Nórsky príspevok k sexuálnej výchove 8 - 12-ročných detí

bibianka
14. jún 2015

Video je v článku, na youtube treba povoliť prehrávanie vzhľadom na potenciálne nevhodný obsah.

Pustili by ste takéto video svojim 8-12-ročným deťom? (špeciálne minutáž od 3,41). Ja NIE a rozum mi zastáva nad krajinou, kde sa toto deje vo verejno-právnej, daňovými poplatníkmi financovanej TV.

pribinak
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
gita17
14. jún 2015

a ty kde mas ten link?

esterba
14. jún 2015

@gita17 ved ak si "hľadač pravdy", to video najdes aj bez adresy 😀 V období dažďa, adresu najdes...

stary_ujco
14. jún 2015

Keby 12 ročnej cigánke. Pravidelne sa tu objavujú vyplasene 20 ročné slečny, čo trtkali prvú ligu a teraz stresuju či nesu v tom. A nezvládajú ani popis vlastného tela a cyklu.
Moje deti ma svojho času nacapali aj s rannou erekciou. A dostali vysvetlené, čo sa mi stalo...

pribinak
14. jún 2015

@stary_ujco ale 20 rocna ma uz aspon ukoncenu povinnu skolsku dochadzku a teda aspon sa vie podpisat. Tato 12 rocna Malvina nema ani len to. V 20 uz bude mat 8 rocne dieta a v 30 uz bude babkou. Moje dane pojdu na ludi co sa mnozia ako mysi

mimla
14. jún 2015

Here we go again... https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/sexualna-vychova-deti/
Poďme znova mútiť *****. Predchádzajúca diskusia nevyvolala dostatok emócií, takže treba asi ešte trochu paniky narobiť. Stačí tu trošku posurfovať a hneď prídeme na to, že my tu máme opačný problém, teda absolútny nedostatok sexuálnej výchovy, K videu sa vyjadriť neviem,(keďže chýba link) či ide o to isté ako z predchádzajúceho príspevku a "krajina sem - krajina tam", "však skrátka niekde na severe", alebo ide o iné video. Ani ma to pravdupovediac netankuje,

bibianka
autor
14. jún 2015

Video je priamo v článku, stačí kliknúť. Link na youtube je tu:

https://www.youtube.com/watch?v=2PeQG61W4i0
mimla
14. jún 2015

@bibianka Takže toto je duplicitný príslevok vo fóre, o tomto sa tu už diskutovalo v linku, ktorý som uviedla vyššie. https://www.modrykonik.sk/forum/skolak/sexualna-vychova-deti/

Myslím, že existujúca diskusia je dostatočne rozsiahla na to aby nebolo nutné zakladať ju znova.

bibianka
autor
14. jún 2015

@pribinak Som si istá, že 12-ročná cigánka detské "vzdelávacie" programy nesleduje. Už tam len chýba adresa, kde predávajú detských robertkov a vďaka spracovaniu systémom "návod, ako sa čistia zuby", prečo rovno na 8. narodeniny neusporiadať detskú párty, kde by si to decká vyskúšali. Hoci aj navzájom, však o nič nejde...Skrátka, niekde to nevedia inak, len z extrému do extrému.

bibianka
autor
14. jún 2015

@mimla Dík, nevedela som o nej. Požiadam admina o ukončenie.

esterba
14. jún 2015

@bibianka fiiiha, tu to začina byt inspirativne, zamknite tu druhu diskusiu, prosim 😎

loginexistuje
14. jún 2015

@bibianka no ale v skole by ich sledovat mohla.... tie vzdelavacie programy ... tam vacsinou chodia lebo inak vezmu rodicom davky a ma tam stravu za euro na mesiac...

problemom Slovenska je ze tu nie je sexualna vychova... a skola je institucia na to urcena ... rodic co ma vyhrady napr. k antikoncepcii ma moznost vysvetlit svoj postoj dietatu doma...

sexualna vychova nie je len o technike ale aj o rizikach, sex. zneuzivani ako sa branit co je a co nie je pripustne, o vztahu ... atd atd...

bibianka
autor
14. jún 2015

@loginexistuje ty si asi celé to video nevidela, že? Máš deti?Nechala by si svoje 8-ročné dieťa sledovať návod, ako si majú dievčatká pripraviť vagínu na masturbáciu a ako narábať s "nástrojom"? Rada by som vedela, čo za poučenie takouto inštruktážou malé DETI získajú... To akože má zabrániť neželaným tehotenstvám alebo sex. zneužívaniu? Dovolím si nesúhlasiť a myslím, že efekt bude celkom opačný, pretože relativizuje až odstraňuje zábrany, či tie prirodzené, či tie dané výchovou. Paradox je, že ak by také niečo v Nórsku ukazovali dieťaťu rodičia a niekto by ich udal, zrejme by im dieťa odobrali. Ale v štátnej TV je to o.k.

