Dobrý večer môžem poprosiť je tu niekto kto zažil šikanu svojich detí v škole máme problém stým že nevieme ako postupovať keďže škola sa tvári že nič sa nedeje a nič nezaberá a ma to veľký vplyv na dcérku ďakujem za radu a ak by niekto vedel kde sa to dá hlásiť poprosím dakujem
u nás v triede sa to riešilo....triedna od toho ruky preč nedala, ale zvolala mimoriadne rodičovské, na ktoré mali prísť rodičia aj s deťmi....riešili sa tam bitky chlapcov, nadávanie cigánskym deťom do špinavých cigánov, a tak isto sa riešilo nejaké šikanovanie medzi dievčatami....
Všetko sa povysvetľovalo, kto čo prečo.....a v triede je momentálne už druhý mesiac kľud....
@63 az mi zdvihlo tlak. Hrozne, ze skola to neriesi. U nas nastastie triedna sikanu riesi. Napriek tomu som si u nas jedneho frajirka odchytila a prehovorila na neho dost raznym hlasom. Pomohlo. Teraz ma zdravi z dialky a dava si zalezat, aby som ten pozdrav pocula. Teraz je s mojim synom kamos.
@63 dobrý večer, my sme to zažili na našej dcére, je vo 4 ročníku ZŠ. Keď sme to riešili s rodičom tej spolužiačky, čo našu šikanovala a s triednou, nijak sa to nezlepšovalo. Na našej dcére to bolo vidno, že to s ňou ide dolu vodou, nechcela chodiť do školy, v noci sa budila, chodila k nám do postele, brucha bolenie. Už sme zašli za riaditeľkou a písomne sme podali sťažnosť na tú žiačku. Chvalabohu sa to vyriešilo, to dievča dostalo pokarhanie riaditeľky školy, škola si aj zavolala psychologičku z centra, aby im porozprávala o šikane a následkoch a myslím si, že aj to pomohlo, lebo už sa to nedeje, aj dcéra je smelšia, veselšia. Tak ja by som vám poradila, choďte za riaditeľom a všetko mu povedzte a hlavne to dajte písomne, aby sa to oficialne riešilo. Hlavne sa nevzdávajte, môže sa to s vaším dieťaťom ťahať do budúcnosti, môže mať pocit menejcennosti, atď. Držím palce
@63 ešte som vám chcela povedať, že aj keby to napriek tomu škola neriešila, treba ísť za zriaďovateľom školy. Vo vážnejších prípadoch sa podáva aj trestné oznámenie, je na to aj konkrétny zákon o šikane.Verim ale, že až k takému extrému nedôjde a vyriešite to.
Ďakujem za rady ale už sme boli aj za riaditeľku a tá nás poslala za učiteľom ale ten povedal že tiež snímke nič nemá a rodičia tých detí sú taký namyslený hore nosí že sa somnou ani baviť nebudú a tí deti čo je celá trieda čo sa jej posmieva a nadáva uráža a zakazuje jej všetko v škole za to som bola osobne no to sú 3 či na ZŠ ale neviete si predstaviť ako sú drzy ešte si svach na druhý deň robia posmech áno už sa to prejavilo na Tom že nechce tam chodiť a sťažuje sa na brucho bolesť ale už e začali chodiť psychologické a tá povedala že keď sa to nezmení bude sa to riešiť no ja som chcela to tak že niekde to nahlásiť podnet preto že riaditeľka školy ju nezaujute a učiteľ tiež nič nerieši a podotýkam su to len 3 či takže malé deti a takto drzé 😥
@63 Určite to čo najskôr rieš. Ja mám neter sťahovali sa z pôvodného bydliska do nového cca 20 km. V novej škole ju sikanovali nie fyzicky ale psychicky. Po troch mesiacoch musela ísť k psychologicke a ta sa zhrozila že dieťa je na tom tak strašne zle že je len kúsok od toho aby si začala sama sebe ubližovať. Zmenili školu a všetko je ok. Dieťa rozkvitlo
@63 ak nepomoze skola,treba ist na poliviu podat trestné oznámenie,alebo to riesit so skolskou inspekciou
Zažila som nieco podobne s dcérou, nastúpila do prvého ročníka kde bolo 10 deti, ja som bola spokojna, ze mala trieda, rodicov deti som poznala, milé učiteľky. Lenze tie deti chodili spolu aj do skolky a nasa tam prisla nova. A hned po mesiaci sa mi sťažovala ze jej spolužiačky davaju upratovať bordel v triede, ze jej rozprávajú ze je ich slúžka, no cele zle. Jasne, ze učiteľka s milým úsmevom ze oni su dobreee detičky a ona si nic take nevšimla. Som sa fest nasrala a odchytila som si ich v prezuvarke. A tak sa povyhrazala, ze uz je 3 roky pokoj. Bohuzial pokial sa nevyhrozis sudmi a políciou, žalovanim skoly a médiami tak nic nedosiahneš a decko ti bude mat traumu doživotnú.
