Ahojte, mám problém so synom ktorému sa zhoršili známky po minuloročnom dištančnom vyučovaní. Syn so známkami 1-2 prešiel na 4 a 5. Online vyučovanie prebiehalo len z jedného predmetu aj to len posledné 2 týždne, ostatné predmety boli len formou poznámok a testov. Ako sa dieťa môže takto naučiť látku, ktorej nerozumie. Je toto naozaj možné, že učitelia teraz neprihliadajú na to, že deti nemali vysvetlené učenie z minulého roka. Dávajú písomky bez toho, aby to dostatočne precvičili. Učíme syna celá rodina, plus platíme doučovanie. Ako môže matka stíhať aj učiť staré učivo aj nové a ešte popritom stíhať prácu, domácnosť. Som z toho zúfala. Poprosím maminky, či majú tiež podobnú situáciu s deťmi a ako to riešia.
Budem vďačná za akúkoľvek radu.
@martinka123a
Do ktorej triedy chodí syn?
Môj je 6-tak a vidím mierne zhoršenie, takže musí pridať.
Zhoršili sa aj ostatné deti?
máme ten istý problém ale len s jednou dcérou....
Dcéra min. rok nemala ani jedno vyučovanie z matematiky. Učiteľ posielal úlohy veľmi sporadicky cca 2 príklady za týždeň. Cez Edupage....Úlohy nechcel aby rodičia posielali na kontrolu. Ak sme poslali, tak nás vyzval, aby sme mu to neposielali ... Keď prišli v júni posledné 2 týždne do školy, tak sa hrali. Vôbec nepočítali....
Teraz v 7 tr. za mesiac prebehol minulor. matematiku, za jednu hodinu prebral aj 3 učebné látky.... Samozrejme ako vždy úlohy nekontroluje ako deti napíšu....
Učiteľ dal písomku a priemer tr. 3,6
Dal druhú písomku - priemer 3,8
Tí čo vymysleli min. dišt. vyučovanie asi ani nemajú potuchy aké majú deti výsledky...😉
Žeby bol problém len v deťoch ? 😉
aj moj sa zhorsil..samozrejme tak koncorocne previerky im nedaju a vstupne ano a este po 2 mesiacoch prazdnin tak to uz mi je len logika to vidno ze su tak sami tupci a to aj tak vyzera cele skolstvo...jasne ze rodic nedokaze naucit tak ako ucitel a vysvetlit takisto nema taku skolsku autoritu...cize my znamky takisto 4-5 ale kaslem nato vobec sa nad tym nevzrusujem lebo by ma musel slak trafit je siedmak teraz
Z matematiky a Sjl je najviac zhoršenie. Zhoršili sa aj ostatné deti v triede. Ostatné predmety sa dajú naučiť, nabifľovať. Denne 4 hodiny učenie po škole. Učiť sa nové učivo a zároveň staré učivo, je naozaj náročné. Ak chcete dieťa preskúšať, musíte to ovládať. Kde si nájsť toľko času popri práci😕.
@martinka123a chod do skoly, normalne sa porozpravaj s matematikárom a slovencinarom, ako mas postupovat, co treba dohnat ako... na to tam su, neposlu ta domov 🙂 resp. si dohodni konzultácie cez ZOOM, SKYPE, muz je ucitel, bezne to tak robi...
@martinka123a ale su o rok starsi,ucivo je ťažšie
je to ťažká situácia a asi závisí veľmi od pedagógov ako nastavili návrat do školy, či si zopakovali alebo nie...nepíšeš, ktorý ročník, verím, že matematika vo vyšších ročníkov môže byť náročná a je tam nutná spolupráca učiteľa - možno osloviť priamo učiteľa , že je tento problém a či sa môže vrátiť k jednotlivým témam, prípadne urobiť konzultácie - má problém iba on alebo viacerí v triede?, áno je to náročné pre rodiča, Troška som sa pousmiala, lebo my maminy dys- detí máme toto každý deň na programe 🙂, ale skúste využiť víkendy a Troška sa tomu povenovať prípadne nájsť niekoho kto s ním preberie ked nie je vola na strane pedagógov ( u nás tiež napr sjl si vobec neopakovali na vstupný test a to deti brali slovne druhy, sklonovanie a pod...)
no my sme sa doma normalne ucili ako v skole, ja som bola ucitelka "zadarmo" vysvetlovala latku a potom robil priklady...ale nakoniec som sa od syna dozvedela, ze sa tesi do skoly lebo ze som prilis prisna a velmi vela vyzadujem...no tak dakujem pekne...a moj sa zase zlepsil, zo 4-5 presiel na 2....
@79viktoria79 ale zlé známky majú z učiva ktoré sa "bralo" cez coronu... 😉
@deti95060810 mesiac a pol beru učivo z min rocnika?
@martinka123a no isla by som do skoly a porozpravala sa s ucitelkou, prip. s vedenim skoly. Neviem, ako to mali nastavene, napriklad nasej ucitelka posielala ulohy v pondelok na cely tyzden dopredu, presne vsetky predmety a ulohy, ktore maju spravit ustne a ktore pisomne a co sa maju naucit, kde trebalo, uviedla aj strucny popis, ako ucivo vysvetlit. Kazdy den, alebo kazdy druhy sme zase posielali nafotene vypracovane ulohy ucitelke spat. Takto to malo podla mna fungovat vsade, kedze ucitelia mali bud plny, alebo 80% plat vo vacsine pripadov aj za toto obdobie, plus ano, my rodicia popri praci a domacnosti sme este robili ucitelov doma. Cize spisala by som si, co ste za ten cas z tychto predmetov dostali, zobrala ukazat, ze na tom dieta pracovalo, ze sa neflakalo, ale ak dostavali uloh malo, nemozu od nich teraz ziadat, ze budu vsetko vediet.
