Nárok na viac ospravedlnených hodín

ennylilith
7. dec 2016

dobry zaujima ma ci neexistuje nejaka moznost aby rodic mohol ospravedlnit viac hodin ako je povolene napr. povolenie od lekara alebo nieco ine,lebo to s tim ze rodic moze ospravedlnit len urcity pocet dni je postavene na hlavu nie kazdy rodic nie je ochotny vlacit dieta po ambulanciach kde sa moze stav dietata len zhorsit a nie zlepsit a aj s timi liekami na bezne nachladnutie su lepsie homeopatika a volne predajne lieky.dokotor je podla mna potrebny len pri zavaznych ochoreniach.sama na sebe viem ze moj zdravotny stav v detstve sa zlepsil az ked som potajme zacala zahadzovat lieky aj svoje dieta som z toho vzdy dostala sama jediny raz bola u lekara s chorobou a liecila sa dlhsie ako ked som si ju z toho dostavala sama.telo si rychlejsie vybuduje obranyschopnost bez zbytocne zatazujucich liekov,ale ako sa ma liecit ked doslava MUSI zdrava aj nezdrava chodit do skoly.darmo sa potom rodicia rozculuju ze to ich dieta dostala od ineho ked system povoluje jedine to aby dieta tam chodilo aj v nezdravom stave,alebo svoj stav zhorsilo u doktora

moonlight1210
7. dec 2016

@ennylilith iba ak by to mala skola uvedene vo svojom skolskom poriadku. alebo potom skus pisomne poziadat riaditela/ku skoly o vynimku a uved dovody.

musis to ale brat komplexnejsie. nie sa iba zamerat na svoje aktualne poziadavky a dovody (u teba teraz potreba mat dieta dlhsie doma kvôli chorobe, ale nie liecene pod lekarskym dozorom).
uvedom si, ze sice pomozes dietatu so zdravim podla svojho sposobu, ale na druhej strane vynechavanim vyuky po dlhsiu dobu bude dieta zaostavat za spoluziakmi a ucitelke sa neda vzdy jednoducho vratit k vysvetlovaniu uciva iba specialne pre to jedno dieta, ktore to este poriadne neovlada.

takze v tej ziadosti skus uviest aj sposob, ako bude dieta ucivo dobiehat. nie vzdy je jednoduche vysvetlit ucivo v domácej vyucbe a nie vzdy mu to vysvetlis tak, ako to maju vysvetlene deti v skole - rovnaky postup, atd. nie zeby bolo nutne, aby vsetky deti trebárs pocitali matematiku tym istym postupom, pokial výsledok bude spravny. ale je dolezite, aby si najprv osvojili nieco, co si vedia vzajomne skorigovat a skontrolovat. potom mozu pouzivat svoje postupy, ktore su im blizsie.
(a dnesne ucebnice su postavene tak, ze poskytuju iba hlavnu kostru uciva, ovela viac okolo toho povie ucitelka v skole. vela uciteliek navyse "bojkotuje" nove ucebnice a zostavuju si vlastne podklady, takze ti moze chybat vela toho, co by dieta malo este vediet.)

alebo ak mas sikovne dieta, co lahko chape a rychlo dobieha ucivo, uved aj toto v ziadosti, ze to, ze ostane doma, dlhsie nebude prekazkou.

ennylilith
autor
7. dec 2016

@moonlight1210 ona je este len prvacka na pismenkach sa toho vela naucit neda co sa tyka citania aj tak ked mala problemy sa do toho dostat co aj mala v skole jej len nacapala zle znamky a nechala to na mna a matika jej ide sikovne

eeffka
7. dec 2016

@ennylilith neviem akeho mas lekara ale moja lekarka uz vie ze a aj sama nechce aby sme tam chodili s kazdym soplikom a buchnut peciatku do ziackej knizky nie je problem. Navyse v nasej skole 1-4rocnik bola dohoda s rodicmi ze stacilo napisat ospravedlnenie aj choroby iba rodicom, ak to bolo do 5dni, nebola nutna peciatka od lekara. Nakolko male deti este nepodvadzaju. na 2.stupni uz bolo striktne ze kazdy lekar = peciatka, rodic moze ospravedlnit len 6*5hod do roka. co je jeden tyzden a odporucali nam si to setrit na "rodinne akcie a dovody"

san_dra11
7. dec 2016

@ennylilith aspon co viem na vacsine skol nechcu dovolit viac hodin ospravedlnit, muselo by sa to riesit priamo s riaditelkou a uviest naozaj relevantne dovody a problemy pre ktore dieta musi zostat doma, ale je potrebne aj zacat riesit nahradu skoly, pretoze ak dieta na chvilu vypadne tak to bude hned na svojich poznatkoch citit.

