Môžu byť 15 a 10 ročné deti doma bez dozoru?

suzitok
22. jan 2014

Narazila som na problem, som sama s detmi a chodim do prace, rannu zmenu mam od 7,00 do 14,00 a poobednu zmenu od 10,30 do 17,30....popoludni su deti same doma, pridu spolu zo skoly, urobia si ulohy a hraju sa...su vo veku 15 a 10 rokov. Mozu byt deti v tomto veku same doma pocas necelych 2hodin ?? Dakujem

carrie4
22. jan 2014

Osobne si myslím, že by mohli byť vzhľadom na ich vek. Ale ono to je o tom či sú zrelé sa navzájom postrážit 🙂

netswan
22. jan 2014

no to su az take male deti neni. Pokial im veris... A ze sa o ne bojis je normalne.

sissy27
22. jan 2014

@suzitok podľa mňa v pohode, ale ty ich poznáš najlepšie, či sú schopní tie dve hodiny vydržať v pohode, alebo majú sklony "sa pozabíjať" ...

luba28
22. jan 2014

@suzitok jasne,ze mozu,ved su to uz velke deti,....moja 10 rocna je aj dlhsie cez den sama,...

kristiii
22. jan 2014

@suzitok my sme bývali s bratom sami doma keď sme mali 5 a 9 rokov. 15-ročné decká bývajú bežne celé týždne na intráku tak tie 2 hodinky poobede by to mal mladý zvládnuť aj s mladším súrodencom. Samozrejme že záleží od povahy detí, treba ich viesť k zodpovednosti od mala, ja osobne v tom problém nevidím, ty ich musíš poznať najlepšie ale podla toho čo si napísala to zvládajú v pohode.

mokon
22. jan 2014

@suzitok moje 7 a 11 tiež ostávajú max 3 hod vkuse samé, sú pod neustálou telefonickou kontrolou, mne sa zdá že tvoje môžu tie 2 hod určite ostať

bullinka
22. jan 2014

Podľa mňa, to je o tvojej dovere k nim, či si si istá, že nič nevyvedú. Ale už sú dosť veľké, aby vedeli, čo môžu, a čo nie. Ja som bežne zostávala sama doma. Či prečo si myslíš , že by nemohli?

vivusika
22. jan 2014

no, ja som inú možnosť nemala, cez prázdniny boli samé 10 a 5 ročný ráno od 6.30 do 9.00. Ale dcéra je veľmi samostatná, malý ju poslúcha,takže som im musela dôverovať. Ale vstávali okolo 9. a ja som vtedy prichádzala domov... ale raz sa stalo to, že k nám do dvora vošiel niekto nevítaný, dcéra ho našťastie videla, keď preskočil plot a hneď mi volala... ja som bola do 5 minút doma, ale on si i tak stihol otvoriť zatvorené plastové okno a vojsť dnu, len vtedy som prišla domov ja a on našťastie utiekol. Ešte teraz mi chodia zimomriavky... odvtedy doma nezostanú deti samé ani chvíľku. Keďže náš dom je prízemný, zabezpečili sme okná a kúpili nemeckého ovčiaka... Ale takú skúsenosť neprajem nikomu.

suzitok
autor
22. jan 2014

Dakujem pekne za rychle prispevky...samozrejme, deti mam samostatne, doverujem im v plnej miere, mozem sa na nich spolahnut a nemusim mat absolutne strach, co budu robit doma, ked tam nie som ja....tiez suhlasim s kristiii, co napisala, ja som tiez mala ako dieta kluc na krku od svojich 9rokov a brat mal 6 a bolo to vtedy bezne...veci sa maju tak, aby bolo jasne, ze toto zacal riesit moj byvaly manzel, ze su deti same, ze si mam najst pracu, na pol uvazok..alebo mam ostat doma !!! cize ak by tuto vec chcel riesit niekde napriklad na sude, mozem byt kludna a s takymito "debilinami" tam neuspeje? 🙂

