Môžme ísť na zápis aj do inej základnej školy?

pimpulienka
29. mar 2017

Ahojte. Dcerke som dala odklad skolskej dochadzky do skoly Česka v Bratislave a samozrejme opat musime ist na zapis tam aj tento rok. Moja otazka znie: ked ma medzičasom zaujala este jedna skola v našom regione, mam moznost ist na zapis aj tam a este sa vlastne moct rozhodnut? ci uz nie a musime ist do skoly, kde mame papier s odkladom? Moc dakujem za odpovede ako to riesit

anjelic
29. mar 2017

Zapísať môžeš na viac škôl, ale prijať Ťa musí len spádová škola - podľa obvodu. A najneskôr v auguste /keď si školu vyberieš/ by si mala oznámiť ostatným riaditeľom škôl kam dieťa prijmú, že nenastúpi.

pimpulienka
autor
29. mar 2017

Obidve su obvodovo Nove mesto, kde aj byvame.

flofli
29. mar 2017

Myslím, že toto je na rozhodnutí riaditeľa danej školy, keďže sú obidve v rovnakom obvode. Ja by som si vytipovala tú lepšiu a išla konkrétne za riaditeľom a s ním to doriešila. Jemu to bude v princípe jedno, keďže obe sú v tom istom regióne s tým, že keď bude mať dieťa navyše - o to lepšie aj pre školu 🙂

pietra
29. mar 2017

spadova skola sa neurcuje len podla mestskej casti, ale aj podla konkretnych ulic.

@pimpulienka na zapis mozes ist na akukolvek skolu. Tato skola ta vsak nema povinnost prijat, ak ma plno. Musi uprednostnit deti, pre ktore je spadova. Mylna je predstava, ze spadova skola musi dieta prijat kedykolvek. Moze sa stat, ze na zapis pride nejake mnozstvo deti, skola vyda rozhodnutia o prijati, naplni uplne stav a potom sa odrazu zjavi rodic, ze jeho dieta neprijali tam a tam a chce sa zapisat na spadovu skolu. Ale tam uz nie je miesto a skola ho nie je povinna prijat, preda nevyhodi niekoho ineho. Povinnostou je len umiestnit dieta do skoly v mestskej casti.

duun
29. mar 2017

@pietra Hľadala som v zákonoch, že podľa čoho je / nie je tá povinnosť prijať v spádovej škole. Čo som našla, mi príde trochu nezrozumiteľné - nikde som totiž nenašla žiadny odkaz na to, ako má presne ten riaditeľ postupovať - to odporučí školy v okolí a hľadajte si? (text je skopírovaný, nepodstatné som vynechala = ...)

Zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon)
§ 20 (5) Žiak plní povinnú škol. dochádzku v ZŠ v školskom obvode, (§ 8 ods. 1 zákona č. 596/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov) v ktorom má trvalý pobyt („spádová škola“), ak zákonný zástupca pre svoje dieťa nevyberie inú ZŠ. Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v inej ako spádovej škole, ak ho riaditeľ tejto školy prijme ....

(6) Riaditeľ spádovej školy je povinný prednostne prijať ... žiakov, ktorí majú miesto trvalého pobytu v školskom obvode spádovej školy... a to až do výšky maximálneho počtu žiakov v triede príslušného ročníka. Ak je počet žiakov vo veku plnenia povinnej školskej dochádzky, ktorí ju majú plniť v spádovej škole, vyšší, ako sú kapacitné možnosti spádovej školy, postupuje zriaďovateľ podľa osobitného predpisu - odkaz na § 8 ods. 4 zákona č. 596/2003 Z. z. v znení neskorších predpisov.

duun
29. mar 2017

...a

§ 8 ods. 4 zákona č. 596/2003 Z. z. - Žiak môže plniť povinnú školskú dochádzku v ZŠ mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko, so súhlasom riaditeľa ZŠ, do ktorej sa hlási. Riaditeľ ZŠ, do ktorej bol žiak prijatý, oznámi túto skutočnosť riaditeľovi ZŠ v školskom obvode, v ktorom má žiak trvalé bydlisko, ako aj zriaďovateľovi ZŠ, do ktorej bol žiak prijatý. Obec, ktorá je zriaďovateľom tejto ZŠ, oznámi obci, v ktorej má žiak trvalé bydlisko, jeho prijatie do ZŠ v príslušnom školskom obvode.

