Ahojte.chcem vedieť vas názor na správanie 9rocneho dievčata,štvrtácka ZŠ. Nosí push up podprsenky do skoly aj bežne doma,predvádza sa pred chlapcami..neustále robí intrigy medzi dievcatami..jednoznačne manipuluje s dospelými aj s deťmi ,rovesníkmi.. deti sa nanu sťažujú. Keď je veľmi zle ,ze sa udeje nejaky konflikt v skole alebo v druzine,celé to otoci proti niekomu. Ako by ste to riešili?rodicia všetko popieraju,morálne hodnoty a rodičovské zručnosti sú slabšie..
Ďakujem za každú odpoved
@hipuska ide o spolužiačku mojej dcéry, ktorá mi o tom hovorí,a v poslednej dobe som počula o týchto veciach aj od iných rodičov a nemam z toho teda dobrý pocit...dcéra chcela odolná aby som jej kúpila podprsenku a XY ďalších veci lebo sa im to dievča posmieva..
Ako vieš, že to takto je? ... či len z rozprávania svojej dcéry? ... či si prítomná v škole, u nej doma? ... keby to bolo tak, ako píšeš, minimálne jeden rodič by to určite riešil ... či? ... nie si kus zaujatá? ... nič v zlom, len sa pýtam.
9 ročná podprsenku? To je co za blbosť? Moja dcéra má 9 a podprsenku určite ešte pár rokov potrebovať nebude. Ak je pravda, čo píšeš, dievča zrejme nie he psychicky v poriadku a ak sa to nejako dotýka Tvojej dcéry, riešila by som to s triednou..
@martinka13 dotýka sa jej to..kedze o tom doma rozprava a pyta sa a dozadovala by sa aj ona tej podprsenky..ale velmi rychlo som jej vysvetlila ako sa veci maju..a ze na to je este velmi mala. To dievča som videla aj ja aj iní co to okomentovali..ze nosí teda podprsenku...takže výmysel to nieje.
@dzulli1980 práveže to už nieje len z rozprávania mojej dcéry.. viem ze správanie toho dievčatá sa nepáči viacerým mamičkám.. ale nikto to nechce,zatiaľ riešiť...
a nacom akoze nosi tu pushupku, na usiach?
Mam doma dve 10 rocne, a teda na podprsenku to nebude este dlho.
Ano, ano, kazde dievca je ine, ale 9 rokoch je to ozaj prehnane a niet nacom.
Ked ju nevedia upratat spoluziaci, co sa teda cudujem, lebo kazdemu musi byt jasne, ze je plocha jak doska a nema podprsenku nacom nosit, a este sa bude druhym vysmievat, sama je na smiech, bohuzial.
Treba oslovit triednu ucitelku, zeby dako citlivo oslovila dane dievca, alebo jeho rodicov, nech si doma porobia poriadky.
Ty doma zase musis vysvetlit svojej ako sa veci maju...
@martinka13 fu to si asi ešte nevidela 9r dieťa v puberte. Ja som toto videla na vlastné oči a dievčaťu by si tipla minimálne 13.
Autorka, to ze tvoja 9r dcéra chce push up podprsenku, je tvoja chyba. Ci chceš zvaliť vinu na 9r dieťa?
9r už by mala mať vlastný úsudok a mala by si jej to vysvetliť raz a poriadne, že nie.
Nie je o com.
To je až taká ovplyvnitelna? Cudzie dievča nezmeníš, pracuj na svojej dcére a snaž sa ju správne nasmerovat. Ešte je tvárna, je to v tvojich rukách. Ak si nebudeš vedieť rady, porad sa s nejakou psychologickou, ako to vyriesit
@elanor ja som tej mojej samozrejme hneď vysvetlila..a je jasné že tu podprdu nemá nacom nosit..mne hlava neberie ako jej to mohol niekto vôbec kúpiť a dovoliť to nosiť.to dievča má problémové spravanie od 1.rocnika..inak je veľmi inteligentná,poznám ju,ale týchto veci ,co ma zarážajú je stále viac..a mam pocit ze aj keď je to 9rocne dieta ,tak dokáže tak manipulovať s ľuďmi ze je to neskutočne.. bojím sa o dcéru.. a zvažujem ze pojdem za triednou
@simona20201309 nie nechce tu podprdu.spytala sa a hneď som jej vysvetlila..odvtedy ju to ani nenapadlo.asi som sa zle vyjadrila. A áno ,je ešte vo veku keď je veľmi ovplyvnitelna rovesníkmi a inými deťmi.chvalabohu mi veľa veci porozpráva a veri mi.
