Dobrý deň, chcela by som otvoriť túto tému a poprosiť mamičky, ktoré majú s riešením tohto problému skúsenosti.
Mám 9 ročné dieťa - dievčatko, ktoré má nadváhu.
Ako ste si s tým poradili Vy?
Ďakujem
Ahoj, ďakujem. Aké vyšetrenia urobí pediater?
@jarus1 hlavne stitnu zlazu, cukor, cholesterol... a celkovy krrny obraz
Moja dcera ma nadvahu, bojujeme s tym uz dlho, dietatu dietu naordinovat nemozes, je vo vyvine. My sme obmedzili cukor, nahradili prirodnym - ovocie, susene ovocie, orechy - pije caje, cistu vodu, sladime medom. A najnovsie, zacinam piect kvaskovy chlebik. Pohybu ma dost, ide to veeelmi, velmi pomaly.... samozrejme obcas zhresime, ale potom opat rezim. Zakazovat jej nechcem, aby sme u nej nevypestovali do buducna odpor k jedlu, nasledne bulimiu anorexiu v puberte, cize ideme na to velmi opatrne... O to je to tazsie u dietata, ako u dospeleho. Dospely si zakaze, dieta to nedokaze
Aj my sme zaradili do programu 2x týždenne plávanie, čo predtým nebolo, no zatiaľ sa to na výsledku nezobrazilo. Neviem či za všetko môže pohyb. Ale je pravdou, že je ho málo. Do popoludnia v škole a úlohy...
@jarus1 presne ako pises, nie vzdy sa to da sklbit. Hlavne pocas tyzdna a ked do toho pride nejaka choroba, 2 tyzdne v tahu.... a hned to na nej vidiet. U nas sa ponukli aj dedkovci, 2x do tyzdna ju beru na rychle prechadzky do parku.... vymyslame aktivity, aby sa hybala. Teraz v zime je to horsie, v lete lepsie, dokazeme aktivity obmienat. no, chce to hlavne disciplinu
tiež by som uvítala rady... viem že nadváha dieťaťa je moje zlyhanie a horšie že mu neviem pomôcť ☹ keď bol malý, boli sme radi ako pekne papá, nevymýšľa s jedením ako iné deti a podobne. a neviem presne ako nájsť tú správnu mieru, ako ho nezdeptať, neobmedzovať, ale nájsť tú správnu cestu...
@amadora
@jarus1 ono to chce trochu ozdravit jídelníček, nemusí mít díte dietu, ale proste jenom zdravou stravu, naučit se sladit nečím jiným než jenom cukrem, méne používat mouku a pečivo, zaradit více zeleniny a nejlépe tak varit pro celou rodinu, jsou treba i skupiny kde se varí zdrave, tak tam mužete čerpat nejaké info
a potom i zvýšit ten pohyb
i já treba mám dceru která je od mimina buclatá, postupne to jde dole, ale od začátku hlídám co jí, nejsem nijak striktní, takže i nejaké dobroty si dá nebo jí upeču neco zdravejšího a snažím se jí zdrave varit
strasne dnes su tie deti s nadvahou... hlavne ked su tlstejsie mamicky a vidim v skole ich deti, tak to je sila, cest vynimkam.
@amadora ak vela je....treba pridat zeleniny....pred jedlom salat, ma nizku kaloricku hodnotu a naplni zaludom tak zje ineho menej...takisto potraviny s vysokym podielom vlakniny....ono aj zdravej stravy nemoze byt prilis pretoze stale plati vydaj musi byt viac ako prijem....a vela pohybu.na cerstvom vzduchu
@amadora i moje jí nekdy hodne, ale naštestí má ráda zeleninu, tak jí dám klidne pulku talíre zeleniny, nebo mezi jídlem oloupu mrkev, jablko, a do jídla se dá zelenina i propašovat, treba bramborová kaše nastavená zeleninou - celer, petržel, mrkev, hrášek, je to dobré a skoro to není poznat, i do sekané se muže dát zelenina, potom ruzné omáčky ve kterých nechám jenom zeleninu rozvarit a nezahuštuji, treba bolonská, je toho hodne co se dá vymyslet
@jarus1 akú veľkú nadváhu má? Dcéra bola práve v takom veku tiež najbaculatejšia vôbec, potom dostala menzes v 11 rokoch a podrástla. Pamätám si, ako som jej musela kupovať väčšie číslo, lebo mi nič nezapla v páse a ak dámske, tak M. Pritom moc nechela jedávať a robila aktívne šport, 2x do týždňa tréningy, pred súťažou každý de tréning a aj tak nechudla.
Dnes má 16,5 roka, má 173cm a nosí dámske XS/S alebo 36. Niečo má aj veľkosť 34 (sukne, kraťasy), len niektoré veci sú jej potom krátke, tak musí mať 36.
Kočky, čítam tu, že sa učíte sladit iným ako cukrom... čo sladite, čo potrebujete osladit?
Ešte ma zaujíma. Máte alebo mali ste aj vy nadváhu?
Jedna na povzbudenie- kamoskina dcéra bola vždy buclate dievčatko, ale potom si to uvedomila, dala sa dokopy, dnes má 15 a je to krásne vysoké štíhle dievča. Ale všetko chcela sama.
