Moje dieťa sa učí, no začalo robiť v škole zle. Čo s tým?

marketa1111
25. máj 2015

Ahojte mamičky, m chcela som Vás poprosiť o radu, moj synček bol ako prváčik škaredo na škole šikanovaný..Teraz chodí do druhej triedy a učí sa vcelku dobre, spravanie k Pani učiteľkám výborne, no ako zazvoní posledný mesiac začal robiť zlobu. aktivity ako kopal spoluziaka, sotil spolužiaka z poslledneho schodu, stielal po triede perá s pomocou gumicky na doskach..pootvaral chlapcom dvere na zacode a usiel prec...Neviem si rady..ako na neho aby s tym prestal tak rychlo ako s tym zacal..?poradte mi prosim..

dadushka007
25. máj 2015

no ako pises, bol v prvej triede sikanovany a tak sa v druhej triede rozhodol a zobral to do vlastnych ruk a zacal sikanovat on v hesle najlepsia obrana je utok....
ako sa to riesilo, ked ho sikanovali? pomohli mu ucitelia, rodicia alebo sa cakalo na to, ze sa to vyriesi same....mozno to takto riesi on sam...

bubula_007
25. máj 2015

@marketa1111 on to teraz berie asi tak, ze ublíži skor, aby nebolo ublížené jemu. Ja by som sa hneď radila s triednou a aj psychológom...

elise
25. máj 2015

@marketa1111 mozno ma toho uz dost a tesi sa na prazdniny. Skus mu urobit par dni volna. To pomoze

marketa1111
autor
25. máj 2015

No on neda sa povedat ze by teraz sikanoval to nie..no prave chlapec ktory ho sikanoval dlhe 4 mesiace minuly rok co sme o tom nevedeli, ked si nieco teraz do neho rypne tak moj maly ho stuchne, kopne , capne..proste nieco aby si od neho uz nenechal..a su situacie ze napríklad spoluziak sa mu vysmieval a buchal mu do vrecka od telesej ked sli na futbal a moj do neho sotil avsak este boli na poslednom schode a ten spoluziak spadol..
on sa brani nie sikanuje no snazim sa mu vysvetlit ze branit sa musi ale ni efyzicky..

bubula_007
25. máj 2015

@marketa1111 tak sa vlastne iba bráni... A ako ho ten chlapec sikanoval? Aj tak som za psychológa, oni vedia "dostať" z človeka co ho trápi a vie asi lepsie poradiť. Myslim, ze ked ho ten chlapec toľko trápil, a tvoj sa bránil len slovne, uz ho prešla trpezlivosť do teraz. Tak to rieši takto.

sardinka333
25. máj 2015

To čo zažil tvoj syn je naozaj nepríjemné a zrejme ho to poznačilo v zmysle, že teraz sa tak bude braniť...,,bude biť aj on,,. Ak to nezastavíš tak si koleduješ o problémy, lebo raz takto niekomu sposobí ujmu a budeš sa za to zodpovedať a na druhej strane si tak vytvara agresivny navyk, nehovoriac o tom že u učitelov bude zapísaný ako ,,známa firma,, a z vlasntej skusenosti to poviem že časom ho tak budu aj brať - ako agresora. Taketo spravanie nemožeme tolerovať nakolko hrozí uraz a za ten ma zodpovednosť aj učitel, vychovávatelka v škd - proste kde sa to stane. Každopádne išla by som na to spoluprácou škola - rodič.....synovi vysvetliť, že to čo sa mu stalo je zlé, nepačilo sa mu to a nebolo to správne. Na druhej strane ani on to robiť nesmie pretože može niekomu tak ubližiť ze z toho budu problemy. Ak mu to povieš autoritativne, s raznosťou v hlase a budeš sa mu pozerať do očí tak by to mal ,,registrovať,,. Ak by sa poznámky za taketo spravanie opakovali nasleduju tresty - zakaz oblubenej činnosti (ty vieš čo má rád) Ja mojmu synovi hovorím, že blbcov ešte stretne vela, ale sám sa ním stať nemusí...ide o to ako sa naučí reagovať na tieto situácie. Porozprávala by so sa aj s učitelkou ako to vidí ona pripadne ako je to v škd aby so si vedela urobiť jasný obraz. Ale tým že to budeš ignorovať sa to nezmení, ani ziadnym volnom - ved idu preboha prazdniny.

