Ahojte. Asi ste zaregistrovali, že od septembra už na základných školách nie je povinný druhý cudzí jazyk. To znamená, že je na samotnej škole (a žiakoch, a teda rodičoch, a kapacite učiteľov, ktorými škola disponuje), či druhý cudzí jazyk zaradí do programu alebo nie. Viem, že školy súa budú ešte viac zavalené osnovami a povinnosťami, ktoré musia (aj podľa nových pravidiel) splniť a odovzdať o nich siahodlhé správy a formuláre, ale nie je to škoda? Resp. chyba? Myslím si, že čo sa týka cudzieho jazyka, funguje to na princípe: čím skôr, tým lepšie. Je mi jasné, že angličtinu v 21. storočí musí ovládať takmer každý, a je dobre, keď je povinná, bárs aj od 1. ročníka (teraz to je od 3.). Ale čo druhý jazyk? Začať s ním na strednej škole je neskoro, keď zoberiem v úvahu spomínanú ľahkosť, s ktorou sa deti učia čokoľvek, nie len cudzí jazyk. V Čehcách napríklad uzákonili úplný opak. Prečo ideme sami proti sebe a rušíme pravidlo, ktoré fungovalo a malo zmysel? Prečo radšej netlačíme na to, aby bolo viac lepších a motivovanejších učiteľov (jazyka, ale aj ných predmetov) ako na prikazovanie a zakazovanie jednotlivých predmetov? Aj keď je druhý jazyk teraz klasifikovaný ako "voliteľný", všetci vieme, že toho "povinného" učiva bude toľko, že len máloktorá škola sa odhodlá presadiť "voliteľný predmet". Je to potom len na nás rodičoch s deťmi (v spolupráci s učiteľmi), aby sme presadzovali niektoré priority. Zaujíma ma, či má niekto podobný názor ako ja, resp. čo si o tom myslíte. 🙂
ja si myslim, ze chyba to je....2.jazyk by mal byt, ak nie od 5.teho, tak aspon od toho 7.eho rocnika....ak este berieme fakt, ze prvym ajzykom musi byt anglictina.....no to je demokracia.....ano, mozem dat dieta na kruzok....ale preco si mam platit za to, co moze poskytnut skola....?...ja si aj tak myslim, ze "normalna" skola to do svojho programu aj zaradi....lebo apelacia rodivoc na jzyky bude....
Aj ja si myslim ze detom druhy jazyk nechyba. Len rodicia maju predstavu ze sa to na deti lepi samo. Ono nelepi.. vacsinou je to drina a 99%deti to zatazuje. To zvysne si nejaku cestu k jazyku najde. Ved ani tu anglinu nevedia poriadne
Ja osobne mam celkom talent na jazyky, na skole som mala Aj, Nj a Fj. Ale uprimne, realne som nieco mala len z anglictiny lebo 4h povinne + 2 konverzacia + 3 jazykovka. Dalsie jazyky po 3h tyzdenne je o nicom. Som rada, ze som ich mala, ale pre menej nadanych to bolo len trapenie. V zivote je Aj absolutna nevyhnutnost, pre technicke zamestnania staci. Kto ma talent a zaujem o jazyky, stale su nepovinne a naucit sa daju aj neskor. Mne skor chyba viac prirodnych vied a matematiky, ale vseobecne predmety kde treba rozvijat logicke myslenie, argumentovat.
Myslim si, ze dva jazyky su vyborna vec, skvela vybava do profesionálneho zivota. A na deti sa to sice nelepi automaticky, treba, aby sa ucili, ale ucia sa lehsie ako v neskorsom veku, to sa neda popriet. Bude skoda, ak nebudu dva jazyky povinne.
Ak niekto talent na jazyky ma, tak mu staci sa ten jazyk ucit od strednej skoly, ak ten talent na jazyky nema je azda zbytocne zatazovat ho hned viacerymi cudzimi jazykmi.