Ďakujem všetkým mamičkám za rady. Mam dvoch synov jeden je siedmak a druhý deviatak. Zhoršil sa mi mladší syn. Je to o prístupe učiteľa ako rieši zhoršenie vedomostí detí. Ak vidí, že žiaci majú zlé výsledky, prečo ide na ďalšie učivo.
@79viktoria79 Nie, oni sa venovali dva týždne učivu z minulého ročníka. Potom boli písomky a začali s novým učivom. Teraz budú ďalšie písomky zo starého učiva bez preopakovania na hodinách.
@martinka123a no ucitel ide dalej lebo ho tlaci plan, nedostatocnu spolupracu pocas 1.vlny riesilo viacero rodicov, pravda je vsak taka ze vela rodicov to bralo tak ze nevadi ze teraz malo beru, ved ich potom nejako doucia
nevravim ze je to vas pripad ale ja som sa s dcerou ucila popri homeoffice riadne minimalne 4hod,preberala som s nou vsetko podla knih, nie len co som videla ze poslali na edu
tiez chapem ze nie kazdy rodic na to jednoducho ma aj bunky, mam v okoli kamosov co maju problem ucit svoje deti uz v 3.tej triede nieto vo vyssich rocnikoch, proste treba naucit mladsieho syna ze ucit sa musi sam a ty ako rodic len dovysvetlujes ( ak vies) a preskusas
neverim ze jednotkar sa za pol roka dostane na uroven 4, ved to by musel 1/2 roka nerobit nic.
@79viktoria79 však min. rok sa neučili takmer 3 mesiace....Úlohy cez Edupage tiež mizerne, takže to bolo len také zopakovanie ....a kde berieš 1,5 mesiaca? však za mesiac. - ale to asi mali nariadené z ministerstva...Ešte by tie výsledky mali učitelia posielať na ministerstvo - aby videli ako sa deti naučili...😉
@martinka123a a to si počas domáceho vyučovania nepostrehla že to neovláda? To ich učitelia vtedy ani slovne nehodnotili? Ty si ho vtedy doma nič nepreskusala??
mne sa vzdy kolegovia chlapi v robote vysmeju ze preco riesime tie znamky - ti chlapi to beru fakt uplne inac aj ten moj muz - sak ani ja som nevedel i,y a tu som 🙂 a druhy kolega - ja som mal 3,4 v tretej triede a skoncil som VS. Slak ma potom ide trafit 🙂
@martinka123a podla mojho nazoru sa mali zakazat pisomnky z opakovania minuleho roka, jedine SJ a MAT ostatne predmety ziaci ktori ich budu chciet dalej studovat, dostuduju si neskor same. Aj tak prijimacky sa robia vacsinou SJ, MAT a ostatne veci sa na strednych skolach zacinaju povacsine odznova
@jankapepe Počas vyučovania doma sme robili, čo nám poslali cez edupage, napísať poznámky a naučiť sa. Nebolo žiadne online vyučovanie s učiteľmi ako na iných školách, kde by im to vysvetlili. Nebola žiadna kontrola, žiadne známkovanie. Iba poslané odfotené poznámky a hotovo.
@martinka123a to ani hodnotenie od učiteľa: máš úlohu dobre, máš to zle, oprav si to atď???? Ty si synovi občas nepozrela do úloh či tomu chápe??
Úloha bola len napísať si poznámky zo SJL čo nám poslala a poslať ich odfotené cez edupage. Samozrejme, že sme sa to aj učili. Len nebola žiadna kontrola zo strany učiteľa, či to žiak ovláda.
@martinka123a učiteĺ má plán ktorého by sa mal držať... môže troška meškať, alezas nie mesiac...ak deti nezvládajú učivo - musia deti doma doučiť deti...Tiež suplujem učiteľa...
@katulienkax to je jasné že vstupné previerky sú len z M a AJ...ale to stačí aby deti podostávali zlé známky...
Veď sa učíme 4 hodiny denne všetky predmety. Plus víkendy.
@martinka123a toto je aj u nas,boli pol roka doma bez diktatov a teraz vsetci 3,4,5
@martinka123a podla mna ste zanedbali ucivo počas distancneho vzdelávania. Poznámky sa bolo treba učiť, ak syn nerozumel, vtedy ste s ním mali pracovať, pripadne riešiť doučovanie, aj cez prázdniny.
Testy online vieme ako sa písali, decka si posielali výsledky navzájom, odpisovali. Nemalo to ziadnu objektivitu. A teraz na to doplácajú, lebo nič nevedia a musia sa preto učiť nové aj staré ucivo.
Ja mám syna na 8-ročnom gymku v 3. rocniku a cez distancne sme makali, učil sa, skúšala som ho. Pri testoch mal dozor odo mna, aby nepodvádzal. Veď by podvádzal sám seba... známky sa mu teraz nezhoršili.
Podľa mňa je syn šikovný a doteraz mu stačilo dávať pozor na hodine a látku vedel. Počas corona prázdnin však pokračoval v tomto móde a keďže látku zrejme s nikým nepreberal, tak to neovláda. Áno mohla si ho kontrolovať, ale zas siedmak sa už musí sám vedieť naučiť a ak nerozumel tak povedať vám, alebo učiteľovi, pripadne sa popýtať spolužiakov. Takže hádzať všetko na učiteľa asi nie je úplne OK, aj keď má spolupodiel na tom, že to zrejme flakal.
a ti ma zo všetkých predmetov? treba zistit z coho ma zle znamky a doucit sa,5 nieje len tak pre nic