Môžem žiadať riaditeľku o výmenu učiteľky prvákov?

21. máj 2021

Zienky...je mozne ziadat riaditelku ZS o zmenu ucitelky pre prvakov? Mam dceru predskolacku a ma ich od septembra mat ucitelka na ktoru som este pekne a pochvalne slovo ani od deti ani od rodicov nepocula. Kvoli nej presuvaju deti do inych skol. Co robit? Nechcem dat dcerku na inu skolu.

kittykat22
21. máj 2021

Dohodla by som sa s rodicmi z triedy a poziadala riaditelku o termin navstevy. Tam by ste jej mali povedat co vas trapi. Podla toho ako sa zachova, sa mozes rozhodnut co dalej.

nafka0483
21. máj 2021

Otvara sa len jedna jedina prvacka trieda?

Nepovazujem za fer ziadat riaditelku o vymenu kvoli nejakym "klebetam". Nepoviem, keby uz dieta ucila a mam konkretne skusenosti a vyhrady, tak ano, treba to riesit. A v pripade, ze by rovnake vyhrady malo viac rodicov, tak je mozne pomysliet na nieco take ako zmena ucitelky.
V situacii ako opisujes na to nevidim dovod.

Ale ani v praci si nemozes len tak poziadat o zmenu nadriadeneho este predtym ako nastupis, lebo si pocula o nom nieco zle.

pietra
21. máj 2021

poziadat mozes o cokolvek, ale vyhoviet ti nemusia. Prepokladam, ze ani nevyhoveju takejto poziadavke. Kazdopadne mi pripada zvlastne ziadat o zmenu ucitelky skor, ako vobec zacala dieta ucit.

autor
21. máj 2021

@nafka0483 keby to boli klebety...ale su to realny ludia a realne skutocnosti...myslela som ci neexistuje nejaky pravny postup v tomto...

elviku11
21. máj 2021

Môžeš si vybrať školu kde ju zapises. Ale nie učiteľku. Keď sa ti už vopred učiteľka nepáči, jednoducho ju prihlas na inú školu.

pietra
21. máj 2021

tak ak su s tou ucitelkou problemy, mali to riesit ti konkretni ludia, ktori s ucitelkou problem mali. Ak by to boli zavazne problemy, riaditelka to mohla riesit a ucitelka by na skole nebola. Kedze tam je, tak bud tie problemy neboli take zavazne, alebo ich vedenie skoly nechcelo alebo nemohlo riesit. Takto to naozaj nefunguje, ze poziadate dopredu o ucitelku. Ak sa otvara viacero tried, da sa poziadat o zaradenie do konkretnej triedy, ale ani tejto ziadosti nemusi byt vyhovene.
Skus si predstavit extremnu situaciu, do prvej triedy nastupi 20 deti a maju mat ucitelku A. Pat rodicov napise ziadost, ze nechcu A, ale radsej B, vzapati sa ozve inych pat rodicov, ze oni B nechcu, ale nechcu ani A, ale radsej C, ale dalsia skupina nebude chciet C, ale B alebo A, ... Akoze kam by tie skoly dosli, keby si rodicia urcovali, kto ma ucit ich dieta?

marlent
21. máj 2021

No ja neviem teda pride mi to zvlastne este tboju dcerku ani neuci nemas ty osobne ziadne skusenosti...
Inak aka je ta doba zvlastna...tiez som na zs mala ucitelku na orvom stupni riadneho magora ale ked som sa mamine stazovala drzala s uckou este som aj od rodicov dostala vynadane s odstupom casu som sa ich pytala ze ci to fakt nevedeli...vedeli ze je vysinuta ale proste nepodkopli jej autoritu...

klip0
21. máj 2021

Pravny postup nato urcite nieje, lebo nemas pravny dovod nato, aby bola ucitelka vymenena. Ono aj z hladiska organizacie si rodicia urcite nemozu diktovať aku ucitelku chcu a aku nechcu. A ani to na teba nedá najlepsie svetlo. Skor by som riesila prelozebie dcery do inej triedy pripadne skoly ak je to tak zle.

pietra
21. máj 2021

ludia su rozni a nemusia si navzajom sadnut. Ak s tou ucitelkou neboli spokojni nejaki ludia, neznamena to, ze s nou budes nespokojna aj ty s tvojou dcerou. Rovnako, ako nie je zaruka, ze ucitelka, ktoru ti niekto vychvali, sadne tvojmu dietatu.