Tak, ja som už tiež nosila podprsenku v 9, MS som dostala ako 10 ročná. Takže, ak jej majú trčať prsia, resp.bradavky, prečo nie? Skôr ide o to, že ešte nie je psychicky na to zrelá. Ja bybsom sa porozprávala s učiteľkou.
Naša dcéra má tiež 9 rokov, ale už od prvej triedy nosí tie "lambady," lebo nechce ukazovať ostatným pri prezliekaní na telesnú hruď.
Ja by som neváhala a prediskutovala to na začiatok s triednou.
Podľa mňa nie je problém podprsenka, ale správanie a to treba s triednou riešiť. Ak to má známky šikany či bossingu, tak sa do toho môže zapojiť aj školský poradca či psychológ. Našej triedna rieši často vzťahy v triede napríklad na etike, kde sa otvorene rozpráva s deťmi o vzťahoch v triede.
Ja si pamätám mňa v 9 rokoch, žiadne prosia sme nemali, deti normálne a ploché, také nikto nenosil, mali sme tielko, klasické tielko, keď nám začali rast tie "lentilky pod kobercom" tak sme sa hanbili nejaké podprsenky nosiť, alebo doma pýtať, ukazovať, vytrcat, preboha matka, ved to je dieťa a ty to ešte verejne riešiš, že tvoja od teba pýta push up podprsenku? 4 facky a čau.
@lizatko1009 len je rozdiel v tom, ako sme vyzerali my, keď sme mali 9 rokov a ako vyzerajú niektoré dnešné dievčatá. Puberta začína skôr, dievčatá sa vyvíjajú veľmi skoro a v štvrtom ročníku má už pár dievčat dokonca aj ms. Fyzicky zrelé sú, ale psychicky ešte určite nie. Minimálne "lambady" už nosí v tomto veku veľa dievčat. Ale tu nejde o push up, tu skôr ide o správanie, ktoré nie je v poriadku a musí sa riešiť.
Zase sa tu ukazuje, že šikana medzi deťmi sa zľahčuje ak ide o dievča.. ak by bolo písané, že dieťa autorky sa sťažuje na chlapca v triede že im robí zle a vysmieva sa, nikto ju nebude spochybňovať..
V každom kolektíve sa viac, či menej niekto takýto vyskytne.. ak je to správanie menej, je vhodné naučiť vlastne deti aby sa vedeli brániť a vedeli si povedať svoje, aby si verili a nedali sa strhnúť do konfliktov v triede.. .
Ak je to opakujúce sa a už si deti nevedia dať rady, mala by byť upozornena učiteľka ktorá by mala vedieť konflikty v triedach riešiť hneď za pochodu a deti viesť správnou cestou..
Nejde predsa o pus Up podprsenku (nešťastne zvolený kontext od autorky) ale o to ako sa deti pri dievčati cítia.. zrejme ma to dievčatko samé problém, nevie ho inak riešiť ako tým že vystupuje povýšenecky..
No a áno, sama mám 4tacku, ma 10r.. aj ona sama sa mi už mení pred očami a keď je telesná nosí takú športovú podprsenku lebo pomaly ale isto má už trosicka väčšie prsia.., pár jej spolužiačok je už úplne v puberte, mne samej začali rásť v 11r a to bolo v 90tych rokoch minulého storočia.. a to som bola jedna z posledných dievčat, pár ich mali v Tom veku už plne vyvinuté, takže samozrejme im asi začali rásť okolo 9-10tich rokov..
No ja teda neviem ako iné deti ale moja 8 ročná nosí podprsenku. Nie push-up, to akože ozaj neviem načo je 9 ročnej ale takú lambadu. Nosí ju len cez leto keď sa nenosí tielko. Je jej nepríjemné prezliekať sa na telesnú a byť pritom "holá"
@lizatko1009 nepochopila si otázku.neriesim svoju dcéru.tu som upratala hneď.
@jana_eyre_2 podľa mňa je ozaj cez dovoliť 9-10 ročným dievčatám push up vypchate podprsenky,ako jasne,nech si dajú tie športové,v tom naozaj nič zlé nevidím keď sa dievča začne vyvíjať.. ale predvádzať sa v škole,na telesnej keď sa prezliekanie v push upke ...???
