Náboženstvo 1. ročník

18. júl 2024

Ahojte dúfam že ma neukamenujete, prosím o slušnú diskusiu. My doma moc nie sme veriaci, ani babky, ani nechodia do kostola ani oni ani my. Priznám sa že ani neviem deťom moc vysvetľovať ohľadne tohoto. Ale ide teda o to že dcéra nastupuje do školy, zo škôlky boli u farára, kŕmiť zvieratká na fare, jej dobrá kamarátka spieva v kostole atď. Proste dcére sa to zapáčilo a chce ísť na náboženstvo s nimi, so svojimi kamarátkami, nie na etiku ako som pôvodne myslela. Ja vôbec nie som proti, práveže mi to príde fajn je to jej voľba. Len troška sa bojím ako prebieha vyučovanie v škole náboženstva ? Neberu to nejak prísne, či nebude na dcéru náhodou nahnevaná vyucujuca že nič nevie dokopy 🤦 ja dúfam že to pojme tak že ak je teda milá pani učiteľka tak jej pomôže dohnať to čo sme zameskali doma snáď . Pozerala som vyučuje nejaká rehoľná sestra, vyzerá milo ale to sa samozrejme takto nedá vedieť 😃

30katrusa40
18. júl 2024

Tak vždy záleží od učiteľky . Je dosť možné že budú mať povinné nedeľné omše. A jak pôjde na náboženstvo aj vo vyššom ročníky tak v 3. triede je prijímanie. Je dcéra pokrstená ? Ale možno zmení názor a od druhého ročníka pôjde na etiku. Dcéra mala tak spolužiačku

bebebi
18. júl 2024

Na začiatku školského roka to reholnej sestre povedz presne tak ako si to tu napísala, aby bola v obraze. Určite sa nebude hnevať. Bude rada, že jej v tom nebrániš a pomôže jej "dohnať to zameškané".

autor
18. júl 2024

@bebebi ďakujem aj som o Tom rozmýšľala že by som jej to rada ak budem mať možnosť ju stretnúť. Normálne slušne jej poviem že teda nechcem dcére brániť (či už ju v k tomu vedie že kamarátky, alebo iné veci) ale proste nepríde mi to správne jej povedať nie pôjdeš na etiku hotovo. Hádam to prijme v pohode a pomôže jej ...neviem ako príde to berú na škole

deti95060810
18. júl 2024

tak nauč ju aspoň základy , kúp detskú Bibliu ,
nauč ju modliť - aspoň Otčenáš.

liz_lemon
18. júl 2024

skus si zistit, ako to prebieha na skole od niekoho, kto ma starsie deti, lebo na niektorych skolach nabozenstvo ucia doslova fanatici, ktori deti strasia a doslova nevhodne veci im hovoria, napr. kolegyna mi hovorila, ze dcera na 1. stupni dosla domov s tym, ze zeny vrazdia deti, ked idu na potrat a pod.

tatiana149
18. júl 2024

Synov som krstila naraz všetkých troch vo veku 9,7 a 4. Ten najstarší bol tretiak. A od prvého ročníka chodil na náboženstvo s tým, že mu urobím krst v treťom ročníku tesne pred prijímaním. A nevedel skoro nič. Na prvom stupni sa len hravou formou učia náboženstvo. Veď sú to 6,7 ročné deti. Vatsinou u nás majú veľmi radi náboženstvo deti. A omše povinné boli až v 3 ročníku, keď deti mali prípravu na prijmanie. Omša bola detská v stredu. V nedeľu bola tiež. Detská omša v stredu bola taká naozaj detská, deti mohli sa zapájať, spievať, atď....

danyelia
18. júl 2024

Ja neviem, no kamarátka je neveriaca, aj celá jej rodina, dcéru chcela prihlásiť na etiku, no ona sa kvôli kamoškám rozhodla pre náboženstvo, potom zistila, že ju to strašne nebaví, od nového roka chcela chodiť na etiku, ale vraj bol problém s prehlásením na iný predmet v škole 🤔 Ale tak zase každé dieťa je iné, možno sa v tom celkovo nájde a bude spokojná...

