Moze ucitel odmietnut zobrat ziaka na skolsky vylet?
@prasiatko30 Je to aj legislativne podlozene? Mozu sa rodicia pravne branit?
Neviem, či sa to môže ale na ZŠ som mala spolužiakov, ktorých triedna odmietla zobrať na výlet. Títo spolužiaci mali zhoršenú známku zo správania, čiže preto. Teraz tiež pracujem ako učiteľka a keby mám ísť na výlet s puberťákmi ako boli moji spolužiaci, tiež to zvážim.
Ten ucitel si na kazdej tej akcii zahrava s basou, vela krat to robia aj v ramci vlastneho volneho casu preco by mal riskovat s dietatom ktore ma na haku ucitelove nariadenia a nevie dodrziavat pravidla 🤷♀️ mojho dietata spoluziaci raz takto prisli o koncorocny vylet - lebo fagan a par jeho kamosov sa nevedeli vpratat do koze na jednej skolskej akcii tesne pred odchodom na skolsky vylet - dostali napomenutie a nezobrali ich na vylet lebo mali v prdeli cely skolsky poriadok
Moze
a čo takto miesto právneho bránenia radšej vychovať svoje decko aby sa ho učka nebála zobrať na výlet? 🙈
Legislatívne nie je žiadny nárok na výlet. Treba dieťa naučiť správať sa ako človek a vezmú ho aj na výlet.
Pokiaľ viem, žiadny výlet nie je pre učiteľa povinný. Organizuje ho dobrovoľne kvôli deťom a je logické, že naň nezoberie kadejakého nezvládnuteľného devianta, aby skončil vo väzení. Trestať celý kolektív kvôli 1, 2 nevychovaným deťom a nikam nebrať celú triedu, je nesprávne a tak to učitelia riešia takto.
Ale myšlienka, že rodič takéhoto dieťaťa namiesto zamyslenia sa nad tým, čo doma vychoval, chce ešte podávať na učiteľa sťažnosť, ma rozveselila.
no, samozrejme, že može, vylet nie je povinný! už si to uvedomte.....učitel nemusí ísť na žiadny výlet a nemusí vziať nikoho....a už vôbec nie dieťa, kt. má napr. problémové správanie....čiže vaše právne branenie vam nepomôže.....môžete ísť na výlet s ním vy;)
Ucitel nie je povinny ziadny vylet organizovat, nikde v legislative to nie je ukotvene, je to jeho dobra vola. Takze ked sa na tuto torturu da, je logicke a samozrejme, ze tam vezme len deti, ktore dodrziavaju sk.poriadok a vedia sa adekvatne situacii aj spravat
Inak, spomenula som si na staru diskusiu o tom, ze ucitelom vylet platia rodicia😃 je to fajn kombo, zobrat nezvladnutelne deti, pri ktorych na kazdom kroku hrozi basa a este si to aj zaplatit😁
A prečo odmieta? Dieťa má nejakú diagnozu? Alebo má nejaký konflikt s učiteľom?
No dalo by sa to riesit cez diskriminaciu, ale bolo by lepsie realne sa na to pozriet, ci naozaj ten ucitel nema na to dovod. On ak to odovodni, nie je problem. Zobrat nemusi. U nas kovli par detom, kedze ucitelka nechcela "diskriminovat", nesial nikto na vylet... aj tak sa da.
Áno, môže. Skúste sa zamerať na to, prečo ho nechce zobrať.
Samozrejme, že môže. Ten učiteľ má za žiaka zodpovednosť a keď sa nevie správať, tak bohužiaľ. Chces sa brániť? Nemusíš. Treba naučiť dieťa správaniu a rešpektu a môže na výlety chodit
stačí chvíľka gúglenia :
Organizovanie pobytov detí v škole v prírode, výletov, exkurzií, jazykových kurzov, kurzov na ochranu života a zdravia, športových výcvikov a ďalších aktivít legislatívne upravuje zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (ďalej len „školský zákon“), a to:
pre materské školy – v § 28 ods. 16,
pre základné školy – v § 30 ods. 7,
pre stredné školy – v § 33 ods. 12.
Škola si môže podrobnosti o organizovaní pobytov detí v škole v prírode, výletov, exkurzií, jazykových kurzov, kurzov na ochranu života a zdravia, športových výcvikov a ďalších aktivít upraviť vlastným vnútorným predpisom.
čl.3 paragraf 4 bežnej Smernice :
4. Účasť na výlete, exkurzii a vychádzke je dobrovoľná a je podmienená
písomným súhlasom zákonného zástupcu žiaka a dieťaťa,
písomným vyhlásením zákonného zástupcu o zdravotnej spôsobilosti žiaka a dieťaťa.
Otázka nie je,či môže odmietnuť vziať dieťa na výlet.
Otázka je,prečo to odmietol...
prepáč ty ako rodič sa chceš brániť a obhajovať nevychované dieťa a učiteľ ho má zobrať na výlet a ohroziť svoju bezpečnosť tým že sa môže dostať do basy, ak by sa dieťaťu niečo stalo??!!
školský zákon upravuje učiteľ môže zobrať na vylet tie deti ktoré zvláda a odmietnut tie ktore nezvlada
Nenapísala si dôvod prečo odmietol, potom by sme vedeli zhodnotiť.
Teraz len predpokladáme, že sa jedná o problémového žiaka, za ktorého učiteľ odmieta prevziať zodpovednosť a to chápem. Učiteľ má právo sa rozhodnúť.
Nám syna nevzali do školy v prírode. Aj ich chápem, lebo nema 100 % spravanie. na druhej strane to vsak bolo katastrofalne odkomunikovane (vraj nemaju miesto). Pre syna je to dost neprijemne, vyclenuje ho to z kolektivu. Co uz, ponaucenie pre neho ☹ .
Učiteľ môže odmietnuť vziat aj zdravotne znevýhodnené dieta na výlet, bohužiaľ, ale ak nie je v jeho silách a kompetencii sa o takéto dieta postarať, rodič nemôže alebo nechce ist na výlet ako sprievod, tak tiež jediná možnosť dieta nechať doma.
Výlet je pre deti za odmenu, pedagóg nie je absolútne povinný ho ani realizovať.
Ak by rodičia problémového žiaka/žiakov trvali na účasti ich dieťaťa a ešte by sa dokonca vyhrážali súdmi, tak by som ako učiteľ výlet komplet zrušila a už nikdy nič neorganizovala. Ja už napr. odmietam organizovať viacdňové výlety s prespaním.
Výlet nie je povinnosť.
@elizabet173 A to ešte pred 5-6 rokmi som bola s deviatakmi na dve noci na chate, predtým tiež s tou istou triedou na jednu noc, keď boli ôsmaci. Teraz asi rok-dva dozadu som sa rozhodla, že nie. Nemienim sa ohroziť viac ako je nutné.
O co ti ide??To musi byt ozaj problemove dieta ked ho odmietaju vziat!Potrebujes si alebo matka o vhlapca ktorej sa jedna si co dokazat?
@zuzanockamt Súhlasím, mám to presne tak isto 👌
Ak to dieta nevie co zo sebou tak ano