Náboženstvo verzus etická výchova pre pravoslávnu prváčku

mili7
7. apr 2018

Ahojte. Potrebujem radu. S dcerkou ideme o chvilu na zapis do skoly. Na tlacive treba vyplnit, ci bude chodit na nabozenstvo, alebo etiku. Nabozenstvo vsak je iba katolicke a evanjelicke, no my sme pravoslavny. Davali ste dieta aj na ine nabozestvo v skole, alebo ste zvolili skor eticku vychovu?

janulka1802
7. apr 2018

To je čisto na Tebe ako to prežívaš ako Ti na tom záleží kľudne môže byt aj jedna aj druhá možnosť

caelley
7. apr 2018

A co by chcela dcerka?🙂 skus jej priblizit, co sa robi na oboch predmetoch a nech si vyberie🙂 ja si pamatam, ze som si vybrala eticku

gulisko
7. apr 2018

U nas obe možnosti neboli možne bolo si treba vybrat. Na tvojom mieste by som ju asi dala na eticku. Ked ste doma pravoslavny a.vediete k tomu aj malu nech z toho nema guláš.

hettinka
7. apr 2018

Ja som dceru dala na to, kam šla väčšina. Na etiku by bola chodila sama poobede, tak šla na náboženstvo a nakoniec aj na 1. Sv. Prijímanie, hoci my ani do kostola nechodíme. Mladší chodil tiež na náboženstvo, ale potom chcel ist na etiku, tak má etiku. Dá sa to po roku aj zmeniť.

Vo vašom prípade by som prednostne vybrala asi etiku, alebo sa informuj na škole, či tu hodinu nemôže absolvovať individuálne vo vašej viere.

maja22
7. apr 2018

Pozri si skolske osnovy, co by sa malo na hodinách preberat a podla toho sa rozhodni. Prváci si casto len vyfarbuju obrázky zo života Ježiša, asi maju k tomu aj vyklad, myslím teraz katolicky, neviem, ako postupuju evanjelici. Plus základné modlitby k tomu. Ale vela zavisi aj od katechetu, ako k hodine pristupuje...

lu17
7. apr 2018

@mili7 Vcera sme boli na zapise a tiez som ako prve zaskrtla nabozenstvo.. No a potom mi doslo ze sme grekokatolici... Tak neviem tiez co s tym ale este mame rok kvoli odkladu...
Na to sa asi nemyslelo ze mozu byt aj ine vierovyznania... 🙂

hettinka
7. apr 2018

@maja22 ta výchova je celu ZS a síce zo bolo na začiatku hravou formou, no na NBV sa v 3. rocniku slo na prijímanie a mali to dosť “ vážne”. Vo vyšších ročníkoch zo potom učil farár a dosť dogmaticky.

vienala
7. apr 2018

@lu17 a to je problem - ci greckokatolicke alebo rimskokatolicke nabozenstvo? Ved to je skoro to iste. Ja som rimskokatolik a teda ak mam moznost, najma ak sme na vychode, tak sa rada zucastnim greckokatolickej liturgie. Ved aj na eucharistiu mozu ist rimokatolici u grekokatolikov a zrejme to plati aj naopak. Teda pre mna je to zazitok a taka zmena.

maja22
7. apr 2018

@hettinka ja viem, myslela som to tak, že prvaci este nemusia vidieť do vieroucnych rozdielov, tak ten jeden rok nbv by z tohto hľadiska nemysel byt na skodu. A potom sa moze rozhodnut nanovo.

lu17
7. apr 2018

@vienala Nie problem to nie je..
Len su troska ine omse a birmovku pri grekokatolickom nepotrebujes 🙂

natalka13
7. apr 2018

@lu17 nemami by bytziadne vierovyznania, mali by sa ta..deti ucit vseobecne o nabohenstvach.
Na 1.sv.prijimanie nech sa pripravuju mimo sky,tam to nepatri.

novana
7. apr 2018

@lu17, keď pôjde do prvej triedy, bude už etika povinný predmet a náboženstvo dobrovoľné. 🙂

fiffinkaa
7. apr 2018

@mili7 ahoj, my sme charizmatici protestanti..prvy syn chodil len v prvom rocniku,.potom od druhaku sme ho dali na etiku..nebolo to dobre, ucili sa tam teoriu ktora nie je v sulade s bibliou..aj ked dostaval stale pochvaly, lebo pozna vela biblickych pribehov, ale zbytocne bol zmateny..druhy syn siel hned na etiku, k viere v Boha ich vedieme my..

fazulkova
7. apr 2018

baby a ako to je, ked dieta chodi na nabozenstvo, musi absolvovat aj prve svate prijimanie?

novana
7. apr 2018

@fazulkova, nemusí.

hettinka
7. apr 2018

@fazulkova nie nemusí. Na prijímanie sa ešte chodí extra na náuky do kostola, ale aj v škole bola príprava.