@63 nič nepomohlo. Aj keď sa do toho zaangažoval aj Upsvar, aj Návrat, aj sme sa rodicia sikanovanych detí spojili..... Všetko zbor, spriazneny s rodinami sikanujucich detí ututlal. Vzali sme deti stamad. Sú na inej škole, kde už náznak incidentu sa rieši, aby sa sikane predchádzalo, a veria deťom nie len svojich príbuzných, ale aj ostatným.
Aj ja som to riešila minulý rok v škole mi šikanovali dcér samozrejme škola a triedna neriešila že to si majú deti vyriešiť medzi sebou. Dcére sa zhoršil prospech plakala nechcela chodiť do školy tak som ju dala do iného mesta do školy a dcéra je spokojná no mesiac na to odišla odtiaľ aj jej spolužiačka lebo ju tiež šikanovali.
To je hrozné, keď sa na to škola kašle a nerieši to! Asi by som uvažovala nad zmenou školy, aj keď viem, že to nie je riešenie problému ale skôr taký útek pred problémom. Ale keď inak si nevieš dať rady, tak niekedy musíš!
Ahoj ja som riešila niečo podobné.Najlepsie je obrátiť sa najskôr na triednu a keď ti bude hovoriť ako mne,že dcéra je precitlivena a vlastne ja robím s komára somara necakaj a chod za zastupcom,alebo riaditelom skoly.Ja som bola do konca u psychológa,kde mi aj lekárka dala za pravdu,ale nič sa nevyriešilo.Nakoniec som bola ja hystericka matka,moja dcéra bola za uplatnené decko.A slečny čo ju trapili,opluvali a každý deň sa je vysmievali za čokoľvek neboli ani potrestané.
Držím silno palce nech sa to vyrieši u vás čo najskôr.Vela štastia 🙏
@63 ahoj, mrzi ma co s dcerou prezivate. Na Slovensku je to velmi narocne, pretoze tu nikto nic nevidi a tym padom neriesi. Uz len dokazat, ze sa jedna o sikanu je obrovsky problem. Moj syn takmer prisiel koli sikane o zivot a ani po 3 rokovh boja skola nepriznala pritomnost sikany. Zasiahlo to celu rodinu, znicili, co sa dalo a trest prisiel po 3 rokoch v podobe pokarhania za poskodzovanie skolskeho majetku. Ano, takto sa zamietlo pod koberec, ze v skutocnosti sa jednalo o sikanu ... i ked sa agresor trestu dockal, skola si oprasila ruky a je cista.