letfenixa
18. júl 2024

@danyelia od nového roka 1.1. alebo od nového šk.roka? Lebo záujem o ETV/NBV sa zisťuje každý šk.rok.

danyelia
18. júl 2024

@letfenixa Áno, viem...len u nás v škole sa riešil nejaký problém s počtami žiakov a viem, že bol s tou zmenou problém 🤔

saxana000
18. júl 2024

My nie sme nejaki ukazkovi katolici a mala.isla.na nabozenstvo ucili sa modlit citali podobenstva o svatych o svatej rodine kto bol kto zivot Jezisa narodenie smrt mali k tomu pracivny zosit a ucebnicu ktoru som videla.teraz na konci roka prvy krat.myslim ze primerane veku.. rozlisenie dobrych a zlych skutkov aj priestor na svoj nazor.vela vyfarbovania.ziadne nasilne chodenie do kostola.to pride s pripravou na 1.sv prijimanie..

btus
18. júl 2024

naša chodila prvý rok na etiku, lebo my sme veľmi ultralight kresťania a necheli sme , aby chodila na náboženstvo. Žiaľ, na etiku chodili len 3 deti, z toho dve spoluobčania. Tak povedala, že ďalší rok nábožnstvo. Do kostola nechodíme, v Boha neveríme, ale chodí. Nič doma nepraktizujeme z kresťanskej viery. kostol ani omše nemajú a ani nemali povinné. Ani 1. sv prijímanie nebolo povonné. Teraz sa už ani neučia , ale chodia na prechádzky ( 4-5 ročník). Tak majú aspoň oddych od školy. Ale asi to závisí na katechétovi / učiteľovi.

moni73
18. júl 2024

Tiez nie sme nejak veriaci, teda aspon absolutne nepraktizujuci. Dceru som dala na nabozko, myslim, ze viera je fajn.... Chodila 3 roky, na prijimanie nechcela ist, nechcela hovorit "zle veci cudziemu cloveku", nasledne sa v skupine stala vydedencom a odvtedy etika.

zuzinka888
18. júl 2024

U nas v prvom rocniku vela toho " krestanskeho" od deti nevyzaduju a ani neocakavsju. Je to skor taka volnejsia hodina kde si kreslia vymalivavsju obrazky z biblie- hovoria o Bohu, kto bol Adam a Eva ako vznikol svet- jednoducho detska biblia. Svate prijimanie v tretom rocniku nie je povinne. A kludne zajdi za uc.nabozenstva. Urcite to pochopi. A mne by to bolo prave sympaticke keby niekto chcel spoznat moju vieru aj bez toho aby bol jej clenom.

vorkola
18. júl 2024

@liz_lemon Ako velmi sa mylis.Nikto nikoho na nabozenstve nestrasi..a zvlast na hodine nabozenstva.To vy zaujati, anti mozno len niektori,tuto na MK konkretne ty,To kde si zobrala ?.Ved,keby nabozenstvo bolo ako predmet neprijatelne, , tak by ho zo zakona ako predmet zrusili.Dobra vyucba nabozenstva,este nikoho nepokazila,naopak mnoho ziakov tam praveze najde pokoj, prave v terajsej dobe, (vela rozvodov, ) .Ved keby to bolo take,ako to pranierujes ty,nikto by tam nechodil.

mikadooo
18. júl 2024

Ahoj, my sme kresťania, ale takí laxní a naše deti nevedeli nič. A v pohode, obidve majú náboženstvo od 1.triedy, do kostola nechodíme, jedna bola na prijímaní, druhá nie. Akurát niekedy také zvláštne témy tu prídu doma na pretras, napríklad dcéra bola v prvom ročníku smutná, že učiteľka náboženstva jej povedala, že zvieratá určite nepôjdú do neba, lebo nemajú dušu. (Ona miluje zvieratá). Tak to mi prišlo trochu kruté... Ale ako píšu baby vyššie, závisí hodne od učiteľa. Ja si myslím, že dcéra nebude jediná, ktorá nebude vedieť ani ťuk z praktickej viery, mrte rodičov dáva dieťa na náboženstvo len kvôli tomu, že sú proste pokrstení a zapísaní ako kresťania, alebo kvôli babkám, tak v tom proste pokračujú 🤷. A my sa doma potom bavíme o tom dosť a ja dosť otvorene priznávam, že nie všetko, čo kto povie, musí byť tak, ako to ten dotyčný povedal, že niektoré veci sú jednoducho overiteľné až po smrti... 😁😁😁.

