Dcérka berie penicilín tretí deň. Už od prvého dňa jej nič nie je, t.j. ustúpili teploty, bolesť hrdla a ušiek, prešiel soplík. Prejavuje sa úplne zdravo, ale má ešte kľudový režim. ATB máme na 10 dní. Keďže s ATB našťastie nemáme veľa skúseností a už je neskoro, aby som kontaktovala mudr., prosím Vás o radu. Môžeme ísť cez víkend aspoň na chvíľku na prechádzku? A čo v pondelok? Mohla by nastúpiť do školy? To by brala ATB 6. deň. Ďakujem za odpovede 🙂
ja by som ju nechala radsej doma kym to nedoberie. aby sa to nevratilo a este horsie
to, ze jej atb zabrali je super....ale urcite by som liecbu neprerusila..atb nech pekne berie dovtedy ako kazala lekarka.vonku by som ju na chvilku pustila, pokial je takto krasne , ako bolo tieto dni...mala prechadzka jej neuskodi...ale do skoly by som ju este nedala...len nech pekne doberie lieky, doktorka ju prezrie a az tak skola, ak bude vsetko ok 😉
Do školy asi nie,ale vonku môže,ale nepreťažovať.. 😉
Ja by som pustila aj s tym, ze berie antibiotika. Mladsia mala tiez infekciu v usku a do skolky chodila hned, kedze horucku po prvom dni nemala. Ani nekaslala, ani nebola malatna. Len samozrejme dodrziavat branie antibiotik az do konca.
Pises ze od prveho dna ako brala ATB jej uz nic nie je? Potom boli tie ATB zbytocne a bol to virus, nie? Ved ATB jej nemohli zabrat hned prvy den.Tie by zabrali az po nejakych 2 dnoch. Ja zijem v zahranici a tu sa ATB predpisuje ovela menej. K lekarovi sa ide az ked su teploty taky treti az stvrty den a neustupuju alebo ak su velmi vysoke. No a vtedy sa uz davaju ATB, lebo je predpoklad, ze je to bakteria a nie virus. Ak teploty same ustupia, je to virus a na virusy sa nedavaju ATB. Ale mozno tvoja lekarka robila vyter alebo rozbor krvi a zistila bakteriu? Vtedy by boli ATB opodstatnene. A ak dcerke uz nic nie je tak moze ist kludne von. Len s horuckou sa neodporuca. A do skoly ju mozes kludne dat ale ak byva casto chora, tak ju radsej nechaj este doma.
von moze ist, moc sa ale nepresilovat. Do skoly radsej nie, ma oslabeny organizmus chorobou a ATB a mohla by opat ochoriet. ATB dobrat poctivo az do konca.
mozes s nimi vybehnut v pohode von 😉 nas dokina na 3 den uzivania atb poslala do skoly 😠 samoska,ze uz sme doktorku vymenili za inu 😀
je fajn ,že ATB tak rýchlo zabrali,ale zvýšená telesná aktivita a ATB nejdú spolu dokopy,malá prechádzka nezaškodí,ale v škole je to iné ,nemôže si oddýchnuť ak príde na nu únava,cez prestávky istotne neobsedí a ešte sa bude musieť aj sústrediť na učenie.Takže škola určite nie. 😉
moja dcera berie ATB dlhodobo 3 mesiace a este min. 2 ma pred sebou a do skoly chodi... ale cvici len podla toho ako sa citi... ona je ale po mononukleoze s komplikaciami a tam sa nesmie hned normalne cvicit..
ale to cvicenie by som zvazila... samozrejme pri teplote do skoly nejde.... teraz mala dost problemy s herpesmi / dost velky sa jej urobil/ tak jej dali antivirotika ale do skoly nesla len jeden den potom uz chodila normalne..
No... ja by som urcite nedala dieta do skolky ale vonku by som sla na do 30 min. (podla pocasia)
na prechádzku určite, nám to tak a odporučila lekarka, ale do školky by sa malo nastupovať cca až 7-10 dni po dobratí antb.
dieta s antibiotikami urcite nepatri do skolky, okrem toho, ze je oslabene, nikdy nevieme, aka reakcia nastane pocas uzivania antibiotik a kto bude potom zodpovedny za to?
