Môže dať učiteľ úlohy na prázdniny?

jarka_velmozaka
2. sep 2019

Ahojte moja dcéra ide do 8 triedy a učiteľ dejepisu im dal na prázdniny úlohu aby odpísali učivo ktoré nepreberali a keď prídu do školy majú s toho písať písomku. Boh vie ci to myslela vážne ale zaujímalo by ma váš názor. Ps. Ak máte doma deti už na druhom stupni tak viete že im úlohy netreba ako prváčikom

arcticcode
2. sep 2019

@jarka_velmozaka Podľa mňa žiadnemu decku úlohy netreba, ak dávajú pozor v škole, ja osobne som úlohy písal iba prvý stupeň, potom som sa na to aj za cenu zlých známok vykašlal. Na strednej už vôbec. Učitelia by sa skôr mali snažiť v deťoch prebudiť "vášeň" k danému predmetu, aby deti samé od seba študovali veci, na ktoré v škole čas nevyjde. To bol presne aj môj prípad. Tak veľmi ma bavili prírodné vedy, že cez prázdniny som čítal encyklopédie o planéte, vesmíre, prírode, chodil som do lesa a na lúky na "poznávacie" túry, kde som si všimal kadejaké rastliny a zvery a tak som proste študoval to, čo ma baví. Dejepis u mňa nehrozil, z toho som mal štvorky. A výsledok?

Nikdy to nikoho nezaujímalo, ani netrápilo.

smitjan
2. sep 2019

Neviem ci im ulohy netreba ako prvacikom. Myslim, ze je fajn, ak dieta sa udrzuje v tom, ze sa nieco nauci aj pocas prazdnin, ale zase nie nejako natlakovo, ale len tak light.
Napriklad kamoska ta dala dceru na leto este aj do jazykovky, aby nezabudla to co sa ucila pocas roka v skole 🙂

nelca84
2. sep 2019

@jarka_velmozaka podľa mňa je to na uvážení učiteľa, určite to nie je zakázané a povedzme si úprimne, niektorým deťom to vyslovene prospeje... a nie je to už teraz po prázdninách jedno? alebo dcéra na túto úlohu zabudla?

gabu_lienka
2. sep 2019

@jarka_velmozaka ak je to myslene tak, ze na konci skol.roka dostali za “ulohu” ucivo, ktore nestihli prebrat a mali by mat teraz z toho pisomku, tak to urcite nie je v poriadku. Ulohy na prazdniny som detom nikdy nedavala, cez prazdniny si maju oddychnut a zabavit sa a nie sa stresovat s milionmi uloh.

nikaeli
2. sep 2019

prepac, ale nedava mi to zmysel - odkial si to dcera mala napisat? ak islo o nedobrate ucivo 7.rocnika, ucebnice predsa na konci roka odovzdala a prevzala osmacke..

ci ma ucitel pravo dat na prazdniny ulohy alebo nie - na nasom nazore nezalezi.. uz to urobil a je na zvazeni ziaka, ci ulohu splni - osmacka je uz snad dost rozumna na to, aby vedela zvazit pripadne dosledky.. kazdopadne je podla mna blbost dat ziakom na zac.roka pisomku z uciva, ktore ucitel minuly rok neprebral.. skor si myslim, ze ich len postrasil..

k Tvojej poslednej vete - mam siedmacku a som toho nazoru, ze im este ulohy treba.. su ziaci, ktori si inak k uceniu vobec nesadnu..

mondolina
2. sep 2019

Ani ma nenapadlo, aby sa môj syn cez prázdniny učil. Má právo si od školy oddýchnuť.

arcticcode
2. sep 2019

@mondolina Toto bol presne môj a rodičov najväčší problém. Akosi som "nemal čo oddychovať", nútili ma furt do dajakych brigad. Ale ja som to nechcel, ja som chcel mať prazdniny predsa.

mondolina
2. sep 2019

@arcticcode
Tak záleží aj od veku

michaela329
2. sep 2019

@jarka_velmozaka a je úplne to tak ako dcéra hovorí? Z mojej skúsenost, puberťáci sú veľmi krratívni, keď im "horí pod zadkom" a na nejakú povinnosť zabudli 😆 Nemyslím, že im dal neprebraté učivo, skôr to vidím na nejaké čítanie, projekt na tému z histórie. Ak dcéra na to zabudla, tak má ešte tento týždeň čas, nikde sa v ten prvý písomky nepíšu. Také orientačné na zistenie stavu po prázdninách sa píšu v pole septembra. Dcérka nech nenarieka a pekne si k tomu sadne, stavím sa že s internetom za tie 2 mesiace nezabudla pracovať 😎

tomsta003
2. sep 2019

cez prazdniny ma dieta relaxovat a oddychovat , ja by som zakazala sa synovi cez prazdniny ucit

lilitela
2. sep 2019

Akoze co ucitel nestihol, maju deti riesit cez prazdniny?