mikadooo
18. júl 2024

@mikadooo ale teda snažím sa nekaziť katechétom autoritu, len proste u nás doma sa to kresťanstvo nejak dogmaticky neprežíva.

januska12323
18. júl 2024

Nerob z toho drámu, náboženstvo sa vyučuje ako každý iný predmet. Ja som celú základnú a strednú školu chodila na náboženstvo ako neveriaci nepokrstený človek a doslova nič si z tých hodín nepamätám. Jedine moje sklamanie keď som nešla na 1.prijimanie a nedostala som darčeky.

autor
18. júl 2024

Ďakujem žienky, popytala som sa prave aj čo tam majú už deti a ževraj je tam nejaká veľmi mila učiteľka a že nič také neriešia že normálne si kreslia možno nejaké príbehy k tomu a tak...že sú veľmi milý tak snáď nebude problém

majka99999
18. júl 2024

Moji obaja chodia na nabozenstvo a boli v kostole tak 5x, nie su pokrsteni, nemali ani 1. sv. prijmanie. Ja tiez nic, muz je taky vlazny katolik, nie sme v kostole zosobaseni, hoci mne by nevadilo. Teda neviem, ci na spoved ide aj ta neveriaca polovicka, toto by mi vadilo, tak isto, ak by sa niekto staral do mojho prava na volbu (myslim, ze keby sa zistilo, ze dietatko je postihnute) a sexualneho zivota pocas predmanzelskej nauky.
Inac deti poznali bibliu z knizky s pribehmi alebo z telky. Pokrstit by som ich tiez dala, ak by chceli, len by sme museli najst krstnych rodicov.

lalilla
18. júl 2024

Ja som tiez chodila na nabozko a spominam dobre. Zalezi od ucitelky aj. My sme kreslili, citali biblicke pribehy detske, spievali pesnicky.
Potom sme mali povinne nedelne omse detske kvoli prijmaniu.

1ryba
18. júl 2024

Moje dieťa chodilo celú ZŠ na náboženstvo. Nie sme veriaci, ale chcel tam chodiť tak chodil. Žiadne sviatosti si nerobil. My sme mu ponúkli že môže, nechcel. Učiteľke ani farárovi to nikdy nevadilo.

vorkola
18. júl 2024

@liz_lemon No vsak toto je pravda teda UPT = VRAZDA. .Ale neverim, aby katechet, alebo katechetka,malym detom, vysvetlovala o UPT

barbie2023
18. júl 2024

Náboženstvo jej neublíži a keď chce mala by si jej umožniť. Keď sa jej nebude páčiť tak o rok sa prehlásil 🤷.

barbie2023
18. júl 2024

@januska12323 nie každý veriaci kresťan má 1.prijimanie, či ako sa to volá. To majú len katolíci,ale kresťania sú aj evanjelici, baptisti, pravoslávni..

magdalenal
18. júl 2024

Necitala som komentare vyssie
Som katechtka a ucim nabozko na zakladnej skole. Je uplne bezne ze na nabozenstvo chodia decka, ktore maju neveriacich rodicov a nepraktizuju vieru, vobec .... nikdy som.s tym.problem nemala a urcite nemali povinnu ucast na sv.omsi a ani som ich nikdy neurazala a naponizovala... co sa prijimania tyka, vobec nan dcera nemusi ist. Pokojne moze chodit na nabozenstvo celu zakladnu skolu a sviatosti mat nemusi.
Za.mna, pokial sa ziak sprava na hodinach uctivo, hodi pripravemy, neuraza veriacich spoluziakov, ci sa umyselne nevysmieva, nemam ziaden problem...
Verim, ze natrafite na vybornu pani ucitelku ;)