nafka0483
21. máj 2021

Samozrejme, ze su pravne postupy, aj riaditelka ma smernice, ktorymi sa musi riadit, atd. Ale na to najprv potrebujes mat realnu skusenost, normalne popisanu situaciu, kde bol problem, zaznam o rieseni s ucitelkou, s riaditelkou, pripadne zaznam z inspekcie.
Urcite riaditelka nevymeni ucitelku len tak kvoli tomu, ze jedna mamicka pride, ze ona ma od znamych take informacie, ze s touto ucitelkou je problem. Ak su to take zavazne veci, tak predsa nech to vsetci ti ludia oficialne riesia. Aj keby ju riaditelka chcela kryt, tak maju pisomne zaznamy, ze podavali podnety, opisovali situaciu, kontaktovali zriadovatela ak riaditelka nereagovala.
AKo hovorim, postupy na to su, ale ty nemozes zacat riesit nejaku situaciu, ktora este vobec nenastala. A nemozes riesit za inych situacie, ktore vraj nastali. Nebola si pri nic, netykaju sa ta.

Znova sa pytam - otvara sa len jedna trieda v prvom rocniku?

nafka0483
21. máj 2021

A predstav si ci by sa ti pacilo a ci by to podla teba fer a podla "pravnych postupov" keby tebe ako zamestnancovi napr. vzali vopred nejaky tim ludi, alebo zakaznika, alebo by ta presunuli na ine oddelnie a pod. - napr. tvoj novy sef, ktory este len ma nastupit ale on na teba kadeco pocul.
Este ta netsretol, este nevidel tvoju pracu, vobec netusi aka vlastne si a ako pracujes, ale uz vopred by ta chcel preradit inde, vziat ti projekt, zakaznika a pod.

To by sa ti pacilo?

panelacikova
21. máj 2021

autorka: ešte stále si môžeš dieťa učiť aj doma, ak to urobíš lepšie ako tá "zlá" učiteľka... a k téme... ani ja nevidím dôvod, prečo by ti mali vyhovieť. iné je mať konkrétne sťažnosti, podozrenia... a iné "počula som"... napokon, keby to bolo s ňou až tak zlé, pochybujem, žeby si škola ničila kvôli jedinému človeku reputáciu... môže byť, že niektorí chorobne naviazaní rodičia na svoje deti nemohli čo-to prehltnúť a očiernili ju. kým nevyskúšaš, nemôžeš riešiť...

kitycat
21. máj 2021

Este ani neuci dcerku ale uz jej v podstate vsugerovavas, ze to bude zle a ze bude zla. Ta zena musi mat naozaj "radost". Vsetci ti rodicia ostali len pri slovach a nie pri skutkoch...

Vsak anonymka povedz co konkretne si pocula? Fajci? Pije? Je moc stara? Moc mlada? Krici? Bije? Neuci?

Co podla tych klebiet robi? Prihlas dieta do inej skoly ak veris klebetam..

panelacikova
21. máj 2021

@marlent no lebo bola vtedy v tomto smere normálna doba. teraz je doba doslova chorá. nepoviem, že som niektoré veci dcére nepomohla viac ako bolo potreba, ale NIKDY som neriešila ľudí, personál, atď. skôr som s nimi mala snahu diskutovať kvôli dcériným zdravotným ťažkostiam, aby mali pre isté veci pochopenie. a vždy mali. a to si dcéra prešla od úplne benevolentnej pani učiteľky, dobrej ako med, až po sekeru riadnu, takú, že deti boli ticho ešte aj cez prestávky... nikdy som neriešila toto.
ale rodičia sú strašní mnohí, to je pravda. robím tiež v školstve a žasnem, čo všetko sú schopní riešiť s učiteľom alebo na čo všetko sú schopní sa sťažovať :( len aby ich anjelikovia mali vydlaždenú cestu...

marlent
21. máj 2021

@panelacikova ja tejto dobe nerozumiem naozaj nie...deckam chyba respekt...lenze ani sa necudujem ked to tu tak citam nemyslim len tuto temu ale celkovo.smutne ale respekt pokora a ucta a nejaky znysel pre zodpovednost chyba rodicom decka to nemaju od koho odkukat

autor
21. máj 2021

@kitycat pred dcerkou toto samozrejme neriesim...

autor
21. máj 2021

@panelacikova nechcem nikomu vydlazdit cestu...je to mala skola...otvaraju len jednu triedu...

