Môže byť 6 ročné dieťa bez dozoru doma hodinu ráno?

margotka33
6. máj 2014

Baby nastupila som do prace a chodím skoro rano. o 5:30. Mam dilemu, ci dieta moze byt od tej 5:30 do 6:30 same doma s mobilom na mna a na babku. Je to rozumne dieta, teraz spava u babky. Babka by vzdy prisla o 6:30. Ma 6 rokov. My v tomto veku sme zamykali byt a chystali sa do skoly sami.. Ale neviem ci je to vhodne. Mam z toho zmiesane pocity. I ked som napr. vidlela ako 6 rocny chlapec vodí do skolky svojho surodenca. Mamina zrejme nemala na výber.

stefka33
6. máj 2014

Niekde som čítala, že vraj dieťa môže byť bez dozoru od 10 alebo 11 rokov, podľa zákona. Neviem, opravte ma ak je to blud. Ja by som to asi nemohla urobiť, ale chápem, že niekto prosto nemá na výber.

belllinka
6. máj 2014

@margotka33 Ak je zodpovedný, tak v pohode áno. Môj v tom veku býval bežne sám doma, hodinku, dve. A to ani nieje nejaký extra zodpovedný...

lenocka123
6. máj 2014

Vies co ,ja mam tiez 6 rocneho,ked je chory, a potrebujem malu vziat do skolky ostava sam rano doma tak na 20 minut. Je to tiez rozumny chlapec,viem ze ho mozem nechat. Ta hodinka sa mi ale vidi dost, nemala by som asi pokoja. Aj ked je rozumny,ja sa skor obavam toho ze sa moze hocico stat,zacat horiet,alebo hocico, a neviem co by take dieta spravilo v takom pripade. Ja by som asi neriskovala

belllinka
6. máj 2014

@margotka33 A máš na výber aj inú možnosť?

nae
6. máj 2014

Keď píšeš, že je rozumný, tak by som sa nebála. Bude vedieť, že babka isto za chvíľu príde, tak sa ani nebude báť. Ešte si tú hodinku može "čítať" v posteli, niečo kresliť, pozerať rozprávku, alebo si niečo skladať apod. Nebála by som sa toho. Poznám aj mladších, ktorí to museli zvládnuť, lebo sa inak nedalo. A zvládli to.

evita123
6. máj 2014

možno mam prehnany strach,ale nedokážem 5 a pol ročného syna nechať doma ani pol hodinku, keby som mala ísť bez neho do obchodu... samozrejme je uplne ina situacia, ak naozaj niet inej moznosti.... ked dieta nemas s kym nechat.. sama neviem, ako by som to riesila... 😒

ifkael
6. máj 2014

a kedy vstava? Babka pride a ho zobudi.. nevidim v tom problem.

22beba
6. máj 2014

Ano 🙂 ved ročné dieťa je už dosť šikovné a sebestačné 🙂 ja som mala rokov a ešte som ráno vodila sestru o dva roky mladšiu do školky 🙂 pokial ma mobil tak sa netreba obávat 🙂

cackaa
6. máj 2014

Môj manžel v tom veku letel ráno na pečivo a ešte odviedol brata do škôlky...obaja rodičia robili v závode, takže nebolo východisko. Myslím, že ho v pohode môžeš nechať tú hodinku samého, hlavne aby to nevadilo jemu. Dnešné maminky sú veľmi úzkostlivé...aj keď to niekedy nie je na škodu...ale netreba to preháňať.

hameeda
6. máj 2014

@margotka33 : no moja najstarsia dcera bola v tom veku skutocne zodpovedne dieta ju som sa nebala z casu na cas nechat chvilku samu doma, ale mala som susedku taku co ak by nieco tak mala vedela ze ma ist za nou, tiez raz som ju musela nechat asi tak dve hodiny, lebo som bola na skuskach a vtedy ju suseda dva krat skontrolovala, a aj babka kontrolovala mobilom, no mam takych chalanov ze viem ze by som ich nemohla nechat viac ako 5 minut 😀, takze to fakt zalezi od dietata, inak u nas je tusim aj rano druzina v skole od siestej

bubelko
6. máj 2014

@margotka33 ak vies, ze nic nevyvedie, tak uplne v pohode. moj starsi tiez byva sam doma, tak do 1,5h bezne. hlavne ked idem s mladsim do spielgruppe a potom na nakup, ci na plavanie alebo cvicenie. by sa tam len nudil, tak sa doma hra. tiez ma nastavenu pevnu linku tak, aby sa dovolal hned mne na mobil. 😉

jaaty
6. máj 2014

Ja by som urcite nenechala.

