si medzi sebou ukrývali peračníky, niekto ho hodil do kosa triedny to riešil, že ak niekto robí to, čo sa tebe nepáči je to šikana....
A to nerobiki synovi to oni tak medzi sebou všetci No a vieš....ten môj tulpas🙂také veci nerobí, lebo ho to ani nenapadne a potom sa sťažuje.Napriklad sa zo zadu fackaju po krku, na veľkej prestávke si na dvore nahádzali za krk drobný štrk doma z riflí a tenisiek mu to vypadalo ja neviem ako utrhnuti z reťaze.Taketo veci neriešim, ale neprajem si, aby sa ho niekto dotýkal a všetko vždy vychádza od toho problémového.Dnes som mala mať stretko s riaditeľkou, ale volala, že v pondelok.
Vieš vieš aká som povaha ty tiež tak lipnes na deťoch, mne je jasné, že deti si robia zle, hašteria sa, ale .....no a môj mami mne to vadí, nerozumieme si, každý každému robí zle a čo povieš na to?zlato zvykaj si taký je život, alebo čo?keď mu poviem sed na zadku cez prestávku rozprávaj sa s babami povie, že nie, lebo potom si uťahujú, že je zamilovaný...mne prídu ako z divých vajec ja neviem či to pubertou, hormóny či čo....muž doma nerieši a mne povie dieťa mami rob niečo.....nie som jediná čo som bola za triednym práveže na moje prekvapenie tam boli rodičia už v prvom polroku.X krát som mu povedala on je taký nevšímaj si ho, má problémy doma nezapájaj sa do tých hier, ale odpoveď veď potom sa nemám s kým hrat a rozprávať cez prestávky, keď nás je tak málo.Verim, že ten mesiac dotiahneme a chalan bude opakovat rocnik

eliska13
18. máj 2018

@montemotherone a to, že píšes, že triedna jej nebola oporou hovorí za všetko.Ja som bola za triednym pred mesiacom je v mojom veku taký typ kde má dáš tam som, žiadne pevné slovo, len no viete neviem ako to riešiť....asi predvolame mamu, a možno...tak ako od chlapa by som čakala, že zvýši hlas a spraví poriadok.Syn hovoril, že práve kvôli tomu mali tento týždeň triednicku a, že keď prišiel učiteľ do triedy práve videl ako ten chalan niekoho sotil a potkol.Vies čo mu povedal?že ako by sa to tebe páčilo??to je reakcia chlapa?chlapec býva s mamou sám autorita nulová, večer je sám doma ona robí na smeny a 23:16 písal môjmu synovi či si nejde na mobile zahrať hru.

montemotherone
18. máj 2018

@eliska13 veru väčšinou sú tie deti v podstate chúdence ktoré potrebujú pomoc. A taký vlažný prístup dospelých potom škodí obetiam aj agresorovi. Ak nedostane správnu spätnú väzbu teraz, v dospelosti na to bude narážať a bude žiť s pocitom krivdy, aký je svet zrazu zlý... To na tej cirkevnej dávali "do laty" takéto deti hneď na začiatku, hlavne sa tam žiadala disciplína, ohľaduplnosť. Na tej predošlej škole už na druhom stupni riešili deti chlastajuce pivo na chodbe, pod schodiskom ! To si neviem predstaviť. Moja chodí teraz aj na cirkevné gymnázium. Tam dokonca existuje aj odporúčanie pre slušné obliekanie v škole. Normálnou, príťažlivou formou letáčiky, na ktorom sú námety, ako vyzerá formálne oblečenie, čo je športové, či pohodlné oblečenie na pláž 🙂 Veľmi sa mi to páči a myslím že rozumné dieťa si to uvedomí a netreba mu nič zakazovať a prikazovať. Aj tu sa nájdu výnimky, ale napríklad decká fajčiace hneď za rohom gymnázia si tu neviem predstaviť. Pri bežnom gympli v meste je to dennodenný úkaz. Rovnako školské diskotéky, či oslavy sa zaobišli bez podobných excesov s alkoholom, či cigaretami. Chce to jednoducho aktívny prístup školy, neustále pôsobenie, aj mimo vyučovania, na chodbe, na ulici... Ale dnes sa všetci trasú, neviem pred čím a boja sa ozvať, stanoviť pravidlá a stáť si za nimi. Proti tomu by predsa žiadny rodič nič nenamietal. Ak by sa taký našiel, asi by mu to ostatní rýchlo vysvetlili. U nás na gymnáziu je to skôr naopak, a naša triedna nás často nabáda k tomu, aby sme na decká neboli príliš tvrdí a prísni 🙂 Že sú v puberte, precitlivelí... a tak...🙂 Ale oni sú zas taká dobrá šikovná trieda. Všetci vyučujúci ich majú radi. Rodičia ich asi vycvičili 🙂

