Nepekné správanie prváčky

3. jan 2024

Baby potrebujem radu , moja dcéra je prváčka, neskutočne začala byť nechcem povedať zlá, ale iné slovo..doma sa ocapuje na nás, je drzá, odvrava..teraz mala 7rokov ..ona bola neskutočne vypiplane dieta, vždy sa vedela pekne spravat, hockde sme boli , ale teraz je to katastrofa..len prekruca očami ..už ma to s ňou nebaví , viem že príde puberta atď ale má len 7 ,teraz mala..
Navyše nejde jej matematika, nechce sa jej učiť, už prvý pol rok boli v škole a ona nevie koľko je 2+2..učíme sa s ňou aj s mužom..od triednej len počúvam aká je slaba, nechcem aby mala jednotky ale musí predsa vedieť aspoň rátať ..naozaj sa cítim akoby sme sa jej ani nevenovali , aj mi to je tak opatrne podávané, že by potrebovala viac , hlavne od triednej ..smutná som z toho

zitaje
3. jan 2024

Myslíš naozaj, že nevie koľko je 2+2 alebo obrazne? Rozumie číslam? Vie priradiť množstvo číslu? Pýtam sa preto, lebo 2+2 vedia spočítať aj 3-4 ročné deti, ale nemusia poznať číslice, tak že v čom je problém, či v čísliciach, či v koncepte.
Testy školskej zrelosti absolvovala?
Inak k pôvodnej otázke - samozrejme, ak je v strese, lebo jej to nejde, môže z toho byť podráždená a môže všelijako nevhodne kompenzovať...

autor
3. jan 2024

@zitaje naozaj nevie to , trápime sa s ňou , a je mi to neskutočne ľúto, pretože už aj od triednej počúvame že je slaba, že jediná z triedy je takto..ale ona naozaj nevie..veď sa s ňou doma učím ,tak viem ako to je..kým spočíta 3+3 niekedy prejde aj 5 minút..
Presne čím viac na ňu tlačíme tak ona je nervózna a dosť nám to kazí aj náš vzťah doma..lebo niekedy už ja sama nevládzem s nervami , do toho ona place,lebo nevie..
Test zrelosti , že.moze ísť do prvého ročníka, len je veľmi citlivá ,máme na to dávať pozor .

zorkahorka
3. jan 2024

Vela deti sa zmeni po nastupe do 1.triedy. taki frajirci su z nich 😀
U mojho syna to sice nebadam, ale on bol protivka vzdy 😀 Ani ani jemu sa nechce ucit. Ale... ide mu to. Uplne nas odrovnal, ked zacal nasobit 😃
Ja by som skusila na revans zakazat nieco oblubene, mozno sa spamata. Tym narazam na to drze spravanie, samozrejme.
A keby sa s nou ucil niekto iny? Trebars stara mama? Moj syn niekedy viac pocuva pri inych

pimpa12
3. jan 2024

Požiadajte špeciálnu pedagogicku o to aby urobila testy vašej dcére. Buď ak máte tak školskú spec. Ped. alebo v najbližšom cppp a p. Ona vám aj poradí ako sa máte učiť. Tiež požiadajte o vyšetrenie psychológom. Lebo takto sa len trápite a stresujete.

kacena4
3. jan 2024

hlavne klud pri uceni, chyba je moj kamarat, nie nieco co ma tresta... ucte sa pocitat s nazorom s panacikmi, kockami pocitadlom (je tazke na zvladnutie) ked to podchytite zlepsi sa to. popr. na ikea ci inych papierovych metroch. krokovanim na podlahe. ak je slaba.... no a nie vsetky deti musia byt jednotkari... tak bude trojkarka, ale spokojna nie vystresovana ze ona to nevie .. poziadajte skolu o orientacnu diagnostiku, nech zisti kde je problém a nastavia sa u vas kompenzacne mechanizmi. skola moze dietatu dat ulavy, podporne opatrenia ktm sa adaptuje, zisti kde je problém popr. napis ip skusim poradit konkretne

kacena4
3. jan 2024

@pimpa12 podla noveho zakona toto riesi skola, nie cpp (uz nie su cppap)

pimpa12
3. jan 2024

@kacena4 ok, tak škola. Škola mojej dcéry má spec. Pedagógov aj psychológov, ale či ich majú všetky školy to neviem.

