Ahojte dievcata /chlapci/, potrebujem poradit. Som v zlozitej situacii a nejak neviem, co vymysliet ☹ Mam dieta, druhaka. Byvame na dedine, dieta zacalo chodit do dedinskej spadovej ZS, kde malo velke problemy. Navstivili sme poradnu, potvrdili sa dys na citanie, pisanie, matematiku, porucha sustredenia a lahky mentalny postih, na pohlad neviditelny. Tak sme druhu triedu riesili na specialnej ZS v meste, ktore mame daleko a trapime sa s dochadzanim. Co sa ucenia tyka, nastalo zlepsenie a pokrok, dieta od septembra do decembra spravilo podla pani ucitelky pokrok. Ked som sa pytala, ako odhaduje buducnost dietata, bude vediet citat, pisat /to v podstate zvladame uz aj teraz/, ale matematika je velky problem, to pocitanie nam moc nejde do 10 ani teraz. Skolu mame naozaj vybornu, v tomto problem nie je. ALE moje dieta nezvlada to denne cestovanie, viac ako hodinu, skore ranne vstavanie, napriek tomu, ze spat chodi o 19tej /9 rocne dieta/, aj po polroku je stale smutne, ze mu chybaju stari kamarati, skola, chce byt tu. Aby sme predali dom a isli byvat do mesta realne nie je, sme tu spokojni.
Ja by som aj suhlasila s navratom na povodnu skolu, i ked specialnu mame skvelu a dieta vramci svojich moznosti pokroky robi. Ale tiez si uvedomujem, ze dlhodobo je to nezvladnutelne.
Zvazujem, ze by som si na buduci tyzden dohodla stretnutie s panom riaditelom, ale neviem, ako ho presvedcit, aby nas zobral nazad a aby dieta neprepadavalo ☹ Psychologicka nam povedala, ze beznu ZS nebude zvladat ani s asistentom, preto sme riesili specialnu ZS. Otazne ale je, ci by moje dieta "normalny" kolektiv a kamarati netahali dopredu...
Poradite mi niekto ?? DAKUJEM
Ja viem, ze ide o buducnost dietata, preto sme ho dali do tejto skoly, ale nevychadza nam to ani financne, sme obycajna priemerna rodina a 400eur mesacne prevozit je pre nas mega luxus, nehovoriac o tom, ze auto mame viac ako 10 rocne a ked sa pokazi, tak sme skoncili ☹
Zvazovali sme aj predaj domu a prestahovanie sa do mesta ku skole, ale museli by sme brat uver, dom nepredame za cenu bytu a v banke nas vysmiali ☹
@maminaadriana nuž zvážiť si to musíte len vy..Osobne by som asi hľadala možnosti ako ho na tej škole udržať..Osloviť nadácie,úrady zo žiadosťou o finančnú pomoc, aspoň na ten benzín, založiť vlastne oz a snažiť sa získať nejaké 2℅z dane...Je to určite ťažké..Držím palce
@maminaadriana este je moznost integracie dietata do spadovej zs s tym ze by sa ale vzdelavalo podla osnov specialnej zs (abc variant neviem aky mate nastaveny teraz) bol by potrebny asistent a aj uzka spolupraca so specialnym pedagogom najlepsie skolskym ktory by to mal cele pod palcom. a musite s tym suhlasit vy ale aj spadova skola ktora by mala vytvorit vhodne podmie ky🙂
@m_ Mame variant vzdelavania A a o tejto moznosti, o ktorej pises vobec neviem, pocujem to 1x
@maminaadriana nuz ak by mi niekto povedal a nie jeden ze dieta beznu skolu nezvladne ani s asistentom tam by moje uvahy skoncili. Chlapec je druhak.ucivo nezvlada. 2.rocnik je v podstate o nicom.len sa upevnuje ucivo. V 3. nastava ozajstne ucenie. A on nezvlada ani 2.rocnik. chces aby prepadol? Alebo aby bol v skole vysmievany?
Ak by som mala hendikepovane dieta isteze by som sa prestahovala do mesta. Co je na tom ze vam treba uver? Kto dnes uver nema? Prestante sa viazat na nejaky dom a podpor syna v tomto haklivom veku.kto podcni prve 3r vzdelavania potom na to doplaca.
riesim to iste, dieta nezvlada zs,ma pervazivne poruchy
teraz nasvysetruju ci je tam dislexia...
a odporucaju špecialku,integrovana je a nezvlada to
@eeffka na tom, ze treba uver nie je nic, az na to, ze nam ho banka neda ☹
@maminaadriana ešte je možnosť nechať ho v špecke a obmedziť vyučovanie na 3 dni v týždni.
@lillika o toto sme sa pokusali, ale riaditelka je ochotna povolit taketo vzdelavanie, ak prinesieme papier od odborneho lekara, ze neodpodruca vzdelavanie v kolektive a to neviem, kto nam da, asi nikto ☹
Isla by som cestou stahovania blizsie ku skole, ktoru zvlada a v ktorej napreduje.. Aj my sme vozili do alternativnej skoly, hoci spadovu mala do 10 minut peso, medzitym sme sa prestahovali, ale skolu sme ponechali a uz vozime iba rano a domov uz zvlada cestu busom sama (12r)... Ma dyslexiu, dysgrafiu, dysortografiu, dyskalkuliu, AS, ale intelektovo nadpriemer...
@maminaadriana ak chodíte k psychiatrovi,nech vám napíše,že dieťa je unavené,vyčerpané a preto odporúča obmedziť školu na tri dni v týždni
@lillika nechodime k psychiatrovi, tak zle na tom nastastie nie sme...