luba28
22. jan 2014

@suzitok ved ich nenechas na ulici???jasne,ze neuspeje

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
m_ij_ka
23. jan 2014

@suzitok podľa mňa môžu byť doma samé, sú dosť zrelý na to, aby vedeli čo majú robiť a ak ste dohodnutí že si majú robiť úlohy tak ten čas im prejde veľmi rýchlo. Je to všetko len o tvojej dôvere voči nim ak majú prejavenú dôveru tak sa môžeš na nich spoľahnúť. Ak si si neni istá ( či náhodou nevyvádzajú doma) tak by som ich prezvonila na mobil a takto ich kontrolovala. 🙂

satanka1
23. jan 2014

@suzitok jaj to mas takeho exmanzela ako ja
Do vsetkeho rype a vyhladava coho by sa chytil.My teraz chodime kazdy den za nevlastnou dcerou do nemocnice do Ba a deti 11 a 8 su sami doma aj do 8 vecera.Inak to jednoducho nejde.Maju kluce,telefony...
Niekde som citala,ze do 12 r.by nemalo byt dieta same,ale nie vzdy sa to tak realne da.15 rocny moze byt urcite sam.A to je aj v pohode cas a len 2hodinky.To byvalemu viac vadi,ze sa vies o teba a deti postarat a nie to,ze take velke deti su same

suzitok
autor
23. jan 2014

@satanka1 presne si to vystihla, zrejme on ma komplexy sam zo seba a takto to prejavuje...

mima4
23. jan 2014

@suzitok manzel sa ta snazi zneistit, ci exmanzel ... proste zakomplexovany chudak.
Neviem ako to teraz je, ale ked som bola ja mala, pri detoch od 10 rokov uz ani rodicia neboli vypisovani na OCR... pretoze to uz boli velke deti.

suzitok
autor
23. jan 2014

@mima4 plne suhlasim 🙂

babulina
23. jan 2014

10rocne dieta u nas v skolke moze vyzdvihnut svojho mladsieho surodenca, takze urcite by manzel neuspel, bez problemov mozes ich nechat samych doma pokial ty mas v nich doveru

rakywanda
23. jan 2014

@suzitok ak s tým deti nemajú problém a sú "rozumné" tak nevidím problém, treba ich viesť k samostatnosti a zodpovednosti.
ja som od 10 rokov bola úplne samostatná - budila som sa sama, robila som si desiatu, chystala sa sama do školy, poobede som bola tiež zhruba 2 hodinky sama. A od 15 rokov som denne cestovala niekoľko km na strednú školu a mala frajera 😀

rakywanda
23. jan 2014

@suzitok a to si ako ex predstavuje, že ak budeš doma sedieť resp. na pol úväzku robiť a nezarobíš dokopy nič, on vás bude živiť? no, potom by vykrikoval, že sa ti nechce do práce a blábláblá...

maribell
23. jan 2014

toto som nasla na internete .. tak teraz ze vyber si 😀
"Žiaden zákon neupravuje to, ako staré dieťa a na ako dlho je možné nechať samé doma," hovorí Alexandra Donevová z ministerstva spravodlivosti.
No ak bude odhad rodiča nesprávny a dieťaťu sa osamote niečo stane, rodič za to musí prevziať plnú zodpovednosť. "Môže ísť v konečnom dôsledku o naplnenie skutkovej podstaty ublíženia na zdraví z nedbanlivosti," hovorí expertka na trestné právo Lucia Kurilovská.

