Neučia sa v škole "zbytočnosti"?

14. sep 2024

Aky mate na to nazor, resp. naco sa uci uz na ZS take obrovske kvantum uciva na kazdom predmete, ktore ze ale absolutne na nic mojim detom nebude? Mi to pride ze z kazdeho trochu, ale nic poriadne.... Jasne ze treba vseobecny prehlad, ale nebolo by lepsie ucit sa mensie mnozstvo, ale dolezitejsie veci a kvalitnejsie?

zzzza
14. sep 2024

Mate pravdu

martinmmartin
14. sep 2024

A kto bude rozhodovat co je dolezitejsie? ty?

veselo_neveselo
14. sep 2024

Nebolo. Od toho su rodicia, aby skolu doplnili tam, kde sa im zda ze nieco chyba.

salome123
14. sep 2024

Čo konkrétne ti príde zbytočné?

slovakboy
14. sep 2024

Súhlasím s tebou ale len čiastočne. Daj niečo konkrétne, čo napríklad je zbytočné sa učiť.

hederamonstera
14. sep 2024

Ano, drtiva vacsina su zbytocnosti, skoda detskeho drahocenneho casu. Ale tak riesenie je domskola (dieta nemusi ostat doma, uz vznikaju na to “skoly”)

autor
14. sep 2024

@slovakboy napriklad na literature mnozstvo autorov o ktorych nikto nikdy nepocul iba v skole ked sa mali ucit na pisomku. Absolutne mrhanie casu a stresovanie dietata, ze sa musi take nieco ucit a pytam sa naco.... ten cas sa dal vyuzit milion krat efektivnejsie. Iba priklad

salome123
14. sep 2024

No učia sa podrobnejšie slovenských autorov, neviem či je to úplne na škodu. Nepoznať vlastnú históriu, literatúru. Zo zahraničných berú len tých najvýznamnejších, a to je ok.

tiika
14. sep 2024

Literatúra je pre mna dôležitá súčasť života. Aj s malou vela čítame, chodíme každý týždeň do kniznice. Je fajn mat prehľad, venovať sa tomu.
Napriek tomu ako pises, dalo by sa to robiť inak. Aby získané vedomosti dieta rozvíjali, niekam ho posunuli, využilo ich. Toto o com píšeš je skôr take povinne bifľovanie.

tiika
14. sep 2024

@hederamonstera kiež by ich bolo viac, mám dojem, že stále ich je malo

basska_b
14. sep 2024

No, taketo hlasy tu vzdy boli a budu. Potom ked niekto chce osekat osnovy, tak sa zas dvihnu hlasy, ze deti budu sproste a vsetko im zodpovie ChatGPT. Skola ma aj prebudit zaujem, napr. ked sa nieco okrajove spomenie na slovenskej literature, mozno si nejake dieta dohlada o tom viac. Nam ucitelia rovno povedali, ze na tomto nebudu bazírovat, ze si to hovorime len preto, aby sme vedeli, ze boli. Zaroven to ber ako trening pamate. Detsky mozog je velmi tvárny. Potom pride na VŠ a dostane 300stranovu knihu a bude musiet vediet odlisit podstatne od nepodstatneho. To je v dnesnej dobe, kedy sme zahlteni informaciami, tiez neocenitelne.

autor
14. sep 2024

@basska_b ano, asi mas pravdu...

dskjhfdlkdjhl
14. sep 2024

Ake kvantum? Ved sa toho ucia ovela menej ako sme sa kedysi ucili my a tak to bohuzial aj vyzera.

eternity24
14. sep 2024

Máš určite pravdu a nie iba na ZŠ sa zahlcujú ľudia úplne zbytočným kvantom informácii.