fazulkova
7. apr 2018

@hettinka
@novana diky, lebo svagrina mi hovorila, ze hej, obe jej deti chodia, a su dost aktivni veriaci, moja nie je ani pokrstena, ani nechcem, boh ano, ale bez cirkvi....nabozenstvu by som sa ani nebranila, ale clovek ani nevie, co ich tam ucia a keby bolo prijimanie sviatkov povinne, tak zvolim radsej etiku..

blumchen2
7. apr 2018

My sme mali v skole pri zapise na vyber: rimskokatolicke, greckokat. pravoslavne a evanjelicke nabozenstvo. Hned sme vybrali ake chceme.

penka
7. apr 2018

@fazulkova no, keď nie je pokrstena, na prijímanie by jua j tak nepustili.

hankano
7. apr 2018

Rozhodne etiku... Podľa môjho názor náboženstvo na škole nemá čo hľadať

novana
7. apr 2018

@lu17, myslelo. "O vyučovanie náboženstva môže žiadať každá registrovaná cirkev na Slovensku, tým pádom aj rodičia detí z týchto cirkví podľa Dohody medzi Slovenskou republikou a registrovanými cirkvami a registrovanými spoločnosťami o náboženskej výchove a vzdelávaní. Tento dokument sa môže rodičom hodiť, ak majú pocit, že hodine náboženstva nie je venovaný dostatočne vhodný priestor alebo majú problém so zaradením vyučovania náboženstva na škole vo svojej viere." Na hodine náboženstva môžu byť 1-2 žiaci 1. stupňa, tak, ako sú bežne na etike. Ale ako už som Ti písala, chystá sa zmena.

deti95060810
7. apr 2018

@blumchen2 ak bol v meste aj pravoslávny kostol tak samozrejme že dali v škole aj pravoslavne náboženstvo....u nás sú len 2 kostoly - tak sú len dva náboženstvá....

sasesoe
7. apr 2018

@mili7 ak by sa dalo skus sa popytat triedneho al priamo vyucujucich jednotlive predmety. My sme ako greckokatolici chodili na rimo nabozenstvo, ale mali sme v poho ucitelov, vysvetlili rozdiely a napr v 3roc ked bola priprava na 1.sv.prijimanie tak mamka poprosila aby nas neskusali modlitby atd aby sa nam to nemylilo a nebol problem. Lebo aj ked je to blizke predsa len cosi sa to lisi. Ale da sa stavat na tom co spaja a myslim ze tie hodiny boli bohatsie aj o to, ze sa spomenulo aj nieco navyse ako to mame my. Potom my sme mali vela krat hodiny typu pokec co ako a ani sme nemali pocit ze sa ucime a pritom to bolo k teme podla osnov, obcas pol malej strany poznamok. Ono ani etika nemusi byt vyhra ked sa tam budu rozoberat temy kt vy praktizujete inak...

sardinka32
7. apr 2018

@mili7 odporucam pozriet si aj v kazdom rocniku osnovy etickej vychovy, aby si ako rodic nebola neprijemne zaskocena tym co a ako sa ucia...gender ideologia, typy novodobych rodin, sexualna vychova atd.

stankadu
7. apr 2018

ale záleží na akú školu ide. U nás na dedine je iba katolícke náboženstvo a my sme evanjelici. Tak som sa s riaditelom dohodla, že dcéry budú chodiť na náboženstvo ale budú sa učiť zo svojich knižiek.

lenkakravcova
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
lu17
7. apr 2018

@lenkakravcova Ja v tom problem nevidim...len pisem ze ma to napadlo az pri zapise .. Ci to nejak rozlisuju..ale uz vyssie baby napisali o tom ze na zaciatku su zaklady...takze dami uvidime aka bude moznost o rok...

mili7
autor
8. apr 2018

Dakujem za vsetky postrehy a nazory. Nakoniec sme sa rozhodli pre eticku vychovu. Nabozenstvo vraj mavaju v nasom kostole v nedelu po bohosluzbe. Islo mi hlavne o 1.sv.prijimanie, aby mala. Birmovka u nas nie je ako u katolikov. Potom uz nech sa rozhodne sama, ci to nabozenstvo bude chciet aj nadalej navstevovat.

eliska13
8. apr 2018

@fazulkova potom aký to má význam dať ju na náboženstvo, ale nechciet prvé sväté prijímanie.My sme vybrali etiku a páči sa mi čo tam preberaju

matabb73
8. apr 2018

@sardinka32 to odkiaľ máte takéto bludy. Moje obe deti vždy chodili na etiku a nikdy sa tam nič podobné neučilo ani neučí. Väčšina učiva je o tom, aby sa ľudia k sebe slušné správali, aj preto sa ti vola etika. Videla som pracovné listy z každého ročníka. My sme z mesta a tu chodí na etiku aj veľa veriacich detí.