Moja 6-ročná dcéra je bordelárka

deejay3004
8. dec 2024

Baby, poprosím radu. Mám 6 ročnú dcéru. Je zlatá a poslušná a všetko je ok. Až na jednu vec. Mám s ňou obrovský problém s upratovaním. Je dosť stará na to, aby pochopila, čo znamená upratať po sebe veci a hračky... No väčšieho bordelára svet nenosil ešte. Ale ona vymýšľa milión dôvodov preto, aby to robiť nemusela. Som hladná, treba mi kakať, bolí ma bruško... Ja už nevládzem. Skúšali sme to na ňu snáď všetkými spôsobmi. Prosby, sľuby, vyhrážky, po dobrom aj po zlom. Raz sme jej pozbierali veci do vreca a vyložili pred dvere, že keď ich niekto vezme, bude to jej chyba. Ani to nepomohlo. Ľudia, poraďte ako ju k upratovaniu presvedčiť, aby to robila sama od seba a nie po kriku a cirkusoch... Ďakujem.

kacena4
8. dec 2024

a ma vzor vo vas? pomahate jej ich upratovat? je este mala aby si vedela upratat celu izbu a hlavne podla predstav rodica... mam 3 starsie deti a teda v romto veku poriadok nevedeli udrziavat ani jedno, chce to cas a trpezlivost. nam pomohlo zaviest krabice a vsetko mali podla tem "ulozene" v nich, siadne upratovanie na policky a pod

januska12323
8. dec 2024

Tebe sa chce upratovať?

earlgrey
8. dec 2024

Súhlasím, u nás tiež boxy a políčky a všetko má svoje miesto...a s upratovaním si navzájom pomáhame...

markusrasford
8. dec 2024

@deejay3004 aká matka taká Katka.

mateson2004
8. dec 2024

@markusrasford 🤦 "mlčeti zlato"

mamamasama
8. dec 2024

Upratovat spolu? Urobit z toho zabavu? Kto uprave skor?

deejay3004
autor
8. dec 2024

@kacena4 No, samozrejme, že sa jej snažíme ísť príkladom. Nechcené od nej aby mala izbu ako zo škatuľky. Veď je to dieťa, čo sa hrá a potrebuje sa hrať. Ale chceme ju naučiť aby aspoň to, čo vytiahne po sebe zasa odložila. To chceme tak veľa? Keď už sa nevie pohnúť v izbe, začne sa hrať na chodbe, v obývačke v kuchyni. Keď na ňu zvyškom hlas, tak sa oduje ale nakoniec uprace to, čo nevyhnutne musí. Ale aby mala trošku poriadku v sebe... Ale inak je zlatá, pomáha ked niečo robíme, odloží po sebe taniere a príbor keď sa naje... Krabice v izbe má, ale keď je tam už naozaj neporiadok, proste čaká, že sa to uprace samo. Už som od nej chcel, aby sme upratali spolu. Ona odložila 3 veci a ja zvyšných 200. Ako na ňu, aby to naozaj robila sama a automaticky?

januska12323
8. dec 2024

Vyhodiť 200 hračiek a nechať len to s čím sa hrá. Aj bude mať rýchlejšie upratané aj to nebude tak zle vyzerať ak to nespraví.

deejay3004
autor
8. dec 2024

@januska12323 Aj to sme skúšali, ver mi že áno. Ona si nájde cestu s čím a ako sa zahrať. Rada kreslí a dokáže sama vymyslieť hru, ktorá ju baví. Tam problém nieje. Ibaže, keď skonci, proste vstane od toho čo robila a ide sa hrať s niečím iným. 1000x sme jej dohovárali, že najprv jedno odprac a potom vyťahuj ďalšie. Hrach na stenu.

minesasubu
8. dec 2024

syn 2,5 r a učim ho aby si hračky upratal ( a nielen hračky) neurobi to sice hneď ale keď mu poviem tak spravi bud spolu alebo sám , každá vec ma svoje miesto alebo krabičku čize ak sa už nehrá a neodložil si hračky , opytam sa či sa už dohral bud ano alebo nie , niekedy sa chce k hre vratit neskor tak to necham ležat rozhadzané
pokial si nechce uložit tak ho zoberiem a čakam kym si uprace a po chvilu zopakujem , niekedy plače , povie au a čokolvek skuša ale cezo mňa neprejde proste sa to uprace , vždy mu poviem pokiaľ sa chce hrať aj nabuduce hračky sa upracú
zatiaľ to chápe , dieťa treba učit dodržiavať ,,systém a režim,, ptm si to osvoji a pojde to automaticky
pravdepodobne ste neboli dosledni takže musite začat od začiatku a najst si tu chvilu a dbať aby to upratala keď sa dohrá , keď chce robiť niečo iné tak si predošlu činnosť , miesto , hračku musi odložit inak sa nabuduce nebude mat s čim hrať

deejay3004
autor
8. dec 2024

@mamamasama Toto sme tiež skúšali. Tvári sa pri tom akoby ju človek mučil. Otrávený xicht a odprace tak dve-tri veci a zvyšok odpratávame my. Keď to otočíme na hru, odpovie že ju to nebaví. Vymysleli sme súťaž s odmenou.. Nepomohlo. Tak so zákazom... Výsledok ešte horší. Fakt hľadám pomoc, čo s tým....