barbellka
2. sep 2019

@jarka_velmozaka nie je v poriadku davat neprebrane ucivo z predchadzajuceho rocnika dobrat! Ked nieco nestiham, tak to vidim dlhsie, ze som pozadu a snazim sa to dohnat "priebezne". Mame plan prace s terminmi, ulohami, akciami a vzdy si pozeram, ked decka niekam idu a na zaklade toho si primerane svihnem s temami. Ked som PN alebo chora alebo co, detom nachystam robotu a poslem kolegyni, napr. samostatnu pracu, alebo si to poznamkuju v skole - v case kedy sa studiu aj maju venovat a ked pridem, vysvetlim vsetkemu comu nechapu.
Na prazdniny beriem ulohy, napr. Cez prazdniny si vsimajte zaujmave druhy motylov, ak pojdete niekam, tak si vyberte zaujimave miesto, budovu, cloveka a porozpravajte spoluziakom o nom, atd.

deti95060810
2. sep 2019

dať môže, len či to niekto urobí...😉

jarka_velmozaka
autor
2. sep 2019

@nikaeli áno je to učiteľ ktory niečo povie ale skoro nikdy to nesplní ale aj tak som sa chcela opýta na váš názor k tomu. Samozrejme dcéra si to nedoberala pretože ako tu zaznelo nechce sa jej a taktiež povedala to isté čo ja ze učiteľ na to zabudne alebo to proste zruší. Takže ma len názor na to zaujímal pretoze verím ze sú deti ktoré sa to cez prázdniny učili a zrazu učiteľ povie ze si robil srandu no mňa by vystrelo

jarka_velmozaka
autor
2. sep 2019

@michaela329 nie nie riešili so to aj cez skupinu co majú. Učiteľ je taky ze si srandu robí ale verím ze veľa detí to zobralo vážne a učia sa na to a potom im povie ze sa to nepíše alebo pri najhoršom nepovie vôbec coz znamená ze na to zabudol. Ďakujem za odpoveď chcela som vedieť vaše názory 💗 takže aj keby si robí dcéra srandu tak by ma názor na to zaujímal

jarka_velmozaka
autor
2. sep 2019

@gabu_lienka ano presne tak je to myslene + majú si dobrat učivo ktoré ani nemajú odkiaľ zobrať lebo učebnice už odovzdávali

katulienkax
2. sep 2019

Toto som nikdy za mojich čias nezažila a okrem toho akú ma ucitelka istotu ze ich bude učiť moja je druhácka a majú inú učiteľku . To mi pride rovnaké ako keby mi šéf na dovolenku rozkázal homeoffice po veceroch

eva233
2. sep 2019

@jarka_velmozaka najskôr by som povedala, že to nie je úloha.Teda aspoň nie typická. Domáce úlohy väčšinou spočívajú v opakovaní preberaného alebo aplikácii prebraného učiva a nie samotné preberanie nového učiva. Druhá vec tiež by ma zaujímalo odkiaľ si to majú odpísať dal im nejaké poznámky? Podľa mňa písať previerku z niečoho čo nebolo konkrétne vysvetlené je dosť neprofesionálne, ale to je môj názor....Čo sa týka vašej otázky áno nikde nie je napísané, že učiteľ nemôže dať žiakom úlohu na prázdniny. Samozrejme tu prichádza primeranosť danej úlohy napr. krátky pracovný list na opakovanie a pod. Druhá vec je psychohygiena. Dieťa si má cez prázdniny oddýchnuť s tým, že postupne ako prichádza návrat do školy môže si začať opakovať, pretože môže nastať v septembri dosť šok, keď si prváci resp. už druháci nepamätajú písmenká a to nehovorím o čítaní.
Myslím si, že náš školský systém nie je nastavený na to, aby sme existovali bez úloh pretože žiaci -česť výnimkám, by sa absolútne prestali pripravovať na vyučovanie pokiaľ by im nehrozil test. Podľa mňa by však najlepšie bolo ak by boli úlohy (aspoň čo sa týka II.stupňa ZŠ a SŠ) kreatívne a učili deti aplikovať vedomosti napr. Choď do obchodu a spíš si čo by si dokázal kúpiť za 10€ alebo vymysli recept, v ktorom použiješ 10 vybraných slov a podobne a nie, že PZ str. 10/2. Ale to všetko záleží od osobnosti učiteľa, jeho prístupu, prístupu vedenia školy a prístupu samotných rodičov.

