Ahojte nemate niekto skusenosti so skolami vo Wien? chceme sa tam prestahovat za manželom no neviem doriešit situaciu so skolu nakolko dcerka už ide do tretej triedy a neviem ani ako to tam je so skolkami nemate niekto skusenosti a rady prosim?
@vroni dakujem zatial tak predbežne hladam a zistujem chystame sa až od buduceho skolskeho roku nie teraz to by bolo moc na rychlo pre vsetkych a maš s tym vlastne skusenosti alebo ......?
@zipper111111, no, skusenosti.... Hladali sme skolku i skolu pre vlastne dieta (zijeme vo Viedni), takze skusenosti sa nazbieralo viac, nez mi je mile 😠 Ale zase nie som skolsky inspektor, aby som mala aj pohlad zvnutra 😉
no a vaše deti tam navstevuju školku či školu? alebo ako ste to poriešili ?ja mam strasny strach s toho čo bude ........
@zipper111111, uz skolu. Do skolky sme prihlasovali cca rok vopred (sukromnej, ale chceli sme len tu a ziadnu inu), do skoly dva roky vopred (vsetci krutili hlavou, ze tak "neskoro", ale miesto dostala - lenze islo o vychytenu skolu) Do skol sa bezne zapisuje v januari, podobne ako u nas, len vyberat treba zacat skor a ak je ta vyvolena skola viac v kurze, treba ratat s tym, ze bude treba "ocaruvat" riaditela, aby dieta aj naozaj vzal - a na to je uz pri zapise neskoro (ze dieta zapisu este neznamena, ze ho aj zoberu!!!!)
Asi ta nepotesim, ale so skolami to je bieda. Na dobre sa prihlasuje v riadnom predstihu alebo stoja mastnu sumu, tie ostatne su este mizernejsie nez slovenske (nie vybavenim ale urovnou vyucovania) So zaradenim dietata problem nebyva, maju skusenosti s detmi, ktore nevedia jazyk, ale to je tak asi jedine pozitivne. Skolky sa drzia jedinej zasady - hlavne deti nepretazit - takze vo vacsine s detmi nerobia nic, maximalne zopar pracovnych listov s predskolakmi. V statnych sa na miesto obvykle caka (hlavne ak chcete skolku v konktretnom okoli), sukromne su flexibilnejsie, ale aj tu miesto nedostanete okamzite takmer nikdy. Statne skolky su zadarmo (plati sa len strava), sukromne sa pohybuju od 50 do 1000 euro a cena nic nehovori o ich urovni (velmi prudko kolisavej). Ak chces riesit situaciu od tohto septembra, tak budes potrebovat z pekla stastie, aby si vobec nieco nasla (akolu aj skolku)....