autor
3. jan 2024

@kacena4 ono ja sa snažím byť kľudná, počítame, rátame , skúšame rôzne metódy, má aj rôzne pracovné zošity , počítadlo, a proste všetko ..nepotrebujem aby bola jednotkarka vôbec , ani len s tým nerátam ..ale aspoň tá trojkarka..ale toto není ani na 4..z 10 precvicenych príkladov nemá správne buď ani jeden , a dva už vôbec nie ..a to počítajú len do 8..omieľame to dokola, už môj 4rocny syn to vie lepšie rátať 🤷.a ona veľmi veľa plače, ona je akoby unavená alebo neviem , proste plače, ona to nejde robit, nechce a tak ..a najhoršie že aj tá učiteľka si asi myslí že sa jej nevenujeme, lebo že na dedoch ktorým sa rodičia venujú je to vidieť..na mojej to nie je vidno

autor
3. jan 2024

@kacena4 a veľmi tlačiť nechcem ani ja ,pretože psychológicka hovorila ,že je neprimerane citlivá , ona dokáže pol roka plakať lebo nám zomrela Andulka..

autor
3. jan 2024

@zorkahorka starú mamu sme skúšali , nezabralo to, ešte horší guláš z toho mala

zitaje
3. jan 2024

Naštuduj si montessori matematiku, tam je plno vecí, ktoré pomáhajú pochopiť tieto základné matematické veci.

autor
3. jan 2024

@zitaje nájdem to prosím na nete? Ako ja skúsim už vsetko .., naozaj už nám to kazí aj doma vzťah

simca06022011
3. jan 2024

otazne je ci tam nie je nejaka diskalkulia alebo nieco podobne, ako jej ide ine ucenie, pisanie atd.. ci ide len o pohodlnost. Moje dieta je napr. extra talentovane, vo vyberovej skole a toto som si zazivla, ze 5minut rozmysla, nervy, krik, plac... Ja som musela pritvrdit ale trosku neskor, lebo triednu mali velmi slabu, cize vsetky deti jednotkari a nevedeli to, ale knihy a ulohy doma nemali, cize ja som trenovala fakt iba v aute, a tak, ratanie, nasobilku, vybrane slova.. ostatne som ani nevedela co sa ucia. Cez covid som sa skoro zblaznila, vyslovene sme sli stylom krik a plac. A sadla som s nou do kuchyne a ked budeme sediet cely den, tak budeme sediet. V 5rocniku na zaciatku napr. som prisla na to ze nevie delit. Tak rev nerev, tabulu som zohnala do obyvacky, a vecer co vecer hodinu sa ratalo, a aj to tak, ze priklad jeden vyratala, durhy sa tvarila ze nevie ani len zacat... ako keby jej uplne mozog vyplo. napr to ju bavilo, kriedou na tabulu ratat v obyvacke... U nas pohodlnost. Ako nahle jej nieco nejde, nechce sa jej rouzmyslat, povie ze to nevie,nebude to robit atd. Musim ju donutit.
My sme v prvom rocniku mali velmi dobre pracovne listky, take domceky, bolo tam scitovanie, odcitovanie, neskor aj ine priklady, to bolo na stranu kopa prikladov... sadla a ratala, sama.. ja som len skontrolovala. Mozno by jej vyhovovalo samostante ucenie sa, ked ju "neskusa" niekto. ratat s nazornymi vecami, tak daj jej 8lego kociek a nech si to preklada.. predpokladam, ze prsty pouzivat nemozu :D aj ked.. ja by som to v tomto pripade klludne nechala :D nech trochu aj sebadoveru ziska, mozno naozaj na to kasle... lebo "aj tak to neviem".