Par prikladov zo zivota:
- ja som sa ucila od 1.rocnika ZS anglictinu, v 5.triede sa pridala povinna latincina a v 7.triede spanielcina. Anglictinu aj vdaka tomu ze s nou pracujem ovladam na profesionalnej urovni (business uroven), spanielcinu sa dohovorim skor na takej laickej urovni (ucila som sa nejak 7rokov spanielcinu). Nemcinu som sa doucila uz ako dospela, ovladam na profesionalnej urovni (stacilo mi na to par kurzov a doma s muzom trochu rozpravat). Da sa povedat ze mam talent na jazyky, takze uz po kratkej dobe co som v konktate s cudzim jazykom zacnem chytat slovicka z neho. Mne osobne by prisla skoda ak by som vedela len rodny a 1 cudzi jazyk, ale ja som chodila na 8rocny gympel so zameranim na jazyky, cize uz to bolo odselektovane, ti ktori talent na jazyk nemali ostali bud na ZS alebo na inom 8r gympli napr so zameranim na sport.
- moja estra sa ucila na ZS nemcinu a francuzstinu. v 1r na gympli (cize ako 14-15 rocna) sa zacala ucit anglictinu, aktualne je ucitelkou anglictiny, cize ak niekto talent ma, nie je problem zacat s jazykom neskor.
- moj manzel ovlada 3 cudzie jazyky, dalsimi sa dorozumie tak 'trochu' a zaklady napr ma aj z japonciny, ano ma talent na jazyky, ale vela tych jazykov sa ani nijak aktivne neucil v skole na to aby ich ovladal, cize skola hrala len sekundarnu ulohu......
- moj bratranec- anglictinu sa chudak ucil cez ZS aj cast strednej (uciliste) a podla mna vie sotva pozdravit (nie nekritizujem, nevysmievam, iba konstatujem) Inac je to mily sikovny chalan, ale prave znamky z jazykov ho vzdy posuvali do tej horsej priemerovej skupiny, na co napr taketo deti zatazovat na ZS druhym jazykom? ked poriadne ani ten prvy nebudu ovladat?
Cize moj zaver asi taky- ak niekto talent na jazyky ma, nevadi ze druhy cudzi jazyk je formou nepovinneho predmetu resp ze s nim zacne na gymku prip az v dospelosti. Ta cesta sa najde vzdy!
Ale zakladna skola sa vola preto zakladna ze tam chodia deti vsetky, cize ja osobne by som nepresadzovala s nutnoustou druhy cudzi jazyk. Ak maju rodicia pocit ze ich dieta je potrebuje, stale existuju kurzy pre deti prip presunut na jazykovy gympel a odselektovat zo ZS.
a to s tym nalepenim sa. Ano napr na mojho syna sa jazyky 'nalepili'. Ma 2r 8 mesiacov a hovori slovensky a uz aj nemecky (zijeme v DE od oktobra). Do toho maju uz 4ty mesiac v skolke 1x do tyzdna anglictinu takze nam doma uz co to po anglicky hovori a velmi mileny je pri tom.
a pozerava vela rozpravok, takze sa na neho nalepili vykriky po rusky (masa a medved), po cesky (prasatko pepa) a pod.
Od veku ZS sa toho 'lepi' ovela menej, akonahle je to formou vyuky v skole, deti ti podla mna beru ako povinnost a nie ako nieco co sa na nich 'nalepi'.otazna je aj uroven a sposob vyuky....ak sa spatne pozriem na nemcinu, co sa vela vela mojich spoluziakov ucilo (ja som mala v rovnakej dobe spanielcinu) tak po prvom kurze nemciny (2,5 tyzdna priamo v DE) som vedela nemecky lepsie ako vela spoluziakov co sa trapili s nemcinou 6 rokov! takze uroven tej vyuky je tiez otazna....ci?
ja sobne si myslim ze dva cudzie jazyky su v pohode. vidim to sama, ako si deti osvojuju cudzie jazyky. kym nie su v puberte, jazyk sa neucia, ale si ho osvoja. moja starsia dcera sa bez akychkolvek znalosti nemciny dostala do materskej skolky v AT kde na nu nikto inac ako nemecky ani nepipne. vysledok? po cca roku v skolke je schopna nemecky komunikovat a od septembra nastupuje do skoly.
jazyk u malych deti netreba povazovat za nieco, comu ich ucime, ale nieco co im pomahame osvojit formou hry. a cim viac toho vedia tym pre ne lepsie. ja sama hovorim 4 jazykmi a nikdy mi to nebolo na skodu.