peneloppe
25. máj 2015

@marketa1111

Chudak chlapcek, sikanovany v 1. triede. ☹ Sama tu nezmozes nic. ja by som sa vazne porozpravala s triednou ucitelkou, so specialnou pedagogickou alebo psychologickou. Musite spolupracovat, urobit si plan ako to riesit, tak aby ste postupovali rovnako, aj doma aj v skole.

elise
25. máj 2015

Nas bol v 1 triede sikanovany az sme zmenili skolu, urcite psycholog pomoze

peneloppe
25. máj 2015

Baby a mozem sa opytat? to ucitelky si nic nevsimli ze deti boli sikanovane? ako ste na to prisli? aj ja mam syna druhacika a mladsi bude prvacik buduci rok.

dadushka007
25. máj 2015

@sardinka333 ako chces jej poradit, nech sa necha jej syn dalej otlkat a ked sa bude branit, tak ho ma este trestat??? ved evidentne sa len brani pred tym chlapcom, co ho v prvej triede sikanoval a kedze sa to vtedy nijak nevyriesilo, kedze do neho dobieza aj v druhej triede, tak to riesi on obranou. su to este male deti a ked ucitelka vie, ze tam je nejaky problem so sikanou, tak ma davat na chalanov bacha a nemusel by sa stale branit pred jeho utokmi.

maslenka47
25. máj 2015

@marketa1111 a preco ti vadi, ze sa brani fyzicky. S niektorymi deckami si zjavne nevie inak poradit. Asi by si bola radsej, keby drzal hubu a krok a nechal sa sikanovat dalej.

Skus mu navrhnut lepsie riesenie, ako si poradit s niekym, kto do neho dobiedza a kope do veci. Ignoracia nie je riesenie. Utek tiez nie je riesenie (navyse nema kam utiect). Sustavnym "zalovanim" ucitelke sa v kolektive akurat tak strapni. Ja ine neviem, tiez by som takemu cloveku asi jednu vrazila, predsa si nenecham skakat po hlave.

Nuz a treba riesit aj pricinu (ze do tvojho syna ine decko rype), nie len dosledok (formu, ako sa tvoje dieta brani).

marketa1111
autor
25. máj 2015

@sardinka333
ziadne volno nema, ignorovat to neignorujem a tu si mi to napisala akoby bol maly nejaky vyvrhel alebo tyran ..tri krat sa nam stala taka vec ze ano na nasilie sa branil fyzýicky a nie utekom..a zakazane ma uz doma asi vsetko za tie necele tri tyzdne co je problem...k psychologicke som nas objednala na pokec pretoze ako sama ona povedala moze tam byt zasa problem zo strany toho spoluziaka ktory ho sikanoval minuly rok..ale teda prepac ale pripomienky aky je moj syn agresor a sikanuje...no prosim...tri krat oplatil ked mu niekto robil zle a ja vas tu poprosim o radu ako mu pomoct a vysvetlit ako sa ma zachovat inak a nie fyzicky..a tu sa dockam nazoru aky je agresor a znama firma??