ennylilith
autor
7. dec 2016

@eeffka no u nas to je prisnejsie len tri dni do pol roka a to nie viac ako jeden den za sebou.co sa tyka doktorky ked bola mala a mala problemy so zaclenenim do skolky nemala problem jej pisat papier ale ked som prisla len s tim ze je nezdrava tak mala namietky ze ju nevidela a ako to posudzuje ked je prvacka to neviem lebo ona ju nevidela skoro vobec okrem povinnych prehliadok v detstve dokonca mala oslabenu imunitu a k odbornicke som musela ist na vlastnu ziadost lebo dokotorka ani nevedela ze byva nezdrava.skratka okrem refluxu v kojeneckom stave nemala chorobu ktora by potrebovala osetrenie lekara.vzdy som si ju najviac za tyzden z toho dostala sama

ennylilith
autor
7. dec 2016

inak zda sa mi to ale neexistuje nahodou smrnica ze dieta ma chodit do skoly zdrave?

hettinka
7. dec 2016

je len december, dieťa je prváčka, mňa by zaujímalo, koľko tých dní už vymeškala ...
školy majú spravidla v školských poriadkoch limit len preto, že niektorí rodičia by inak deti hádam do školy ani poriadne neposlali. Ak je dieťa choré občasne, en počet dní spravidla stačí ... ak su choroby opakované, určite by som na dieťati neskúšala samoliečbu prostrednictvom nejakých voľnepredajných liekov, ale zašla k lekárke, ako je možné, že je "stále chorá". Asi treba pátrať, kde je chyba, prečo nemá dobrú imunitu, prečo chytí nádchu ...
Ja mam 2 deti, ak choré nebývajú, ak maju len vodnatý sopel, idú do školy. Ak sa farba zmení, alebo kašlú, nechám den doma, ale ak to trvá dlhšie, alebo dostanú aj teplotu, ideme k lekárke a tá dá razítko.
O smerinici neviem, respektíve neviem, kto by v škole posudzoval, či dieťa je alebo nie je zdravé. Školník ani vrátnička diplom z medicíny nemajú, učitelia tiež nie...

Na ZŠ sme mohli ospravedlniť do 5 dní, na gymnáziu 3 za polrok.

ennylilith
autor
7. dec 2016

@hettinka vymeskala 3 dni oslabena imunita nemusi mat iny dvovod a to ze im budem nezdrave dieta davat do skoly neni dobre ani pri ine deti sama som az doteraz nadavala co je to za rodica ze posle do skoly nezdrave dieta a potom to ine pochytaju a ako vidim ustanovenia skoly niekedy inak nedaju ako poslat dieta do skoly aj nezdrave,ved hadam nevezmem kasluce dieta alebo usoplikovene do ambulancie a vecer budeme na horuckach alebo chripkach alebo v horsom pripade skoncime v nemocnici

zuzana76
7. dec 2016

@ennylilith toto ries predsa s doktorkou, ved tam nemusis tahat dieta do ambulancie, normalne jej zavolaj, ze mas taky a taky problem, potrebujes peciatku, ta ucitelka predsa vychadza zoskolskeho poriadku danej skoly, kde ma presne zavazne uvedene, kolko dni moze ospravedlnit rodic, ak pozadujete ako rodicia viac dni na nizsom stupni, tak to treba riesit na Rade rodicov, aby sa to prerokovalo na najblizsiej pedagogickej rade. ucitelka to svojvolne menit nemoze.