deejay3004
autor
8. dec 2024

@minesasubu Ja si myslím, že ona to nejak odmalička videla, že sme stále za ňou všetko odpratali. Bola maličká, tak sme to robili. Ale už je dosť veľká na to, aby to robila sama. Tak nejak sme to asi robili za ňu dlhšie, ako sme mali. A zvykla si a teraz... Čo s tým?

andrea_82
8. dec 2024

Tak za nou neupratuj. Chytila by som vsetky hracky a z chodby nahadzala do izby. Zatvorila a nechala aj 3 dni tak. Mozno ked si uz nebude vediet najst hracky, nieco uprace. Ale suhlasim, ze ked dokaze mat neporiadok po celom dome, tak ma hraciek asi vela. Ked ste to vrece vylozili pred dvere, ako dlho ste vydrzali, kym ste jej hracky vratili?

terka402
8. dec 2024

Nezabúdaj, že vás ešte čaká puberta😉

markusrasford
8. dec 2024

@mateson2004 tak prečo nemlčis

deejay3004
autor
8. dec 2024

@andrea_82 To je to, že tie hračky sme jej už nevrátili. A ani jej nechýbali. Už sme do charity odniesli niekoľko vriec plyšákov a hračiek. Ostala jej tam poloprázdne izba. No, aj s tým málo čo tam má dokáže narobiť neporiadok, že nemá kam nohu položiť. Ja neviem, ona sa snáď v tom cíti dobre či čo... Ale nemá to po kom vidieť. Obaja rodičia udržiavajú poriadok v byte tak, aby kedykoľvek mohla prísť návšteva. Nepreháňame to, aby ste si nemysleli, že sme perfekcionisti. To zas nie. Ani nám sa nie vždy chce upratovať, ale proste musíme. A ona? Akoby to išlo mimo nej, alebo čo....

markusrasford
8. dec 2024

@mateson2004 trojročné deti si upratuju po sebe. Nie mlčať je zlato. Rodicia majú ísť príkladom

deejay3004
autor
8. dec 2024

@terka402 Pane Bože, ani mi to nepíš... Už teraz mám strach a obavy... Ach jaj... Puberta, prídem o nervy asi....

domini404
8. dec 2024

Tiež sa radím medzi bordelárou, ale neprekáža mi to 😁 Čo na mňa ale v detstve fungovalo bolo, že mi mama vyhradila priestor, v ktorom môžem mať bordel. Ona mala byť vždy uprataný a ja som na svojom vyhradenom mieste vždy udrziavala organizovaný chaos. Sem-tam si upratala. Vždy, keď som sa začala rozťahovať, tak buď ma napomenula, nech si veci okamžite spracem k sebe alebo mi veci schytila a nahádzala na vyhradený priestor. Možno by sa to dalo touto cestou.

deejay3004
autor
8. dec 2024

@domini404 Hmmmm. Niečo na tom bude... Zaujímavá rada.. Tak to vyskúšame.. Ďakujem veľmi pekne.. Dám vedieť, či to pomohlo....