sardinka333
25. máj 2015

@dadushka007 nikde neradím aby sa nechal otlkať. ALe aj obrana ma svoje hranice a sposoby. Vrátiť niekomu niečo je dobré na demonštraciu sily tak na začiatku, ale ked sa to stava zvykom tak je to problém.CHlapec sa už evidentne ,,nebrani,, ale automaticky tak reaguje a možno to robí aj iným deťom, takým, ktoré s jeho šikanou nemaju nič spoločné. Ten chlapec može sposobiť uraz - čiže má pokračovať denno denne?
To že su deti ,,malé,, neospravedlnuje ich konanie. Na tu su rodičia aby ukazali ako konať v situáciách a nie ako je teraz moderné zvalovať vinu všade naokolo napr. na učitelku. Na vyučovaní si to ani nemusí všimnut nakolko tak sa učia a nikto nema priestor šikanovať, po zazavonení odchadza z triedy - takže mnohé ani nevidí a dozor chodí po chodbe a nakuka do tried ale tiež nie všetko vidí. Ak vidí konflikt tak má zakročiť, ale x vecí robia agresori premyslene, tak aby to nebolo zjavné a učitelka ,,nevidela,,. Ty si to predstavuješ ako hurvínek valku - učitelka ma davať na chalanov bacha - učtelka tam na to primarne nie je, aby davala bacha, ak to vidí ma zakročiť, ale v dnešnej dobe pri dnešných citlivých rodičoch čo i len napomenuť decko je problém lebo rodičia si doma vypočuju len jednu stranu pribehu a na zaklade tej pridu robiť do školy cirkus. ...čo tak zastaviť si matku toho agresora a hodiť s nou reč aby jej synačik prestal? ČO tak ozvať sa na rodičovskom?

marketa1111
autor
25. máj 2015

@maslenka47
nie uprimne??co sa tyka toho ze kopol toho malého ktory mu robil zle iba som rada ze od neho si nenecha na to som ho ani nehresila..nechap to zle mne nevadi ze sa brani...prave naopak...konecne...len mi vadi ked napríklad za to ze si navzájom so spoluziakom buchaju do vreciek a môjho to prestalo byvit tak do neho sotil a nakolko ma silu maly spadol zo schodua auderil sa..to mi vadi..aby vedel posudit kedy sa ma branit fyzicky a kedy skratka to nie je potrebne..

marketa1111
autor
25. máj 2015

@sardinka333
ako vôbec mozes pnapisat ze sa to stava zvykom??necitas, moja?ci? to ze niehoho udrel sa stalo tri krat...dva krat toho co mu robil zle a este furt ked ma moznost robi a jeden krat sa spolu stuchali a hold moj maly "stuchol" silnejsie...boli sme aj u tych rodicov aby sa maly omluvil,..neviem ci si voci niekomu tak zatrpknuta ze si pises svoje a necitas v com je tu skutocne problem..

marketa1111
autor
25. máj 2015

@maslenka47 a ako mozes povedat ze by som bola radsej aby ho sikanovali dalej??opakujem ked opaca nieco tomu malému teliatku co sa ocividne spolu s ciganmi nevie vpratat do koze tak mu na to nic nehovorim.. len mam problem aby nepouzil silu i zbytocne na iných..prehnane...chapes?

sardinka333
25. máj 2015

@marketa1111 no vidím že si vztahovačná a vybrala si si z toho len to čo sa ťa dotklo, to mi je luto, vytrhla si to z kontextu lebo nikde som nenapisala, že to čo sa mu udialo je spravne, prave naopak.Každopadne som tým chcela povedať že ak tvoje dieťa niekomu ubliži svojim spravaním (zhodí ho zo schodov) tak ver tomu že to tiež neostane len tak bez povšimnutia a nebude považovaný za obeť, ale za agresora či sa ti to páči alebo nie to nikto na škole nebude brať do uvahy a akceptovaťa taketo riešenie konfliktu. Z šikanovvaných sa nezriedka stavaju tí čo sami šikanuju, najprv sa tak bránia a neskor ak s tým neprestanu zistia že je to celkom fajn sposob ako ovladať iných, slabších.