lara45
18. júl 2024

Ja som veriaca.Kebyže sa dá vrátiť čas tak, by som na naboženstvo nikdy nešla.Nás učil farar a bolo to hrozné.Všetky tie nekonečne modlidby ,ktoré sme sa učili ako básničky a z ktorých sme potom boli znamkovaný.Potom pravidelne chodenie do kostola,ktoré mi nič nedalo ale vlastne aj dalo kostol mi ukázal kde si môžem sadnút a kde nie pretože na tom mieste sedi 20rokov ten istý dedko.Naučil ma vydržať byť ticho 1hodinu.Samozrejme nechýbala ani posilka každé 2 min. Si kľaknúť ,stáť a sedieť. A samozrejme nemohlo chýbať oblečenie.Ktoré mi mamka kupovala pravidelne aby som nešla v tom istom každu nedelu l, pretože ľudia v kostole sú veľmi pozorní oni si všimajú aj fliačik alebo nitku a potom ked idú z kostola tak, ešte pred bránami to samozrejme riešia.No a spoväď tak, to bolo utrpenie.Hovoriť o tom čo som urobila zlé človeku, ktorý ma potom hodnotil aj na zálede mojich hriechov tak, to bol vrhol. Ale aby som dokončila ,to čo som začala na náboženstve ma nikdy nenaučili, že Boh nás ma rád, že je dobrý.Skôr som mala obraz Boha ako človeka, ktorý nič nerobí len dáva čiarky ľudom ,ktorí urobili niečo zle a potom ich trestá.Najlepšie bolo to keď sa farár postavil pred tabuľu a každí sme mali sami za seba povedať kto z našej rodiny chodí do kostola samozrejme ,že ten kto povedal ,že chodí sám alebo ako ja s dedkom tak, sme boli hneď skrityzovaní pred celou triedou.Teraz je to iné zažila som Božiu lásku a nechodím do kostola.Ak by chcelo moje dieťa chodiť na náboženstvo snažila by som sa ju odhovoriť.Takže, je to na tebe každí má iné skúsenosti pre niekoho to môže byť normálne to čo som napísala l.Je to moja skúsenosť môj názor a rešpektujem aj názor neveriaceho.

oslo1
18. júl 2024

Prepacte, ze sa vam sem votriem, ale byvam 20 rokov v UK a o nabozenstve a politike sa nebavime s rodinou/priatelmi.
Ked vase deti v skole chodia na nabozenstvo na Slovensku, tak preberaju vsetky nabozenstva? Alebo len katolicke/evanjelicke/ortodoxne?
Ja som si dala na tom zalezat, aby syn chodil u nas do nenabozenskej skoly (maju bud catholic, alebo church of england) a ked preberaju nabozenstvo, tak beru vsetky nabozenstva v skole. Oslavuju aj DIvali, aj Ramadan a aj Velku noc/Vianoce. Zidovske sa mi zda, ze neoslavovali, ale tak zidia maju svoje skoly.
Nechcem rozduchavat vasne, len sa pytam. Dakujem.

1ryba
18. júl 2024

@oslo1 na Slovensku sa učí len náboženstvo katolícke, evanjelické a myslím že pravoslávne. Nič také, že sa učia o náboženstvách všeobecne. Ak žiak nechce chodiť na náboženstvo, musí chodiť na etickú výchovu, čo je ekvivalent k náboženstvu. Oba sú povinné voliteľný predmet.

oslo1
18. júl 2024

@1ryba Dakujem za vysvetlenie.

luccija
18. júl 2024

Dcéra chcela chodiť kvôli spolužiačkam nechodíme do kostola.Nikto ju nenútil chodiť na omše, ani prijímanie.Podla toho, čo hovorila tak to mali len tak ako občiansku náuku čo sú dobré skutky, zle atď....nejakú históriu.Asi všade majú k tomu iný prístup, keď budete mať rehoľnú sestru bude to o inom oni mali zástupcu riaditeľky a boli to veľmi voľné hodiny.