"V extrémnych prípadoch môže ísť o naplnenie skutkovej podstaty trestného činu opustenia dieťaťa," doplnila Donevová. Ak v tomto prípade rodič vystaví dieťa nebezpečenstvu smrti alebo ublíženia na zdraví, hrozí mu trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov.

kacena4
23. jan 2014

@suzitok neries v dnesnej dobe su mnohe deti v tomto veku same doma aj moje byvaju hoci aj ked ideme len na nakupy tak su same doma neberieme tie najstarsie so sebou je to prirodzene ucime ich zodpovednosti. tak nech ex nevyvadza a trhne si ak by ste boli spolu tiez by ste ich nechavali samych keby ste niekam chceli ist spolu ci uz do obchodu ci do restiky ci sa niekam zabavit.... a neriesil by taketo hovadiny ako najst si pracu na 1/2uvazok ci ostat doma 😉 😉

jasminet
23. jan 2014

ved 15 rocne "dieta" ma uz OP, moze sexovat, tak preco by nemohol byt doma sam a strazit mladsieho surodenca? 😕 😕 😕

sherynkamalinka
23. jan 2014

ja nechavam aj 8 r ale len pol hodku ak mi treba ist na nakup, ale minule sa nam stalo, ze sme mali v bytovke poziar, vtedy sme boli doma vsetci ale napadlo mi, co by som robila ak by bol vtedy doma sam,a co by robil on.... ☹ Nahoda je blbec

roberto7
23. jan 2014

V pohode, deti v tomto veku uz zvladaju sa o seba postarat.

digysa
23. jan 2014

@suzitok Urcite ano. Ja mam sice iba 5 a 8 rocne deti, ale vidim, co dokazu, vidim, ako sa hraju, vidim, co robia, ked ich necham hodinku samych (myslim tym, ze ich nerusim)........ Mojim detom v takom veku by som urcite doverovala. Hlavne vedia, ze mi mozu kedykolvek zavolat, ked maju otazku a ja im mozem tiez zavolat.

tenerifka
23. jan 2014

@suzitok Urcite mozu, ale treba si s nimi ujasnit reakcie v pripade nejakych krizovych situacii. Co ak niekto zvoni? Opytat sa kto je tam? Otvorit? Neotvorit a ani sa neozyvat?
Ja sa nebojim, zeby decka nieco doma vyparatili ci nieco podpalili, ale bojim sa, ze by v pripade, ze by niekto napriklad zacal trieskat na dvere spanikarili......Vedia, ze ked su nejaku polhodinku same doma, tak nesmu vobec otvarat, vlastne sa ani ozvat, ze je niekto doma, ak je nejaky problem okamzite mi zavolat. Len co keby nas isli napriklad vykradnut? Tu neviem, ako treba zareagovat.....

suzitok
autor
23. jan 2014

@jasminet super si to napisala 🙂 mas pravdu...a ked sa to tak vezme, 15rocne "deti" su aj na internatoch same, a vieme vsetci velmi dobre, ze tam dozor zlyhava na plnej ciare...tak preco by nemohlo byt 15 rocne dieta, ktore mimochodom je poslusne, zodpovedne, nevymysla blbosti, postara sa o surodenca...atd. same doma? 🙂

andreasiskova3
24. jan 2014

@suzitok Ahoj, môj starší syn , keď som začala chodiť do roboty nechcel zostávať v družine , tak od 10 rokov býval sám doma. Ja som chodievala z roboty až o pol piatej , bola som s ním v tel. kontakte. Vždy keď prišiel zo školy, tak mi zavolal, alebo poslal sms, že je už doma a ešte potom som mu raz neskôr ja zavolala, či je všetko v poriadku pre istotu. Niekedy mu bolo dlho, ale vždy si našiel zábavku. Mal zakázané komukoľvek otvárať dvere. Potom sa k nemu pridružil aj mladší o 2,5 roka, ktorého vyzdvihol v škole a bolo im spolu veselšie. Mohla som sa na nich spoľahnúť, že nič nevyvedú, takže v pohode. Keď som prišla z roboty, tak som musela zas navariť , upratať atď.... a malí zasadli do kuchyne ku mne a mohli sa vyrozprávať do sýtosti 😀 .