ibrunova
18. máj 2018

Už som zažila aj oznámenie na polícii, ak sa inak nedá, potom to konečne prestalo.

ibrunova
18. máj 2018

@montemotherone U nás na cirkevnom je to ešte horšie ako na normálnom.....

montemotherone
18. máj 2018

@ibrunova je to o ľuďoch

blairgossip
17. jún 2018

Jeden chlapec v nasej rodine byva v nemecku kde ho spoluziak furt skope, zbije, vysmeje, vysmieva sa mu ze ma dievcenske topanky a neviem co, raz ho kopol do guli a to su v prvom rocniku!!! Jeho mama to riesila tak ze napisala najprv jeho matke smsku ze ked si nepohovori s deckom pojde to kludne riesit aj na policiu, na to odpisal jeho hulvát otec ze s jeho deckom ziaden problem nie je , Povedala som jej aby sa vysrala na rodicov pretoze aki rodicia take deti, oni sami su drzi arogantni hulvati, tak co cakat zmenu? Povedala som jej aby sla za riaditelkou a ucitelkou triednou, som zvedava ako sa to vyvinie. JE TO OTRAS ako sa k sebe deti spravaju a vacsinou rodicia takych spratkov este povedia “ moje decko je anjelik neurobilo nic zle “

rainee
26. okt 2018

@montemotherone no úplne presne ako u nás. Tiež som si myslela že bude fajn, keď budú v triede decká zo škôlky,ale je to pravý opak. Tiež ma dcéra spolužiačku ktorá manipuluje s celou triedou a určuje kto sa s kým ma kamarátiť. Moja sa nenechala dirigovať a už je tá zlá. Pritom tým deťom sa to tiež nepáči,neviem preco ju poslúchajú. Ďalšia spolužiačka si chcela zavolať dcéru k nej domov,ale vraj nemôže lebo hentej malej diktatorke by sa to nepáčilo. Keď som konfrontovala jej mamku čo to je za chovanie a prečo jej dcéra hucka deti proti mojej,tak samozrejme si to nepriznala a moja si vraj všetko vymýšľa. My máme v triede málo dievčat,nie je sa s kým baviť lebo tie deti sú pokamosene zo škôlky a tiez mamky sa poznajú. Často akoby oni určovali s kým sa ich deti budú hrat ☹️ Školu zatiaľ meniť neplánujem, spolieham sa že dáke deti neskor odídu na 8r gymnázia a sa to trochu premiesa.

rainee
26. okt 2018

A ešte musím napísať že sa to ťažko rieši. Keď to poviem triednej,tvári sa že je všetko ok a nič si nevšimla,veď cez vyucko sa učia a cez prestávku sa ledva najedia a zbehnú na wc. A potom je už družina a tam sa to už vôbec nerieši.

danielahamar
26. okt 2018

@rainee mne je zle z tych triednych sko sa tvaria, ze nic, mne po dvoch hodinach na rodicku povedala, ze ona to tak tregicky nevidi ako to ja opisujem, hlavne,ze moje dieta ma take tiky, ze mi je az zle a vcera som sa dozvedela, ze ja ako rodic nemozem dat poslat kontrolu na skolu, co sa tyka sikany, ze to moze len ucitel, riaditel, alebo vychovna. Je mi nagrc z toho

nelllynka
autor
27. okt 2018

@danielahamar Na tvojom mieste by som šla s dietatom k psychológovi nechala vystaviť posudok, NAPÍSALA OFICIALNU STAZNOST najprv v škole, ak sa nič nedeje tak rovno ministerstvu školstva a ak stále nič pekne medializovať konkrétnu školu, tak dnes treba .... nečinnosť musí byť potrestaná

nelllynka
autor
27. okt 2018

@kenzom kde ich chcem menovať? Vy aj píšete k veci ? 🙂