pietra
29. mar 2017

@duun neviem, ako to presne funguje. Viem len, ze ak prides na zapis do spadovej skoly, je ta povinna prijat. Vacsinou potom prisposobuju pocet tried. Jednoducho nemas problem. Lenze teraz sa do skoly dostavaju silne rocniky. Rodicia si skoly vyberaju a stane sa, ze v ich vybranej skole miesto nie je. Lebo nie vzdy ma skola moznost otvorit viac tried, ci uz z priestorovych alebo inych dovodov. Takze zoberie deti, ktore zobrat musi a tym, co pod nu nepatria vyda rozhodnutie o neprijati. A potom ti rodicia pridu do spadovej skoly. Lenze aj ta ma uz vacsinou vydane rozhodnutia o prijati. A to je ta veta "az do vysky maximalneho poctu ziakov v rocniku". Jednoducho ak uz miesto nema, tak to dieta zobrat nemoze. A zial, vela rodicov takuto situaciu riesi aj v auguste, co je pre mna nepochopitelne,
Neviem, ako potom riaditelia postupuju. Myslim si, ze to riesia na mestskom urade, teda ze ten problem presunu na zriadovatela a ten rozhodne, co dalej. Lebo je povinnost dieta do nejakej skoly umiesnit.
Druha vec je, ze velmi velke mnozstvo rodicov absolvuje zapisy na niekolkych skolach. Ti slusnejsi si aspon hned po prijati vyberu skolu a dalsej daju vediet a tym uvolnia miesto ostatnym. Niektori si to rozhodnutie nechavaju pomaly az do zaciatku septembra.
Keby som to musela riesit, tak v piatok idem na zapis do skoly, ktora sa mi paci. V sobotu k zaveru zapisu zbehnem do spadovej skoly a opytam sa priamo riaditela, ako to tento rok vyzera. V sobotu uz maju predstavu, kolko deti im na zapis prislo, kolko bude asi mat odklad, kolko ma zaujem nastupit. Dopredu totiz nikto netusi, kolko deti pride.

Ja mam deti v inej ako spadovej skole, dokonca v inej mestskej casti. Zapis sme absolvovali len v tej skole, kam teraz chodia. Spadovej skole som nic neoznamovala, ale netusim teda, ci nasa skola davala nieco vediet.

pimpulienka
autor
29. mar 2017

Dakujem za informacie 😊

negymama
30. mar 2017

@pimpulienka jasne ze mozes, dcera mala odklad v spadovej skole, na druhy rok sme isli na zapis do inej skoly a spadovej sme nic neoznamovali ale je mozne ze nasa skola dala oznam spadovej ze dieta bolo prijate k nim .

duun
30. mar 2017

@pietra ďakujem. No.. pred pár rokmi všetci chceli hŕŕ rušiť ZŠ, že ideme šetriť. Ale nik si nepozrel, ako vyzerá demografia a tá pôjde nahor.. čiže najbližších 5-6 rokov budeme radi za každú zš, ktorú niekto aktívne nezrušil. Adaptácia nejakých prázdnych priestorov alebo znovuvysťahovanie trebárs CVČ čo tam zatiaľ vzniklo, to by bola iná mela a oveľa viac peňazí, ako udržanie prázdnejšej školy. Ale už som off topic..

mischelin999
30. mar 2017

Bolo by asi najlepsie ak by si si to nenechavala na poslednu chvilu a sla sa po skolach osobne informovat a pozistovat si aky postoj k tomu zaujmu jednotlivy riaditelia skol. Aby si na konci nebola nejak neprijemne prekvapena a predsa sa problemy riesia lepsie skor ako na poslednu chvilu

pimpulienka
autor
30. mar 2017

Volala som si do tej, co sa mi pozdava viac a povedali ze ano mozme prist na zapis aj k nim, ze oni potom poslu rozhodnutie.. no len otazkou je, ci mam ist do oboch cize aj do tej povodnej, kde mame odklad a potom cakat z obidvoch rozhodnutie

veronika33
31. mar 2017

@pimpulienka nie, do tej školy, kde si bola na zápis minulý rok už ísť nemusíš, oni ťa tam už evidujú

pimpulienka
autor
31. mar 2017

@veronika33 aha, lebo riaditelka mi pri vystavovani odkladu vravela, ze musime prist aj tento rok este raz napriek tomu, ze sme uz boli..