A dieta s nadchou zase moze ist podla mna aj do skoly, akurát mu napisem do ziackej knizky, ze poprosim, aby necvicil.

ennylilith
autor
7. dec 2016

@zuzana76 len tolko ze ucitelka nevychadza z predpisov skoly lebo na tu skolu chodi aj znama ma dieta druhacku a nema problem napisat jej do ziackej kolko chce hodin

hettinka
7. dec 2016

@ennylilith no vieš, ak ma nádchu, nachladnutie, tak to za 3 dni + víkend prejde ... ak neprejde, tak všade aj na tých voľne predajných liekoch píšu, že treba ísť k lekárovi.
A zasa školáka nemôžeš nechávať doma s každým kýchnutím. Fakt nechávam doma, ak je to také, že kašle, soplí žlto/zeleno a ma zvýšenú teplotu. Inak sedia v škole ... kam by sme došli. ešte s prvákom sa dajú veci dobrať, ale vo vyšších ročníkoch je to dosť náročné.
Syn mal v 1. triede kiahne, 2 týždne doma, a veru, mali sme čo robiť, kym to všetko dopísal a kym sa zasa zaradil do kolektívu potom, odvykol si...

Stáva sa, že na školách je jedna triedna učiteľka viac benevolentná, druhá sa riadi presne školským poriadkom, a potom je problém presne ako píšeš, že kamoška môže napísať koľko chce a vy nemôžete... Odporúčam prečítať si školský poriadok, mal by byť na stránke školy a riadiť sa podľa toho.
Ja som mala ako triedna problém s rodičom, že ich lekárka za ospravedlnenku pýta 1€ a oni to odmietajú platiť, tak že oni budú písať ... volala som lekárke a nakoniec sme zistili, že ona pýta poplatok za rôzne potvrdenia, ale nie za razítko do žiackeho preukazu. Bol to výmysel...

zuzana76
7. dec 2016

@ennylilith mozno ta druha ucitelka to nerespektuje a nekontroluje, kto ma kolko hodin vymeskanych a podpisanych rodicom

kenzom
7. dec 2016

Ak ma dieta vymeskanych xy hodin (vyuku neabsolvuje z vacsej casti) je dost mozne ze ju ucitelka, ani nemoze klasifikovat a musi mat komisionalne skusky...

meluela
7. dec 2016

@ennylilith uplne chapem .. moj ma oslabenu imunitu, bola som aj na predlzenej rodicovskej kvoli tomu, teraz v skolke za pol roka 8x chory a u pediatricky sme neboli ani raz s nim, max telefonicka konzultacia a rozhovor pocas poradne mladsej, mame lieky od imuno a vylezat to zvladneme aj sami, az ked to po tyzdni neprechadza tak to riesime s dr ... to sa tesim ked su teraz po novom taketo dementne pravidla v skolach .. ako na jednej strane chapem ze asi niektori rodicia maju surnu potrebu riesit seychelly a lyzovacky, ale ti si to tak ci tak kupuju kyticami a bonbonierami u uciteliek a prejde im to a buzeruju akurat ludi ktori nemaju chut s chripkou a horuckou vysedavat v preplnenej cakarni u lekarky cez cele mesto. Uz sa teda "tesim" na skolu.

zuzana76
7. dec 2016

@meluela u uciteliek si to "kupovat" nemozu, pretoze na viac dni, moze ziaka uvolnit jedine riaditel skoly a ziadost si podava rodic na riaditelstvo skoly

zuzana76
7. dec 2016

@meluela a ak ma dieta oslabenu imunitu, tak nevidim problem, ako som pisala, ist po peciatku k Dr.

ennylilith
autor
7. dec 2016

@zuzana76 no nie vzdy len riaditelka.riaditelka co som nasla musi az po 5 dnoch ale dobre uz to zacina vymenou nazorov mozno sa napokon celkom bude s ucitelkou dat po tom com som napisala rodicom,ze ak ich deti pochytaju od nas chorobu tak sa vopred ospravedlnujem ale nemienim ist k lekarke sa s nou celkom dalo.a ak sa nebude dat nuz smola pojde do skoly nezdrava a bud to ostatny rodicia pochopia, ze jch dieta to chytilo kvoli nariadeniam alebo smola

hettinka
7. dec 2016

@meluela pokiaľ má dieťa naozaj výrazné zdravotné problémy, ktoré mu znemožňujú navštevovať vyučovanie, dá sa vybaviť aj individuálny vzdelávací plán a bude chodiť do školy ako môže + individuálne konzultácie, ale to musí potvrdiť lekár. A ak by rodičovi na tom naozaj záležalo, dá sa aj vzdelávať doma ... Inak deti musia chodiť do školy, lebo máme povinnú školskú dochádzku.
Za pravidlá v škole nemôžu ani riaditelia, ani učiteľky, ale v prvom rade rodičia, ktorí ospravedlňujú svoje deti do aleluja, nemajú problém nechávať deti každú chvíľu doma nielen kvôli dovolenkám (čo nechápem, za rok je prázdnin viac ako dosť!) a každému soplíku, ale niektorí spoluobčania by neposlali deti do školy hádam aj vôbec... A ked ma decko potom komisionálky, alebo na nich škola pošle sociálku, je oheň na streche ...

