Má 7.rokov a nechce sa učiť. Je prvák. Keď mu poviem že také deti končia v polepšovni sa ma spýta kto ma pobalí a oblečie? A ja že kam? A on že no do polepšovne. U psychologičky sme boli. Zvažujem psychiatra.
Psychiatra pre seba či syna?
@hugoboss1923 pre seba, syn ho evidentne nepotrebuje
Je to sociálne zrelé a nezávisle dieťa 🤣🤣🤣
Otázka je akou formou ho volas učiť sa?
Reagovala by som ako syn. Prečo by mal skončiť v polepšovni? Veď sa mu len nechce učiť. To je normálne a bežné. Musíš na neho ísť inak.
V polepsovni koncia deti, ktore sa nechcu ucit ? 😁😁😁🫣🫣🫣
Su to 4 mesiace, co vyšiel zo sveta hračiek a zabavy, teraz mu prišli povinnosti, skus ist na neho formou hry, uc sa s nim fornou hry, motivuj ho a mozno to pomoze
Pokiaľ pracuje pekne v škole tak ho nenút sa učiť doma ....a keď tak tak ozaj len chvíľku aj to le čítanie
to su tie naucene hrozne stereotypy😢😢
Čo sa ma akoze prvák učiť?
Moja prváčka sa tiež nechce učiť, ale že by som kvôli tomu riešila psychológa, psychiatra. .. no neviem ... Riešim to tak, že sa doma učíme iba krátko, napísať pár písmen, prečítať pár viet, a nedrilovať do dokonalosti ... Časom sa každé dieťa naučí čítať aj písať ...
@ivangeline čítať a písať 😏
@jesenzima … myslím, že aj to treba minimálne. Skôr dbať, aby to bolo na rovnakom miesto. Na rovnakom čase. V dobrom čase. S humorom a vtipom. Fakt si to nvm predstaviť. Uvidím o rok. :D
@ivangeline no, nie je to až také jednoduché, ako sa môže zdať 😏 držím palce
Hrajte sa spolu na školu,aj s hračkami.Kúpte si kridovú/fixkovú tabuľu.Nech sa on stane učiteľom a učí hračky, aj Vás. Keď si spraví úlohy, nech ho čaká odmena v podobe obľúbenej hry/zábavy...
Kolko casu denne travi hranim online hier? Pripadne pasivnym pozeranim do televizora?
Moja ako prvacka sa doma neucila. Ulohy robili v druzine citali aj citanku v druzine tak doma uz necitala vedela to naspamat. Kusok z knihy som jej dala citat nejakej. Teraz je druhacka tiez tomu moc neda. Maximalne citame knihu musia kazdy mesiac precitat a spravit dennik. Matematiku v rukach nemala. Raz za tyzden nieco prepise 2krat so tyzdna diktat 5viet
no ak sa mu takto vyhrazas... jasne ze nechce spolupracovat, musis zmenit svoj styl vychovy a pojde to lahsie, drzim palceky
Ty nezvládam seba, nie svoje dieťa. Psychologa ries pre seba, nech ti pomôže spracovať emócie. Mas debilne vzorce správania z detstva, lebo tvoji rodicia boli rovnaki nervaci.
Odniesla si si hold "rodinné klenoty" výchovy.
Nie, nie som dokonalá matka a tiež to prestrelil, preto ti tak píšem. Kedysi to bolo iné a treba sa dostať z t ch debilnych vzorcov.
Ja chápem, že chceš aby to vedel a nezaostaval. Ale ver, že týmy blbymi kecami u neho nič nedocielis a ten psycholog ti bude vediet pomôcť, ako s nim lepšie komunikovať.
A fakt nie som dokonalá. Práve ma 4 rocny vytočil do nepricetna, lebo pobral všetky nové nálepky bud na okná akebo skryne. Vymýšľa si, ze on to nebol. No rozprávala by som od jedu!
Teoreticky viem na výbornú ako reagovať- teoreticky. Tiez blbe vzorce z detstva.
Nie si v tom sama, ties to čím skôr. Ja mam hruzu zo školy, so mnou sa učila mama a trpezlivosti neposlala. Nenavidela som to!
Pokial ti v 7 rokoch odpovie - kto ma oblečie a pobali do polepsovne, tak máš dočinenia s dosť zrelý dietatom.
