Ahojte, moje 10 ročne dieťa sa veľmi boji smrti. Ako mu mám pomôcť? Boji sa o rodinu, že zomrie, ale aj o seba?
Nema v noci nočne mory? Ale určite by som sa poradila s lekárkou. A smer psycholog.
@pribinak nie, ibaže ja fajčím a boji sa že zomriem ale hovorím jej ze sa snažím prestať a tak vznikli aj tie myšlienky
@paciko9 som nad tým rozmýšľala
Mám to isté doma na striedačku dvakrát. Opakovane sa deťom vracajú obdobia, kedy sa boja smrti, resp. viac si ju uvedomujú. Ja to riešim komunikáciou, popíšeme si svoje pocity a vysvetľujem deťom, že každý toto občas prežíva, že je to prirodzené, zároveň sa snažím ubezpečovať, že budeme spolu ešte dlho s najväčšou pravdepodobnosťou. Nehovorím, že sa nám nemôže niečo prihodiť, pretože to by mi aj tak neverili. Len zdôrazňujem, že je to málo pravdepodobné. Podľa mňa takéto úvahy majú aj svetlú stránku, prispieva to k uvedomeniu si, na čom v živote záleží. Tak to aj deťom podávam.
@janulka123987 prestat fajcit je dobry napad, toto by mna osobne dost pohlo. Dieta vidi co na tych krabickach? Cize ten strach ma realny zaklad. Takze dala by som slub s tym fajcenim a to hlavne sebe. A potom vela vysvetlovat, ze je to sucast zivota a nemusi to byt koniec ako taky. To uz necham na vierovyznani a pod. Ale treba to komunikovat
To su obdobia. Moj 6rocny syn mi minule hodinu reval, ze mu budem chybat, ked zomriem. Na druhy den bol ok.
Zacina si uvedomovat smrť. Aj ja som takto plakavala.
Vyuzi to a vysvetli, ze smrt je prirodzena, ze kazdy raz zomrieme, preto si musi na seba davat pozor.
Ja mojim detom este hovorim, ze budem anjelom a budem stale pri nich davat na nich pozor. A potom sa do ich zivota znova narodim - trebars ako mačka.
Su to somariny, ale moje male deti to upokoji.
No a teraz bud prestanes fajcit, alebo tvoje dieta bude mat debky,ze zomrie, zomries. Na tvojom mieste by som skusila ten majoran😂
@paciko9 idem prestať
@janulka123987 moja mamina umrela na rakovinu pluc ked som mala 12 (ona mala 40) a fajcila cely zivot. Nevies si predstavit ako velmi mi chyba a ze nebola pri mne ked som dospievala :(
možno sa nieco ucili v skole...že fajcenie skodi zdraviu, rakovina pluc atd. a si to poprepajala
Milujem tieto reči, idem prestať, snažím sa prestať. Houby, cigarety sú ti prednejsie ako vlastne decko. Neznášam to.
@janulka123987 mala som podobne obdobie od cca 8 do 12 rokov, kedy som sa bala naozaj každej maličkosti, napr prasknuté potrubie by viedlo s mojim zachvatom že sa utopime všetci a umrieme a pod. Aj keď so mnou skúšali chodiť k paycholgicke, dlho som tam nevydržala nakoniec som z toho asi predsa len vyrástla, držím prsty aby to dopadlo dobre 🙂)
@janulka123987 stalo sa niečo? Zomrel nikdto vo vašom okoli? Alebo ťažko ochorel? Videla nejaký ťažký film s touto tematikou?