teraz nepíšem o deťoch, ktoré sú naozaj choré, len vysvetľujem. prečo majú školy tie limity na rodičovské ospravedlnenky.
Samozrejme, dieťa s infekčnou chorobou, slabé, malátne, s teplotou alebo s vracaním do školy nepatrí. A má ísť k lekárovi, aspoň sa ukázať, Ja myslím, že ak lekár vie, že to je taký prípad, tak to razítko nemá problém dať aj ak dieťa vždy nevidí, ale je u neho v liečbe.

@ennylilith prečo by mala ísť do školy nezdravá? Ved ked jej to neprešlo do tých 3 dní, chod k lekárovi, nie???

ennylilith
autor
7. dec 2016

@hettinka ukamenuj ma ze radsej poslem dieta do skoly ked tak stanovili pravidla ako do ambulancie kde je chorob neurekom a kde jej doktorka predpise lieky co jej oslabia imunizmus a pojde to s jej zdravotnym stavom dole vodou.ked skola urcuje ze nehladi na ine deti s tim ze rodicia ich maju zobrat bud k doktorovi alebo ich dat k inym tak nemam na vyber ani ja este skor ako bola prvacka som sa informovala ci je v nitre homeopaticka pre deti ale zial nie a ist ku koze co si mysli aka je mudra a pritom vie s prepacenim ... figu ju brat nebudem raz som to skusila liecila sa s jej liekmi mesiac sama si ju z toho dostanem do tyzdna

zuzana76
7. dec 2016

@ennylilith ved ju nemusis liecit liekmi od lekarky, ked uz teda mas vyhrady, ale mas ospravedlnenie a doma si ju kuriruj ako chces

zuzana76
7. dec 2016

@ennylilith okrem toho, taku nadchu v skole moze mat kludne aj ucitelka

ennylilith
autor
7. dec 2016

@zuzana76 uz som to vyssie spominala neviem ci by bola lekarka ochotna napisat ospravedlnenku bez pritomnosti dietata

rakywanda
7. dec 2016

u nás je to tiež tak ako píše@eeffka ,

@ennylilith tiež sa mi nepáči chodiť k lekárke s každým zakašlaním, lebo i tak nám predpíše voľnopredajný liek.
neviem, či pracuješ, ale ja osobne potrebujem nejaký papier (pečiatku) hlavne pre seba do práce, nemôžem si ostať doma len tak bez dôvodu.

katarinamarkova
7. dec 2016

@ennylilith mám otázku.....z prečítaného usudzujem, že po návšteve doktora s detskou nádchou a jemným kýchaním ti doktorka musí zákonite do dieťaťa pchať lieky? správne som pochopila? alebo to je len môj dojem......
ja za seba:
ak dieťa prekonáva očividne ľahkú virózu, niečo blbé zjedlo, je len nachladnuté - a vyžaduje to len jeden deň doma - je to reálne 1-2krát do roka?
ak to vyžaduje viac dní doma, normálne navštívime lekára, ak to vyžaduje len kľud a oddych a čajík a ovocie, napíše do žiackej - chorý od-do, bez tv do.
ak je stav na lieky, čo býva raz za dva roky 🙂 tak napíše do žiackej - chorý od-do, bez tv do

sorry ale ja fakt nevidím súvis s návštevou lekára a hltaním liekov.

kenzom
7. dec 2016

Lekarky davaju aj terminy,kedy sa s chorymi detmi minies, nasa ma hodiny pre preventivky-zdrave deti, chore deti a aj kontroly...vsetko je o komunikacii...

hettinka
7. dec 2016

@ennylilith podľa toho, co pises, problém nie je v škole, ale v zlej lekárke. Zmenila by som ju za nejakú normálnu, alebo vzala pečiatku a lieky dávala podľa svojho uváženia. Tiež uz som dieťaťu nedala ATB predpísané na pohotovosti. Ale razitko treba. Aj mne do roboty ...