@ella_smella stahovanie je pre nas momentalne nerealne, keby sa to dalo, prestahujeme sa a neriesim, ale nemame to teraz ako zvladnut, bohuzial
@maminaadriana nejak mi to cele nevychadza... denne prejazdite hodinu? Ved to je nic.z jedneho sidl na druhe v Ke to trva busom 45min a miniete az 400e na benzin? Ved to by ste museli denne najazdit cez 200km
Kedy vstavate?
@eeffka rano sadame do auta 6.40 a do skoly prideme 7.59, kvoli zacpam, mame to 75km, nazad to uz ide rychlejsie, ale ta vzdialenost na km je rovnaka
@maminaadriana nuz...co na to povedat.ten vas cas je uplne luxusny.myslela som idete niekde 5.30 z domu. Prevozite tak 300e a za to by bola uplne v pohode splatka hypoteky.treba poprosit rodinu o pomoc.o uver.rucenie urcie sa nejaka moznost najde.musis si uvedomit ze cim bude syn starsi tym bude jeho hendikep ocividnejsi a zrejme bude potrebovat aj spec.strednu skolu. Ak 9r chlapec nwzvlada fungovanie od 6 do minimalne 20 riesila by som to s lekarom.
@maminaadriana nuz, ked je to tak a ina moznost nie je, este stale je moznost posledna a to internat....(i ked len na urcitu dobu- prejazdite menej a nasetrite na byt v blizkosti...)
@maminaadriana Môj názor je, že @eeffka hovorí rozumne... To, čo precestujete, dáte do hypotéky. A keď sa vám naozaj nedajbože pokazí auto, bude to oveľa zložitejšie... Som učiteľka na 1.stupni ZŠ a a to Vám poviem rovno, v bežnej triede, ak je žiak integrovaný a nemá asistenta, učiteľka nemá šancu, aby sa mu tak venovala, ako učiteľka v špeciálnej ZŠ.
A asistenta ste vraveli, že nemáte šancu vybaviť... No a ten 3.ročník sa s 2. nedá ani porovnať, druhý je z prvého stupňa naozaj najľahší...
Môj syn chodil do ZŠ Jamník dva roky a vôbec neľutujem. Istú dobu sme to riešili dochádzaním, čo sa skutočne nezvládalo, nakoniec sme to riešili internátom a vďaka za túto možnosť. Síce boli zo začiatku veľké revy na oboch stranách, dnes už viem, že to trápenie stálo za to.
@maminaadriana 75km urobíte za hodinu a pol????? Aj teda so zápchami... preboha, to jazdíte na čom?
Mame nieco podobne tiez v rodine, neter chodi do specialnej zs, tento rok ju preradili uz do c variantu, je na tom horsie, ma lahsiu formu dmo. Nemate v tomto pripade narok aj na nejaky prispevok z upsvar, to ma len tak napadlo, moc sa v tom nevyznam. Len to by mohlo pomoct vykryt aspon cast nakladov na cestovne. Neter to ma cca 20 km do skoly, ale tiez zo zaciatku byvala u tety, lebo inak sa to nedalo, otec za pracou v zahranici a jej mama by to rano nestihala, kedze maju este dalsie dieta. Tak bola cez tyzden u nej a cez vikend doma. Neskor sa situacia zmenila, rano ju vozi sused cestou do prace a poobede uz chodi pre nu jej mama. Je to tak ci tak tazke. Prajem vela sily a predovsetkym zdravie, to ostatne sa casom vyriesi.
@maminaadriana takze vstava o 06:00 a spat ide o 19?to mu musi stacit z toho nemoze byt unaveny.Mozno je unaveny z ucenia...skusila by som mu tu cestu nejako sprijemnovat hrajte nejake slovne hry nevh mu to rychlejsie ubehne.Preco je taky problem zohnat asistenta?my sme mala dedinska skola 6 tried a mame tu asistenta.vasa spadova je prvy aj druhy stupen?a to nikto z ucitelov si nevsimol uz v prvej triede?
@maminaadriana, deti, s ľahkým aj stredným mentálnym postihnutím, s Downovym syndrómom... sa v bežných ZŠ vzdelávajú, záleží len a len od riaditeľa, či mu bude vedieť zabezpečiť podmienky.
@eliska13 mozno neveris, ale dieta je unavene z toho denneho cestovania. pondelok a utorok sa este da, v stredu sa to lame a od stvrtku je to uz nezvladatelne. taketo dialkove denne dochadzanie je narocne aj pre dospeleho, nie to este pre dieta :-/ mna to az tak nevycerpava, bohuzial dieta to nezvlada, je z toho podrazdene, nervozne, no cele zle ☹
@persica lebo papierovo mzdy nestacia na rozdiel predaj domu a kupa bytu v meste ☹
@maminaadriana úprimne..Ak ti viacery odporučí povedali že bežnú školu zvládať nebude na bežnú ho nedávaj...Tu nejde len o to že sa dohodneme s riaditeľom aby neprepadol ( aj keď teda neviem ako si to predstavuješ) ale o to čo a ako sa môže reálne naučiť...Lebo preliezť v škole s odretými ušami a nič sa nenaucit je podľa mňa sakra slabá devíza...
Mimochodom ..Tiež mám dieťa ktoré vozím do škôlky pre deti s nks ..A v ranných zápchach je to tiež hodina..Aj skoré ranné vstávanie je des niekedy...Ale rozdiel ako napreduje teraz a ako to bolo keď bol v deznej škôlke...A budem ho rovnako voziť aj do školy..Ide predsa o jeho budúcnosť