Vždy ma fascinovali rodičia,ktorí bez mihnutia oka posielajú choré deti do školy či škôlky.Je to ozaj bezohľadné k ostatným deťom,ale aj k ich vlastným.Ak je dieťa choré,necíti sa dobre,aj po zlepšení stavu je treba liečbu dokončiť,neroznášať infekt ďalej.Kam sa ponáhľate?Von v peknom počasí OK,ale určite nie medzi deti.Choré dieťa roznáša nákazu a rovnako oslabené a teda náchylnejšie je aj ono samotné.
Ahoj. Pises ze uz od prveho dna dcerke nic nie je , potom nechapem naco dostala penicilin. Len tak pre istotu? antibiotika by sa naozaj mali uzivat len v pripade ked sa siri zapal, ked ide o bakteriálnu infekciu sprevadzanu vysokymi teplotami, co sa u tvojej dcery asi nedialo. Na prechadzku pri ktorej sa nespoti a nezadycha by urcite mohla ist, ale je lepsie predchadzat braniu antibiotik. My uz 2 roky uzivame Imunoglukan co nam doporucila pani doktorka a uz sme nebrali antibiotika ani nepamatam. Treba sa podla mna chranit. Caste uzivanie antibiotik sposobujem ze si na to organizmus zvykne a ked bude tvojej dcere treba naozaj akutne pomoct, tak jej nezaberu a bude problem. Takze opatrne s tym, antibiotika nie su na vsetko...🙂
ahoj len.petra,
mam podobnu skusenost ako ty - v podstate som malu nechala tyzden doma na preliecenie - ked to neprechadzalo isli sme pre istotu k lekarke - ta jej zistila zvysene CRP a kedze uz tyzden jej stav moc neprechadzal dala jej aj antibiotika - su to zatial jedine antibiotika ktore mala uzivala a zabrali hned v prvy den super - presiel kasel, horucku uz nemala predtym, sopliky tiez uplne ustali.
simi251, klaudia40 - CRP pristroj je uz povinny pre vsetkych pediatrov a bez skumania o co ide by uz ziaden detsky lekar nemal len tak predpisat antibiotika...
odpoved na tvoju otazku petra - ja by som malu urcite nechala doma pokial doberie antibiotika - posledne dni pomaly zacala s vychadzkami ( pokial je dobre pocasie ) - prave z dovodu co uz dievcata uviedli- nevies ako mala na antibiotika bude reagovat, moze mat problemy s bruskom alebo nejaka alergia ju moze chytit - detto v skolke nie je prave kludovy rezim, dieta potrebuje chvilu pokoj aby sa zregenerovalo...
na druhej strane nesuhlasim ze treba aby zostalo pomaly 2 tyzdne po douzivani este doma ( jedna vec je prakticka stranka - neviem ktora pracujuca matka si moze dovolit byt pomaly mesiac doma s dietatom, druha vec je ze dieta ked je zdrave a je v urcitom veku a ma skolku rado - teraz pisem o detoch ako je napr. moja dcera 🙂 potrebuje detsky kolektiv, chybaju mu kamarati etc. - ja som bola teraz chora spolu s mojou malou - mne trvalo vyzdravenie dlhsie, kedze mi nechceli nasadit antibiotika - tie posledne dni s nou doma boli peklo - ona uz bola zdrava, chcela behat, byt stale vonku, otravovala ze chce deti a pod. - vonku bolo skaredo a ja chora - takze sme von nechodili - bola stastna ako blcha ked mohla ist zase do skolky 🙂 )
Ahoj Petra, von určite áno, ak nemá teplotu, ale nie nejaká priveľká fyzická námaha. Je skvelé, že penicilín zabral po prvej dávke, no nenechaj sa oklamať, organizmus ešte zďaleka nie je v stve pred chorobou.
Do škôlky počas antibiotík v žiadnom prípade! Najlepšie ešte pár dní po dobratí ju nechaj doma, ak môžeš, nezabudni na prirodzené vitamíny a probiotiká. Dieťa síce už nie je infekčné, ale antibiotiká čiatočne oslabia prirodzenú imunitu, čím môže dojsť k tomu, že oveľa rýchlejšie znova chytí nejakú virózu a stáva sa ďalším zdrojom aj pre okolité deti. Dopraj imunitnému systému čas sa zregenerovať.
do skoly urcite az po kontrole u lekara 🙂 von by aj mohla no nie na priame slnko a urcite len na par minutiek