loginexistuje
14. jún 2015

@bibianka este raz a pomaly to video je od 12 rokov .. to bol omyl [podla tej spravy} ze to pustili osem rocnym ...
u 12 rocnych nevidim preco by to nemali vidiet...

add masturbacia dievcat... popytaj sa v skolke kolko dievcatiek sa sucha na postielke... add masturbacia chlapcov... tak je taka okridlena statisticka veta ze 96 % chlapov niekedy v zivote masturbovalo a zvysne 4 % si to zatial nechcu priznat...

Sexualita je sucastou cloveka .... ma v jeho zivote svoje miesto, ktoré ja nemienim u svojich deti ...ani podcenovat a ani precenovat..... a teda mám uz doma aj pubertu
Moje dieta pozna moj nazor, ze je to súcast stabilného partnerského vztahu /manzelstva/ a ruka v ruke s nou ide i zodpovednost za to co robi....

ale nemam problém aby 12 rocný to videli ... myslim ze na nete, v mobile u kamarata ci v telke videli aj horsie....

bibianka
autor
14. jún 2015

@loginexistuje mám deti, viem veľmi presne, o čo ide a som presvedčená, že na toto nepotrebujú sledovať podobné videá, ktoré robia z intímnych záležitostí verejnú zábavu.Vravím o strate zábran a intimity ľudskej sexuality, pretože to ide v štátnej TV. Predstava, že sa na to spoločne pozerá celá trieda, je mi proti srsti. Ja som pripravená, ako napokon mnoho iných rodičov, odpovedať na otázky svojich detí a doporučiť im vhodnú literatúru alebo dokumenty, primerane ich veku. A bude to ich súkromné vec, rovnako ako je súkromnou vecou (aspoň u väčšiny ľudí) sexuálny styk.

simsalabim
14. jún 2015

@bibianka tak mne osobne sa to pre deti vo veku 10-12 rokov zda ok. Nemala by sim nic proti tomu, abu to deti videli. Je lepsie, ked im to je citlivo a bez zabran vysvetlene, ako ked pozeraju a vzdelavaju sa vselicim inym, co najdu na nete.

bibianka
autor
14. jún 2015

@simsalabim Predpokladám, že ak si na základe tohto videa tvoja "poučená" 12 -ročná dcéra zažiada pod stromček vibrátor, ochotne jej ho zabezpečíš.

loginexistuje
14. jún 2015

@bibianka nuz nanestastie tych rodicov co su ochotni a schopni so svojimi pubertalnymi detmi hovorit otvorene o sexualite je mensina ....

ved to vidiet aj tu na fore ... tie otazky ... zeny nepoznaju cyklus, znaky ovulacie, ci je mozne ostat tehu pri kojeni ... pre mnohe je uplnou neznamou ze moze byt u dietatka i synechria... detto ... kolke matky vysvetlili svojim pubertalnym synom ze sa mozu zobudit s rannou erekciou alebo flakom na plachte... ?

skola by mala vzdelavat i v tejto oblasti a plus v oblasti finnacnej gramotnosti ...

bibianka
autor
14. jún 2015

@loginexistuje O chvíľu budu ľudia potrebovať "inštruktáž" aj k zívaniu. Ľudstvo je na svete 10-tisíce rokov, ale evidentne načisto osprostieva...aspoň teda jeho "civilizovaná" časť. Ad: "zeny nepoznaju cyklus, znaky ovulacie etc." - no ak také sú, nepochybne všetky potrebné informácie získajú v priebehu pár minút, ak o ne majú záujem.

simsalabim
14. jún 2015

@bibianka vo videu nie je ani slovo o vibratore a pochybujem, ze by na jeho zaklade dceru napadlo, ze nieco take existuje. Na videu nie je nic zle. Navadza k tolerancii (je ok, ak sa ti paci to alebo to pohlavie), udava fakty o zmene tela aj psychiky, citluvo opisuje cely akt - ano, aj nazorne, ale aspon deti nemaju potrebu na nete hladat AKO sa to robi, upozornuje, ze pri sexe mozes otehotniet - paci sa mi, ze uvadza aj synonyma pre sex, lebo ver never, spoluziacka bola tehotna, lebo, ospradlnujem sa za jazyk, nevedala, ze pri trtkani sa to da. Ona si myslela, ze sa to da len pri POMERE, ale co to je, netusila. Za sociku, 8. trieda. Video nezachadza do dalsich sexualnych praktik, dokonca ani nehovori, ze napr. nasilie je ok. Zdoraznuje, ze vekova hranica v Norsku je 16 rokov a ze sa NIE JE kde ponahlat.

