Ahojte ako to bude od septembra s obedom pre deti je pravdou že si rodič bude môcť vybrať buď zvýšený daňový bonus ale obed zadarmo?
Hmmm o tom som teda nic nepocula. Sestre prisiel normalne na malu vymer, ale uz teda s normalnou sumou, nie tych 5€ ale uz 30€. A to uz zacala premyslat, ako to spravit, lebo mala chodi vecne hladna zo skoly, co tam tak zle varia
až to nájdem v zákone budem riešiť - zatiaľ je úprava DB podľa veku 0-6, 6-15, 15 a viac - to, že má rodič na výber nikde zatiaľ oficiálne nevidím. Ale do septembra je ešte ďaleko...
minule to dávali v TN, že o tom budú rozhodovať, ale ešte to nie je schválené a pochybujem, že to do septembra stihnú. Kiež by, naša nechodí na obedy, lebo jej to tam nechutí, tak by sme dostali aspoň vyšší bonus
@vikusjk vyšší DB je schválený a je v zákone - od 1.7.2021 ti automaticky pri dieťati vo veku 6-15 uplatní zamestnávateľ DB vo výške 39,47 eur - čiže po prvý krát to budeš mať v mzde vyplatenej za júl v auguste. Tu ide o to, že chcú, aby si rodičia mali možnosť vybrať - niekto nechce vyšší DB, ale chce obedy zadarmo - toto ešte nikde v zákone nie je.
@alenah31 aha, tak pardon, to sa ospravedlňujem, ušlo mi, že už ho schválili. DB poberá manžel, čiže ja to zase až tak nesledujem, len raz som zachytila v správach, že má byť na výber, tak som sa potešila, že reku aspoň niečo.
Obedy sa určite hodia zadarmo najmä tým, ktorí nepracujú (z hocijakého dôvodu), a teda na daň. bonus by nemali nárok. Tým určite viac pomôže obed zadarmo.
@vikusjk napr. u nás obed zadarmo nebol vôbec, stále platíme rovnako, lebo zvýšili cenu režijných nákladov, takže ja ten bonus uvitam
@janickacrazy ja ho tiez vitam, nakolko moja dcera na obedy nechodi. Chodila v prvom a druhom rocniku a tiez zvysili ten rezijny poplatok z 3 na 10 € mesacne, cize sme platili okolo 11-12 €, ale tak ja by som jej zaplatila aj plnu sumu obeda, keby jej to tam chutilo, aspon by som nemusela mat doma kazdy den navarene 😅
Minulý týždeň bola schválená novela zákona o dani z príjmov, v ktorej to je. Rodič dieťaťa 6-15 r. si bude môcť vybrať či chce daňový bonus alebo obedy zadarmo. Ak sa rozhodne pre obedy zadarmo, musí to nahlásiť zamestnávateľovi, aby mu zrušil bonus. Platiť to má od 1.8., ale ten zvýšený bonus je od 1.7.
@slavkadi vďaka za info 🙂
Pekne s ľuďmi vyjebabrali 😅😅😅
@alenah31 ty rodicia ktori si nemozu uplatnit danovy bonus budu moct mat obedy zdarma. Napr ak nepracuju, slobodne matky na materskej alebo maju taky nizky prijem ze neplatia dane (zivnostnici). Ak pracujes a mas dostatocny prijem na uplatnenie bonusu tak budes mat bonus automaticky. Danovy bonus je ponizenie dane ktoru by si platil ak pracujes. Ked neplatis dane nemozes si ich ponizit. Je to benefit ktory maju pracujuci rodicia.
@hapkova Ahoj presne , môj syn detto. Stále príde hladný, akože moja známa pracovala chvíľku na zástup v jedálni a raz mi povedala že ako prváci dostávali na obed 2 šišky ale take malé že aby som mu nachystala doma jesť. Tak ja už Neviem či je len hladosko alebo fakt tak lakomo dávajú
@alenah31 tak ako to nakoniec je ? 🙂
@majusqa77 https://www.slov-lex.sk/pravne-predpisy/SK/ZZ/2... Našla som len toto, info nam posuvala lektorka metodicka o tom, že ma byt na vyber, ale je to take nejednoznacne, lebo skola posielala info, ze len ten kto nema narok na DB, moze ziadat o obedy zadarmo.
"...rodič dieťaťa 6-15r. na ktoré si neuplatil DB...." Tak mi z toho vychádza, že sa môže rozhodnúť, ale podľa mňa sa mu viac oplatí DB, keď má naň nárok, tak nie je o čom.
@majusqa77 súhlasím ja som.za obedy bolo to pre mňa ajnore dcéru výhodnejšie
@majusqa77 DB na tieto deti je 39,47 € a obedy v jedalni u nás cca 30€, tak DB mi je výhodnejší. Ak sa rozhodneš pre obedy zadarmo, prídeš o celý DB, nielen o to zvýšenie. A ak odhlásim dieťa z obeda, škola mi stravné za tie dni vráti. Ak by som mala obedy zadarmo a dieťa choré doma, nemám ani DB ani obed zadarmo.
@alenah31 ak si zruší môj bývali DB už teraz v auguste budem mať nárok na obed od septembra?
nie