@jarus1 plavanie 2x tyzdenne je zalostne malo pohybu aj pre dieta bez nadvahy. Nehovor, ze pocas tyzdna sa neda viac stihat, ja ako dieta som sportovala profesionalne a mali sme 4 hod treningov denne a to naozaj kazdy den, cez vikend boli vzdy sutaze.
U dietata so stravou ozaj opatrne, ale pediater ti urcite da ohladom toho rady. A dnes je vela moznosti kadejakych modernych sportov, co by mohli byt ore deti atraktivne, napr.: kangoo jumps, ai fly, trampoliny, kadeco, len treba zistit, co je vo vasom okoli a samozrejme na chudnutie by bola vyborna atletika. Takze ak ozaj nema nejaku metabolicku poruchu, tak jedine riesenie vidim v tom pohybe, vela vela pohybu
moja dcéra síce nemala nadváhu, iba o pár kg viac , trošku líčka, bruško, ale ako začala aktívne športovať tak kg išli dolu. A to mala tréningy 4-6 x do týždňa a stíhali sme. Samozrejme poto msa okrem školy nevenovala už ničomu inému ale dalo sa. Treba si stanoviť priority a potom to ide. A kvantum detí takto športuje - viackrát do týždňa a ten čas si nájdu. Takže ja by som išla aj touto cestou ako sa sústrediť iba na stravu aby sa nestala stredobodom života a potom začne vymýšlať. Samozrejme vysadiť cukor, sladkosti , koláče a viac zeleniny, ovocia. Ale ten pohyb určite a trošku náročnejší, nie len prechádzky to deťom nestačí. Plávanie, bicykel, korčule.
@magic08 ja som trpela anorexiou a potom aj bulímiou a mohla za to práve nadváha na začiatku puberty a teda bola by som radšej keby mi niekto naordinoval diétu. Nie drastickú diétu, ale aspoň upravil stravu.
Predpoklady na nadváhu dostáva dieťa už v prvom roku svojho života, ale vtedy sa tie michelinky zdajú ,,rozkošné”. Možno by pomohlo, keby dieťa videlo príklad v svojej rodine, samo by sa naštartovalo na zmenu. Ťažko bude dieťa jesť zeleninu, keď rodičia jedia pizzu a detto so športom.
@sense no ja viem že je to moja chyba, ja pripravujem stravu, ja nakupujem... a ja tiež mám nadváhu a keď prídem unavená z práce tak si energiu dobíjam jedením. problém je že nemám absolútne pevnú vôľu a o to viac ma to štve že vidím že má problém aj on... viem že keby ja sa zmením, pomôže to aj jemu. aj sme to skúšali miliónkrát ale neviem to zaviesť nejako nenásilne. že nie takým štýlom že a od dnes nič sladké, nič dobré, ideme rátať kalórie a jesť len zeleninu. to viem že nám dlho nevydrží. pred vianocami som skúšala dva mesiace tak zdravšie začať žiť, aj nám to super šlo, malý si ani nespomenul na sladkosti, aj váha šla dole obom. potom prišli vianoce a zase to šlo tatam 😝
@lindusss2016 aj ja ako dieťa som žila v inej dobe, keď sme sa hrávali celý deň vonku. Dnes zanesiem dieťa do školy a idem poň o 16 hod, ideme na plávanie a prídeme domov o 17,30. Inokedy 16,30. A nastupuje zase množstvo úloh a končíme tesne pred sprchou. Ktorý čas máš na mysli, že ako rodič nevyužívam?
@amadora tak to niesi zas tak razantne, jaa som tiez kvoli malej zacala zdravsie varit, viac zeleniny atd...nie preto ze by mala nadvahu, ma 4,5r a 20kg,vsetky rebra jej trcua,ale prave s obavy ay nebola ako ja co cely zivot bojuje s kilami hoci mam pohybu dost a nikto mito taku vahu ako mam netipuje...
@jarus1 ale v škole je v družine. Tam nebehaju po vonku? Syn v družine v kuse lietal po vonku, ak bolo škaredo, vzali ich do telocvične a vybehali sa tam. Mali samozrejme aj činnosť v triede, ale denne aspoň hodinu behali.
Aj v škole, cez veľkú prestávku hrávali futbal. Všetky papuče rozkopal. Ale tak chudý bol...
Tie úlohy vam záberu denne koľko času? Veď by sa malo naučiť za hodinku take dieťa.
@jarus1 vieš dieťa má návyky od rodičov..ty doma variš,nakupuješ a dieťa to iba vstrebáva...čiže ak má sýte večere beh pohybu tak jasné že sa to časom nabalí..
treba mu dať zdravú ľahkú večeru netreba varené,ťažké mastné za plný tanier..
ked príde z treningu,stačí len cereálie s mliekom,príp jogurt,či ovocie..
rodičia robia chybu že navaria 3 chody a deti sedia pri stole kým to nezjedia...ona z toho vyrastie neboj..daj tomu rok dva..šport ju vytiahne a schudne..
@hettinka ano v družine behajú...ale asi málo, lebo si stihnú aj úlohy urobiť. A potom 2xdo týždňa jazyková škola a zase sedenie.
A navyše, je to také pohodové dieťa...od malička...všetko si len obzerala a každý pohyb mala vopred premyslený. Z akéhokoľvek pohybu má rada iba plávanie a aj dobre pláva. Inak nič. Ani bicyklovať sa nevie.
pediater kvoli vysetreniam, pohyb a uprava stravy. tam asi ine riesenie nie je