Môže škola integrovať žiaka bez súhlasu rodičov?

Včera o 16:22

Môže škola integrovať žiaka bez súhlasu rodičov ?

adka176
Včera o 16:33

Integrácia už neexistuje.... existujú už len tzv. podporné opatrenia....https://podporneopatrenia.minedu.sk/

viestta
Včera o 16:34

Rodicov ziaka? Na to aby skola riesila "integraciu" ziaka musi mat potrebne posudky a odporucania od CPP. A tam predsa ide dieta s rodicom.

judit47
Včera o 16:38

Autorka asi myslela ze k jej dietatu nastupi integrovane-ano moze, ved rodicia nerozhoduju kto moze/nemoze chodit do triedy😵‍💫

Skus sa zbavit predsudkov a az ked bude realny problem ho ries😅

kaktusik007
Včera o 16:43

ad jeden - od 01.09.2023 mame uz len deti s podpornymi opatreniami.

ad dva - na poskytovanie podpornych opatreni je potrebny suhlas rodicov.

mimikas
Včera o 16:47

Myslis ze dieta ima opatrenia a rodicia s tym nesuhlasia, alebo to ze sa ti nepaci ze v triede je dieta co tie opatrenia potrebuje?

autor
Včera o 16:59

@adka176 co to pre toho žiaka znamená? Vieš mi to bližšie vysvetlit? Bude môcť ísť na normálnu strednú školu ?

kaktusik007
Včera o 17:06

autorka... pre nieco to dieta tie podporne opatrenia potrebuje. To, ze ich bude mat, neznamena, ze sa bude vzdelavat podla inych vzdelavacich standardov - stale bude moct ist na takmer kazdu strednu skolu. Pisem takmer kazdu --- lebo napriklad ak mas dyslexiu, nesmies ist za zdravotnu sestru - co je pochopitelne, pracujes tam s textom a musis vediet dobre citat! a takych odborov je viacej. To ale nesuvisi s poskytovanim podpornych opatreni, to suvisi celkovo s moznym vykonom v praci - proste ked raz mas vyvinovu poruchu ucenia, mas ju do konca zivota a ty sa iba ucis s tym zit. Tak je logicke, ze nebudes robit to, kde nemozes byt uspesna, ci dokonca mozes niekomu ublizit. Avsak to neznamena, ze nemoze mat taky clovek hoc aj vysokoskolske vzdelanie, ak na to ma a tu vysoku skolu si spravi.

pribinak
Včera o 17:17

@kaktusik007 omyl, na zdravotnú školu môže ísť aj s dyslexiou
V 9tom ročníku absolvuje krátku rediagnostiku a tam nápisu vyjadrenie či zvládne aj zdrav.skolu s takým stupňom dyslexie aký má

simona20201309
Včera o 17:48

Bude môcť ísť na taku, na akú bude mať. Ak si matka toho dieťaťa tak sa nesnaž zatvárať oči pred realitou. Viac mu uškodiš ako pomôžeš.

vladi4444
Včera o 18:33

Ako už napísali, žiakov už neintegrujeme, ale každý žiak ma nárok na podporné opatrenia. Tie sa rozdeľujú, niektoré určuje škola, niektoré môže určiť len poradenské zariadenie. Samozrejme, rodič sa neobchádza, keď sa takéto záležitosti riešia. Žiaci môžu ísť v pohode na SŠ aj VŠ, záleží, o aké diagnózy ide, resp prečo sú podporné opatrenia potrebné ale určite nie je cieľom žiakovi uškodiť, ale pomôcť.
Čo sa týka zdravotnej školy - ano, písala som posudky žiakom, ktorí boli po starom integrovaní, čo chceli ísť na túto školu, vždy som sa snažila objektívne. Naša zdravotnícka škola v okrese neprijmala integrovaných žiakov, avsak mohla som v posudku uviesť nazor, prečo si myslím, že to nie je prekážkou.

kaktusik007
Včera o 18:43

@pribinak na zdravotnu skolu ano, studovat odbor prakticka sestra nie.

pribinak
Včera o 18:49

@kaktusik007 omyl ! Aj praktická sestra mize mat dyslexiu. Viem to na absolútnych 100%

kacena4
Včera o 18:52

byt po starom "integrovany" po novom dostavat podporne opatrenia znamena ze dietatu sa vyjde v ustrety v tom v com zlyhava, kde ma oslabenia a deficity. mam 3 integrovane deti od ZŠ, 2 su na vysokej, strednu si vybrali aku chceli. ak sa nejedna o vazne postihnutie, ktore sa vylucuje s danou strednou skolou, dieta moze studovat kde chce aj na gymnaziu. samozrejme telesne postihnuty nepojde studovat na sportovu skolu ci slabozraky za zlatnika (kde potrebuje dobry zrak na kreslenie a detaily)... ale v globale moze ist na akukolvek skolu ak teda nie je "integrovany z dovodu mentalneho postihnutia
a k tvojej otazky ci moze byt "integrovany" bez suhlasu rodicov, nie rodic ide s dietatom na vysetrenie do CPP a s vysledkom do skoly, kde odovzda spravy a pisomne poziadaka o poskytovanie podpornych opatreni. takze bez suhlasu sa neda

mimikas
Včera o 19:26

@kaktusik007 jasne ze moze, ja som z dyslexiou a dysgrafiou vystudovala vysoku skolu na ciste 1. Viem citat velmi dobre ale len po tichu. Jedine je ze som sa musela viac ucit a naozaj som si znamky vydrela ale nasla som si system ako sa ucit. A som dost dobra v tom co robim. A skoncila som obe skoly zdravotne.

lesanka845
Včera o 20:14

Môj syn bol integrovany na základné aj strednej.Zvlafol štúdium aj maturitu Dnes je normálne zamestnaný.Integracia mu nijak neublížila,len pomohla.Som vďačná ucitelom ,že to rešpektovali a mali skvelý prístup.Takze určite sa nebrán je to len pre dobro Tvojho dieťaťa.

autor
Dnes o 05:45

@kacena4 ďakujem za vysvetlenie

tetapetra
Dnes o 09:27

Ak by škola niečo také spravila bez vedomia rodičov, tak by to bol prúser ako Brno. Stačí,že si to všimnú deti v škole,že učiteľka "napomáha" dieťaťu a chytia sa toho iní rodičia,tak toto už nerozchodi.