bibianka
autor
14. jún 2015

@simsalabim ja tam vekovú hranicu 16-rokov nikde nevidím

simsalabim
14. jún 2015

@bibianka zle pozeras...cca minuta 4,30. Hovoria, ze musis byt urciteho veku, ak chces nat sex. V Norsku to je 16 rokov.

loginexistuje
14. jún 2015

@simsalabim
veru .. ja poznam splodene dietatko z prveho sexu, matka bola presvedcena, ze z prveho sa to neda...

pocas sestonedelia sa otehotniet neda....

ani pocas dojcenia...

dokonca .. studentku mediciny, ktorá otehotnela ako panna z pettingu.... to len bolo prekvapenie... ...

@bibianka ludstvo neosprostieva len bezne prirodzene veci sa stavaju tabu ... kedysi sa inak riesilo rodicovstvo.... dievcata po 14 nastke sa vydavali ... a mali deti a neriesil sa pocet deti .. lebo sa ratalo s prirodzenymi stratami ...

proste doba sa zmenila ... dnes ucime deti informacne technologie ... aj ked by sme mali ucit aj planovanie rodicovstva a financnu gramotnost.... kde si kazdy mysli, ze sa to je jasne a vsetko viem .. ale potom je tu xy neplanovanych deti ... /nechcem pisat o nechcenych tych je tiez dost/ a ludi co maju na krku nebankovky a pod..

inak v mladych casoch mojej mamy bolo UPT brane ako antikoncepcia... namiesto riesenia sex. vychovy alebo antikoncepcie..

bibianka
autor
14. jún 2015

@simsalabim no ale to je niečo iné - ide o to, že séria je určená pre 8-12-ročné deti.

bibianka
autor
14. jún 2015

@loginexistuje neodsudzujem sexuálnu výchovu ako takú - ide o toto konkrétne video, ktoré podľa môjho názoru obsahuje pasáže nevhodné pre 8-12-ročného diváka. A opakujem - ak by niečo podobné ukazoval v Nórsku deťom rodič, som si takmer istá, že by na neho nabehla nórska sociálka, že učí malého školáčika masturbovať. To, že sú Nóri nepobozkaní vývojovou psychológiou dieťaťa je už známa vec a na tomto to vidieť.

loginexistuje
14. jún 2015

@bibianka kopirujem z toho povodneho linku
Rodičia v jednej zo škôl neboli veľmi nadšení, keď jeden z dielov relácie bol pustený ich deťom v druhom ročníku, aj napriek tomu, že relácia je určená pre deti od dvanásť rokov,

co nechapes na tom ze to je pre deti od 12 rokov... 😉

simsalabim
14. jún 2015

@bibianka nejdem sa hadat, seria je tusim od 12 rokov. Vek pre sex v Norsku je 16 rokov. Je dobre, ak su deti dopredu informovane. Pre 8 rocne to je asi este skoro, aj ked tam nie je nic vulgarne a perverzne. Pre sjupinu cca od 10 rokov, kludne. Ja sama som dostala menzes v 10 rokoch. Ti je uz najvyssi cas byt informovany.

@loginexistuje suhlas.

bibianka
autor
14. jún 2015

@loginexistuje V tomto dieli nikde nie je uvedené, že je pre deti od 12 rokov. A kopírujem zo stránky dotyčnej TV: Newton er et naturvitenskapelig program for barn og ungdom. Målgruppa er 8–12 år,.. - Newton je vedecký program pre deti a dorast. Cieľovou skupinou sú 8 až 12 roční... Že to pustili druhákom teda nie je žiaden omyl. No asi som staromódna, ale neželám si, aby moju o rok 8-ročnú dcéru TV poučovala, že sa má uistiť, že má vlhkú vagínu, než si do nej zasunie penis, a s akou frekvenciou ním má pohybovať, atd.

bibianka
autor
14. jún 2015

mmch, po informácii, že ide o duplicitnú tému, som admina požiadala o uzamknutie

bibianka
autor
14. jún 2015

Ešte dodám, že ma vôbec neprekvapuje, že podobný program vyrobilo práve Nórsko, ktoré úlohu rodiny a rodiča pri výchove dieťaťa a vo všeobecnosti význam rodiny ukážkovo decimuje.