Osobne si nemyslím, že je chyba, že druhý jazyk bude nepovinný. Práve naopak, deti majú dosť učiva aj bez toho, aby sa trápili ešte s druhým cudzím jazykom a to najmä aj preto, že mnohé ani ten náš, materinský, neovládajú tak ako by mali, tak načo im budú dva cudzie. Nech majú dva či aj viac jazykov školy na to zamerané, ale bežná základka.
A taktiež si nemyslím, že v 21. storočí musí ovládať angličtinu každý. Ak si vezmeš, tak čínsky alebo rusky hovorí na svete viac ľudí ako anglicky. Nerozumiem tomu, čo ste všetci takí poondietí z tej angličtiny. Áno, ja ju neovládam, ak by chcel na mňa niekto v tomto zaútočiť. I ja som mala na základnej škole aj angličtiny, aj nemčinu, celú strednú aj aj výšku angličtinu a viem čo?..... ho...vno.... pretože ma to vôbec nebavilo, nezaujímalo a zamerala som sa na iné predmety. Tak by to malo byť aj s deťmi, podporiť tie oblasti, ktoré im idú, ostatné predmety samozrejme v základe musia zvládnuť, ale netreba ich zbytočne zaťažovať jazykmi, sú iné dôležitejšie veci, čo by sa mali podľa môjho názoru učiť a neučia sa.
A keď už sme o povinnom jazyku, ktorí by mali ovládať skutočne všetci ľudia, aby sme sa v ktoromkoľvek kúte sveta vedeli dohovoriť, tak to je latinčina (učia sa ju lekári, právnici či záhradníci, farári, .....) a taktiež by sme podľa mňa všetci mali ,,hovoriť" posunkovou rečou a vedeli by sme komunikovať trebárs aj s číňanom bez ovládania jeho jazyka.
Urcite suhlasim, cim viac jazykov tym lepsie. A deti sa ozaj ucia velmi rychlo. My sme bilingualna rodina, anglicko-slovenska a sama to vidim na mojich detoch ako vyslovene nasavaju obidva jazyky, slovna zasoba sa im rozsiruje kazdym dnom uplne prirodzene.
@peneloppe dala si neporovnateľný príklad s ostatnými bežnými, iba slovenskými rodinami. Je samozrejmé, že Tvoje deti automaticky berú oba jazyky za svoje, je to v rodine a teda denne oboma jazykmi komunikujú. A v podstate sa deti učia takto iba jeden cudzí jazyk, jeden im je materinský. Tu sa jedná o to, že v škole majú materinský jazyk slovenčinu a majú sa učiť dva cudzie jazyky, ktoré im nie sú prirodzené, pretože doma s nimi tak nikto nekomunikuje.
2 jazyky som mala od piateho rocnika a neublizilo mi to, tiez mam talent na jazyky. ale ked vidim uroven jazykov v skole, tak radsej 1 cudzi jazyk s kvalitnym ucitelom ako milion jazykov s niekym, kto o danom jazyku nema ani paru... pretoze je velky rozdiel ak jazyk uci jazykar, ktory k tomu jazyku a detom ma vztah ako napr. vychovavatelka, ktora dany jazyk nema vystudovany a uci ho, pretoze skola nema na to, aby zamestnala jazykara...