nikaeli
2. sep 2019

@jarka_velmozaka ja som bola ten typ ziacky, ze by som si tu ucebnicu pozhanala a naozaj by som sa to doucila 🙈 🤐

vroni
3. sep 2019

Zakázané to isté nie je, len to ukazuje stupiditu učiteľa (tohto konkrétneho, nie všetkých). Určite by som dieťa nijako nemotivovala takýto pokyn aj splniť. Zase som raz vďačná za školu môjho dieťaťa, kde sa každý rok menia triedy i učitelia a takéto leštenie ega tým pádom odpadá....

lennaa
3. sep 2019

Osobne by som nepovedala, ze je to lestenie ega @vroni. Niektorych detom to moze prospiet 😉

vroni
3. sep 2019

@lennaa, fakt? Ktorým? Ktoré dejepis absolútne nezaujíma? Asi nie. A tým, ktoré zaujíma tiež nie, skôr im ten záujem sprotivi. Keby im dal úlohu - všimnite si historické miesto na dovolenke alebo doma. Napíšete o ňom potom prácu, dobre, beriem. Ale doučiť sa učivo z knihy (ktorú nemajú), lebo z toho budú písať písomku (co je prázdna vyhrážka) je cisté leštenie si ega. By ma zaujímalo, či si on pripravoval cez prázdniny podklady, aby na budúci rok učivo prebrať stihol. Asi ťažko.

petamada
3. sep 2019

@arcticcode ale je rozdiel, ist na brigadu, a byt sebestacny - pre tvoj buduci zivot je to aj tak len pozitivum, alebo sediet v lete nad knihami, aj ked mozno ze to za hodinku mala spravene., moja je stvrtacka a ucili sme sa tak mozno jeden den, dopriala som jej oddych 🙂

lennaa
3. sep 2019

Myslela som to vseobecne @vroni, nie prave tento pripad. Mam neter ktora mala zopar uloh aj na prazdniny a teda pomohlo jej to udrzat sa akoby vo svungu. Ze nezabudla na vsetko, co sa ucili. Ale si to zopakovala, osviezila si pamat. Ano je pravda, ze neiktori ucitelia davaju zvlastne ulohy, ale myslim, ze to nie je o tom, ze by si chceli nieco dokazovat ale skor o tom zvyku, o tom, co studovali. Pretoze kazdy ucitel ma inu predstavu o tom ake vzdelavanie detom prospieva.

tanikka
3. sep 2019

tak to je dobrá hlúposť. veď keď ho ešte neprebrali, tak z toho ani písomku písať nemôžu! veď to je práca učiteľa, deťom vysvetliť učivo.

vroni
3. sep 2019

@lennaa, učitelia mávajú rôzne predstavy a to je dobre. Ale aj tie predstavy sa musia vpratat do nejakej spoločenskej dohody. Nemôže si učiteľ myslieť, že môže žiakovi vynadat alebo ho fyzicky atakovať, lebo to považujeme dnes za neprípustné. Existuje množstvo štúdií i pedagogických priruciek, ktoré vysvetľujú, prečo je pretlak domácich úloh cez prázdniny niečo absolútne kontraproduktívne a zbytočne. Drvivá väčšina učiteľov sa tým minimálne cez letné prázdniny aj riadi. Neverím.ze by tak húfne boli učitelia na celom svete blbí. Keď by si sa tých pár exotov, ktorí to "vedia lepšie" opýtala, prečo to robia, dostaneš odpovede ako keby pedagogiku študovali na nižšej lopatarskej:"deti su blbé, sedia celý deň na počítači, cez prázdniny zabudnu...." To, že sa tie isté deti už celý jún neucia, lebo už bola konferencia a celý september tiež nie, lebo ešte nie je rozvrh, to je pohoda, to môže tak ostať, treba ich buzerovat počas prazdnin. Dieťa má cez prázdniny relaxovať, vypnúť a nie zostať vo svungu. Pokiaľ nemá nejaký problém, nezabudne nič, príde čerstvé a oddýchnuť do ďalšieho ročníka, maximálne bude potrebovať v hlave čosi oprášiť....

renab
3. sep 2019

Ci moze alebo nemoze by bolo u nas irelevantne. Syna by som k tomu nedonutila. A myslim ze vacsina deti z vysich rocnikov by sa na to vykaslala.