zzzza
14. sep 2024

Na vš toho bude oveľa viac, zbytočne projekty semináry bakalárky diplomovky

michaela789
14. sep 2024

Záleží, ako sa o tomu postavia rodičia.
Moji, napríklad, neriešili či to všetko, čo sa v škole povie, aj naozaj viem. Zakladali si ale na tom, aby som nabrala smer, to áno. A aj to tak bolo - matikou, fyzikou, chémiou a čímkoľvek podobným som mala "povolené" len preliezť, aby mi učitelia dali pokoj. Tieto zamerania mi spôsobovali doslova fyzickú nevoľnosť.
Jazyky, história, literatúra, biológia, geografia - tam som bola schopná pri troche snahy excelovať a tak to muselo aj vyzerať. Musela som sa jednoducho snažiť a rozvíjať to, čo mi šlo prirodzene ľahko. Takže vôbec som nemusela vedieť všetko, skôr som sa musela naučiť rozumne investovať čas do učenia.
Ty ako mama si odsleduj, na čo má tvoje dieťa vlohy a v tom ho podporuj. V ostatnom stačí ak prelezie najnižšiu latku a je.

veselo_neveselo
14. sep 2024

@zzzza Na VS to tiez nie je zbytocne. Vsetky projekty, seminarky su na to, aby sa naucili hladat a spracovavat informacie, kritickemu mysleniu, robit analyzu a zaver z informacii. Aj to je treba cvicit.

zzzza
14. sep 2024

@veselo_neveselo mne to teda do praxe veľa nedalo, viac by som privítala praktickej výučby, ale závisi od odboru

althejka
14. sep 2024

@michaela789 presne aj u nas, matika bola katastrofa,nesli mi tie cisla ani s doucovanim,preliezla som. Slovencina sla sama,lebo som citala knihy dobrovolne a vela. Takze sme nasli system a zbytocne tam nebol stres a strach zo znamok

svetlonos
14. sep 2024

Uplne súhlasím a je náročné nájsť takú ti zlatú strednú cestu medzi: vykašli sa na školu sú to blbosti alebo nauč sa to podstatné a je.
Mne keď segrenka citala jedno učivo z vlastiveda, takmer ma slak trafil. To taky vymel mozgov, ze až! Niečo o princovi a princeznej (vymyslenych). Okolo vlastiveda to ani na kilometre nešlo. Ten autor bol zrejme riadne zhuleny, keď to písal!
Dokonca stare ucitelky nad novym "ucivom" len krútia hlavou kolkokrat... Básničky na učenie sa dní uplne odveci a je toho proste veľa. Mam 40 rokov a už na ZŠ som si uvedomovala, ze život je fakt o inom ako o tých mnohých zbytocnostiach, ktoré nám tam lialo do hláv. Názor som do dnes nezmenila. Mat všeobecný prehľad, vypočítať matiku a podobne- to je ok, podporuje to inteligenciu rozvíja mozog. Ale nie tie blbiny a zbytocnosnosti všetky.
Ako sa napriklad teraz učí dejepis? V ktorom roku výuka dejín konci? Učí sa aj novovek? Myslím o vojnách a dejinách z tejto doby? Asi nie, ci?
Co by to aj prinieslo, však? Učí sa o Habsburgovcoch, ze incest a miešanie blízkych rodín zabezpečil narodenie poškodených deti? Ktoré neskôr vládli?? Ja by som to každopádne poupravovala.
A samozrejme mnoho iného.

zuzanockamt
14. sep 2024

Učivo je už okresané na minimum, neviem, kde by sa dalo ešte ubrať. Generácie nám upadajú. Ide to rapídne dole vodou. A nie, HS to nezachráni (ako tu bolo spomenuté).

mandzula
14. sep 2024

@michaela789 presne toto robim u svojej dcery - nebazirujem na tom, co viem, ze ju zivit nebude, podporujem rozvoj toho, co ju naozaj zaujima a ma potencial. Je vsak skoda, ze to nechapu aj ucitelia, lebo vyjadrenia typu "ako je mozne, ze ti nejde matika, ked zo slovenciny excelujes" jednemu rozumnemu pedagogovi proste neprinalezia a hovoria o tom, ze v skole nema co robit.

