Ahojte. Potrebujem radu ohladom vychovy, lebo uz neviem ako dalej. Syn, 9. r. ma vsetko na salame. Nic okolo seba neurobi, vsade po nom ostava len bordel. Rano ho musim hnad, aby isiel na zachod, aby si umyl zuby. Ruky si mydľo neumyva. Dokym nad nim nestojim, tak zuby len prelesti a ruky neumyje vobec. Na trenkach je vecne lizanec, lebo si nevytiera zadok. Sprchuje sa podobnym stylom, ze po sprche je viac spinavy ako do nej ide. Vsetko som mu 1000- krat ukazala. Cela rodina mu to vysvetlujeme a nic. Vobec nema kontrolu nad svojimi vecami. Vsetko straca, pokazi, znici. Teraz bol v tabore. Polovicu veci nepriniesol, nove sandale tam zabudol tiez. Telefon doniesol pokazeny, leno donho strkal zle nabijacku. Nic na neho neplati. Uz som mu zakazala aj TV, aj telefon a nic sa nelepsi. Co sa spravania tyka, tak on je mily a neodvrava, ale vsetko urobi lajdacky, na nic nedava pozor a nie je vobec zodpovedny. Prosim poradte mi co s nim. Dakujem za vsetky rady.
Keď mu 1000x vysvetlíte a nič, chyba bude inde.
treba nastaviť pravidla ked spravis toto môžeš toto on sa casom nauci, ze si treba upratovat a didrziavat hygienu a pod. neupratovat za neho ale zavolat a trpezlivo cakat kym to po sebe sprace. diadne dieta nevie udrziavat poriadok kym sa to nenauci a to len casom. je to beh na dlhe trate. ale treba byt dosledny pri dodrziavani pravidiel
Moja 15 ročná sa správa podobne, na hygienu síce dba, ale ostatné ma na háku. Môžem jej 100x povedať že niečo treba, zabudne. Všade po nej ostáva bordel, najnovšie škvrny po make-upe všade, na dverách, na zemi ...hrozne...ma diagnostikovanu dispraxiu. Ide to ruka v ruke s problémami v škole. Tvoj syn nemá problémy s učením? Pohybovo je šikovný?
Vsetko straca, nicí, pokazí. To ked mu hovoris ani sa mu necudujem. Vsak to neni ani pravda ze vsetko pokazi, znici, strati.
Neviem, ale popis sa hodí na každého druhého chlapca v jeho veku čest výnimkám... Opýtaj sa muža, aký bol v jeho veku resp. svokry... Chlapci majú dlho na saláme možno má takú povahu a naozaj to čo ty považuješ za dôležité on vôbec nerieši. Tiež mám chlapca z ktorého ma šlak triafa. Dnešné deti čím viac je o ne postarané tým viac na všetko kašlú voľakedy sa museli postarať aj za rodičov a to ich viedlo k samostatnosti a zodpovenosti...
@aspinka tak neviem, ja mám 13 ročného, ale aby nešiel do sprchy tak to nie, alebo strácal veci ? Tiež nie...tiež má na salame kopec ďalších vecí (upratovanie jeho izby), ale aby kazil, ničil veci a nedodržiaval hygienu to nemôže...
@blanblan dyspraxiu jej diagnostikovali v cppap? Aké má ešte príznaky? Zla motorika? Má problémy aj s učením či len pohybové na tv? A má oslobodenie?
U psychologicky sme boli. Dokonca u dvoch. A vraj je iba "hravy". On je hlavou niekde inde. Naozaj len premysla, kde a s kym sa zahra. Aj s ucenim ma problemy. Pohyb vsak miluje a je velmi zrucny v drobnych pracach a kresleni. Len je hlavou inde. Vyskusam mu dat oprat si trenky. Ale velmi ine ne neho neplati. Ked nedostal vreckove, bolo mu to jedno. Ked nemal mobil, tiez nepomohlo. Na neho ozaj nefunguje nic. Ked mu cokolvek zakazem, tak na druhy den jeho den vyzera uplne jednako. Ked ho ma vsetko upozornujem, tak je lutostivy a ma knedlu v krku, ze ide plakat.
