Môže riaditeľ zakázať vstup do školy?

5. nov 2024

Ahojte. Kazde rano pri odprevadzani deti do skoly chodime s nimi do ich chodby, odkial sa deti idu popriezliekat do vedlajsej chodby (prvak a stvrtak). Cakame tam na nich lebo mame ich tasky (dost tazke) a aby sme sa proste rozlucili. Viacero rodicov tam stoji rovnako ako my. Nikdy ziadny z nas nezavadia, je tam presne priestor kde mozeme stat a pockat na deti. Nikdy nas tam nebolo vela naraz a nezavadzali sme nikomu.
Od dnes nas ucitelia odtial vyhodili, ze deti to vzladnu same, tasky si maju brat zo sebou a zakazali nam rodicom vstupovat do skoly. Samozrejme ze to zvladnu same ale tie tasky si nemaju kam pri prezliekani davat, chodbicka kde sa prezliekaju nie je velka naopak je dost uzka na tolko deti a skrinky maju na sebe, cize ked sa jeden hore prezlieka zavadzia tomu pod nim a nie to este mat pri sebe aj tasku. Inde tasku dat nemozu lebo bud im do toho iny kopu alebo cez to neprejdu. Na miesto kde stojime my rodicia si to tiez dat nemozu lebo je tam vacne spina a mokro, tasky by mali po par dnoch znicene.
Nevadi mi ze by chodili deti do skoly same (aj ked neviem ako s tou taskou) len ma zarazilo, ze riaditel moze zakazat rodicom vstup do verejnej skoly. Moze vydat takyto zakaz? Ked sme sa pytali preco sa to zmenilo, vraj deti su samostatne a my rodicia nemame co v skole robit.

kinlly7
5. nov 2024

aj u nás v škole to tak je. to je asi celoplošne.

titla
5. nov 2024

Ano, moze. Inak vo vacsine skol maju rodiacia vstup do priestorov skoly zakazany. Resp. mozu max na skolsky dvor alebo do vestibulu.

ivik4
5. nov 2024

Uz skoro vsade to tak je, ano. Moj chodil od cca tretieho dna ako prvak sam na tretie poschodie ,ani to tam nepoznal.

pribinak
5. nov 2024

Nepoznám školu kde majú rodičia povolení vstup.
Prvák a štvrták zvládnu odniesť si tašku tak ako tisíce iných deti

fajnova
5. nov 2024

Samozrejme, že môže. Dokonca by mal.

skusihu
5. nov 2024

Aj u nás je to zakázané. Deti to zvládnu. Je to kvôli bezpečnosti aj kvôli kradeziam.

autor
5. nov 2024

super, ďakujem moc za odpoveď. 🙂 ešte to nejako vymyslíme teda s tými taškami 🙂

zuzidr
5. nov 2024

áno všade v mojom okolí je zakázaný vstup rodičom do školy...môj syn ked sa prezúval, tak v predklone mu taška cez chrbát padala dole hlavou, a dcéra si ju položila na zem alebo na lavičku....v 90 rokoch naši rodičia boli ráno v práci, keď sme my išli do školy, a predpokladám, že neriešili, kde si položím tašku pri prezliekaní 🙂

viera321
5. nov 2024

Ja by som sa spojila s radou školy a trvala na tom, že pokiaľ sa nevyrieši problém, ktorý opisuješ, trváš na tom, že deťom budeš "držať tašky". A samozrejme písomne. Aby takto s Vami jednali ako s handrami, tak to by som sa teda na to pozrela. To, že je to niekde odjakživa, neznamená, že to tak musí byť aj u Vás, aj vzhľadom k tomu, čo popisuješ a to z jedného dňa na druhý. Učiteľku s takým jednaním by som tiež upozornila, že ste rodičia a nie ďalší žiaci. A porozprávala by som sa aj s riaditeľom. Môžu zakázať vstup, ale až keď vyriešia priestory. Moje deti sú a boli pre mňa všetkým a pokiaľ niekto nezabezpečí, aby aj oni aj ich "majetok" nebol v bezpečí, neustúpila by som tejto mašinérii.