ano ano rozumiem o co ide, len som chcela podporit ten nazor ze jazyky su dolezite a ze deti sa ucia rychlo. Syn mal v skole francuzstinu a islo mu to tiez velmi dobre. 😉
ucila som sa od 3 rocnika rustinu, od 5 anglictinu a na gympli mi pribudla nemcina. rusky a nemecky celkom dobre rozumiem, o standardnych temach sa akosi dohovorim, pracovne nepouzivam. anglicky hovorim na velmi dobrej urovni, pouzivam kazdodenne v praci, ale je tu jedno drobne ALE... v zivote by som tak anglicky nevedela kebyze sa spolahnem na to co ma naucili v skole 😅 uroven vyucby jazykov na slovenskych skolach je proste hrozna. ja som za 2 jazyky, ale kvalitne. mne mala chodi do prvej triedy a od septembra sa naucila ratat do 10, farby a par slovicok. sama sa z toho smeje a anglictinu ma oblubeny predmet, lebo sa nic nemusi ucit.. to co ich uci ucitelka vedela uz ked bola strednacka v skolke 😝
ja som tiez za aby tie jazyky v skolach boli - ale u nas by sa hlavne mali zamerat na to AKO sa tie jazyky vyucuju..pretoze dat detom na zakladne 2x do tyzdna po hodine jazyka a aj to formou biflovania slovicok a ucenia basniciek je nanic...lebo jazyk by nemal byt o tom, ci ma niekto talent a ci ma niekto ten predmet rad, ale taka samozrejmost v dnesnej dobe, ktora nam otvara dvere do zivota..pretoze co sa ja aj teraz napocuvam od ludi, nezamestnanych, v tazsich zivotnych situaciach - ze jooj, keby som tak jazyk vedel, tak aj v zahranici by sme mohli zit/pracovat.. a nemyslim teraz len robotnicke prace v taliansku na zberani jablk alebo v anglicku v tescu kde sa dohovorite po polsky....nasa generacia sa asi viac ucila jazyky v zahranici ako v skole....ale v skole sme dostali aspon zaklady...forma vyucby uboha samozrejme, konverzovat sme sa museli naucit az ked sme boli hodeni do vody...moj muz napriklad sa naucil 3 svetove jazyky sam ked ako 18 rocny odisiel najprv do Anglicka, potom do Spanielska a potom do Nemecka...vsade zacinal, vsade siel s nulovou znalostou jazyka, ale vsade zil 2-5 rokov a jeho uroven v 2 z tychto jazykov je na urovni native speakra...on ma naozaj talent, lebo pochytil aj accent..a to sa v skole neucil ziaden jazyk...takze ono sa to da aj takto ale kolko rokov usilia, zacinania prace umyvanim riadu ked clovek nevie ani ceknut a makania si to vyzadovalo...U nas by sa ale musel od zakladov zmenit pristup k vzdelavaniu v cudzich jazykoch....mat napriklad polovicu hodin v skole v anglictine - kompletna komunikacia, nie naucit sa slovicka...dlhodiskutovane pustanie rozpravok a filmov s titulkami ( a la Benelux ci Nordic krajiny) atd....Ziaden jazyk nie je na skodu, je to velka investicia do buducna a mozno aspon nejake zaklady ktore dodaju sebavedomie do buducna su lepsie ako nic...
@andreah25
Sklamem ta, medzinarodnym jazykom lekarov nie je latincina, ale tebou zavrhovana anglictina. Dokonca lahsie najdes anglikanizovane latinske nazvy ochoreni, anatomicke nazvy... ako plnohodnotne latinske. O tom, ze latinske deklinacie ovlada maloktory lekar radsej pomlcim. Preto vsetci tak radi pouzivaju skratky, aby sa vyhli koncovkam😀.
Staci jeden a poriadne, nie dva a preklikavanie medzi nimi, oba uroven nanic, deti sa len dopletu.
Kolko ludi sa ani v slovencine nevie poriadne vyjadrovat, uplne im chyba cit pre jazyk.
A uroven beznej anj na skolach - na plac.
Stredna skola vobec nie je neskoro na druhy.