Tak dyspraxia to nebude,keď je zručný a pohybovo zdatný...možno z toho vyrastie. Deti sa menia,moja má 11 rokov a za posledného pol roka sa dosť zmenila, v niečom k lepšiemu,ale zas prišla puberta 😂😂😂
@blanblan haha.. moja dcera uplne to iste.. make up je vsade po celej kupelni 😅
Skôr by som rozmýšľala nad tým ako na to reagujete už keď sa niečo take stane. Pokial mu to stále opakujete a pekne vysvetlujete, tak vie, že ho nečakajú žiadne dôsledky a je už dosť veľký na to aby si uvedomil, že mu to zas maximálne tak vysvetlite a dáte mu pokoj a zas všetko bude po starom. Ty by si mala byt trosku dôslednejšia v tvojej reakcii, popripade aj muz- jeho otec, dohodnut sa s ním na pravidlách, posledný krát mu to vysvetlit a ak sa nejaké veci zopakujú tak už to riešit razantnejšie. Bohužiaľ treba ho kontrolovať kým sa to nenaučí
@marcellka32 13 rocny a 9 rocny su uplne vekovo niekde inde
na 9 rocneho je to ok, skor sa zameraj na par veci, ktore treba zlepsit a rozpravaj sa s nim a zdokonalujte to, napr na teraz staci to umyvanie ruk a vytieranie rite, to sa da zvladnut, takze to trenujte ako prve, potom postupne dalsie veci. Zakazy by som nedavala, skor motivovala ho nejako. Napr ak bude robit tie veci, pojdete niekde, zaplatis mu kruzok a pod. A velky pozor na skatulkovanie, ak si ty myslis o nom, ze je nesikovny, nezodpovedny, nic nevie a este mu to cela rodina pripominate, tak on si to bude o sebe mysliet tiez a tak sa bude aj spravat. Po kazdom uspechu malom, pekne ho pochvalit, e super, ze je uz velky, ze ako to dobre zvladol a pod. A diagnozy, to prvy arz pocujem take, ze dispraxia :D
no a ano urcite vsetko sa nebude dat zlepsit, lebo kazdy sme nejaky, ale urcite polovica tych veci pojde, treba sa mu venovata doverovat mu, povzbudzovat ho a nechciet hned vsetko od neho, ale postupne, na svoj vek ma zvladat aspon tie ruky a tu rit, ostatne potom pridavat
Moj ma 8 a presne to iste,akurat,ze aj odvrava. Ja uz odratavam dni do konca prazdnin. Lubim ho,ale uz to nedavam. Je humusak 🙈 a tiez je pohybovo belmi zdatny aj kreslenie mu ide. V skole je jeden z najlepsich. No doma,bordel. Upraceme spolu a o 5min zas bordel
A kde ste boli doteraz? 🤔 Toto nevzniklo zo dňa na deň!
Nemyslím si, že je nezodpovedný, toto, čo opisujes, to je proste typické dieťa. A chalani vo veku 7-11 rokov mávajú asi všetci obdobie "humusaka". Môjho som tiež hnala do kúpeľne, lebo sám by nešiel, ale bolo to fakt len obdobie. Nástupom puberty sa to zvrtlo o 180 stupňov a mladý panko travil v kúpeľni hodinu, účet za vodu sa nám zodvihol, ale teda bola som celá rada, radšej ten druhý extrém, ako humusak. Teraz je to už úplne v norme, proste prešiel rôznymi obdobiami. A ta zábudlivosť je tiež v tomto veku typická. U nás v škole sa každý mesiac nazbieral obrovský box vecí, ktoré "nikomu nepatrili". Pravidelne sme to potom na rodičku rozložili a my rodičia sme pobrali veci našich ratolestí, lebo tie deti neboli schopné ani rozpoznať svoje veci. Syn keď sa vrátil zo SvP, tak som sa ho opýtala, či si umýval zuby, lebo pasta sa mi zdala podozrivo plná. A on že - ja som nevedel, že mám aj kefku. 🤷🙈 Som nevedela, či sa mám smiať, či plakať. A inak, čím viac ho budeš za to drbat, tým väčší odpor to spôsobí. Vidno, že si už fakt veľmi nahnevaná, ale to tomu vôbec nepomôže. Treba pripomínať, ale nie tlačiť. Ak robí neporiadok v spoločných priestoroch, vyvodiť prirodzený dôsledok, vziať vec, ktorú pohodi, odmietne odložiť a pod. V izbe by som mu dovolila mať aj neporiadok s tým, že sa dohodnem na pravidelnom upratovaní a pomôžem mu v tom. To znamená, že budem chcieť konkrétne činnosti, lebo takéto dieťa, čo má hlavu v oblakoch príkaz "uprac si" absolútne nechápe. A netreba zabúdať, že ten poriadok chceš mať ty, nie on, takže to, že to má na háku je úplne normálne.