A k otazke, postup je taky, ze hlasi sa to najprv triednemu ucitelovi, ten ma preverit, ci sa jedna o sikanu a ak ano, zasiahnut. Ak je to sikana, riaditel skoly musi byt upovedomeny a zvolava poriadkovu komisiu, kde je predvolany agresor aj obet ( rodica musia byt posomne oboznameni a maju mat moznost sa procesu zucastnit). V pripade, ze to triedny ucitel neriesi (na 80% povie, ze to su detske spory a mavne rukou) , treba poziadat o pomoc priamo riaditela. Ak aj napriek tomu nedojde k vyrieseniu, tak ostava skolska inspekcia ... tam je idealne kontaktovat niektore poradne centrum, cspp, kde dieta vysetri psycholog, specialny pedagog a ked je dieta obetou sikany, tam uz vedia, ake su dalsie postupy. Na Slovensku je ale dokazat sikanu velmi tazke a postoj skol je zvacsa lahostajny, co je velmi smutne, lebo stale castejsie sa stretavame so sikanou a jej nasledkami 😞
Kazdopadne, ak je dieta obetou sikany, navsteva psychologa je urcite ziadana.
Drzim palce !
Máš dve možnosti: bojovať alebo ju prehodiť na inú školu, ako písali baby vyššie pri oboch by som sa obrátila aj na psychológa, aby to dcérka v sebe vedela správne spracovať. Ak sa rozhodneš pre prvú možnosť a chceš bojovať obráť sa ešte raz na riaditeľku a povedz jej, že ak to nebude riešiť nahlásiš ju vyššie. Rázne trvaj na náprave situácie. Ideálne je ak jej to dáš aj písomne, aby si mala dôkaz o tom ako si to riešila. Ak sa nič neudeje pozri si kto je zriaďovateľ takej školy a skús tam - oni to prešetria, prípadne školská inšpekcia. Je možné obrátiť sa aj na komisárku pre deti, má svoju stránku kde je možné podať podnet. Snáď vám to dobre dopadne.
@63 zmeniť triedu alebo rovno školu. Pokiaľ nemá záujem triedny učiteľ, ani riaditeľ s tým niečo robiť, tak ty sa môžeš sama rozkrájať. Situácia v škole sa sama magicky neupraví. My sme takto mali spolužiačku a tú šikanovali ostatní. Napriek napomínaní učiteľky, debatám sa nič nezmenilo a dievča pretrpelo základnú školu. Na strednej chytila dobrú triedu a mala sa super. Bola veľmi obľúbená, zapadla do kolektívu a ten čas v škole si užila. Píšem ti to preto, lebo niekedy stačí zmena kolektívu a veci sa otočia.
Tu pomoze len jediné. Písomne podaná staznost spolu s dôkazmi, ideálne spísať dni s poznámkou - kto čo ako + ako bolo na tom moje dieta. A odporúčam dať si potvrdiť od nich prijatie staznosti - priamo na riaditeľa s tým, že pokiaľ nedôjde k odpovedi a tiež náprave tak posunúť vyššie spolu s potvrdenou ziadosťou. Vtedy sa ňou musia zaoberat. Mam skúsenosti s oboma deťmi, šikanovali ich na prvom stupni ZS. Rozhovory nemali ziadny efekt, dohovorenie dieťaťu rodičia berú ako vyhrážanie sa a ešte môžete mať z toho nakoniec problém vy ak vás uda dieťa doma. Trdá realita. Mimoriadne rodičovské vždy skončili s výsledkom že poškodená matka a dieta sú precitliveni a zbytočne zvelicuju. Vnímam veľmi negatívne fakt, že na veľa školách sa ostré lakte a drzosť považujú u deti za normalne, pri niektorých typoch ľudí až za potrebné. Zvlášť skupinu tvoria v triedach deti bohatých rodicov, kt.vsetko majú, vsetko si môžu dovoliť, ktoré nie sú schopné rešpektovať nič a nikoho. Bohužiaľ rovnako sa správajú aj ich rodicia, ktorým je zbytočne čokoľvek hovoriť. Ospravedlňujem sa vinimkam. Bez úcty, bez pokory, bezohľadne. Je mi to luto, ale toto sa najde na každej jednej skole.
@79viktoria79 ahoj,máš prosím ťa osobnú skúsenosť? Viem,že je to už starší príspevok..mala by som zopár otázok
@63 moja mamka to teraz pri braškovi riešila tak, že bola za dotyčneho rodičmi a tam sa to vysvetlilo, lebo skola tiež ruky na ďaleko davala od toho..