AK je velmi citliva a psychologicka povedala, ze neprimerane, tak ako odporucila postupovat v tomto pripade? lebo to je teror pre celu rodinu tieto place a revy a trucovanie. AK nema problem naozaj s ucenim, nejaku dis... tak ako "donutit" dieta sa zamysliet nad tym co sa uci? Ja som bola doma za macochu a neschopnu matku, ale na moje dieta ine ako krik neplatilo v uceni, a ani neplati... knihy donesie len ked zacnu sa okna triast, a to sa smejem, ze aj chalani u susedov sa zacali ucit.

autor
3. jan 2024

@zitaje nám radili , rôzne pracovné zošity ,všetko máme ..nič nepomohlo

autor
3. jan 2024

@simca06022011 vieš čo písať vie, vie aj čítať, rada sa učí čítať , tam ide iba o tu matematiku ..
Na tú citlivosť ,povedala len to ,že nemáme ju veľmi lamat..to bolo pred rokom, čiže pred nástupom do školy

deti95060810
3. jan 2024

@kacena4 podľa nového zákona? tak tu niečo nehrá...nás práveže škola poslala do cpp , že škola to už nesmie robiť. poprosila ma riad. školy pred mesiacom.

simca06022011
3. jan 2024

tak by som isla k psychologicke znovu, nech urobia pripadne nejake testy... nelamat dieta je fajn, ale co ak je taka pohodlna, ze sa ani nezacne zaujimat o to... ? a zase ntit ju ak ma nejaku diskalkuliu, moze byt problem.
Mimochodom, nezaujalo by ju to niekde v nejakej online elektornickej verzii? Ak je taka ze ju napr. nebavi rozmyslat nad papierom.

my sme mali jednu aplikaciu, ale tam uz bola dcera vacsina, a vedela po anglicky, to bola matika formou hry, rozpravkova.. bojovalo sa s drakmi a tak.
alebo som vygoogli https://www.ixl.com/?noredir=true&partner=googl... len zase je to po anglicky...

simca06022011
3. jan 2024

@deti95060810 u nas tiez sa vola cpp, a chodia intervenovat, a deti chodia na "diagnostiku" tam..

akab
3. jan 2024

Zoberte bábiky, cukríky, plysakov a čo má rada. Urobte počítanie hrou, hrajte sa kým nepochopí princíp dopočitavania. A skúste, nech ona učí brata spocitavat autíčka. Urobte jej aj také pl s hračkami.
🐷🐷+🐵🐵=
🐥🐥🐥+🐦=

Alebo pozrite wordwall. Tam môžete tiež tvoriť vy a precvicovať. https://wordwall.net/sk/resource/37695378/sčíta...
Alebo pozrite stránku uciteliaucitelom.sk

reanda
3. jan 2024

ak bola prilis 'vypiplana' a naucena sa 'pekne spravat', tak je prirodzene, ze na nu ide 'puberta' uz v tomto veku.. deti potrebuju slobodu sa prejavovat, ako to citia a nie sa chovat stale podla niekoho predstav..
a ucenie - ak jej matika takto velmi nejde , tak este na to nie je zrela.. ja by som pockala a proste ucitelku uzemnila s tym, ze sa jej venujete maximalne a viac ju zatazovat nebudes.. ono sa to casom zlepsi.. a keby bola aj stvorkarka - tak proste nie je na matiku.. zakladne pocty sa casom urcite nauci, nie kazde dieta je proste zrele to vediet uz v prvej triede.. a ten stres okolo toho to casto este zhrosi a posunie ten cas, kedy by sa to naucila prirodzene.. a take argumenty, ako ze je najslabsia v triede - tak to ukazuje na inteligenciu ucitelky, to co je za argument? musis byt v tomto pevnejsia a zastat sa dcery.. nebude predsa podstupovat zavody, len aby ucitelka nemala v triede slabu ziacku..
stoji ti za to, mat zly vztah s dcerou, len aby vedela v siedmich rokoch dobre pocitat?