1mata
5. nov 2024

Aj u nás na škole je zákaz vstupu, je to kvôli tým bombám čo boli nahlasované.
Vedenie školy sa vyjadrilo tak a ja ako rodič to akceptujem a schvaľujem.

vikusjk
5. nov 2024

Vstup do skoly ma aj dcera zakazany pre rodicov a cudzich ludi a to aj v aktualnej skole, aj v predoslej. Skrinky mali predtym tiez dost blbo umiestnene a zle sa im prezuvalo, tlacili sa, zavadzali si. Teraz maju v tejto novej skole rozmiestnene skrinky tak, ze su viac po celej skole a napriklad dcera ma uz skrinky s este jednou triedou az na ich stvrtom poschodi, nedaleko triedy. Akoze ano, rano sa musi vytrepat vo vetrovke az hore, ale zase maju tam dost miesta a aj lavicky a netlacia sa. Tak aj zvysok tried, maju tie skrinky rozmiestnene po celej skole. Neviem sice, ako funguje upratovacka, ci stacia tie velke koberce na zaciatku pri vstupe pohltit vsetku vodu, ak vonku prsi, ale pre ziakov je to omnoho lepsie. Skus navrhnut aj u vas takto ;)

lenkakamen
5. nov 2024

Niektorí rodičia by za deti aj dýchali ...treba ich vychovávať k samostatnosti troska...

fajnova
5. nov 2024

@lenkakamen tiež ma to prekvapuje. Nikdy v živote som neniesla synovi tašku do školy ani zo školy. Nechápem, ako to zvládol sám

mariska1989
5. nov 2024

Prepáč a takto to chcete robiť do kedy ? Do 9 ročníkov ? . Tak už k sebe a nech si počká jeden či druhý kým sa teda vyzlečú žiadna logika . Čo som mala robiť keď sme ako rodičia prvákov počas covidu nemohli ísť vôbec odprevadiť prvé dni do školy . Deti zvládnu toho omnoho viac len rodičia sa boja

zuzanockamt
5. nov 2024

Áno, môže, je to takto už takmer všade. Cudzie osoby sa nemajú pohybovať v priestoroch školy.

loliki
5. nov 2024

A tí rodičia nemajú inú robotu? Len nosiť a strážiť školské tašky svojich detí? To je paráda žiť na Slovensku.

unicornlady
5. nov 2024

@zuzidr Ja si tiež nepamätám, že by rodičia na nás niekde čakávali v škole. Buď boli v práci alebo s ďalším súrodencom doma na materskej.
U nás na ZŠ sa išlo tak, že sa vchádza dole schodmi hneď do šatní (nie je to tak, že by mal každý žiak svoju skrinku, sú tam vešiaky, lavice a tam sa prezlieka, prezúva), a odtiaľ sa zase hore schodmi vchádza hneď na chodbu školy a do tried.
Takže ani neviem, kde by ten rodič bol. Keby bol v šatni, nemal by veľmi kde byť, detí bolo veľa. Kde sme mali tašky netuším :D asi hocikde na zemi položené.

A súhlasím, že po 2 mesiacoch už musia byť deti samostatné.

kleopatra114
5. nov 2024

My sme do školy mohli iba prve dva týždne, pokiaľ sa prváčik zorientoval. Potom už vôbec. Je to tak asi všade.

hylary
5. nov 2024

Je to takto všade odvtedy čo bol ten útok čo ten psychopat zaútočil... Cudzí ľudia nesmú vstupovať do skol

memma
5. nov 2024

Mojš je pracka na strednej a už v prvom ročníku na ZS to tak mali.Mali sme iba vtedy dovolené prvé 2 tyzdne

ivuska_3
5. nov 2024

Moja je štvrtáčka a od začiatku majú rodičia zakázaný vstup do budovy, ani ako prváci nemali výnimku, dokonca ani len prvý školský deň sme nemohli vstúpiť.

viestta
5. nov 2024

Su deti, ktore chodia do skoly same a zvladnu to, zvladnu to aj vase

maryetta
5. nov 2024

Mozno sme tu vsetci rodicia jednej skoly. Ale ano. Aj u nas je vstup zakazany. Dovolene je to pocas rodicaku alebo proste ked je rodic ohlaseny.
Ja to beriem kedze ozaj dnes uz musia byt aj deti chranene aj riaditel/ucitelia nejako predchadzat roznym kradeziam ci potom oznamom a pod.
Ja som minule synovi-stvrtak vazila tasku. Bez desiaty to bolo 4,8kg. Nuz zvlada.