margotka33
autor
6. máj 2014

baby ani ja ho nenechavam nikdy doma same.. 2x, ked bola hrozna kosa a bolo chore, lezalo v obyvke pod paplonom a pozeralo TV a ja som sla kupit cerstve pecivko, iba vtedy bolo same doma cca 10-15min.
Spinkava tak do 7:00, cez víkend zo zasady o 6:00 🙂 a to si pekne pri mne cita, alebo sa hra vo svojej izbe. Ja tiez nechcem nic podcenit.. Ale napr nemame plynovy sporak, ani zapalky v dome.. Vie, ze same si nic nemoze davat a zapajat do elektriky.. Riesim to tak, ze vzdy vecer ho veziem k babke a tam spinka.
Len nechcem porovnavat dobu, ked sme to my zvladali.. predsa len je ina doba...

adelusha
6. máj 2014

@margotka33 ahoj, moj starsi syn ma 6, mladsieho by som mu teda na starost na dlhsiu dobu nedala, toho by nemal sancu ustrazit, ale tiez ho celkom bezne nechavam 15-20 minut doma sameho ked je chory a idem s mensim do skolky. Zvladol by aj dlhsie, tiez mu nechavam jeden starsi mobil, ktory je akoze jeho. Naucila som ho z neho zavolat mne alebo babke 🙂 on sa boji ohna, nozov a takych veci, mam istotu ze nic nebezpecne robit nebude, je tiez dost zodpovedny. V poslednej dobe ho musim obcas pustit sameho do obchodu, na postu, alebo aspon vybrat schranku, kazdy den mi pili usi ako chce nieco urobit sam. Nejak si v poslednej dobe chce dokazovat svoju samostatnost 🙂
Neviem teda ako je to podla zakona, ale ja som tiez od druhej triedy chodila sama zo skoly s klucom na krku a dokonca som cestovala na hudobnu do zusky 20 km autobusom sama. A vtedy ani mobily neboli. Ja mam pocit ze dnes nedavaju rodicia detom ziadnu zodpovednost a potom su 19- rocni maturanti ktorym musi mamicka vybavovat doucko z matiky, lebo on "nevie zavolat" hoci ma mobil pomaly amputovany k ruke 😎

lulu369
6. máj 2014

@margotka33 to či nechať/nenechať 6 ročné dieťa same doma zaleží tak trochu aj od dieťata, od toho aké je samostatné a rozumné...Ak je to len na hodinku a dieťatko dostatočne samostatné a rozumné tak v tom nevidím problém 😉
No ja keď som začala chodiť do školy som prvé 2 mesiace spávala u starkých, no nepáčilo sa mi to, tak som sa vyprávala do školy sama a zvládla som to...Mama aj oco chodili veľmi skoro do práce a kedže ja som nechcela spávať u starkých, tak rodičia veľmi na výber nemali (kedže som dosť tvrdohlavá, čo mi aj ostalo ☹ )

ada1313
6. máj 2014

http://www.noviny.sk/c/zaujimavosti/rodicia-poz...

niekde som dokonca citala, ze od 15 rokov 😖

bleee
6. máj 2014

podľa mna je to v 6 rokoch úplne v pohode. Keď má mobil, vie čo má robiť, na koho sa obrátiť, vie kedy príde babka.... My mamy sa nikdy neprestaneme báť, to je jasné, ale musíme niekedy svojim deťom aj dôverovať, že to zvládnu. Dieťaťu sa môže niečo stať hocikedy, práveže keď je doma chvíľu samé, vie, že si musí dávať na seba viac pozor, byť zodpovedné a dovolí si ešte menej ako keď je niekto doma a dohliada na neho.