salamistka
8. dec 2024

Nezabúdaj, "bordel v byte, šťastné díte " 🙃

bolarazjedna
8. dec 2024

A keby si sa s ňou porozprávala, asertívne, respektujuco a empaticky pocuvala? Sadnúť si k nej na zem a napr povedat: počuj Zuzka, tu je ale neporiadok! Ale komu sa to chce odpratať? Je to skutočne únavné a zdĺhavé a nudné.. Dokonca človek ani nevie, kde a s čím začať, však? Aké by bolo úžasné, keby na konci dňa všetky hračky naskakali na svoje miesto do suflikov sami od seba? Alebo by sme zobrali čarovnú palicu, povedali čáry-mary fuk a zrazu by bolo všetko na mieste... Vidím, že robíš to nerada, problém je, že keď hračky neodpraces, tak po nich stúpame a môžeme ich poškodiť, zničiť, znehodnotit, môže dôjsť k úrazu, keď do niečoho kopneme alebo sa posmykneme... Poďme SPOLU nájsť riešenie. Co by si navrhla ty? A kľudne zapíšte nápady šialene aj reálne a potom si nájdite spoločný kompromis.... Skúste to zjednodušiť - napr nemusí mať všetko svoje presné miesto, ale môže byť napr 1 krabica, kde sa na hádžu okysajy, do druhej lego, do tretej bábiky, atď.... Ešte na napadlo, že buďte co najkonkretnejsi.... Keď povieš, je neporiadok, uprac to! Tak možno nevie, čo od nej očakávaš.... Pre niekoho môže byť neporiadok aj keď obrus je posunutý o 3cm ďalej, pre iného je prijateľné, keď oblečenie je zavesené na stoličke.
Inak podla mňa nie je to iba výchovou ale aj povahou, u nás mamina čistotna, poriadkumilovaná, trvala na poriadku a pravidelne nás zapajala do upratovania a domácich prác, ja som poriadkumilovaná az perfekcionalistka, moja sestra pravý opak, u nej kuchynská linka večne zapratana 3tyzdnovym neumytym riadom, na zemi v každej izbe nájdeš všeličo, proste ako v tých seriáloch zo života, kde sú byty zapratane všeličím..... Ešte aj môj psycholog minule uviedol osobný príklad, že to ze ako sa správa teraz v detstve, neznamená, že taký bude aj dcéra v dospelosti, to ze teraz neupratuje, ešte môže byť v dospelosti poriadku milovaná a môže robiť domáce práce rada, nie iba z núdze.

lienka.7
8. dec 2024

@deejay3004 ja navrhujem jednoznačne psychologicku!
Aby mladej po lopate vysvetlila, co si ty ako matka nezvladla👌
Samozrejme zartujem.
A čo ti na to povedať? No, ako si si naučila, tak mas. Ja fakt keď tu citam niektoré takéto príspevky, ako dieťa "neovlada" základy, fakt neviem, čo s tým dieťaťom 3 roky doma poniektore robia🤦‍♀️ určite niektorým detom by bolo lepšie v jasliach, škôlkach, kde by sa aspoň naučili čo a ako.

deejay3004
autor
8. dec 2024

@bolarazjedna Tak toto bolo naozaj veľmi zaujímavé čítanie a popravde, mohol by som to aj ísť vyskúšať hneď. Áno, už som sa o tom s ňou rozprával, ale asi som na to nešiel tak do hĺbky. Skúsim s ňou nájsť nejaké riešenie. Veľmi pekne ďakujem za vyčerpávajúcu radu. Naozaj verím že to trochu pomôže. Nerád na malú kričím, keď vidím, že je to dobré dievča a v ničom inom s ňou nie sú žiadne problémy. Aj sa dobre učí, ide jej to, baví ju to. Keď niečo zákazem, viac to neurobí, neklame, počúva.. Takže mi je ľúto, že s ňou musím bojovať v tomto smere. Tak to idem vyskúšať a dám vedieť, či to pomohlo...

minesasubu
8. dec 2024

Oporučam pozrieť profil elipredeti
pišem čo s tym proste začať od začiatku , je dosť velka a chape takže rozhovor že odteraz sa hračky a ine upratuje
popripade motivaciu dať na dvere , stenu , nastenku proste čo ma v izbe a kalendář a za každy deň nalepku za zvladnutie upratania svojich veci nemusi hneď všetko stači po častiach a priestor s ,,neporiadkom,, je tiež fajn napad možno to potrebuje pokiaľ niečo nenajde je to jej starosť a už neupratuj za ňu , žiadne že sa hrá v chodbe, obyvačke a pod ked má neporiadok , hlavne treba byť dosledný

deejay3004
autor
8. dec 2024

@lienka.7 Veď to!!! Že keď mi učiteľka v škôlke povedala, ako ona sama od seba upratovala hračky po sebe ako prvá, že ešte aj pomáhala iným deťom.. Nedokázal som uveriť, že hovorí o mojej dcére. Proste som sa jej dvakrát opýtal, či hovoríme o tom istom dieťati. Ale už som o tom párkrát počul, že sa deti správajú inak doma a inak v škôlke..

januska12323
8. dec 2024

@deejay3004 asi má stále veľa vecí 🤷 ja by som jej to hádzala do izby a nech si s tým robí čo chce.

deejay3004
autor
8. dec 2024

@januska12323 To sme skúšali a vždy to dopadlo kontraproduktívne. Skrátka toto riešenie neviedlo k ničomu. Len k tomu, že tam mala ešte väčší bordel, alebo že tých vecí bolo na zemi čím ďalej tým viac, pre ňu vôbec nič neznamenalo.

lonely66
8. dec 2024

@deejay3004 čo sa stalo s tým vrecom hračiek pred dverami?

bolarazjedna
8. dec 2024

@deejay3004 ja čerpám rady z knihy: Ako hovorit s malými deťmi aby počúvali, aj tento postup je odtiaľ... Mne tie rady a rôzne "nástroje" veľmi pomáhajú.