autor
3. jan 2024

@reanda ono som to skôr myslela tak,že bola po IVF a zato bola vypiplana, nie že som ju mala vycvičenu ako psa..a vedela sa správať prirodzene..bolo to veľmi kľudné dieťa

kacena4
3. jan 2024

@simca06022011 ano najprv riesi skola ak nepomoze potom posielaju do cpp. ale nie rodic v 1r. do cpp sam bez podpory skolu. takto to nefunguje. teraz je 5 stupnov podpory 1 a 2 robi skola. moze dat ulavy, povoliť pomocky az 3 uroven je cpp ak nefunguju tieto opatrenia popr. problemy pretrvavaju aj v 2-3 rocniku

kacena4
3. jan 2024

urcite nie dalsie pracovne zošity. to nepomoze. pracujte s názorom - pomocky ratajte ceruzky. ja v skole s detmi pouzivam kinder panaciky ci drevene kocky. naucia sa tak aj mentalne postihnute deti.

gabika0825
3. jan 2024

Treba jej veci začať viac vysvetľovať, myslím si že ju treba nakopnúť do toho učenia, možno niečo hravou formou. Veď ju zober von a počítajte napr. Domy popri prechádzke, alebo počítajte cukríky, jablka hocičo. Ona si podľa mna tu číslicu nevie priradiť k množstvu, preto tomu nerozumie. Pokial nie je na pomocnej skole, nebudú sa jej extra venovať a pýtať sa každého dietata či to chápe a každému po jednom vysvetľovať. Na to je domáca príprava, v skole sa preberá ďalej. Zrejme jej nestačí 2x vysvetlit ale treba sa venovať viac tomu čo nerozumie. Nejde jej matematika.. čo ostatne predmety? Vie sa naučiť aj naspamäť? Písmenka jej idu? Pisanie atd… ak je aj v tom slabšia, zrejme bude mat poruchu učenia a treba s ňou ísť k psychologovi. Ale najprv sa jej skús venovať viac v tých oblastiach ktoré jej nejdú.

zuzitko74
3. jan 2024

Nevedieť je jednoduché a tvoja dcérka sa za to veľmi rada schováva. Zakomponuj matematiku do každodenného života, aby sa jej nedalo vyhnúť.
Názornosť, ktorú ti tu dievčatá radia, je v prípade tvojej dcéry jediný spôsob ako ju naučiť počítať. Musí mať tie čísla ,,zhmotnené" do nejakých objektov.

akab
3. jan 2024

@kacena4 tento rok je ako to povedať "prestupný", v CPP mi povedali, že aj oni sa to len učia a tento rok môžeme posielať na vyšetrenie, tak ako v minulosti. Aj som dvom žiakom papiere vypisovala.

aandrea9
3. jan 2024

Nemôže to byť dyskalkúlia?

kacena4
3. jan 2024

@akab no u nas nie, my musíme najprv riešiť skolu potom cpp

ibatanecnica
3. jan 2024

asi dlho ,,robila,, cvičenú opičku, tak teraz vypúšťa paru. Nemôže to robiť naschvál? Zoberte človeče a pri hre zistíš, či vie sčítavať alebo nie.
Alebo jej povedz že jej dáš najskôr 3 cukríky a potom dva a rozmýšlaj koľko jej podáš. Možno ti sama povie, koľko jej máš dať.

autor
3. jan 2024

@ibatanecnica ona žiadnu cvičenu opičku robiť nemusela, nie je vycvičená

ibatanecnica
3. jan 2024

autorka - ona bola neskutočne vypiplane dieta, vždy sa vedela pekne spravat, hockde sme boli - navodzuje to pocit takej ,,drezúry,, Teraz toto sa patrí, teraz toto. Toto urob, toto nerob.