adelusha
6. máj 2014

@ada1313 tak to jedine ze uzakonia pre vsetkych pracovnu dobu od osmej, lebo napr. u nas na dedine v skole ranna druzina nie je, skolu otvaraju o 7:45. Takze ak obaja rodicia robia od rana a nemaju po ruke starych rodicov, tak automaticky porusuju zakon 😒

katika55
6. máj 2014

... ja tiež nebudem mať od januára inú možnosť, teraz som síce na MD, ale vraciam sa do práce. S manželom budeme odchádzať okolo pol siestej z domu aj s mladsou dcerkou, ktoru budeme vozit k mojim rodicom. Starsia dcerka sa bude musiet sama zobudit, naranajkovat, obliect a ist do skoly. Manzelovi rodicia byvaju cca 140 km od nas, byvame v malej dedinke, nemame tu nikoho, kto by nam pomohol. Do skoly to bude mat asi tak 4 minutky. Ráno tu družina nie je, riešila som to aj s riaditelkou, vraj to moja dcerka zvladne, nie je jedina... Nemam inu moznosti... kupime jej mobil, je sikovna, rozumna, verim, ze to zvladne. V praci by mi aj vysli v ustrety, mohla by som zacat prac. dobu neskor, ale to by som zas nevidela mladsiu dcerku takmer vobec. A je dost na mna naviazana... a to ani nehovorim o domacich ulohach, uceni so starsou dcerkou a pod. Prisla by som z práce az okolo piatej, mladsiu dcerku by sme museli zacat davat spat uz okolo tej siestej, kedze by rano vstavala uz o piatej. Este sa s tym vsetkym neviem moc vysporiadat, ale verim, ze to zvladne... musi. 😉 😉 Inu moznost nemame, ak nechcem prist o pracu. Verim, ze aj vase to zvladne... nebojte sa. 😉

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
margotka33
autor
6. máj 2014

@adelusha istotne ani u nas nie je ranna druzina. Dieta moze spavat u babky, lenze nie, vzdy ma na to chut.. Takto babka príde o 6:30 vychystaju sa do skoly, babka si cestou urobí nakup a ide domov.A od babky tiez nemozem chciet aby spavala u nas.. Predsa, len je zvyknuta na svoje pohodlie a nie aby sa kazdy vecer ku nam stahovala..
@katika55 ani ja sa s tym nejak neviem vysporiadat.. Mam stastie, ze babka je blízko a je vzdy po ruke...

adelusha
6. máj 2014

Tak nech uzakonia matersku do 10 rokov dietata 🙂
Takto ten zakon dodrzuju len cigani ktori nikde nepracuju (nie zeby som bola rasistka) aj to len pokial prave niekde nevyspavaju opicu 😖
@tanapeta

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
evickapooh
6. máj 2014

na hodinu<? to je dost dlhy cas...a este k tomu v spanku..... no ja by som nechala max na 15 min//// nooo....nie je to prijemny pocit sama sa zobudit doma.....moze sa vylakat...a babka nevie prist aspon na tu 6 tu<?

margotka33
autor
6. máj 2014

@adelusha inak dnes ma prave napadlo, ze z coho oni ziju, a na co vsetko maju narok....??? 😕 Ved obycajny clovek ak príde o pracu, ma narok pol roka na podporu a ked ju vycerpá dovi-dopo.. Nedostane nic... Ja by som po pol roku nedostala ani cent, pretoze moje dieta dostava vyzivne... 😝
Tak nerozumiem, ake maju oni socialne príspevky.. Tu su zrejme zakony sité im na mieru... 😝

marse
6. máj 2014

v žiadnom pripade nie hodinu...

adelusha
6. máj 2014

@tanapeta no niekedy sa to neda dodrzat, keby si precitala vsetko, vyssie som pisala, ze na dedine ranna druzina v skole neexistuje a manzel, ktory odchadza do prace 7.10 a prichadza 18:30 v tomto smere velmi nepomoze ☹

darty13
6. máj 2014

@margotka33 ty si sama poznas dieta a musis vediet ci to zvladne, pripadne to vyskusajte cvicne cez vikend, ze odides a prides o hodinu. Ale ja by som ho radsej pred odchodom zobudila, alebo ho naucila ze ma zavolat babke ked sa zobudi. Ja mam 6 roc. Syna a uz bol parkrat doma sam, ale nie dlhsie ako hodinku. Je rozumny a vie ze nema vystrajat lebo mu nebude mat kto pomoct ak sa nieco stane.

jahodnicka
6. máj 2014

@margotka33 a babicka nemuze driv proc?

tanapeta
Autor odpoveď zmazal
Zobraz