@libka1 nasa abecedu,naratat do 10, nejake slovicka , farby, tvary ovlada v 2r z netu a tym ze pozera telku skoro iba v ang.. staci detom nepustat rozbalovanie vajec a ine vymyvace mozgov. Ale to ju samozrejme nepredurcuje na jazykoveho genia. Inak poznam osobne 2 chlapov co sa naucili nemecky v tej dobe zo satelitu ;)
@libka1 to nie je pravda, že bez angličtiny si neťukneš, či v administratíve alebo ako manažér. Často sa požiadavka jazyka objaví, ale skôr ide iba o formalitu a vetičku, kvôli ktorej očakávajú, že sa im nebude hlásiť kde kto. Ak skutočne nejaká firma požaduje ovládanie cudzieho jazyka, tak je v požiadavke uvedené ovládanie slovom aj písmom.
@hanica11 ahoj ja som za aby boli dva jazyky na skolach , detom to neublizi skor naopak . Ale tu kde zatial zijem , tu je anglictina jednu hodinnu tyzdnene ( ubohe ) len od tretieho rocnika. Riaditelka mi povedala , ze co chcem todeto staci, ved do nasej " slovenskej " zakladnej skoly chodia aj deti s madarskou narodnostou a nevedia poriadne povedat vetu. Tak riaditelka berie ohlad na ne, mna skoro porazilo, ale moja dcerka a aj mladsia chodia uz druhy rok na anglictinu a velmi ich to bavi . Maju to formou hry a deti to velmi bavi a hlavne maju super ucitelku🙂
Dcéra sa mi učí angličtinu od prvého ročníka. Teraz je v 4. ročníku a musím s poľutovaním povedať, že dcéra vie angličtinu veľmi slabo. Žiadne slovíčka, kde tu. Veľmi ma hnevá, keď na úlohu dostane čítať článok, o ktorom obsahovo nič nevie. Keď sa jej spýtam, kde sú k tomu slovíčka, tak jediná odpoveď sa mi dostane, nemám, nedostali sme. Keď sme apelovali na triednu, aby hodila reč s učiteľom angličtiny, dostala sa nám veľmi zaujímavá odpoveď. Skúste si nájsť doučovateľa, poprípade ju dať aj súkromne. Pýtam sa, načo potom učia deti cudzí jazyk, keď sami to nevedia a rodičia musia ešte platiť za súkromné hodiny ďalšiemu človeku. Nech učia jeden jazyk poriadne ako dva neschopným spôsobom a vo výsledku nebudú vedieť nič. ☹
@andreah25 ty asi hovoris o poziciach v bankovej sfere kde sa pohybujes. ale ked sa poobzeras aj trochu inde, tak proste sancu bez anglictiny nemas, nejde o ziadnu formalitu vacsinou. ja som si vsetky svoje doterajsie 4 pracovne miesta nasla prave vdaka anglictine, nebyt tej, tak mozno doteraz robim sekretarku aj ked mam vysoku skolu 😉
ja za seba vitam, ze nebudu 2 jazyky povinne... ked vidim, co tu dokazu mamicky popisat, navrhovala by som radsej pridat viac hodin slovenciny.. a nie zatazovat decka dalsim cudzim jazykom... nie kazdy ma na jazyky nadanie, navyse z vlastnej skusenosti viem, ze napr. kombinacia NJ a AJ je zo zaciatku skoro vrazedna.. Skor by sa malo zlepsit vyucovanie jazykov ako take, viac komunikacie, nie len sucha gramatika, slovicka... ja som sa napr. nemcinu ucila 7 rokov a ked som prisla do Nemecka, tak prve dni som mala problem vobec vnimat, ze nieco hovoria mne.. a nie ze este reagovat... 😅 3 mesiace tam mi dali viac ako celych tych 7 rokov. Ak ma dieta na jazyky nadanie, tak preco nie... moze navstevovat rozne kruzky, jazykove skoly...
@hanica11 ja si myslim, ze jeden staci, ja som mala len jeden nastastiea aj s tym som mala problemy a to som ho mala od tretej triedy, nie kazdy ma nadanie na jazyky a ich ucenie, uciva v skolach je dost a vacsina druheho jazyka je nemcina, co sa dost pletie s anglictinou, radsej jeden a mat viac hodin na vyucbu ako mat dva