....tak pre mňa je celkom divná odpoveď,kto má pobalí a oblečie.
Podľa mňa je to už drzosť,žiadna psychologická dg.
@pribinak áno, takých zrelých a uvedomelych deti je čím ďalej tým viac.
Nemajú strach absolútne z ničoho. Pre ničím nemajú rešpekt. Vedia ze im NIKTO a NIC nemôže.
7r dieťa ešte nemá rozum natoľko, aby vedelo rozmýšľať a uvažovať o svojej budúcnosti.
Chcela by som vidieť ci by si takto hrdinsky reagovala keby išlo o tvoje dieťa. Zatlieskala by si si, aké si vychovala zrelé dieťa?
A čo konkrétne je na tom zrelé? Ze je hlúpe lebo mu stačí prechádzať z ročníka do rocnika a ukončiť povinnú školskú dochádzku?
Autorka, ved keď je taky múdry, povedz mu ze 7r už sa predsa vie obliekať aj pobaliť sam. Povedala by som ze o hodinu odchádzame tak nech si pohne.
Takéto silné reči skúsila raz aj moja dcéra. Chystala sa odísť z domu, tak som jej dala par drobných na lístok na autobus, vodu a banán do tašky, vysvetlila som jej ako sa dostane na stanicu, popriala som jej šťastnú cestu a poprosila nech si dáva na seba pozor.
Prešiel rok, zatiaľ to nezopakovala ale ak bude treba, tak ju na tu stanicu aj sama odveziem.
My dospelí- rodicia! sa nemôžme po...ť z takých reči. Dieťa okamžite pocíti svoju moc a nadvládu.
Nech si trochu uvedomia silu svojich reči.
@simona20201309 s tebou je fakt sranda 🤦🏻♀️
@jesenzima Aha takže domáce úlohy nerobíte hej? Lebo môj má domáce úlohy.
@pribinak 🤗 jaj irónia.... áno od rána mam bojový deň tak som v tom nevidela vtip na prvý krát 🤭
Robíme, domáce majú vždy písať niečo v písanke, plus čítať šlabikár. Čiže, napíše pár písmen, prečíta pár riadkov 🙂 občas majú aj z matematiky ..
@jesenzima On má každý deň a veľa toho má.
@ivangeline
@jesenzima o rok budem mat doma stvrtu prvacku a z vlastnych skusenosti, domace ulohy u prvakov su zlyhanim ucitela. Jedine, co realne sa nestihnu vsetky deti v skole vystriedat, je citanie. Ale aj deti s dys su schopne zvladnut prvy rocnik bez DU a doma iba citaju. Ale samozrejme je to ucenie pohodlnejsie, ked polovicu miesto ucitela musi dohanat doma rodic.
A čo povedala psychologička? Dodržiavaš jej odporúčania? Niekedy výsledky nevidno hneď, treba tomu dať čas a dôverovať, že ta zmena nastane.
Nevyhrážaj sa niečim, co nechceš urobit. Pretože stracas autoritu, dieťa začne pochybovať o tvojich slovách aj v iných situáciách.
Neviem, ako je možné donútiť dieťa učiť sa. Len vyvíjať tlak, hroziť, podplácať a to prináša ešte väčší protitlak, strach, alebo očakávania čoraz väčších odmien. Vytvorila by som mu priestor, čas na učenie, ponúkla pomoc.
Rozprávala sa o tom, aký ma dôvod na odmietanie domácich úloh, hladala riešenia, robila dohody, nastolila pravidla.. aj ho poslala do školy bez úloh a opäť s ním komunikovala o tom všetkom.
Ja viem, že i mna by to vnútorne sr*lo, no nemienim preberať zodpovednost s DÚ za dieťa.
Dieťa môžeš podporiť v učení hravejsou formou a v hľadaní a vysvetľovaní zmyslu, navodeni príjemnej a pokojnej atmosféry - pretoze stres priamo bráni procesu ucenia.
@mamamasama no ja ti neviem. Môj má už 13 rokov z toho je 4 roky aj na domácom vzdelávaní (má "neobmedzené" možnosti učenia) a zatiaľ som v živote od neho nepočula, že by sa chcel učiť 😀
Každé dieťa sa chce učiť, len každé iným spôsobom a v inom období. Skús individuálne vzdelávanie a vnímaj potreby svojho dieťaťa.