pietra
31. mar 2017

@pimpulienka zapis treba absolvovat znovu, aj keby ste isli na rovnaku skolu, kde ste vlani ziadali o odklad

veronika33
31. mar 2017

@pietra
@pimpulienka určite netreba zápis absolvovať znova, malý mal odklad a vyslovene mi to povedali, že na ďalší rok ísť znova na zápis nemusíme. Len ma koncom školského roka, tuším v júni zo školy telefonicky kontaktovali, či tam budúci školský rok drobec nastúpi.

pietra
1. apr 2017

@veronika33 to moze byt interna zalezitost konkretnej skoly, ze to riesia takymto sposobom a mozno si tak akoby poistuju, aby k nim dieta nastupilo. Ale vo vseobecnosti plati, ze zapis treba absolvovat. Ono aj protokol o zapise (ci ako sa to tlacivo vola) treba vypisat a podpisat

pimpulienka
autor
1. apr 2017

no len ja by som sa priklanala k tej druhej skole, co som spominala tam ideme na zapis v piatok na 100 percent tato povodna- tam iba ked sa nezadari v tej lepšej.. len takto. Dilemu mam z hladiska nasledovneho: pojdem do obidvoch lenze ja chcem vlastne iba tu jednu no a aby nepochopila ta prva povodna, ze chcem ist automaticky tam.mam im to aj nacrtnut, ze vyberam inu? to asi nie, čo? Chapeme sa? 😀trošku hotentotsky napisane..🤦🏻‍♀️

pietra
1. apr 2017

@pimpulienka nemusis im hovorit nic. Len ked budes mat rozhodnutie o prijati z tej vybranej skoly, tak tej povodnej oznam, ze tam dieta nenastupi.

pimpulienka
autor
1. apr 2017

@pietra dakujem ☺ skusim teda tak pojdeme iba do tej vybranej a keby to nevyšlo ostane ta povodna..

pietra
2. apr 2017

@pimpulienka isla by som aj do tej povodnej na zapis, ale nevravela tam, ze uz ste na jednom zapise na inej skole boli

lemurko
2. apr 2017

No toto je ta nenormalnost systemu, ze si akoze mozes vybrat, ale dopredu nevies ci ta tvoja volba vyjde. Ono to mozno vyzera, ze vsak co rodicia spekuluju, vsak spadova... A bude pokoh. Zial ale su aj spadove, kde napr. Do posledneho dna prazdnin neviete, kde sa budu prvaci ucit, su bez telocvicne, stara budova praska vo svikoch, dostavanie novej v nedohladne... No a teraz rodic... Vsak sa rozhoduj. Co si mam z prsta vycucat, ktora skola z tych co su najblizsie ho vezme? Alebo mame ist na zapis na najblizsich 10? Vsak mozno... Vsade pocuvam len, no my mame plno, ale vsak na zapis pridite a uvidime. No a ked mate este druhe co bude mat 3 a ide, teda malo by ist , do skolky. No tak to sa strasne dobre vybera a kombinuje.

duun
8. apr 2017

Hlavne dúfam, že sa v rámci efektivizácie" a "šetrenia" vo Veľkej školskej reforme zrušia ešte nejaké tie ZŠ - ostane menej učiteľov, tým mierne zdvihnú platy a všetci budú šťastní, ako sa to dobre vyriešilo. Štát šalamúnsky zbavil škôl na úkor samosprávy a zároveň sa nik nepozrie na to, že na ZŠ prichádza demografická vlna a detí bude zopár rokov skutočne veľa.

lea20
Odpoveď bola odstránená
Zobraz