@heni79 bože môj,tak asi si mysleli,že z toho vyrastie. Tvoje deti vedeli a poslúchli hneď všetko na 1x?
@summer23456 Ešte raz si, prosím, prečítaj zadanie. Chlapec má 9 rokov a nevie si utrieť zadok ! Neumýva si poriadne zuby. Nevie sa osprchovať! ..... Ešte raz ... 9! rokov. To nie je o poslúchnutí na prvý raz.
@heni79 veď samozrejme, existujú aj takí, čo nemajú. Ale to autorke nepomôže, myslieť si, že jej dieťa je jediné na svete, čo sa nechce umývať. Tvoje príspevky celkovo ničomu nepomôžu, akurát sa autorka bude cítiť ešte horšie, ako sa cíti. Ak nemáš pre ňu radu, je lepšie mlčať, nemyslíš?
Hneď sa priznávam, že ešte nemám dieťa v takom veku, takže len teoretizujem, ale zas ak si zúfalá, možno to môžeš aspoň skúsiť. Na môjho (podstatne mladšieho) omnoho viac než príkazy funguje, ak nechám rozhodovanie na ňom. Ak sa nechce večer osprchovať, nerozčuľujem sa, oznámim mu, že ak to tak chce, potom môže ísť do postele smradľavý a nech sa nečuduje, že od neho budú nasledujúci deň kamaráti bočiť. Nechce si umyť zuby? Dobre, môže ísť spať bez toho, ale predtým mu ukážem obrázky, ako vyzerajú deti so zhnitými zubami , nech vie, ako bude čoskoro vyzerať. Ale že bez sprchy bude smrdieť, neumyté ruky ho dovedú na infekčné oddelenie a špinavé zuby zhnijú, by už mal tak veľký chlapec vedieť, takže u vás už asi stačí prenechať tieto veci plne na ňom.
Sú prázdniny, podľa mňa vhodná doba na to, aby ste si sadli na dospelácky rozhovor (v priateľskej atmosfére, objednajte si pizzu, spravte si čas len vy dvaja príp. ešte lepšie, on a otec). Tam mu ozrejmite, že je naozaj veľký chalan, nie malé dieťa, takže odteraz si (na skúšobnú dobu) môže o hygiene rozhodovať sám - je jeho povinnosť dbať na to, aby chodil ako človek, nie humusák. K tomu dostane nejaké privilégium (tiež na skúšobnú dobu), napr. vreckové, spánok o hodinu neskôr alebo podobne. Koniec-koncov, naozaj je už dosť veľký na to, aby si dozerala, či si umýva po toalete ruky. Ak bude dodržiavať povinnosti, potom má nárok na privilégiá, ak nie, o privilégiá príde. A ak mu po týždni bez sprchy kamaráti povedia, že páchne ako prasa, hanba s ním možno tiež dokáže pohnúť.
@heni79 áno čítala som a si predstav že napr pre deti s poruchou motoriky sú aj takéto veci ťažké. No ty si nepridala žiadnu radu,akurát si "povzbudila" autorku "milým" komentárom.
Len dosledny dohlad, aby danu vec urobil poriadne. Moj 9r podobne...pomaha len vytrvalo kontrolovat a niest dosledky a po case bude robit poriadne...ale nie vsetko naraz...2 veci na ktore budes sama dbat, aby proste urobil.
9r este ja sprchujem, ucim ho s tym, ze ja tam som a hovorim co ma robit, ukazem, pomozem...za tyzden to nebude, ale raz bude
@summer23456 1zijeme v zahraničí tak diagnostiku má od špeciálneho lekára. Ma úľavy v škole napr.viac času pri skúškach ale na telesnej nie. Nie je úplne nešikovna, niečo jej ide napr. vytrvalostné športy ale napr. gymnastika a Loptove hry to vôbec. Ale zas paradox je že namaľovať sa dokáže veľmi pekne, aj keď to je jemná motorika, ale to ju velmi baví. Inak nič komplexné čo vyžaduje dlhšiu prácu nedokončí. To je momentálne čo ma najviac hnevá.☹
@blanblan ďakujem,no moja má problémy zas na tv,ale známky a výsledky v škole zatiaľ dobre,teraz v piatom ročníku mala tri dvojky a zvyšok jednotky na vysvedčení. Dúfam,že jej to tak pôjde naďalej, našťastie od tv má už oslobodenie.
Nuz uz je neskoro. Ohybaj ma mamko..
Skus pozriet na nete “dyspraxia” mozno ho v tom najdes