januska12323
5. nov 2024

Neviem kde je ešte stále povolený vstup dokonca na chodbu len kvôli držaniu tašky. Chceš mi povedať, že tie deti nezvládnu mať tašku na chrbte kým sa vyzujú a dať si ju dole spolu s vetrovkou?

evaachesa
5. nov 2024

Je to tak samozrejme z bezpečnostných dôvodov a ochrany vašich detí. Škola nevie odkontrolovať každého človeka čo vstúpi do školy a určite aj pre viaceré tragické pripady na školách (v zahraničí) sa musí sprísňovať bezpečnosť na školách. Buďte za to radi! Deti si pomôžu aj samé, nič sa neboj.

kikulienkadd
5. nov 2024

Ahoj, dvaja synovia,dve rôzne ZŠ. U staršieho bol vstup rodičov dovolený v prvej triede prvý školský týždeň. U mladšieho iba prvý školský deň. Odvtedy sa vieme dostať len po zvonček na zavolanie detí-vestibul. Ja si myslím,že je to tak v poriadku a všetci majú rovnaké podmienky. Rozlúčime sa pred školou a dnu už idú sami.

oriesocek
5. nov 2024

U nás sa rovnako nevstupuje do školy. Ráno aj popoludní rodičia vstupujú max po vstupné dvere so zvončekmi. No a každý to akceptuje… aj naše deti majú tašky a naučili sa všetky vyzliecť a prezuť aj tak…

betulinka1
5. nov 2024

U nas sa nemoze chodit od zaciatku covidu a stale sa nesmie chodit. My sme uz nastastie na druhom stupni ale veru vela nervov ma to stalo na prvom stupni. Lebo odchod deti sme mali hlasit dopredu, co moja praca je taka, ze ked sa mi predĺži meeting, tak neviem povedat, sorry mam nahlásené dieta a musim tam ist a vsetkych zruším. Alebo som ostala visieť na ceste. Alebo medzi meetingami som bežala pre dieta a cakala tam aj 20 minut, lebo vrátnik nevedel dohľadať, kde su deti. Proste šikana skoly ako svina. Potom chodili kolegovia, dedo, proste koho som zohnala aby ho isli zobrat lebo na dany cas uz cakal dole na vrátnici. Cele zle. Nasa skola to odôvodňuje tym, ze bezpečnosť deti 🙈🙈🙈. Ja to volam ako zabit rodica zo stresu, ze nevie si ist vybrat dieta kedy chce.

akvi
5. nov 2024

V statnych skolach je to bezna prax, co ale hovori zakon je, ze dieta ma narok na nepretrzitu priromnost rodica. Takze z tohto pohladu to v poriadku nie je. Nerozumiem dnesnym trendom plosne zakazovat vstup rodica do skoly. A bezpecnost je fakt iluzia v tomto pripade, ja to skor vidim opacne, ak s malymi detmi rodicia chodia, maju sancu ich chranit. Pretoze tu ide ozaj o prvakov, druhakov, pre vacsie deti je pritomnost rodica vacsinou trapna. Takze ja ako ucitelka by som to skor vitala, ze mam dalsie oci na chodbe, ktore chrania najslabsich.. V nasej skole s tym nikdy problem nebol, chodili sme s detmi az k triede, pokecali medzi sebou a aj s ucitelkou, ak mala na nas cas, budovali sa tak aj pekne vztahy. Tiez ked som ucila, tak rodicia bezne chodili az do triedy s detmi, jednalo sa vzdy o par rodicov prvakov, druhakov, nie hufy, ako sa casto argumentuje..

Inak uz tu tato tema bola X-krat rozoberana, pohladaj si starsie diskusie.

evaachesa
5. nov 2024

@akvi bezpečnosť určite nie je ilúzia. Napríklad po tomto strašnom prípade zaviedli okamžite sprísnené opatrenia na školách, minimálne v ČR v tom čase a nemohli sa tam už len tak premávať ľudia. Vo väčšine škôl sa študent pri vstupe musí pípnuť čipom čo je podľa mňa fajn a majú to aspoň ako tak ustriehnuté kto vstupuje do školy.
https://www.blesk.cz/clanek/zpravy-krimi/658079...