elise
25. máj 2015

@peneloppe ucitelky sa tvarili ze sa nic nedeje

peneloppe
25. máj 2015

@elise
ja by som urobila circus humberto! a riadny. dobre ze ste zmenili skolu

elise
25. máj 2015

@peneloppe robila som mamu levicu ale iq skolskych pracovnikov otras, to vies museli by prstom pohnut a hlavne rozumom, zmena skoly bola super, hlavne ze dieta je v relativnej pohode. 😵

peneloppe
25. máj 2015

no ved, hlavne ze maly sa z toho dostal. otrasne nieco.

janinah
25. máj 2015

neurážaj sa,toto je vážny problém,z malého sotenia môže byť nechtiac úraz iného dieťaťa a budeš mať kolotoč vybavovania s inými rodičmi,učiteľkou,riaditeľom....určite to riešiť s psychologom,tvoje dieťa je v strese a kopnutím,sotením si stres vybíja,potrebujete relaxačné cvičenia,ale hlavne sa dieťa musí dopracovať vo svojej hlavičke k tomu,že neudriem a ak niekto udrie mňa,tak nevrátim úder,ale oznámim to učiteľke,ktorá situáciu má riešiť...je to ťažké,ale dá sa,len dohováranie,že toto nesmieš nepomôže,bohužiaľ

0silvia0
25. máj 2015

@marketa1111 tiež si myslím, že sa cíti teraz na koni, keďže sa zbavil šikanovania. Ja som si so synom prežila podobné veci, ale až keď bol starší. Vieš, čo u nás pomohlo? Minulý rok sotil spolužiaka, to bola pre mňa posledná kvapka, schmatla som syna, odviedla som ho ku sotenému spolužiakovi domov. Pred bránku som si zavolala spolužiaka a jeho mamu. Môj syn sa musel ospravedlniť spolužiakovi pred jeho mamou. Táto konfrontácia mala pre môjho syna obrovský význam. Odvtedy akoby dozrel, uvedomil sa, a nerobí kraviny. Touto konfrontáciou zistil, že následky svojich činov si musí riešiť sám... ale zasa môj syn bol šiestak, neviem či to bude fungovať u druháka.

sardinka333
25. máj 2015

@0silvia0 take matky ako ty aj existuju??? Klobuk dole pred tebou....a červený koberec prestieram a ešte aspon 20 ,,paparacov,,.nech to vie cely svet, že veci sa daju riešiť aj razne,bez lutovania sa, ospravedlnovania nevhodného správania bez psychologov a s uspešným vysledkom ....máš moj obdiv!

marketa1111
autor
25. máj 2015

@0silvia0 ako som uz napisala to ze sotil spoluziaka som riesila u jeho rodicov..bol sa omluvit to bolo prve co sme spravili...

marketa1111
autor
25. máj 2015

ospravedlnenie bolo prve co sme riesili..

0silvia0
25. máj 2015

@sardinka333 no predtým sme absolvovali riešenie problémov podobrotky, trestíky, no-no-no, pani psychologičku, ktorá samozrejme vypočula a v náznakoch povedala, aké sú učky neschopné, že si nevedia s deckami poradiť a riešiť veci...
toto bol už čin z čistého zúfalstva a ono to pomohlo!!! Sama som bola šokovaná, že konfrontácia nevhodného správania je to pravé riešenie 🙂
Ďakujem za pochvalu, snáď tento návod niekomu pomôže 🙂

bubula_007
25. máj 2015

@marketa1111 nechaj tak, nerieš provokatérov, su tu aj take, co chapu o co ide. 😉

0silvia0
25. máj 2015

@marketa1111 no veď hovorím, že inak to vníma druhák a inak šiestak. Môj syn pri tomto ospravedlnení zažil nával hanby, nával emócií a sebauvedomenia. Samozrejme, druhák to môže vnímať inak... ešte to sebauvedomenie nemusí mať také silné...

elise
25. máj 2015

@marketa1111 este ma napadlo okrem toho ze melie asi z posledneho je prepodnetovany, co ti hovori syn nieco ho trapi, boji sa niecoho? Neciti sa v skole dobre, chce ist prec?