viestta
14. sep 2024

Uz teraz mame dospelych, ktori presli druhu, tretou, neviemktorou reformou skolskej sustavy. Reforma skolstva vzdy znamenala okresanie uciva, malokedy nove vyucovacie metody. A uz teraz nesieme dosledky tych vsetkych reforiem. Vseobecny prehlad mizivy, kriticke myslenie u niektorych blizace sa k nule, zato neschopnost spajat fakty a vyselektovat informacie od dezinformacii je u niektorych na velmi vysokej urovni. A obavam sa, ze ked sa nestane zazrak, tak to bude horsie a horsie.

doriiis
14. sep 2024

Áno a presne preto základnú školu u mojich detí neberiem tak vážne.Je to taká povinná jazda,ktorú musí každý absolvovať.Ovela dôležitejší je výber strednej školy a povolania.

dkethe
14. sep 2024

Nejde o to ci sa ucia zbytocnosti, ale AKO. a veru nie uplne dobre.
Je zbytocne naucit sa verklikovat rok-miesto 350tich vojen lebo ani jedna ta vojna sa nepreberie do hlbky - preco sa udiala. Debata - Analyzovat - diskutovat rozdielnost nazorov v triede - na to nie je cas.
Je zbytocne prebrat 200 mien SK autorov - ked ani jednemu dielu sa nevenuje do hlbky - opat rozbor, schopnost utvarat nazor... Aj tak si takmer ziadneho autora nepamatame

V amerike som bola na studijnom pobyte. Za polroka sme na americkej literature prebrali dvoch autorov (presli sme knihami, aj filmovymi spracovaniami, bol aj sprievodny vylet ku kazdemu).. mne to prislo vtedy dost cudne, teraz to chapem.

letfenixa
14. sep 2024

@autorka na základe ukážok v literatúre som si požičiavala knihy v knižnici a čítala, takže to pre mňa nebolo zbytočné učenie sa kvant autorov, o ktorých nikto nepočul.

tiika
14. sep 2024

@viestta
@zuzanockamt
Okresanie učiva na minimum? Keď som videla, čo sa ucia piataci, siedmaci na zš, vôbec mi to tak neprišlo. Mala som skôr pocit, že to kvantum informacii napr. na biológii môžu ísť rovno študovať, bolo tam úplne všetko.
Kritické myslenie, spájanie faktov, selektovanie podstatného však nesúvisí s objemom učiva, s potrebnostou získavaných informácii ale spôsobom výučby.

letfenixa
14. sep 2024

@viestta ôsmakom som dala spoznamkovat učivo, absolútne toho neboli schopní. Takže k učeniu fyziky pridavam prácu s textom.

annm81
14. sep 2024

Učia sa toho málo a nekvalitne. Literatúra áno, tá sa vyučuje úplne nanič - namiesto zoznamu stoviek diel desiatok autorov, by bolo oveľa vhodnejšie naučiť sa len charakteristiku rôznych štýlov a k nim mená pár autorov a ušetrený čas venovať čítaniu konkrétneho diela a jeho analýze.

Podobný príklad je dejepis, kde naozaj nie je nutné poznať úplne každý letopočet, namiesto toho by sa deti mali učiť súvislosti.

Matematika je úplná bieda - mala by byť oveľa obsiahlejšia a najmä komplexnejšia, zameraná viac na logiku vzťahov ako na naučené postupy. Podobne prírodné vedy - deti sa učia v týchto oblastiach príliš málo a príliš povrchne.

zuzanockamt
14. sep 2024

@tiika Napr. to, čo sme sa my učili na SJL v 3.triede sa učia až v 6.triede. Z matematiky sa tiež učivo posunulo a časť sa úplne vyhodila. V 5. a 6.triede zbytočne rozťahané a potom sa dobieha. V bio, geo,dej nevidím nič navyše, čo by sme kedysi my nemali. Všetko je okresané.