autor
21. máj 2021

Dakujem zienky za vase nazory...posunuli ma dalej, pekny vecer

panelacikova
21. máj 2021

autorka: ja som to myslela všeobecne... lebo je to proste tak, bohužiaľ 🙂

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
21. máj 2021

úplne zbytočne... riaditeľka zodpovedá za svojich zamestnancov a na nejaké reči mamičiek len tak nedá....
Inak ja som sa už stretla s danou situáciou....
ZŠ. Rodičia spísali petíciu proti pani učiteľke ktorá už roky učila detičky na prvom stupni. Nepomohlo im to. Nakoniec deti učila až 3 roky. Potom o ďalší rok učila aj dcéru - nevidela som žiaden problém. Možno bola troška prísnejšia, deti mali rešpekt, ale to bolo všetko...

syslik81
21. máj 2021

jeden rodic nespokojny a dalsich 20 moze byt ok .. ak by ju vymenili co ty kt nevadi al kt su za nu radi? jedina moznost j dat dceru na inu skolu .. alebo ju naucit zit s tym ze nie vzdy stretneme ludi kt nam vyhovuju ale treba sa s nimi naucit zit .. isto nieje taka zla-inak by uz neucila .. skor dnesne maminky su strasne precitlivene .. vyskusaj a mozno budes spokojna

klip0
21. máj 2021

A hlavne sa netreba stresovať dopredu. Mozno vy budete uplne spokojne a bude sa tebe aj malej pacit. Drzim palce

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deti95060810
21. máj 2021

známa mala super skúsenosť....
Na 8 r. gymn. rodičia boli nespokojní s učiteľkou matematiky, lebo bola prísna a 11r. deťom dávala veľa úloh a aj dosť zlé známky.... Riaditeľ im vyhovel. Dostali pani učiteľku ktorá im zas po krátkom čase nevyhovovala, lebo úloh dávala málo a takmer nič ich neučila - a tak rodičia zas písali petíciu - chceli aby pán riaditeľ im vrátil predch . pani učiteľku - tú, ktorá dávala veľa úloh a aj horšie známky.... 😀 toto stihli rodičia za jeden šk. rok na 8 r. gymn.

marlent
21. máj 2021

Inak ono este zaujimavost ale syn chodi do skolky prvy rok...klasika 2 ucitelky...jednu nejdem vystat...syn ju zboznuje a zas ta druha ucitelka je podla mna super ale syn ju rad nema... 🙂 samozrejme maly nevie o mojich sympa a nesympatiach 🙂

tncka
21. máj 2021

Nerob paniku dopredu. Iba kvoli jedna babka povedala. Uz ked ju bude realne ucit a budes nepsokojna tak potom rieste.

rajc1nka
21. máj 2021

Ja zas na rozdiel od niektorych bab vyssie mam takuto skusenost. Dostala som sa v 4. rocniku na ZS po rozdelovani tried podla jazykov k jednej triednej ucitelke, ktora bola fakt magor, nocne mory som z nej mala. Nastastie moja mama videla,aky z nej mam stres (podla mna nielen ja som mala, ale cela trieda, lebo ta ucitelka nielenze podla mna zle vysvetlovala, ale davala aj zvlastne prikazy na spravanie sa v triede a navyse to bola 40rocna zena z dvojiciek a obe sa v 40tke obliekali navlas rovnako) a preradili ma do inej triedy. Som jej za to neskutocne vdacna a stastna,ze sa to dalo uskutocnit. Nehovorim,ze by som ten rok s nou nevydrzala, vydrzala, ale bola by som v strese. Ale my sme boli vacsia skola,kde sa to dalo. Napr potom v 5. rocniku som mala prisnu ucitelku na matiku, samozrejme ze to bol tiez stres, ale iny, lebo tej ucitelke islo o znalosti a hoci davala zle znamky, tak vdaka nej milujem matematiku (toto mama samozrejme neriesila...)

autor
21. máj 2021

Dakujem za vas cas aj vase postrehy

pietra
22. máj 2021

@rajc1nka len to bola ina situacia predsa. Ty si uz s ucitelkou mala konkretnu skusenost a riesili ste konkretnu situacia. Tu zakladatelka o tom, aka ucitelka je, zatial len pocula. Este jej dieta neucila. Nikto tu v diskusii nepisal, ze ak je s ucitelkou problem, tak sa nema riesit.