papricka33
7. dec 2016

@ennylilith keď majú moje deti očividne chrípku, či inú virózu, k lekárovi s nimi nejdem. Zavolám a buď mi napíše ospravedlnenku neskôr, keď vyzdravieme, ak sa to zmení tak riešime cez neho ďalej. Ak sa aj rozhodnes tam ísť a nesuhlasis s liecbou, to potom nie je o nároku na ospravedlnenku, skôr by som riešila zmenu lekára. Nie každý pediater placa na všetko bezhlavo lieky. Môj je úplne v pohode s tým, ked dcérku nechám doma deň, dva, lebo mám pocit, ze na ňu nieco lezie. Takýto postup sa mi osvedčil skôr, ako trápenie dieťaťa, a posielanie do školy "kým vládze" a potom padne na 2 týždne do postele.

hettinka
7. dec 2016

a ešte by som rada dodala, že by si si mala uvedomiť, že tvoje dieťa čaká ešte 10 rokov povinnej školskej dochádzky a do školy bude chodiť ešte možno dlhšie a nemôžete si robiť, čo chcete. Je v štátnej inštitúcii a škola nie je holubník, má pravidlá, ktoré musia rešpektovať ako deti, tak rodičia i učitelia ... treba si na to zvyknúť. Už nie ste v škôlke, kde môže dieťa byť doma, kedy sa rodičovi zachce, lebo tá nie je povinná.
Vy ste si podľa všetkého vyčerpali povolený počet ospravedlneniek rodičom a teraz sa vyhrážaš, že decko budeš do školy posielať choré ... a komu tým akože prospeješ? Aj v práci sú pravidlá, tiež si zamestnanec nemôže zostať doma len tak.
Sú cesty, ako sa dajú pravidlá meniť, napr. to navrhnúť a prejednať na triednej schôdzke, alebo na výbore rady rodičov, pripomienkovať školský poriadok môžu aj rodičia v čase jeho schvaľovania na začiatku roka.Na schôdzke rodičov môžeš povedať, že máš takýto problém a čo si myslia iní rodičia ... a potom písomne na riaditeľstvo školy zaslať výsledok. Šancu na úspech máš väčší, ak by sa nazbierali viacerí, ktorí by to podpísali. No určite neschvália, že môžete písať koľko chcete, no snád by sa dalo vybojovať aspoň 5 dní za polrok.
Alebo, ak sa ti nepáči, zaplať si súkromnú školu, tam možno robia väčšie ústupky,

ennylilith
autor
7. dec 2016

@rakywanda u nas je vzdy niekto doma cize aj ked som v praci k dcere dozor mam.
@katarinamarkova tak to mas zvlastnu lekarku ked si tam jedina pacientka lebo u nas je tam tolko nemoci zeby som tam ani sama nesla co ani k lekarovi nechodim a nie to este s dietatom.
@kenzom do pol roka zobrala aj nas bez cakania,ale hned od pol roka sme museli cakat este aj na preventivne prehliadky ktore si urcila ona cize povinne co su ked je dieta mala a nie to este s chorobou
@hettinka moja ja mam na to lepsie metody patrila som k rodicom co im vadilo ze s mojim zdravym dietatom chodi nezdrave ... urcite nie som sama ... a ked sa budu stazovat alebo mi ucitelka povie o jej zdravotnom stave tak jej na drzovku poviem a co teraz sama ste urcili kolko dni sa moze ospravedlnit tak si to rieste ... celkom dobry postup nie ...
tato debata nema zmysel vidim tu len par rodicov co si vyrastany na lekaroch a nevidia ake ucinky ma na organizmus vysedavania v zakaslanych cakarniach a lieky ... ja co som bola vyrastana na tabletkach a nemocniciach ako tazka prieduskarka tak viem co lekari dokazu a ako mi prospelo vyplut vzdy tie lieky a zahodit ich do kosa a tim padom aj obmedzit nastevy v cakarniach.ale suuuper taky rodicia sa mi celkom hodia taky sa budu prvy rozkrikovat a pomozu mi docielit svoje!!!

ennylilith
autor
7. dec 2016

a co sa tyka tej zmeny lekara davnejsie som sa o nu pokusala doktorka mi odmietla vydat kartu a ako som uz povedala homoepaticka pre dieta v nitre neni cize aj tak by som nevedela co s nou dalej