Moje dieťa je nervák a všetko chce pre seba

13. máj 2024

Mám dve deti, staršia dcéra má 10 rokov, mladší syn 5 rokov. Obe deti vychovávame rovnako. Máme taký problém že syn je veľký nervak a všetko chce pre seba. Dám príklady, keď niečo robíme a nedarí sa mu tak nervaci hodí hračku o zem reve, treba ho ukľudniť. No horšie je keď dcéra niečo dostane tak to chce on pre seba, zoberie jej to a povie že to je moje. Dcéra mala sobotu narodeniny mala tortu a dostala aj darčeky. Syn hovoril že to je moja torta a išiel jej sfuknut sviečky. Manžel ho chytil a zobral na bok aby som rýchlo odfotila dcéru s tortou. Syn sa nervacil že to je moja torta. Potom dcéra otvorila darček dostala mobil, syn kričal že to je môj mobil a išiel jej to vybrať z rúk. Keď som mu to nedovolila tak zas rev. Musela som mobil schovať. Keď dostanú deti nejakú maličkosť od babiek tak musia kupovať po dvojmo lebo syn všetko chce len pre seba. Nechápem ale prečo.? V škôlke sa pekne vie podeliť a deťmi. Doma keď niečo dostane sladkosť, poviem mu daj aj sestre. On nie povie že to je moje. Je to len obdobie a vyrastie z toho že áno?

kitycat
13. máj 2024

Povedala by som ze uplne normalne. Chce to pevne nervy. Jemu sestra asi nesfukuje sviecky na torte. O rok moze byt vsetko inac

candii
13. máj 2024

Jasné že je to obdobie. Moj bol taký istý. Teraz v pohode. Dokáže sa s bratom podeliť a dokonca keď ma niekto v škôlke sviatok a brat je ešte v škole tak myslí na na neho že mu donesie aby ochutnal alebo mu čokoládky prinesie .. neboj nič to sa spravi. Len vysvetľovať a trpezlivosť

andreatytler
14. máj 2024

Este je maly. Je normalne ze male deti su sebecke, ale co tak citam tak myslim ze vas pristup tomu nepomaha.
Napriklad:
- Treba ho ukludnit... - Musela som mobil schovat... - Nie je nutne hned a vzdy dieta ukludnit. Kludne nech place, alebo sa hneva. Je to len vyjadrenie emocii. Nesnazit sa vyhybat situaciam ktore ho rozplacu, lebo tym nedostane prilezitos si trenovat zvladanie emocii. Tiez by bolo pre neho prospesne aby sa naucil ukludnit sam a nie aby ste ho vy ukludnovali. Uplne staci ak tam budete s nim v klude sediet aby za vas cerpal pokojnu a vyrovnanu atmostefru, ale so svojimi emociami si musi on poradit sam. Naucte ho dychove cvicenia na ukludnenie, rozne techniky na samoregulaciu, urobte doma kutik pokoja kde is bude moct zajst aby sa ukludnil (kludne staci postel s vankusom alebo hunatou dekou)
Nenudte ho podelit sa o svoje veci. Alebo, teda mozete to navrhnut, ale ak odmietne, nehodnodte to ako ze je lakomec alebo ze robi nieco zle. Najlepsi sposob ako dieta naucit sa delit je byt prikladom a delit sa s nim o svoje veci na kadodennom poriadku. Ak sa podeli, vychvalte.