@jana_eyre_2 ešte dodám že to dievča nemá nič co dat do tej podprsenky ,poznám ju..
@mimikarol ale to je úplne v pohode.ale načo vypchata podprsenka dieťaťu preboha
...ktorej prsia nerastu ešte,ale ze vôbec..
podla mna nic nezmenis tym, ze sa ti ta pushupka nepaci, nie je to nieco co ja by som dovolila a vidim, ze ani ty, ale ani jedna z nas nie je matkou toho dievcata a tomu dievcatu ju kupuje mama...a v konecnom dosledku ta push up nie je problem... problem je spravanie dievcata, je potrebne ist za ucitelkou a povedat jej co sa deje v triede a budu to v skole riesit, nemyslim teraz,ze jej zakazu nosit pushup je potrebne aby neublizovala v triede detom
@simona20201309 to som teda nevidela.....
Neries podprsenku, je to úplne mimo a do toho ťa nic, cudzie dieťa si môže nosiť čo chce. Ries jej správanie.....
Takže som sa mýlila a nejde o nešťastný kontext autorky?
To ťa zo všetkého uvedeného akože trápi to, čo nosí cudzie dieťa? Tak prepáč ale to mi nepríde v poriadku tiež..
Aj moja chcela v tom veku podprsenku, niežeby ju už vyslovene potrebovala na tie lentilky ale chcela. Zobrala som ju do obchodu, nechala som ju po skúšať a sama potom povedala ze ci to môžeme nechať ze si to rozmyslela lebo sa v tom necíti dobre. A áno tiež mala spolužiačku ktorá už bh nosi
Skôr ako co nosí to druhe dieťa, by som riešila ak sa niekto k moju dieťaťu správa bezdôvodne nevhodne a to či nosí push up alebo nie je úplne bezoredmetne
Boze, citam co tu pisete, chudence deti, vyse polovice ZŠ sa trapit s menzesom, ja som bola stastne dieta, menzes az na SŠ a prsia nemam doteraz 😂😂😂
Skorá puberta, preto sa správa ako sa správa, čo ju neospravedlňuje. Moja sestra prišla do puberty okolo 9teho roku a vtedy dostala aj prvú menštruáciu. Strašne mi ju bolo ľúto, lebo bola ešte malá, ale hold, dievčatká predčasne dospievajú a často dochádza k takejto predčasnej puberte, ktorá sa žiaľ ukazuje aj na tom správaní. Plus píšeš, že dievčatko je inteligentné, to znamená, že kde je vysoké IQ, nemusí byť dobre rozvinuté EQ, teda mladá slečna môže robiť napriek dievčatám, môže sa cítiť ako niečo viac (vid to že je šikovná, tá podprsenka, hormóny v puberte...). Moja sestra bola tiež takto okolo 10-12 roku drzá, mala aj poznámky v žiackej, pritom mala samé jednotky a vyhrávala súťaže. Chod za triednou, popr. si daj rozhovor s mamou dievčatka, netreba to podceňovať
Ja neviem, co sa furt ludia staraju do inych...ako podprda nejakej spoluziacky ublizi tvojej dcere? A ako to chces riesit? Ma jej ju triedna dat vyzliect, ci skola ma upravit skolsky poriadok? Dceru mas stvrtacku, nech sa skusi dostat na osemrocne gymko buduci rok a mas po probleme.
@jana_eyre_2 a co ma spoločne push up so sikanou? To ze sa pri nej dievčatá necítia dobre, nie je šikana. Je to dieťa nejakých asocialov. Nejaké dievča ktoré možno vychováva ulica, ktorá má už od mala zle nastavene hodnoty, .... preto ze sa správa ako mala .... neznamená ze ich sikanuje. Vždy sa našla v triede nejaká slečna ktorá lietala za chlapcami, smiala sa na cele sídlisko len aby na seba upútala, malovala sa tiež pomaly od 9r. Co to ma so sikanou?
Mne príde aut9rka prehnane vytocena. Véd celý život stretávame ľudí, ktorí sú totálne mimo. Ja takéto prípady vždy beriem ako príležitosť pripraviť dcéru na skutočný život. Volám to škola života. Ma možnosť naučiť sa túto spolužiačku ignorovať, naučiť sa ju zrušiť slovami, nevšímaj si a nebavíť sa s ňou.
Tebe to vadi preco? A teda kde? V skolskom prostredi? Tam by to mala riešiť ucitelka. Toto by malo byt v jej kompetencii